Fábián Janka: Emma lánya – Emma 3.

emmalanyaEgy XX. századi családregény

“Nehéz tisztességesnek maradni, de néha még nehezebb tisztességtelennek lenni.”

Kedvenc szereplőim: Rufus, Éva, John, Piroska, Emma, Gábor, Öcsi.

Fülszöveg: A trilógia harmadik, befejező része a hírhedt ötvenes években kezdődik. A kommunista diktatúra évei, majd az ötvenhatos forradalom után a Kóthay család tagjai ismét elszakadnak egymástól. Emma a lányával, Évával és az unokájával Amerikába emigrál, Tamásék azonban az otthonmaradás mellett döntenek.
A század második felének eseményeit a szélrózsa minden irányába szétszóródó Kóthay gyerekek és unokák mind különbözőképpen élik meg. A forradalmat követő megtorlás, 1968 Párizsa, a szögesdróton inneni világ szürke, nyomasztó hétköznapjai, a Kádár-korszak békés álarca mögött a szabadság fájó hiánya, a nyolcvanas évek színes, ám sekélyes időszaka, majd pedig a rendszerváltás éppen úgy főszereplői a könyvnek, mint az egyre népesebb, sokszínű család tagjai. A különböző szálakon futó cselekmény és a szereplők sorsa sokszor találkozik, néha egybefonódik, máskor újra külön utakon megy tovább, mindvégig a már megszokott izgalmakkal, váratlan és meghökkentő fordulatokkal.
Végül, a rendszerváltás esztendejében egy boldog-szomorú esemény során újra összegyűlik az egész család a régi, Balaton-parti házban, és az is kiderül, hogy habár végleg lezárult egy korszak, azért lesznek, akik továbbviszik Emma örökségét.

Emma trilógia első része még könnyedebb romantikus volt, de aztán jött az első, majd a második világháború és úgy vált egyre komorabbá a történet. 3. rész számomra végig nagyon nyomasztó volt. Egyáltalán nem éreztem, hogy egy rózsaszín romantikus lányregényt olvasnék, ezt nem is bántam. Így  tökéletes a könyv, ettől lett életszerű az egész.

Könyvben 1950-től 2000-ig követhetjük nyomon a szereplők életét. Látjuk őket felnőni, megöregedni, meghalni, ezért úgy éreztem mintha közeli ismerőseimről olvasnék. Szereplők életét vagy a történelem nehezíti meg, vagy  a különféle betegségek, amik nem kimélik az időseket és a fiatalokat sem.

Kommunisták több család boldogságát tönkretették, ott voltak a  recski szörnyűségek, az 56-os borzalmak, majd a vasfüggöny szakította szét őket. Ártatlanul bárkit börtönbe zárhattak, vagy bármire rákényszeríthették őket. pl. kémkedésre kollégák után.  Örülök, hogy én csak nyolcvanban születtem.  Megértem a szereplőket, hogy többen is menekülni akarnak az országból és inkább megpróbálnak új életet kezdeni valahol máshol.  Párizsban, Amerikában. Magyarok életét tragédiák, veszteségek sora,   nyomor, reménytelenség, kilátástalanság, megpróbáltatások, bizonytalanságok, szorongás, gyász jellemezte ebben az időben.

Könyv címe Emma lánya, de  a történet csak részben szól Éváról. Regényben az egész Kóthay család életét nyomon követhetjük, emiatt rengeteg szálon fut a cselekmény. Akik ismerik Ward könyveit, azoknak nem lesz újdonság. Családfa az utolsó oldalon azért nagy segítség.

Emma most már idős nagymama, hisz a gyermekei is felnőttek és családot alapítottak.  Erős nő, sok mindenkit elvesztett az életében, de mindig képes talpra állni.  Egyetlen vágya az, hogy ha majd eljön az idő, akkor magyar földön szeretne meghalni, szerető családja körében.

Éva Emma lánya színésznő. Férje a nyugodt, halk szavú Lajos, akibe nem szerelmes, de a nyugalmat, biztonságot jelenti a  számára. Egy nap azonban  már semmi sem lehet olyan, mint régen. Éva kénytelen feláldoznia magát a semmiért, el kell viselnie, hogy kihasználják, megalázzák.  Csoda, hogy nem roppant össze.

Kópiás Tibor egy gátlástalan, erkölcstelen, elvetemült gazember. Én is gyűlöltem őt, még Varga Erzsinél is jobban.

Tamás Emma  fia, híres sebész, főorvos, kerüli a konfliktusokat, mindenhez megpróbál alkalmazkodni, az új rendszerhez is. Könnyű őt félreismerni, pedig kedves, szelíd és jót akar mindig.

Öcsi Emma legkisebb fia is családot alapított végre. Örülök, hogy sikerült tovább lépnie.

Piroska Kópiás Tibor és Varga Erzsi lánya, elkényeztett, önfejű, kissé hisztérikus. Jobb életre vágyik, a sikerre, csillogásra, elege van  a nyomorból és a kilátástalanságból. Közelebbi kapcsolatba kerül Jancsival vagyis Johnnal, Éva fiával. Éva ennek a kapcsolatnak nagyon  nem örül. Gyülöli Piroskát, pedig szegény lány  nem tehet arról kik voltak a  szülei. Én drukkoltam Piroskának és Johnnak és reménykedtem abban, hogy Éva nem választja szét őket.

Jeanne Öcsi lánya Párizsban éli az életét és olyan fiúba szeret bele, akibe nem szabad.

András és Balázs Tamás ikerfiai. András a szemüveges jófiú, Balázs viszont forrófejű, nem találja a helyét az új rendszerben, nem bírja elviselni, ha korlátozzák a szabadságát.

Laura és Emily Éva lányai. Emily kedves, szófogadó lány. Laura viszont az ellentéte. Elkényeztetett hercegnő, akinek az apja mindent elnéz és megbocsát. Hiú és már 14 évesen felnőttnek érzi magát.

Könyvben szerepelt egy vörös cica is, akit Rufusnak hívtak, ezért úgy éreztem, mintha az én Rufusom is szerepelt volna a történetben. 🙂

Kár, hogy ez az utolsó rész, olyan jó lett volna tovább olvasni a szereplőkről, érdekelt volna a dédunokák élete is. Azt sem bánnám, ha egyszer film készülne ebből a sorozatból. Ez egy olyan történet, amit  a mozivásznon is szívesen megnéznék. Számomra ez Janka legjobb könyve.

Értékelésem 10/10
Molyon 5/5

Könyv adatai

Kiadó: Ulpius
Oldalak száma: 469
Borító: puha fedeles
Teljes ára:  3499 Ft
Megjelent:   2011
Rendelhető: Ulpius webshop

Kihívások a Molyon

Értékeljük az Ulpius kiadó könyveit :)

Ulpius-tól olvasunk…

Olvassunk Fábián Jankától!

2011 legjobb könyvei (csak szórakoztató irodalom)

Olvassuk el az Emma trilógiát!

Más vélemények

Moly

Fábián Janka könyvei

  • Rose

1. A német lány10/10
2. Francia nő (Várható megjelenés: 2013)

  • Emma

1. Emma szerelme 10/10
2. Emma fiai 10/10
3. Emma lánya 10/10

  • Angyalok

0,5. Karácsony a ligetben
1. Az angyalos ház
1,5. Rozmaring

  • Különálló regények

1. Virágszál
2. Lotti öröksége
3. Adél és Aliz (Várható megjelenés: 2013)

  • Mese

1. A zöld macska

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: