Anthony Ryan: A várúr /Hollóárnyék-trilógia 2./

VU-fedel.inddA hatalmas sikerű fantasy debütálás, A vér éneke New York Times bestseller folytatása!

Hazatérése után Vaelint az új király kinevezi az Északi Végek várurának. A megfáradt harcos azt reméli, végre békére lelhet ezen a kietlen, fagyos vidéken, távol a királyság hazugságaitól és intrikáitól. Ám a vér énekével megáldottak nem élhetnek csendes életet.

Sok ellenség elhullott Janus király háborúiban, de nem minden legyőzött halt meg, így Vaelin célponttá válik, nem csak azoknak, akik bosszúra szomjaznak, hanem azok számára is, akik tudják, mire képes.

A Hit alapjai megrendültek, a királyságban egyre többen beszélnek nyíltan uralkodóváltásról. A vér éneke felbecsülhetetlen segítőtárs az ilyen vészterhes időkben, de használója az igazi hatalom töredékét birtokolja csak azokhoz képest, akik ismerik titkait. Valami ugyanis a királyság ellen vonul, valami, ami szörnyű erőknek parancsol, és Vaelinnek rá kell ébrednie: a végső megsemmisüléssel szembenézve még a legkelletlenebb kéz is kész kardot rántani.

Kedvenc szereplőm: Vaelin, Lyrna, Alornis

Nézőpont: E/1 Verniers, E/3 Vaelin, Lyrna, Frentis, Reva

Véleményem:

“-Ha a csillagok sem állandóak az égen, akkor semmi sem állandó. Semmi sem tart örökké, minden átmeneti és örökké változik. – Elfordult az égtől és szembefordult a kalózzal. – Semmi sem állandó, uram. Nincsen olyan előre elrendelt út, amit ne lehetne megváltoztatni.”

A Vér éneke 2014 legjobb könyve lett nálam. Megrázott, teljesen felkavart. Nagyon vártam a folytatást és amikor megjelent, hatalmas örömmel vettem a kezembe a vaskos könyvet. Az első rész nagyon magasra tette a lécet, kíváncsi voltam, hogy a 2.-nak sikerül-e felülmúlnia. Már az első oldalakon kiderült, hogy ez a rész teljesen más mint az első, amelyben Vaelin mesélte el szívszorító történetét. A két nézőpontból itt most öt lett. Általában szeretem a több szálas könyveket, de itt én inkább Vaelinről akartam olvasni. Féltem, hogy csalódni fogok emiatt. Nagy kő esett le a szívemről, amikor hamar rádöbbentem, hogy nem fogok. Mind az 5 szálat imádtam, mindegyik tele volt szívfájdító jelenettel, fájdalommal, bánattal, izgalommal. A belső vívódásokat is nagyon élveztem.

Verniers az alpíri krónikás naplója meglepően indul. Arról ír, hogy az Egységes királyság történelmének írása közben a Volári birodalom fogságába esett és gyötrelmekkel, fájdalommal teli volt az élete rabszolgaként a szadista volári hadvezér mellett. Mivel a naplóját múlt időben írja, ezért egyértelmű, hogy túl fogja élni, de még így is sokkoló volt olvasni, amiken keresztül ment.

Vaelin története ott folytatódik, ahol véget ért. 5 éves fogság után hazatér Varinvárba. Már nem tartja magát a 6. rend tagjának, nem követi a Hitet sem. A Vérdalt folyamatosan használja, de még mesteri szinten nem tudja alkalmazni. Döbbenten tapasztalja, hogy mennyi minden megváltozott. Alornis sem kislány már, Sherint meg elveszítette. Én azért reménykedek, hogy fognak még találkozni és a szerelem újjá éledhet. A sok évnyi börtön nem múlt el nyom nélkül, de még mindig egy nemes lélek. Amikor egy lány az életére tör, nem öli meg, hanem tanítani kezdi. Malcius király az északi végekre küldi, hogy várúrként uralkodjon. Alornis a  kedves, nagylelkű húg vele tart. Ő a tengernyi gondja ellenére sem felejt el mosolyogni, ezzel sokszor Vaelinnek is erőt ad.  Szívet melengetőek Alornis és Vaelin meghitt beszélgetései.

Frentis 5 éve a Volári birodalom rabszolgája. Azt hiszi ennél rosszabb már nem történhet vele, de megjelenik egy különös nő, megvásárolja és béklyót vet ki rá. A nő uralma alá kerül, aki olyan dolgokra kényszeríti, amiket Frentis semmiképp nem tenne meg magától. A kínzója élvezi, hogy játszhat vele, hogy használhatja testestül, lelkestől. Nem törődik azzal sem, hogy Frentis mennyire szenved. Erről a nőről nekem Ramsey jutott az eszembe, ő ekkora szörnyeteg. Frentis megfogadja, hogy amint alkalma nyílik rá, megöli a nőt. Sajnáltam őt, a szívem szakadt meg érte.

Lyrna diplomáciai küldetésre indul északra, békét akar kötni a lonak néppel. Eleinte ezzel a szállal nem tudtam megbarátkozni, de amikor egy tragikus fordulat nyomot hagy rajta, őt is nagyon megkedveltem. Reva után ő megy át a legnagyobb jellemfejlődésen ebben a részben. Az első kötetben hideg volt és számító, itt viszont egyre jobban meg lehet szeretni őt.

Reva új szereplő és ebben a részben főként az ő felnőtté válását követhetjük nyomon. A világatya hitét követi, egy elszánt, fanatikus gyilkost faragtak belőle. Első küldetése az, hogy ölje meg Vaelint, aki az apja az Igaz pengéjű halálát okozta. Vaelin azonban felismeri, hogy a lány nem gonosz, hanem egy sérült személyiség. Törődni kezd vele, tanítja. Revát nagyon meglepi, hogy Vaelin teljesen más, mint aminek hitte. Az útjuk egy idő után különválik, de mindketten érzik, hogy a sors egy nap még összehozza őket.  Revának van egy másik problémája is, mégpedig az, hogy  a nőkhöz vonzódik.  Ő ezt nem tudja elfogadni. Mocskosnak, bűnösnek tartja magát. A papja is próbálta kiverni belőle az érzéseket, de nem sikerült neki. Ryan finoman, ízlésesen ábrázolja e jeleneteket és nagyon jól bemutatja azt az utat, amíg Reva el tudja magát fogadni.

– Ha szabadon eresztelek, más testvéreket is megszúrsz majd, vagy rájuk erőlteted elhivatottságukat sértő felajánlkozásod?
Davoka megvető pillantást vetett Sollisra, és a saját nyelvén azt motyogta:
– Nem is mocskolnám be az alsó fertályomat ezekkel a kornyadt pöcsűekkel. – Majd azt felelte Lyrnának: – Nem.
– Nagyszerű. – A hercegnő odabiccentett Sollisnak. – Feljöhet velünk vacsorázni.

A könyvben volt egy nagy fordulat is, ami annyira váratlanul ért, hogy egy ideig megszólalni sem tudtam a döbbenettől. Nem akartam elhinni, hogy amit olvastam, az igaz.

A volári birodalom nagy és félelmetes ellenség. Mészárolnak, rabszolgasorsba vetik a népet. Az igazságtalan háborúban sok jó ember életét veszti. De legyen a harc bármennyire is elkeseredett, a szereplők a végsőkig küzdenek, nem adják fel a reményt. A rengeteg kiontott élet azonban mindenkin nyomot hagy.

Jó volt látni, hogy a legnagyobb bajban mennyien képesek összefogni. Az ilyen összetartás engem mindig lenyűgöz.

Két problémám volt csak a könyvvel. Egyik a hosszan elnyújtott menetelés. Nem szeretem, amikor a könyv harmadában a szereplők csak mennek, mennek. A másik a rengeteg szereplő. Ebben a részben már annyian voltak, mint egy Trónok harca könyvben és emiatt voltak olyan szereplők, akikre nem sok idő jutott. Ezek miatt gyengébbnek tartom a 2. részt az elsőnél, amelyben egy hibát sem találtam. De a vége miatt érzem, hogy a befejező rész megint nagyon ütős lesz. Csak győzzem kivárni.

10/8

Nem 10 pontos, de kihagyhatatlan.

A könyvet köszönöm a Fumax kiadónak!

Könyv adatai

Kiadó: Fumax
Eredeti cím: Tower Lord
Műfaj: fantasy, dráma
Oldalak száma: 712
Borító: kemény fedeles
Fordító: Matolcsy Kálmán
Teljes ára: 4995 Ft
Megjelent: angolul 2014, magyarul  2015
Más vélemények: Moly , Goodreads

MEGRENDELHETŐ: ITT

RÉSZLET A KÖNYVBŐL: ITT

Anthony Ryan könyvei

  • A Hollóárnyék trilógia

1. Blood Song – A vér éneke 10/10
2. Tower Lord  – A várúr 10/8
3. Queen of Fire

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .