Marie Lu: Legend – Legenda /Legenda 1./

legendaA hajdani Los Angeles partvidékét elöntötte a tenger. Észak-Amerika két nemzetre szakadt; a Köztársaság hadban áll a Kolóniákkal. A jómódú környéken, az elithez tartozó családba született, tizenöt éves June kivételes tehetség. kötelességtudó, szenvedélyes, a haza iránt elkötelezett, nyitva áll előtte az út a Köztársaság legmagasabb katonai köreibe. A Lake Szektorban, a nyomornegyedben született, tizenöt éves Day a Köztársaság legkeresettebb bűnözője. De a szándékai korántsem olyan elítélendők, mint azt gondolnánk. Ők ketten két külön világban élnek, és talán sosem keresztezné egymást az útjuk, ám egy nap June bátyja gyilkosság áldozatává válik. Az első számú gyanúsított Day lesz. Ezzel kezdetét veszi a mindent eldöntő macska-egér játék, melyben Day kétségbeesett versenyt fut a családja életéért, miközben June elszántan igyekszik megbosszulni bátyja halálát. De az események megdöbbentő fordulatot vesznek. Rájönnek, kettejükben van valami közös, és azt is megtudják, milyen messzire hajlandó elmenni a hatalom, hogy megőrizze titkait.

Kedvenc szereplőm: Day

Nézőpont: E/1 Day, June

Véleményem:

“– Minden nap azt jelenti, hogy újabb huszonnégy órányi lehetőséged van. Minden nap azt jelenti, hogy megint megtörténhet bármi. A pillanatnak élsz, és meghalhatsz egy szempillantás alatt, ezért aztán épp elég, ha egyszerre csak egy nappal törődsz. – Kifelé bámult a vasúti kocsi nyitott ajtaján, ahol sötét vízfüggöny takarja a világot. – Próbálsz a fényben járni.”

Nagy disztópia rajongó vagyok, ezért nagyon örültem, amikor egy nyereményjátékon megnyertem ezt a könyvet. Aztán jó sokáig a polcomon hevert, de a The Fear Walking Dead és a Revolution nézése közben eszembe jutott és belevetettem magam a történetbe.

Az Amerikai Egyesült Államokat elöntötte a tenger, a romjain két hadban álló nemzet alakult ki: a fejlett technológiával rendelkező Kolóniák és az elmaradott Amerikai köztársaság. A legenda története az utóbbi helyszínen játszódik. Itt az emberek vagy a felsőbb osztályhoz tartoznak, vagy a nyomorban élnek. Középosztály nincs. Az elnyomó diktatúrát sokan már nem is bírják és egyre többen csatlakoznak a lázadó patriótákhoz.

A kormány rendelete szerint 10 éves korban mindenkinek részt kell vennie egy próbán. Ha a gyermek jól teljesít, akkor a legjobb iskolába járhat és jól fizető állást kap. Ha épp teljesíti, akkor mehet a nyomornegyedbe. Ha viszont megbukik, akkor a gyermek a kormányé lesz, el sem búcsúzhat a családjától, akik azt hiszek, hogy egy munkatáborba kerül. Ez viszont hazugság. A bukott gyerekeket egy laborba viszik és különféle kísérleteknek vetik őket alá, aminek a végén halál vár rájuk.

A nyomornegyedekben gyakoriak a járványok. A fertőzött házakat megjelölik és a lakók el sem hagyhatják a házukat, ha mégis megtennék lelőnék őket.

Ebben a szörnyű világban éli az életét Day és June.

Day a legkeresettebb bűnöző, de az a fiú is, aki nagyon hamar belopta magát a szívembe. Megbukott a próbán, de sikerült életben maradnia és azóta az utcán él. Távolból figyeli az anyja, bátyja és az öccse életét. Aggódik értük minden pillanatban, annyira szereti őket. Amikor az öccse megbetegszik, mindent megtesz, hogy megszerezze az ellenszérumot, még a kórházba is betör. Pimasz, vakmerő, de nagyon sebezhető és ha egy lányról van szó, akkor óvatlan. Sok szörnyűség történik vele ebben a könyvben és nekem belesajdult a szívem, amikor szenvedni láttam.

June a köztársaság csodagyereke, az egyetlen, aki a maximumot érte el a próbán. Már 15 évesen megszerzi a diplomát és a hadsereg tagja lesz, mint nyomkövető. Amikor megtudja, hogy a bátyját egy Day nevű fiú ölte meg, egyből a nyomába ered és mindenáron leakarja vadászni. Junet nem szerettem, nagyon naiv és felsőbbrendű. Aki ennyire okos, annak át kéne látnia, mi folyik körülötte.

A könyv kiszámítható, már az elején tudni lehet, hogy a gazdag csajszi beleszeret majd a Köztársaság legismertebb bűnözőjébe és fellázadnak a kormány ellen. De az odavezető út az zseniális, megdöbbentő, sokkoló, izgalmas. Minden oldalon történik valami, egyszer sem ül le a történet. Sötét titkok, társadalmi igazságtalanságok, mészárlás, szadista katonák, akik érzelmek nélkül képesek ölni, akiktől kirázott a hideg.

Kihagyhatatlan könyv, nálam ott van a legjobb disztópiák között.

10/9

Remélem egyszer film is lesz belőle. 🙂

A könyv adatai

Kiadó: Könyvmolyképző
Eredeti cím: Legend
Műfaj: disztópia
Oldalak száma: 303
Borító: puha fedeles
Fordító: AncsaT
Teljes ára: 2499 Ft
Megjelent: angolul 2011, magyarul 2012
Más vélemények: Moly, Goodreads

MEGRENDELHETŐ: ITT

Marie Lu könyvei:

  • Legenda

1. Legend – Legenda 10/9
2. Prodigy – Született tehetség
3. Champion – Bajnok

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: