Fábián Janka: A francia nő

Rose 2.

“Mind követünk el hibákat az életben. olyanokat is, amelyekről azt hisszük, hogy már soha nem lehet helyrehozni. De néha mégis kapunk még egy esélyt. “

“Életünk szerelméről soha ne mondj le. Soha! Akkor sem, ha egy egész világ áll közöttünk. Különben egész életünkben boldogtalanok leszünk.”

francianoA német lányból megismert Rose boldogságkeresése ebben a kötetben folytatódik. Pedig már úgy tűnt, hogy Jean-Philippe személyében megtalálta élete nagy szerelmét. Kapcsolatuk azonban zsákutcába kerül, szakítanak, és Rose egy bécsi kitérő után kalandos úton-módon ismét Budapesten találja magát. Itt igyekszik újra felépíteni az életét. Megismerkedik egy fiatal újságíróval, aki iránt azonnal mély vonzalmat érez.

Rose reméli, hogy Jakab Áronnal végre boldog lehet, bár közben Jean-Philippe emlékét sem tudja kiverni a fejéből. A tapasztalatlan fiatal újságíró azonban jóvátehetetlen hibát követ el – egy cikkében áthágja az ekkorra már konszolidálódott szocialista rendszer íratlan szabályait –, és ezért kilátástalan helyzetbe kerül. Rose, aki gyermeket vár a fiútól, válaszút elé állítja, de Áron elbukik a próbán, nem vállalja az apaságot. A lány szakít vele, de éppen ekkor újra felbukkan Budapesten régi nagy szerelme, Jean-Philippe. Akinek az életében időközben szintén óriási változások következtek be, ám ezekről Rose-nak természetesen sejtelme sincsen.

Vajon az újabb találkozás lehetőséget ad a kapcsolatuk újjászületésére, vagy végleg kiderül, hogy az útjaik örökre szétválnak? Fábián Janka legújabb regényében a legutolsó oldalakig izgulhatunk a kalandos sorsú főszereplőkért.

Véleményem:

Rose 1966 nyarán elhagyja Budapestet és Jean Philippel együtt visszatér a fájdalmas emlékekkel teli Párizsba. Úgy gondolja, hogy a férfi iránt érzett szerelme elfeledtet majd vele minden rosszat. JP meghoz néhány áldozatot az együttélésük érdekében, az ívással is teljesen felhagy. JP cserébe azt kéri a lánytól, hogy ne házasodjanak össze és egyelőre gyermekük se legyen. Bizonytalan önmagában, ezért nem szeretné még elkötelezni magát.

Én ilyen helyzetben elgondolkodnék, hogy van-e értelme folytatni a kapcsolatot, de szerintem azt tenném, amit Rose. JP az élete szerelme, a kedvéért alkoholt sem iszik többé, a többit meg majd megoldja az idő. JP gondolkodása változhat még.

Úgy néz ki sikerül túljutni a problémákon, mindketten boldogok, de egy nap Rose teherbe esik. JP bepánikol és rábeszéli az abortuszra a lányt. Rose nem örül neki, de belemegy.

A helyében én nem így tettem volna. Egy férfi nem kérhet ilyet egy nőtől. Ha a párom nem szeret annyira, hogy gyerekestül elfogadjon, akkor akármennyire is szeretem nem maradok vele tovább. Nem lenne értelme. Rose a kis bolond viszont még ezután is reménykedik, de a kapcsolatuk a történtek után már nem olyan, mint eddig volt. Végül JP arra kéri Roset, hogy költözzön el. Szereti a lányt, de ő nem akar gyereket, nem áll rá készen, talán soha nem is fog. Valahányszor belegondol, hogy felelősséget kell vállalnia egy újszülöttért, a rémülettől a világból is ki tudna szaladni. Ha ennyire másként képzelik el a jövőt nem lehetnek együtt boldogok.

Rosenak ezek után 25 évesen újra kell kezdenie mindent. Minden hidat feléget maga mögött és Párizstól távol kezd új életet.

A könyv ezek után Rose boldogságkereséséről szól. Megtalálja-e hosszú idő után? Sikerül-e elfelejtenie JP-t? Az útját keresztező két férfi megadhatja neki azt, amire vágyik? Vagy mégis JP az igazi?

Mathieu Petit magyar származású zongora tanár, egy öntelt, kiszámíthatatlan alak, akit valami titokzatos tragédia emészt. Rose szerelem nélküli kapcsolatba bonyolódik vele, mert úgy érzi a szerelem több fájdalmat okoz, mint boldog pillanatot. Én úgy gondolom az ilyen kapcsolatnak nincs értelme, jobb inkább egyedül. A testi vonzalom egy idő után kiüresedik és ha nincs szerelem, akkor már semmi sem köt össze a másikkal. Az ilyen kapcsolat mindig rövid ideig tart, így meg nincs értelme belemenni.

Jakab Áron két évvel fiatalabb Rosenál. Flegma, szemtelen, de végtelenül őszinte. Szeretetreméltó, szórakoztató fiú, aki valamiképpen ért hozzá, hogyan kell megérinteni egy nő szívét. Akár a belőle áradó végtelen szomorúsággal. Ha azonnal nem is, de egy ilyen fiúba idővel bele tudnék szeretni.

JP a szakítás után egyre lejjebb csúszik a lejtőn. Újra alkohol problémákkal küzd és amikor a szentestét is magányosan kénytelen tölteni, siratja azt, amit elvesztett. Haragudtam rá nagyon, de a szívem szakadt meg érte, az én szemem sem maradt szárazon. Aztán történik valami, ami gyökeresen megváltoztat mindent és romba dönti kényelmes, felelőtlen, szabad életét.

Szerettem ezt a könyvet, mert hangulatilag az Öltések közt az időt juttatta az eszembe. Főleg akkor, amikor Rose egyedül marad egy ismeretlen városban és egyedül kell boldogulnia.

Életszerű, valós problémákkal teli.

Tele van tragédiával, lelket megérintő jelenetekkel, érdekes történelmi eseményekkel, mint pl. az 1968. május 8.-i forradalom. Sokkoló volt olvasni, hogy a hatóság attól sem riadt vissza, hogy nőket és gyermekeket bántalmazzanak.

Jól bemutatja, hogy milyen volt az élet Magyarországon a 70-es évek elején. Egy ártatlan újságcikkből az akkori politikai rendszer óriási botrányt tudott kerekíteni. Bármit képesek voltak félremagyarázni. Ha. megvádoltak, esélyed sem volt védekezni.  Egyet tehettél. Behódoltál, megalázkodtál, vagy neked annyi volt.

Gyengéim a sebzett lelkű szereplők. JP-t és Roset a hibáival együtt is tudtam szeretni, hányattatott életük végig lekötötte a figyelmemet.

A francia nő számomra egy fájdalmasan szép torokszorító történet.

10/10

Könyv adatai

Kiadó: Ulpius
Műfaj: történelmi dráma
Oldalak száma: 313
Borító: puha fedeles
Megjelent:  magyarul 2013
Más vélemények: Moly

Fábián Janka könyvei

  • Rose

1. A német lány 10/10
2. A francia nő 10/10

  • Emma

1. Emma szerelme 10/10
2. Emma fiai 10/10
3. Emma lánya 10/10

  • Angyalok

0,5. Karácsony a ligetben 10/10
1. Az angyalos ház 10/10
1,5. Rozmaring 10/10

  •  Lotti öröksége 

1. Lotti öröksége 10/9
2. Koszorúfonat
3. Búzavirág

  • Sárosi Felícia történetei

1. Kiből lesz a boszorkány?
2. A Gellért-hegy titka
3. A királynő

  • Különálló regények

Virágszál
Adél és Aliz

  • Különálló novellák

A zöld macska
Egy találkozás / Videotéka

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .