Jon Sprunk. Az árny csábítása

Sorozat: Az árnyorgyilkos trilógia 2.

” Az élet és halál feletti hatalom. Ez az uralkodás. Soha nem vágytam rá, és íme, mégis itt vagyok. “

Az Arny csabitasa_borito.inddA KÍMÉLETLEN ÉSZAKI PUSZTASÁG HATÁRÁN…

Az egykori páratlan orgyilkos, az othiri éjszaka ragadozó, sötét árnya Caim, veszélyes játszmába kezdett, amikor egy trónját követelő császárnő segítségére sietett. Ám titokzatos múltjának elfeledett öröksége ismét csalogatni kezdi.

Miközben szülei eltűnésének és meggyilkolásának körülményeiről igyekszik kideríteni az igazságot, Caim tudomást szerez egy országról, amelyet az Árny a rabigájába hajtott. Az Odaát mágikus kísértésétől űzött harcos olyan háborúba keveredik, amelyben semmi kedve sincs küzdeni.

De senki sem állhat ellen az Árny csábításának.

“Ez a könyv csupa akció… Az író mindvégig a szöveg ritmusára, a cselekmény orientált meseszövésre és a tökéletesen eltalált jellemekre összpontosít, míg azok mesteri dark fantasy regénnyé állnak össze… Mi bármikor szívesen olvassuk Jon Sprunk letehetetlen történeteit.” – ELITIST BOOK REVIEWS

Véleményem:

Két év várakozás egy kedvenc sorozatnál nagyon sok idő, de most már itt a folytatás, aminek határtalanul örülök. Az örömömet viszont beárnyékolja az, hogy ez a sorozat méltatlanul el van hanyagolva és nem értem miért. Az a célközönség, akinek ez a regény a legjobban szólna , azok akik falják a hasonló sztorikat, ezt még a kezükbe sem vették.

Ha nem riaszt el egy kis vér, meg egy kis erőszak, ha imádod az akciódús jeleneteket, ha érdekel, hogy szeret egymásba egy orgyilkos és egy earl lánya és ha szereted a középkort, akkor ez a könyv biztos tetszeni fog neked.

Ahol tudom ezzel a szöveggel ajánlom az ismerőseimnek az első részt, ami számomra egy izgalmakban gazdag, letehetetlen, csöpögés mentes szerelmes fantasy volt. Caimba még bele is szerettem. ❤ Azon ismerőseim, akiket már sikerült rábeszélnem a könyvre szintén megszerették, általában 8, 9, 10 pontra értékelték. Anyukám pl. alig várta, hogy kiolvassam, minél hamarabb leakart csapni rá. Aztán amint kiolvasta ezt mondta róla.

“Nem számítottam rá, hogy ez a könyv ilyen jó lesz. Izgalmas és letehetetlen.”

Az árnyorgyilkos trilógia nem említhető egy szinten A trónok harca, A széthullott birodalom, A vér dala féle komolyabb fantasykkal, itt kizárólag a szórakoztatáson van a hangsúly. De nem pont azért szeretünk olvasni, mert jó elmerülni egy olyan történetben, ahol egy percig sem lehet unatkozni és a szereplőket egytől – egyig a szívünkbe lehet zárni? Annyira boldog lennék, ha egy év múlva már azt látnám, hogy 50-nél több értékelése van a Molyon és itthon is olyan sikeres, mint külföldön. A Fumax könyvekben amúgy sem lehet csalódni, ezért semmi félni valónk nincsen. Mind minőségi történet.

A 2. kötet hangulatilag másmilyen, mint az első rész, sokkal kalandosabb, sokkal sötétebb és több benne a fantasy elem is. Az első részt nem múlta felül nálam, azt sokkal pörgősebbnek találtam, de ezt is imádtam olvasni.

Miért?

A történet lebilincselő, izgalmakban és fordulatokban gazdag. A birodalmat komoly veszély fenyegeti, mindenfelé lázongások törnek ki, egyre többen halnak meg, mindenhol az erőszak az úr, az emberekben egyre jobban elharapózik a félelem. Ebben a kilátástalan helyzetben kell Caimnak és Zefinek helyt állnia. Caim a harctéren kerül össze az ellenfeleivel, Zefi meg a politikai csatározások, összeesküvések és hatalmi intrikák közepette próbál megoldást találni a problémákra. Ebben a kötetben több minden kiderül az egymás mellett létező birodalmakról. az árny földjéről, a fény földjéről és a köztes részről. Újabb rémtörténetbe illő hátborzongató lények jelennek meg és nagyobb szerepet kap a mágia is.

A cselekmény több szálon fut. Hogy én ezt mennyire imádom! Az egy szálon futó sztorik nagyon ritkán tudnak megfogni, de már a két szálú történetek sem annyira, mint régebben. Itt viszont nem csak Caim és Zefi gondolatait, érzéseit ismerhettem meg, hanem Kitét, Keeganét és a főellenség Sybelle-ét is.

A feszültségkeltés fantasztikus. Sprunk tesz róla, hogy az olvasó egy percig se tudjon unatkozni.

A régi szereplőket még jobban megszerettem és az újakat is hamar a szívembe zártam. Aggódhattam is értük, mert Sprunk nem mindegyiküknek szánt boldog befejezést, valakiktől sajnos végleg búcsút kellett vennem. Szomorú és fájdalmas, de egy jó történethez ez is kell. Az olyan történeteknek nem sok értelme van, ahol tudod, hogy egy főszereplő sem fog meghalni. Még izgulni sem lehet harc közben.

  • Caim északra tart, hogy fényt derítsen a múltjára. Nem tudja mi vár majd rá, ha a kérdéseire választ kap és a rengeteg gonoszság , amit korábban elkövetett szintén nyomasztja. Egyszer azt veszi észre, hogy nyakig ül a pácban. Akaratán kívül belekeveredik a lázadók és a herceg közti viszályba és egy öngyilkos küldetést kell vállalnia olyanok érdekében, akiket alig ismer és még csak meg sem tudják fizetni érte. A nagy felelősség nagy teher, tudja, hogy csak ő szállhat szembe az árnybéli erőkkel, de azt is tudja, hogy a harc során nem védhet meg mindenkit és egy győzelemért mindig nagy árat kell fizetni. Sőt valami történik Caimmal, valami nagyon rossz és ez félelemmel tölti el. Caim számomra a múltja ellenére is egy álompasi, párszor úgy megöleltem volna, hogy ne legyen magányos. meg tudom érteni a könyvbéli lányokat, hogy beleszerettek.
  • Zefi császárnőként egy seregnyi problémával szembesül. Az országát háború veszélye fenyegeti, az egyház támogatására sem számíthat. A mindenfelé fellángoló zavargásokat, erőszakot szeretné elfojtani, de a közutálat, a személyes gondok és a szüntelenül rá leselkedő veszély megnehezítik a dolgát. Zefinek egyedül kell felvennie a harcot, mert nem sok ember van, akiben megbízhat, sőt nem is tudja kiben bízhatna meg.
  • Kit a tündérlány állandóan aggódik Caimért és amikor elszakad tőle ráeszmél a saját sebezhetőségére is.
  • Keegan és Liana a két önfejű testvérpár. Keegan jelleme fokozatos változáson megy át a történet során. Eleinte mindig elmenekül a saját életét mentve, de aztán egyre jobban felnő a feladatához. Liana meg a makacsságával okoz sok gondot Caimnak. A lánynak otthon kéne ülnie, de ő kiakarja venni a részét a harcból is.
  • Sybelle a herceget bábúként gonosz varázslónő. Aljas és kegyetlen, de neki is vannak érzései.

A szerelmi szál nem olyan hangsúlyos, mint az első kötetben, de most is érezhetően jelen van végig.

  • Caim sokat gondol Zefire. Vajon biztonságban van? Emlékszik még rá, vagy elfeledkezett róla? Josephine császárnő, ő meg egy nincstelen martalóc, akinek se otthona, se múltja. Ha visszatérne hozzá lehetne- e jövő a számukra? A hosszú külön töltött időt egyáltalán kibírhatja a szerelmük? Mi van akkor, ha Zefi már rég túllépett rajta és boldogan él egy hozzávaló férfi oldalán? Ő  szereti-e annyira, hogy visszatérjen hozzá, és az ő szíve vajon csak Zefiért dobog? Hisz ott van Kit, aki szintén szerelmes belé és amióta a szeleburdi lány gyanús körülmények között eltűnt, rájön, hogy nagyon fontos a számára és a szakadatlan fecsegése is nagyon hiányzik neki. Én egyébként annak örülnék, ha Caim Zefit választaná a történet végén.
  • Zefinek nagyon hiányzik Caim és a reggeli rosszullétek is egyre jobban kínozzák. Lehet megmérgezték és soha többé nem láthatja Caimot? Vagy terhes? Ha igen kitől? Caimtól, vagy attól a férfitól, aki megbecstelenítette? Caim vajon mit szólna hozzá, hogy gyermeke születik? Milyen apa lenne? Zefinek ráadásul a nyár derekáig egybe kell kelnie a választottjával. Caim vajon visszatér időben, hogy feleségül vegye?

Sok- sok kérdés, ami garantálja, hogy a szerelmi szál is végig izgalmas legyen és az olvasó érdeklődését fenntartsa. Plusz ott van a Hubert és Anastazia között alakulgató románc is, aminek szintén nagyon érdekel mi lesz a vége.

Függővég, ami egy sorozatnál nálam alap, hogy legyen. Caim új úti célja, Zefi meglepő könyv végi tette, az árny ura ijesztő tervei már előre garantálják a sok izgalmat, ami majd ránk vár. Remélem a 3. részre nem kell megint két évet várnom.

Negatívum? Ilyet nem nagyon tudnék mondani, talán csak azt, hogy Sprunk néha nagyon terjengősen tud írni. Ennyire nem kellene részleteznie a dolgokat. Picit rövidebben és akkor már minden tökéletes lesz. 🙂

Ha hozzám hasonlóan szereted a Suikoden, Tales of, FF féle fantasykat, ha kedveled az eseménydús, sötétebb hangulatú sztorikat, ha imádod a politikai összeesküvéseket, csatározásokat, udvari intrikákat, belső monológokat, ha nem riaszt el egy kis szerelmi szál, akkor ne habozz, e könyv tökéletes választás lesz a számodra.

10/10

❤ Imádtam

A könyvet köszönöm a Fumax kiadónak!

Könyv adatai

Kiadó: Fumax
Eredeti cím: Shadows’s Lure
Műfaj: Dark fantasy
Oldalak száma: 448
Borító: puha fedeles
Fordító: Galamb Zoltán
Teljes ára: 3495 Ft
Megjelent: angolul 2011, magyarul  2014
Más vélemények: Moly , Goodreads

MEGRENDELHETŐ: ITT

RÉSZLET A KÖNYVBŐL: ITT

Jon Sprunk könyvei

  • Az árnyorgyilkos trilógia

1. Shadow’s Son – Az árny fia 10/10
2. Shadow’s Lure – Az árny csábítása 10/10
3. Shadow’s Master

 

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .