James S. A. Corey: Cibola meghódítása

Térség 4.

“Széles új határvidék nyílt meg a civilizációnk előtt. Esélyt kaptunk rá, hogy új társadalmat hozzunk létre, ahol minden kapu mögött felmérhetetlen gazdagság rejtőzik. De ez a bolygó kincset kínál. Ezért ahelyett, hogy végiggondolnánk, hogyan oszthatnánk fel az átkozott galaxist, harcolni kezdünk a morzsákon, amikre ráakadunk.”

” Mit lehet tenni, ha a bolygó, amelyen állsz, végezni próbál veled?”

Cm-borito.inddMiután a térkapuk ezernyi új világhoz nyitottak utat, megkezdődött a bolygók gyarmatosítása. Új életre vágyó telepesek ezrei özönlenek ki a Naprendszerből. Az Ilosz, e roppant új határvidék első emberi kolóniája vérben és tűzben születik.

A független telepesek pusztán elszántságukra, bátorságukra és az otthoni hosszú háborúk tapasztalataira támaszkodva szállnak szembe a hivatalos engedéllyel rendelkező nagyvállalat gyarmatosító hajójával. A küzdelem egyre inkább elfajul. Ráadásul az új, idegen világ felderítése közben egyre félelmetesebb dolgokra derül fény.

James Holdent és kis hajójának legénységét bízzák meg azzal, hogy békét teremtsenek a háborúskodó felek között, és értelmet vigyenek a káoszba. Ám minél jobban belebonyolódik, Holdenben annál határozottabbá válik a meggyőződés, hogy a küldetése eleve kudarcra ítéltetett.

Egy halott ember szavai pedig arra emlékeztetik, hogy a galaktikus civilizáció, amely egykor e földet birtokolta, örökre eltűnt. Ugyanis valami elpusztította.

Véleményem:

A Ganymedes túlélői egy űrhajó apró kabinjába zsúfolódva töltik a napjaikat. Ez a kabin olyan apró, hogy egy ember alig fér el benne, mégis két család osztozik meg rajta. A kétségbeesés egyre nő, mivel egyik kikötő a másik után utasítja el őket. Senki nem akar egy hajónyi menekültet a naprendszer háborúja közepette. Majd egy nap megjelenik a gyűrű, túloldalán rengeteg lakható, felfedezetlen bolygóval. Elindulnak hát át az ismeretlenbe, egy teljesen új naprendszerbe. Szerencséjük van, mert nagyon hamar találnak egy új bolygót, egy olyat, ahol van víz és oxigén is. Végre földet érezhetnek a talpuk alatt, belélegezhetik a levegőt, láthatják az eget. A bolygó erős gravitációjához nehéz hozzászokni, de elkezdenek épületeket építeni. Elkeseredett harcot folytatnak, hogy valamilyen élelmet termesszenek. Primitív eszközökkel kezdik el kibányászni a lítiumot, amit ha eladnak önellátóvá válhatnak. Gyötrelmes munka, mégis megéri az egész.

” Elmondhatták, hogy van otthonuk.”

Azzal szerintem mindenki egyetért, hogy bolygón élni ezerszer jobb, mint űrhajón, vagy űrállomáson.

Egy évre rá azonban felbukkan az RCE nevű nagyvállalat, aki hivatalos engedélyt kapott a kutatásra és az Új Föld lítium készletét is magukénak tekintik. Az illegálisan ott lakókat meg felszólítják a távozásra. Ők erre viszont nem hajlandóak, nem vehetik el tőlük azt, amiért ők már megküzdöttek, megszenvedtek. Úgy érzik egyetlen megoldásuk maradt, mégpedig az, ha szembeszállnak az ellenséggel. A tervbe viszont hiba csúszik és ezek után már semmi sem úgy alakul, ahogy szeretnék. Az RCE emberei szemében ők a gonoszok, a veszélyesek, akiknek halniuk kell. Pedig nem mindenki szörnyeteg köztük, hanem csak olyan szerencsétlenek, akik újra akarták kezdeni az életüket békés körülmények között.

A két fél ahelyett, hogy megpróbálna kompromisszumra jutni, megpróbálnának emberségesen közeledni egymáshoz, inkább a saját igazát hajtogatja és egyikük sem hajlandó engedni. Az Új Föld csak az egyiküké lehet. Az ellentét és a feszültség ezek után egyre nő közöttük.

Itt jön a képbe Holden. Őt küldik, hogy akadályozza meg a vérrontást, akadályozza meg, hogy az RCE emberei és az önkényes letelepedők halomra gyilkolják egymást.

Az is tipikus emberi viselkedés, hogy egyből a gyűlölködést válasszák, ahelyett, hogy olyan megoldást keresnének a problémára, ami mindenkinek jó. Másrészt ezer új bolygó vár felfedezésre, de ők már képesek az elsőn összeveszni. Szegény Holden nem tudja mi vár rá. Két különféle nézőpontot közös nevezőre hozni nem egyszerű feladat, sőt inkább lehetetlen.

“Ez egy igazán rettenetes bolygó.”

A bolygón korábban az a földönkívüli civilizáció élt, aki megtervezte a protomolekulát, a gyűrűt és a technológiájuk is nagyon fejlett volt már. Valaki ugyan megtámadta őket és egytől – egyig kiirtotta őket, de a cuccaikat, meg sok minden mást hátrahagytak. A furcsa bolygó már magában számos veszélyforrást jelent, de amikor még az életedre is tör, annak nem lehet jó a vége.

A könyv eseményeit négy nézőpontból követhetjük nyomon.

Holden megint megpróbál mindenkit megmenteni, a világot, az embereket és egyre inkább kimutatja, hogy mennyire sebezhető tud lenni.
Basia az illegális bolygófoglalók tagja. Vele már találkoztunk a 2. kötetben is, ő volt Prax barátja, aki kénytelen volt hátrahagyni az egyik gyermekét, hogy a családja többi tagját megmentse. Hasonló jellemű, mint Prax volt, egy átlagember, aki belekeveredik a nagyok játszmájába. Szereti sajnáltatni magát, de én így is nagyon kedveltem.
Havelock az Edward Israel biztonsági főnöke. Külső szemlélőként vesz részt az Új Földön kirobbanó konfliktusban és sokszor őrlődik azon, hogy mi a helyes és mi a helytelen.
Envi a kutatócsoport tagja. Azt hitte hihetetlen kaland vár rá, amikor felfedezhet egy idegen bolygót, de hamar rájön, hogy egy rémálomba csöppent. Instabil és törékeny lány, aki a kijelentő mondatokat is kérdezve mondja.
Plusz van még két fontos szereplője a történetnek. A Miller utánzat, aki egyre okosabb és Murtry a pszichopata pöcsfej, aki még a higgadt Holdent is képes kihozni a béketűrésből. Elítélem az erőszakot, de volt olyan pillanat, amikor szívesen kölcsönkértem volna Amos fegyverét.

Ez a rész most nem nyomozós, nem zombis, nem űrcsatás, nincs tele összeesküvéssel sem. Itt most a túlélés a tét. Tele van tragédiával, fájdalommal, félelemmel, elkeseredéssel, rettegéssel, halálfélelemmel. Sokszor csak elszoruló torokkal és könnyes szemmel tudtam olvasni. Kiszámíthatatlan, hogy mi vár a szereplőkre a pokoli bolygón.

A legnagyobb erőssége a történetnek, hogy valósághű. Mindig a harc, a bosszú, az önző érdekek. Miért kell megvárni azt a pillanatot, amikor már nem létezik különbség ők és mi között, hanem csak bajba jutott emberek vannak? Miért csak egy katasztrófa képes egybe kovácsolni az embereket? Sok olyan kérdés, amit a mai világban is felteszünk nap mint nap.

A folytatást nagyon várom. Szeretnék még többet tudni az idegen civilizációról. Ki és miért pusztította el őket? Egy biztos valami még rosszabb tette. És akkor ott a Mars is. Ők örülnek a legkevésbé az új bolygóknak és valamit biztos tenni akarnak majd ellene.

Csalódott vagyok, hogy Amerikában nem nagyon nézik a filmsorozatot, annyira reménykedtem benne, hogy sikeres lesz és ezt a 4. könyvet is láthatom a TV képernyőjén. Nem értem az emberek ízlését. De szerencsére nemrég jött a hír, hogy a 2. könyvből is lesz sorozat, mégpedig az már 13 részes lesz. Remélem addigra a nézettség is nőni fog majd.

10/10

Imádtam. Ha még nem olvastad, ne késlekedj!

A könyvet köszönöm a Fumax kiadónak!

A könyv adatai

Kiadó: Fumax
Eredeti cím: Cibola Burn
Műfaj: Sci-fi, dráma
Oldalak száma: 568
Borító: puha fedeles
Fordító: Galamb Zoltán
Teljes ára: 3995 Ft
Megjelent: angolul 2013, magyarul 2015
Más vélemények: Moly , Goodreads

MEGRENDELHETŐ: ITT

James S.A. Corey könyvei

  • Térség

1. Leviathan Wakes – Leviatán ébredése 10/8
2. Caliban’s War – Kalibán háborúja 10/9
3. Abaddon’s Gate – Abaddon kapuja 10/10
4. Cibola Burn – Cibola meghódítása 10/10
5. Nemesis Games –
6. Babylon’s Ashes –
7.
8.
9.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: