November 2011

Megjelent könyvek

Aba Könyvkiadó

Dora Craiban: Szabadesés (fantasy)

A Szabadesés Dora Craiban Helena trilógiájának második kötete. Helena már tudja magáról, hogy ő voltaképpen egy Boszorkány. Ő és szerelme, Jeremy életében titokzatos idegen bukkan fel, aki fenekestül felforgatja a fiatalok életét. A rejtélyes, sötét múltból további arcok kerülnek elő, s egy emlékezet és civilizációk előtti jóslat végképp megpecsételi a fiatal szerelmesek sorsát, s a hírhedt boszorkányperek városába, Salembe vezeti őket. Képes-e Helena elengedni a benne szunnyadó gyilkost? Mindez kiderül Dora Craiban varázslatos meséjének folytatásából.

Lilian H. AgiVega : Második Atlantisz II. – Az elveszett tündérfalu (ifjúsági)

Tíz évvel járunk az első kötet, a Második Atlantisz eseményei után. Hőseink felnőttek, és problémáik már nem
kamaszos botorságok, hanem a felnőttkor jóval komolyabb gondjai.
Azaész, miközben attól tart, hogy varázsereje ismét rossz útra téríti, kénytelen azzal is szembenézni, hogy édesapja betegsége miatt hamarosan rászáll a korona.
Aengus a pilisi erdő mélyén rálel egy eddig ismeretlen tündérkolóniára, ahol az őskori matriarchális társadalmak törvényei uralkodnak. Szerelemmel és árulással egyaránt meg kell küzdenie, miközben megpróbál változtatni a magyarországi tündérek évezredes, kegyetlen szokásain.
Santorinin feltűnik Lucien, Spiro féltestvére, hogy híres bátyja találmányai után szaglásszon, ő pedig többre
bukkan, mint legvadabb álmaiban képzelte volna.
Az emberi kapzsiság lelepleződéssel fenyegeti Atlantisz városát, ahova a gaztevők útja a pilisi tündérek aljas kihasználásán keresztül vezet.
Vajon fel tud-e nőni Azaész az uralkodás sellőt próbáló feladatához? Sikerül-e ismét megmentenie Atlantiszt,
és felelősségteljes uralkodóvá válni? És miféle titkot rejt az a norvég barlang, amely képes az egész tündértársadalom életét egy szempillantás alatt megváltoztatni?

Ab Ovo Kiadó

Michel Folco : Adolf Hitler sanyarú ifjúsága (családregény)

Michel Folco híven, szinte tudományos pontossággal követi főhősének gyermekkorát és ifjúságát, de az ironikus hang és a szövegbe ravaszul beleszőtt nagyon is mai elemek regényessé teszik a művet.
Persze, a főhős származása bizonytalan. Persze, közepes tehetség. Persze, anyja fiatalon halt meg. Persze, semmiféle falrengető vagy kivételes szenvedélye nem volt. A könyv hatásossága Hitler banális ifjúsága. De amint haladunk e különös könyv olvasásában, kialakul az a személyiség, amelynek elszántsága fokozatosan zavarba ejt bennünket. Mert gyerekkorát úgy értelmezhetjük, hogy elképzeljük jövőjét, romboló hatalmát, azt a hatást, amelyet népe legnagyobb részére gyakorolni fog, ő, aki egyáltalán nem elbűvölő.
Michel Folco nem életrajzíró, még ha műveit aprólékosan dokumentálja is. Fantáziával, maró humorral adja elő, hogyan bújik meg a legbanálisabb gyermekben a legfélelmetesebb szörnyeteg. És ezzel a könyv túltesz minden történelemkönyvön.

A könyv Franciaországban hatalmas siker!

Erik Orsenna: Irány India! (humoros)

“1476. augusztus 13-án a Portugália nyílt vizén Kolumbusz Kristóf hajótörést szenved.
A leendő admirális éppen betöltötte a huszonöt évet. Csodák csodájára sikerül kievickélnie a partra, Lisszabonban talál menedéket öccsénél, Bartolomeónál, aki a térképészmesterséget űzi.
A 15. század elején kezd kinyílni a világ. A portugál fővárosban megtalálható a Felfedezés szolgálatában álló összes céh.
A két testvér nyolc évig együtt dolgozik, és előkészítik az utat, amelyről Kristóf kamaszkorától álmodozik: az Indiai Vállalkozást, vagyis el akarnak jutni Cipangóba (Japánba) meg a Nagy Kán birodalmába (Kínába). De nem a szokásos Selyemúton, kelet felé, hanem az óceánnal megbirkózva, nyugat felől.
Ennek az elbeszélésnek a hősei: egy kartográfusmester, egy orrszarvú, egy özvegycsináló, a madáriskola igazgatónője, egy szalonka, egy rosszlány, aki jó hallásáról híres, Marco Polo, indiánfaló szelindekek és néhány dominikánus…
Szerettem volna körüljárni az emberi kíváncsiságnak e kevéssé ismert korszakát. A születő szabadság pillanatát, amelyben ugyanakkor bevezetik az Inkvizíció intézményét, és elűzik a zsidókat. Azokat az éveket, amelyekben lassacskán kialakul a bolygó egysége, ami a hamarosan bekövetkező első globalizáció előszobája.
Nagy merészen Bartolomeo szájába adtam mondókámat. Ő szólal meg, ő mesél.” (Erik Orsenna)

Agave Könyvek

John le Carré : Suszter, szabó, baka, kém (krimi)

Az angol hírszerzés legfelsőbb soraiban egy áruló rejtőzik, egy beépített ügynök, aki magának Karlának, a szovjet kémfőnöknek jelent. Amit az áruló tud, tudja Karla is. A Körönd legféltettebb titkait. A beépített és alvóügynökök nevét és címét. Mindent. És hogy teljes legyen a kép, Karla az ügynökén keresztül gondosan kiválogatott, meg- vagy átírt információkat juttat el az angoloknak, akik ezekkel a kémjelentésekkel próbálják megerősíteni a pozíciójukat az amerikaiaknál.
A legtöbben azt sem hajlandóak elismerni, hogy baj van. A legtöbben még csak bele sem mernek gondolni abba, hogy az áruló révén Karla minden egyes lépésükről tud. A legtöbbek szerint minden a legnagyobb rendben van. Kivéve George Smiley-t, a csendes, kövérkés és nyugdíjas egykori hírszerzőt, aki állhatatos munkával, buldogkitartással és legendássá vált kihallgatási technikájával csapdát állít a soraikba férkőzött szovjet kémnek, és rajta keresztül Karlának, örök ellenfelének, a titokzatos szovjet kémfőnöknek.

Laurell K. Hamilton : Fagyos érintés (paranormális)

Ismertek jól. A nevem Meredith Gentry, hercegnő és a faerie trón várományosa, korábban magánnyomozó a halandók világában. Hogy királynővé koronázzanak, folytatnom kell a királyi vérvonalat: utódot kell a világra hoznom. Ha kudarcot vallok, nagynéném, Andais királynő a faerie trónjára segítheti a fiát, az őrült Cel herceget. Engem pedig könnyedén eltesz láb alól. Hűséges őrök vesznek körül, akik megvédenek, szeretnek, és ha kell, az ágyamba bújnak. De minden próbálkozás ellenére elkerül a gyermekáldás. A gonosz királynő és bizalmasai ellenem szövetkeztek, így testőreimmel visszatértünk Los Angelesbe, remélve, hogy el tudtunk menekülni az udvari intrikák egyre gyülekező árnyai elől. De még száműzetésben sem lehet kicsúszni a sötét szándékkal közeledők markából. Most Taranis király, a faerie Seelie Udvarának hatalmas uralkodója halandók segítségével próbálja meg kézre keríteni testőreimet. De én tudom, hogy támadásának valódi célpontja én vagyok. Megpróbált megölni, amikor gyermek voltam. És most attól tartok, szándékai ennél is rettenetesebbek.

Iain M. Banks : Anyag (scifi)

Különös dolgok készülnek a Sursamenen – az ősi, titokzatos bolygón, melynek réteges topográfiájánál csak a történelme és hatalmi viszonyai szövevényesebbek. Birodalmak feszülnek egymásnak, titkos szövetségek köttetnek, miközben az uralkodó elit tagjai közül egyesek menekülni kényszerülnek, míg másokra a biztos halál vár. A bolygó körül láthatatlan hajók gyülekeznek, és mindenkit – üldözőket és üldözötteket egyaránt – árgus szemek figyelnek. Ki kit manipulál ebben a szövevényes játszmában? S vajon elfogulatlan maradhat-e a külső szemlélő? A hatalomért folytatott ádáz küzdelemben elmosódnak a biztosnak vélt határok, és előbb-utóbb mindenkinek fel kell tennie magában a kérdést: valóban meg akarja-e kapni, amiért annyit küzdött. Bár messzire szakadt szülőhazájától, Djan Seriy Anapliát, a Kultúra titkosügynökét is magával ragadják az események. A múlt elől nincs menekvés; hiába taktikázik ügyesen, végül mégis a saját bőrén tapasztalja meg, milyen veszélyes dolog mások háborújába avatkozni.

Christopher Moore : Prérifarkas blues (humoros)

Samson Egyedül Vadászó éli az indián fiúk békés életét, mígnem tizenöt évesen kénytelen elszökni a varjú indiánok rezervátumából. Ma már sikeres biztosítási ügynök, van Mercedese, lakása és egy üres, kitalált élete. Nem sokkal a harmincötödik születésnapja után a végzet a szerelem veszélyes ajándékát kínálja fel neki egy Calliope nevű lány izgató alakjában… valamint egy átkot egy ősi indián isten, Prérifarkas kéretlen betoppanásával. Prérifarkas, a pajkos, csínytevő istenség azért jött, hogy a nyugalomból káoszt korbácsolva felébressze Samben a misztikus mesélőt, és közben
csúnyán elcsessze az életét. A Biff evangéliuma szerzőjének meglepetésekkel és őrült ötletekkel teli regénye nagyszellemről és kisemberről, szerelemről, mítoszról és megváltásról.

Richelle Mead : Vérvonalak – Vámpírakadémia (paranormális)

A nagy sikerű Vámpírakadémia könyvsorozat egyik mellékszereplője, Sydney, az Alkimista élete teljesen új fordulatot vesz, amikor kegyvesztett státuszából hirtelen a mora vámpírtársadalom egyik legrangosabb és legféltettebb tagja, Jill Mastrano személyes testőrévé nevezik ki. A vámpírok közelsége miatti viszolygása hirtelen eltörpül egy sokkal ijesztőbb probléma mellett: magántanulóként töltött gyermekkora után Sydney belecsöppen a gimnáziumi élet kellős közepébe.

Miközben egy zaklatott lelkivilágú – mellékesen vámpír – kamaszról gondoskodik, és az iskolai klikkek között próbál eligazodni, az Alkimista berkeken belüli ármánykodással is meg kell küzdenie. Sydney hamarosan ijesztő események középpontjában találja magát. A diákok különleges képességeket biztosító tetoválásainak titkát, valamint a vámpírgyilkosságok rejtélyét is kénytelen lesz felderíteni. A tét a szeretett húga jövője, a saját karrierje és az akarata ellenére egyre jobban megkedvelt Jill élete.

Az új sorozat meglepő fordulatokkal teli első részében sok eltemetett titok kerül a felszínre, és az új szereplők mellett olyan régi ismerősöket is üdvözölhetünk, mint Adrian Ivaskov, a lélekmágus szépfiú, vagy Abe Mazur, a tetteivel a törvényesség határán táncoló kalandor. Ahol pedig ők jelen vannak, ott a baj sem járhat messze.

Suzanne Collins : A kiválasztott (fantasy)

Bár minden ellene szólt, Katniss Everdeennek kétszer is sikerült élve kikerülnie az Éhezők Viadalából. Túlélt minden megpróbáltatást, de még mindig nincs biztonságban. Mert a Kapitólium bűnbakot keres a lázadás miatt. Snow elnök pedig egyértelművé tette: Kapitólium haragja elől senki sem menekülhet. Sem Katniss családja, sem a barátai, sem pedig a 12. Körzet lakói.

De közeledik a végső forradalom ideje. Amikor a nép végre szembeszáll a Kapitólium zsarnokságával. És ebben a forradalomban Katnissnak döntő szerepe lesz. Az ő bátorságától, kitartásától és eltökéltségétől függ Panem jövője. Mert ő a kiválasztott. De maradt-e elég ereje hozzá, hogy megvívja az utolsó, mindent eldöntő harcot?
Suzanne Collins trilógiája az utóbbi évek legnagyobb nemzetközi könyvsikere, amely hónapokon át vezette az eladási listákat a világ számos országában. 2012 márciusában pedig a mozikba kerül Az Éhezők Viadala filmváltozata, Jennifer Lawrence-szel a főszerepben.

Alexandra Kiadó

Mark Gimenez : Gyerekrablás  (thriller)

Ben Brice ezredes vietnami veterán, magányosan él az új-mexikói sivatagban, és a háborús szörnyűségek emlékével küzd tengernyi whisky segítségével. Alkoholizmusa miatt elhagyta a felesége, és régen elhidegült tőle internetguruként milliárdossá lett fia is. Egyedül Gracie nevű unokája iránt ézett szeretete tartja benne a lelket.
John Brice csak fél szemmel követi lánya focimeccsét, miközben telefonon üzleti ügyeket intéz. Amikor megérkezik a kislány anyja, az edző közli vele, hogy a bácsikája már hazavitte Gracie-t. Csakhogy Gracie-nek nincs bácsikája. Elrabolták, és ezzel kezdetét veszi az az idegtépő versenyfutás az idővel, és nem pusztán a kislány élete a tét.
A történet váratlan és meglepő fordulatai ráébresztik az olvasót arra, hogy a gyerekrablás mögött egy rendkívüli összeesküvés húzódik, amely az egész amerikai történelmet átírhatja. De hogy mi köze a kislánynak a politikához, a háborúhoz és a sötét múlthoz, az csak a regény legvégén derül ki.
Az idő pedig egyre fogy…

Michael Connelly: A hazugság csapdájában (krimi)

Mickey Haller védőügyvéd élete végre kezd rendbe jönni – kétévnyi tévelygés és kihagyás után visszatér a tárgyalóterembe. Amikor neves kollégáját, Jerry Vincentet meggyilkolják, Haller megörökli tőle addigi legnagyobb ügyét: neki kell védeni a befolyásos hollywoodi producert, Walter Elliotot, akit felesége és annak szeretője megölésével vádolnak. Hallernek jócskán akad dolga Elliottal, akit szemlátomást jobban érdekelnek a filmjei, mint a lehetőség, hogy egy életre rács mögé dugják. Miután a védelem stratégiájának kulcsfontosságú része hiányzik, Mickey gőzerővel készül a tárgyalásra, s ha ez nem lenne elég, az is kiderül, hogy Vincent gyilkosa alighanem őt szemelte ki következő áldozatának.
Itt lép be a képbe Harry Bosch, aki elszántan nyomoz Vincent gyilkosa után, és mindent elkövet a kézre kerítéséért, még ha ehhez csaliként is kell használnia Hallert. Bosch és Haller – nyomozó és ügyvéd – mindeddig ellentétes oldalon álltak, ám ahogy nő a nyomás, és mindketten egyre nagyobb kockázatot vállalnak, be kell látniuk, hogy nincs más választásuk, mint egy csapatban dolgozni.

39 nyelven több mint 42 millió eladott kötet, több mint egy tucat díj…
Michael Connelly vitathatatlanul az egyik legjobb krimiíró.

Lévai Katalin: Karácsonyi égbolt (romantikus)

“Nem hordozhatod magadban a múltadat ártatlanul, miközben minden erőddel megpróbálsz a jelenben élni.”
Meglepő módon a főhősnő, Laura ezt a tanulságot attól a férfitól hallja, akivel hosszú távon nem tud együtt maradni, éppen a múlt titkai miatt. Mire felfedezi, milyen leveleket rejt anyja szürke kalapdoboza, miért bonyolódott apja kettős szerelmi viszonyba, és hogyan történhetett, hogy gyermekként mégsem érzékelt ebből semmit sem, minden darabka a helyére kerül ahhoz, hogy szabadon élhesse tovább hazugságok és elhallgatások nélkül az életét.
A “Karácsonyi égbolt” egy tragikus szerelmi háromszög múltban fogant, de jelenig ható történetét meséli el; azoknak az embereknek a boldogságát és szenvedését, akik az elmúlt hetven évben a világnak ezen a szegletén voltak kénytelenek állandó megújulásban átélni a teljességet.

KÖNYVBEMUTATÓ: 2011.10.27., csütörtök 19 óra (Alexandra Irodalmi Kávéház, 1075 Budapest, Károly krt. 3/C).
A szerzővel Gábor György író, filozófus beszélget. A kötetből Tallós Rita színművész olvas fel részleteket.

Sam Eastland : A vörös cár szeme (krimi)

A nagy terror idején…
Pekkala felügyelő – akit mindenki csak Smaragd Szemként ismert – egykor egész Oroszország leghíresebb detektívje, egyben a cár kedvence volt. Most azok tartják fogva, akik után egykor nyomozott.
Sok millió honfitársához hasonlóan a Gulagra küldik Szibériába, s a külvilág halottként tartja számon. Ám egyszer csak felcsillan a szabadulás reménye, ugyanis maga Sztálin bízza meg egy bűneset felgöngyölítésével. Feladata, hogy kiderítse, ki ölte meg valójában a cárt és a családját, valamint hogy megtalálja a cár titkos kincsét. A siker jutalma: a szabadság és az esély, hogy újra találkozhasson a nővel, akit feleségül akart venni, mielőtt a forradalom elszakította volna őket egymástól. A kudarc ára: halál.
Az érdekfeszítő krimi olvasása közben bepillanthatunk Sztálin paranoid és erőszakos Oroszországának színfalai mögé, Pekkala nyomozó személyében pedig egy összetett és lenyűgöző karaktert ismerhetünk meg. “A vörös cár szeme” mindazoknak tetszeni fog, akik élvezettel olvasták Tom Rob Smith világhírű bestsellerét “A 44. gyermek”-et.

Chloe Neill : A lányok olykor harapnak (horror)

Egyetemistaként az életem nem volt valami káprázatos, de legalább az enyém volt. Jól megvoltam, míg Chicago vámpírjai meg nem jelentek – engem pedig megtámadott egy renegát vámpír. De csak egy kortyot ihatott, mielőtt elijesztette egy másik vérszívó… Ő úgy döntött, megmenti az életemet, s élőhalottá változtatott.
Mint kiderült, a megmentőm a Cadogan-ház ura és parancsolója. Évszázados tapasztalata van a csábításban, s tettéért hálát vár cserébe – és a szolgálataimat…
Korábban a disszertációm felett görnyedtem, most pedig be kell illeszkednem egy elegáns udvarház életébe. Új képességeim, a kellemetlen napallergia a legkisebb gondom, hiszen valaki még mindig vadászik rám. A renegát, aki belém mart? Egy rivális ház vámpírja? Lehet, hogy a beavatásom egy kezdődő háború első csatája… egy háborúé, amely során vér fog folyni.

Pimasz, szeretnivaló hősnő, mulatságos mellékszereplők sora, parázslóan erotikus feszültség – lenyűgöző kombináció.

Simon Toyne: Sanctus (krimi)

Minden bizonyosság megkérdőjeleződik, ha egy ősidők óta zajló véres összeesküvés titka napvilágra kerül…
Földünk legrégebben lakott településén a mai Törökországban fekvő Rom városában a Fellegvár csúcsáról egy férfi a mélybe veti magát. Nem egyszerű öngyilkosságot követ el, sokkal inkább szimbolikus tettet hajt végre, amelynek a média jóvoltából az egész világ szemtanúja lehet.
Az Ortus jótékonysági szervezet élén álló Kathryn Mann és maroknyi segítője megkapja a jelet, amelyre oly régóta várnak, ám eközben a Fellegvárban az idők kezdete óta élő fanatikus szerzetesközösség tagjai talán elveszítenek mindent, amit eddig felépítettek. Készek meggyilkolni és megkínozni bárkit, megszegni minden törvényt, hogy elkerüljék a végzetes lelepleződést. Az egyik New Jersey-i lap bűnügyi tudósítójaként dolgozó Liv Adamsen számára pedig rémisztő és veszedelmes utazás kezdődik.
Az út végén egy felfedezés várja, ami megváltoztat MINDENT…

Semmihez sem hasonlítható apokaliptikus krimi, fantasztikus utazás egy titokzatos és intrikákkal teli sötét világba.

Jeffery Deaver : Bármi áron (kaland)

“A küldetésünk egyszerű. Megvédeni a Birodalmat – bármi áron.”

Az éppen Afganisztánból hazatérő James Bondot egy új ügynökség szervezi be a soraiba. A 2001. szeptember 11. utáni világ követelményeihez igazodva ez a szervezet függetlenül működik az MI5-től, az MI6-tól és a honvédelmi minisztériumtól, s még maga a létezése is letagadható.
Az éjjeli riasztás egy gyönyörű nővel elköltött vacsora mellől szólítja el Bondot. A Kormányzati Kommunikációs Központ elektronikus üzenetet dekódolt egy merénylettel kapcsolatban, mely a héten fog bekövetkezni: ezrek halálával jár, és hátrányosan érinti a brit érdekeltségeket.
Így hát a 007-es szabad kezet, carte blanche-t kap, hogy kerüljön bármibe, de teljesítse a küldetését.

Scott Lynch: Locke Lamora hazugságai (fantasy)

Camorr városa épp olyan, mint középkorunk Velencéje – leszámítva furcsa és felkavaró épületeit, melyeket egy ősi, idegen faj emelt, az árnyékukban megbúvó méregkeverő fekete alkimistákat és a mindenki által rettegett varázslókat. Ebben a városban él az ifjú Locke Lamora, aki csak annyiban emelkedik Camorr több százezer lakója fölé, hogy bármelyiküket bármikor képes becsapni művészetté fejlesztett szélhámosságával.
Senki sem sejti, hogy a legendás Camorr Tövise, a legyőzhetetlen kardvívó, a szegények barátja, a mestertolvaj, akinek a falak sem jelentenek akadályt, nem más, mint a jellegtelen külsejű, a víváshoz alig értő Locke Lamora. és bár valóban a gazdagoktól lop – hiszen ki mástól lenne érdemes? -, a szegények soha nem látnak a zsákmányból egyetlen rezet sem. Locke ugyanis kizárólag saját magának, valamint szorosan összetartó csapatának, az Úri Csirkefogóknak dolgozik.
Camorr ősi városának szeszélyes és színes alvilága az egyetlen hely, amit a tolvajbanda tagjai valaha otthonukként ismertek, ám most egy titokzatos háború darabokra szaggathatja ezt a világot. Locke és barátai gyilkos játszmába keverednek, és hirtelen a puszta létükért kell küzdeniük…

A “Locke Lamora hazugságai” mesterien ötvözi az urbánus fantasy gazdag képzelőerejét a kalandregények könnyedségével, szórakoztató és nemegyszer megrázó élményt nyújtva az újdonságra vágyó olvasóknak.

Alinea Kiadó

Ben Elton : Vakvilág (krimi)

Képzelj el egy világot, ahol mindenki mindent tud mindenkiről. Ahol a “megosztás” mindenekfeletti érték, és a magánélet veszélyes perverziónak számít. A vakhit és a tudatlanság legsötétebb világát, ahol a kizárólagos szórakozás a szex és a mások életében való vájkálás. Ahol a magánszféra bűn.
Itt nem lehet titkod!
Traffordnak viszont voltak titkai. Vágyott arra, hogy megtartson valamit saját magának, mert semmi sem lehet nagyszerűbb, merészebb, eredetibb és veszélyesebben erotikus, mint a titkok. A maga korlátozott lehetőségeivel szembefordult a rendszerrel.
De győzhet-e a vakhit világában az értelem?

Mark Twain: A lóvá tett város (humoros)

Mark Twain görbe tükröt tart elénk humoros írásaiban. A címadó novella a Lóvá tett város, melyben egy tisztességére és becsületességére büszke, de valójában a többihez hasonlóan képmutató és önhitt kisváros lakóit szedi rá egy bosszúra vágyó idegen. Arannyal teli zsákot ajánl egykori jótevőjének, akinek azonban bizonyítania kell, hogy ő érdemli meg a jutalmat…
A Lóvá tett város az Alinea Kiadó Klasszik sorozatának harmadik kötete, amely Mark Twain 12 klasszikus novellájának felújított fordítását
tartalmazza.
„Az egész amerikai irodalom Mark Twain egyetlen könyvéből ered…”
Ernest Hemingway

Joseph Conrad: A sötétség mélyén (krimi)

Joseph Conrad klasszikus regényében Marlow – miközben hajója a dzsungelben halad előre a folyón – egyre mélyebbre hatol az emberi lélek sötét bugyraiba. Haza kell hoznia a legeredményesebb elefántcsontbegyűjtőt, Kurtzot, akit egyesek csodálnak és tisztelnek, mások őrült vadállatnak tartanak. Ami a távolból különc és érthetetlen, ebben a világban esély a fennmaradásra?
A regényből számos híres feldolgozás készült: Francis Ford Coppola Apokalipszis most című filmje két Oscar-díjat s további hat jelölést kapott. Ebben a filmben Kurtz szerepét Marlon Brando, egy másfél évtizeddel későbbi feldolgozásban John Malkovich alakította. Orson Welles rádiójátékban dolgozta fel a történetet, mely Cseh Tamás, Másik János és Bereményi Géza Angol regény című dalának is ihletője volt. A sötétség mélyén – mely az Alinea Kiadó Klasszik sorozatának első kötete – most felújított fordításban jelenik meg.

Animus Kiadó

Jo Nesbo : Fejvadászok (krimi)

Roger Brown igazán a szerencse fiának tűnik: ő Norvégia legsikeresebb fejvadásza, gyönyörű feleségével egy pompás házban élnek. Ám a luxus életmódot Roger műkincstolvajként igyekszik bebiztosítani, s “mellékállásában” igen ügyesnek bizonyul. Amikor felesége galériájában megismerkedik valakivel – aki egyrészt tökéletes jelölt az egyik általa kínált magas állásra, másrészt a művészettörténet egyik legkeresettebb képének a tulajdonosa – Roger úgy érzi, élete nagy lehetősége köszöntött rá. Készülni kezd eddigi legmerészebb betörésére. Ám a vadászból csakhamar vad lesz, üldözöttje egy rémálomba illő ellenfélnek.

Jacqueline Wilson: Lányok a pácban (ifjúsági)

A Szerelmes lányokból megismert Ellie, Nadine és Magda még mindig elválaszthatatlan barátnők, és most sem csupa tejszínhab az életük. Hát igen, tejszínhab… Ellie úgy érzi, most aztán igazán le kell fogynia, ezért korgó gyomorral és csurgó nyállal nézi a tiltott finomságok hosszú sorát. Ráadásul első hódolója, Dan is furcsa mostanában… Nadine modell-karrierjével is bajok vannak, és a változatosság kedvéért most Magda kerül össze egy fiúval, aki nem a tisztességes szándékairól híres. Egyszóval a lányok pácban vannak, még szerencse, hogy a barátság, a humorérzék, no meg Ellie apjának telefonkártyája a legtöbb nehézségen átsegíti őket.

Jacqueline Wilson : Szerelmes lányok (ifjúsági)

Aki tizenhárom éves, az több mint valószínű, hogy volt is, lesz is szerelmes. Ellie például, aki saját véleménye szerint aprócska és duci, élete minden megpróbáltatását szívesen viselné, ha lenne végre egy fiúja. Két barátnőjével, a gótikus szépségű Nadine-nal és az élénk, vonzó Magdával mindig van tehát miről sugdolózniuk.
# Csakhogy az élet – no meg a szülők – olykor keresztülhúzzák a lányok számítását. A hazugságból pedig mindig baj lesz, és a kínos helyzetek következtében sok mindent újra kell gondolni.
A könyvből “Egy kamaszlány naplója” címmel tévésorozat készült.

Jacqueline Wilson: A másik lány (ifjúsági)

Sunset egy gyönyörű lakásban él két testvérével, korábban modellként dolgozó anyjával és apjával, aki világhírű rocksztár. Ő azonban egyáltalán nem élvezi a fényűzést, a szereplési lehetőséget. Destiny egy külvárosi lakótelepen egyedül él édesanyjával, aki állandóan arról mesél neki, hogy ő egy híres rocksztár gyereke. A két lány véletlen találkozásának életre szóló hatása lesz.


Kjell Eriksson :Burundi hercegnője (krimi)

A svéd kisvárosban egy héttel karácsony előtt találnak rá egy férfi megcsonkított holttestére. Senki nem érti, hogy az áldozat mivel válthatott ki ilyen szélsőséges indulatot, hiszen John Jonsson, a munkanélküli hegesztő, a trópusi halak elismert szakértője, szerény, visszahúzódó ember volt, ha korábban bele is keveredett bátyja kisstílű bűnügyeibe. Csakhamar a nyomozók látókörébe kerül egy zavart elméjű férfi, aki Jonssonra az életét megkeserítő iskolai üldöztetések egyik főszereplőjeként emlékezik. De az a szóbeszéd is járja, hogy Jonsson nagy összeget nyert pókeren, akár ez is lehet indíték. Aprólékos vizsgálat veszi kezdetét, amely fényt derít az áldozat és családtagjainak rejtett viszonyaira, miközben – a skandináv krimihagyománynak megfelelően – a nyomozásban részt vevő rendőrök emberi kapcsolatai is szerves részét képezik a történetnek. A szerző ezzel a regényével nyerte el 2002-ben a Swedish Crime Academy legjobb krimiért járó díját.

Aposztróf Kiadó

Angeli Marina : Angyalkönny  (Paranormális)

Iris, az angyal és Konstantin, a vámpír újra elkápráztat minket misztikus, romantikus és nem mindennapi kalandjaival. Időutazásaik közepette bepillanthatunk az ókori Egyiptom varázslatos világába, megismerhetjük szokásaikat és mitológiájuk legfőbb szereplőit: Oziriszt, az alvilág fejedelmét, valamint hű szolgáját, a kutyafejű Anubiszt.
Vándorlásaik során főhőseink ismét összeütközésbe kerülnek Rufusszal, a gonosz vámpírfejedelemmel, aki ezúttal a Romanov-dinasztia vérivó sarjait igézi meg sátáni hatalmával.
Iris hogy szeretteit megmentse a végveszélytől, beveti bámulatos képességeit, harcba száll az ördögi erőkkel, hogy újabb és újabb lelkeket mentsen meg, kitárva előttük a mennyország kapuit.

A könyv a nagy sikerű Vérkönny című regény folytatása.

Arión Kiadó

Karinthy Frigyes: A negyedik halmazállapot (scifi)

Különleges írások, különleges témákról: Karinthy Frigyes fantasztikus elbeszéléseit tartalmazza a kötet. Legnagyobb humoristánk olvasói nem gondolnak rá, de a sci-fi rajongói tudják, hogy Karinthy -akinek első megjelent írása 14 éves korában egy fantasztikus regény volt- a nagy előfutárok, a sci-fi klasszikusai közé tartozik.

Art Nouveau Kiadó

Szendrődy Szonja: A vadászó préda (erotikus)

“Mindannyian keressük az igazit.
Bár mi, 21. századi nők, pontosan tudjuk, hogy nem létezik, mégis lázasan kutatunk utána. Így vagyunk összerakva.
Ez a könyv arról szól, ahogy én teszem ezt, és ahogy a legjobb barátomnak teljes őszinteséggel elmesélem. A közelmúlt pasizós történetei abban az időszakban estek meg velem, amikor az addigi életemet romba döntő csalódás után – leszámolva az illúziókkal – úgy határoztam, hogy kezembe veszem a sorsom, és nem várok arra, hogy egy kis királyfi majd felébreszt Csipkerózsika-álmomból. Vagyis én fújtam ébresztőt a pasiknak, hogy használhassam őket arra a szerepre, amit képesek betölteni az életemben – vagy csupán az ágyamban.
Mindegyikük azzal az eséllyel indult, hogy ő lehet az igazi. Nem rajtam múlt, hogy a lusta kéjencnek, aki csupán hanyatt feküdni képes, az önálló gondolatok hiányában folyamatosan szerelmes verseket idézgető trubadúrnak vagy a szimpla szélhámosnak, aki hazugságokkal igyekszik pirinyó péniszét megtoldani, ez nem sikerült.
Persze ettől még szeretem a férfiakat, hiszen nő vagyok. Férfiak és nők küzdelméről szól ez a könyv, de leginkább egy női lélekről. Kendőzetlenül.” (Sz. Sz.)

Athenaeum 2000 Kiadó

Jonas Jonasson : A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt (humoros)

Jó hírünk van a magyar olvasók számára: Rejtő Jenő a messzi északon, Svédországban reinkarnálódott! Jonas Jonassonnak hívják. Ez a Jonasson pedig nekiállt és megírta a modern, 21. századi Svejket. Fülig Jimmy szelleme összetalálkozott az egykori cseh bakával, s ennek a találkozásnak frenetikus történetfolyam lett az eredménye.

Egy svéd kisvárosban, az idősek otthonában születésnapi ünneplésre készülnek: az otthon lakóját, a százéves Allan Karlssont akarják felköszönteni – el tudnak képzelni ennél érdektelenebb kezdést? Pedig ez a ravasz Jonasson bizony így kezdi kalandregényét, hogy aztán átcsapjon egy tejesen kiszámíthatatlan és végtelenül vicces ámokfutásba, amelynek minden egyes fordulata elismerő csettintésre készteti az olvasót, és minden bekezdésben ott van legalább egy, de inkább több ütős poén. Nem hiába vásárolták meg a könyvet egy év alatt majd’ nyolcszázezren a kilencmilliós Svédországban, és jelenik meg több mint harminc nyelven szerte a világon.

Richard C. Morais : Madame Mallory és a kis indiai konyhafőnöke (dokumentumregény)

Hasszán Hadzsi chef, a középkorú párizsi étteremtulajdonos életének története családja mumbai kifőzdéjében kezdődött, melynek udvarában rotyogott a kadai, zsírpapíron sorakoztak a szamoszák és tandooriban sült a rák. Édesanyja halála után a lármás Hadzsi család, élén az apával – aki tisztában lévén saját korlátaival, úgy dönt, hogy elmélyíti a világról való tudását – három használt Mercedesszel bejárja és végigeszi Európát.
A sors a francia Lumiére városka határában szól közbe: autóik egy szolid panzió és egy üresen tátongó kastély előtt robbannak le. A család hamarosan megnyitja indiai éttermét: a finom panzióval szemben egy faelefánt fogadja a vendégeket, s hindusztáni klasszikus zene üvölt sercegve a hevenyészett hangfalakból.
Mme Mallory, a francia cuisine nagyasszonya, a panzió vezetője kis híján szívrohamot kap, amikor az indiai étterem konyhájában felfedezi az ösztönös tehetséggel rendelkező tinédzser szakácsot.
A dörzsölt, ám nagyszívű családfő, Abbasz Hadzsi és a dölyfös francia szakácsasszony, Mme Mallory háborúja örökre meghatározza Hasszán életét.

Cecelia Ahern : A holnap titkai (romantikus)

Egy igazi mágikus történet az Ahol a szivárvány véget ér szerzőjétől.

Tamara, az elkényeztetett leányzó élete egy csapásra fenekestül felfordul. Pénzéhes édesapja öngyilkos lesz, özvegyére és lányára pedig hatalmas adóssághegyet hagy. Mi mást tehetnének: eladják dublini udvarházukat, és Írország délnyugati csücskébe, egy faluba költöznek, a paranoiás nagybácsihoz és a kontrollmániás nagynénihez. Tamara hirtelen kénytelen szembesülni a való világgal, édesanyja mélységes gyászával, s a furcsa rokonokkal. Egy utazó könyvtár kínálatában látja meg a naplót, mely leírja, mi történik másnap. Beleveti magát az olvasásba, és hamarosan ő lesz az, aki felfedezi a közeli Kilsaney kastély rejtélyét.

Cartaphilus Könyvkiadó

Hunter S. Thompson : Félelem és reszketés Las Vegasban (thriller)

S. Thompson és ügyvéd barátja elindul Los Angelesből Las Vegasba, hogy az író/újságíró beszámolót készítsen a híres Mint 400-as sivatagi autóversenyről, valamint, hogy “megtalálják az Amerikai Álmot”. Útjuk viszont maga lesz az amerikai rémálom: a sivatagi városban – súlyos alkohol- és drogpszichózisban – eltöltött (nagyon) hosszú hétvégéről készült beszámoló annyira szórakoztató, hogy az már rémes, és annyira rémes, hogy az már szórakoztató. A horrorfilmmel felérő “Félelem és reszketés Las Vegasban” több szempontból is csúcsteljesítmény: ha igaz, hogy ez a két vadember végigcsinálta (és túlélte) ezt a narkós ámokfutást, akkor azért, ha pedig nem, akkor meg azért, mert ilyen kifejezően, megrázóan és elborzasztóan visszaadni azt, hogy mi történhet az emberrel, ha indokolatlan mennyisében vesz magához kábítószert, mindenképpen zseniális teljesítmény. A két delikvens drogos szétcsúszásának krónikáján túl a könyv persze egyben elnagyolt kordokumentum, zsigerből jövő társadalomkritika, valamint verbál-zsonglőr szatíra is, és pontosan annyira “látványos” és képszerű ez az óriásra nőtt újságcikk, mint amennyire látványos filmet csinált belőle Terry Gilliam.

“Az írókat mindössze két jelző érdekli, ha a könyveikről írnak: a “brilliáns” és a “botrányos”. Hunter S. Thompson gyakorlatilag tulajdonosa mindkét szónak. A Félelem és reszketés Las Vegasban egyedülálló és szenzációs mű.”
Tom Wolfe

Illés György: Ezt jól megszívtuk, srácok! (dokumentumregény)

A kötet szerzője kíméletlen őszinteséggel mesél az életéről, ifjú- és felnőttkori kalandjairól. Élete során – mint mindannyian – kisebb-nagyobb lelkidrámákon, válságokon esett át. E kötetben pontos lélektani beleéléssel tárja elénk azt, amiről hétköznapokon nem szoktunk beszélni, de amiről a jó irodalom, a jó író mindig is beszámol.
Megjelennek az ötvenes évek gyerekkori képei, felvillannak az ötvenhatos emlékek. Feltárul a szerző apjának szerepe a forradalom előkészítésében. Felbukkan Nagy Imre és mások hősies alakja. Aztán a Kádár-korszak, majd pedig napjaink tragikus és szórakoztató elbeszélései egy “elsikkadt”, mellőzött nemzedék sajátos élményeit, életérzéseit ábrázolják. Azokét, akikre se akkor, se most nem volt szükség, akik először (jó sokáig) túl fiataloknak számítottak, aztán szinte átmenet nélkül, túl öregek.
A szerző az ötvenes évek, a Kádár-korszak és napjaink ujjlenyomatát készítette el.
Egyedi, félreismerhetetlen és kizárólagosan azonosítja azt, akiről szó van.
…és meglepődünk: akár rólunk is szólhatna!
Letehetetlen, izgalmas sorok, fantasztikusan jó olvasmány.

Pittacus Lore: A Hatok hatalma (scifi)

A “Hatok hatalma” egy pillanatra sem engedi lankadni az olvasó figyelmét. Egymást követik az izgalmasabbnál izgalmasabb fejezetek: a mogadoriak főhadiszállásának megrohamozása, a Sarah házánál lejátszódó események vagy Kilencedik felbukkanása egyértelműen filmvászonra kívánkozik. Csupa kiválóan megkomponált, gondosan kidolgozott jelenet, amely csak arra vár, hogy Hollywood lecsapjon rá.

Pedro Almodóvar : Patty Diphusa (erotikus)

A világhírű spanyol filmrendező egy általa kitalált – szintén világhírű – pornósztár bőrébe bújva mondja el véleményét a világról: férfiakról és nőkről, a szexualitásról, a filmezésről, no meg a világhírrel járó örömökről és kellemetlenségekről.
18 éven felülieknek!

Dee Brown : Wounded Knee-nél temessétek el a szívem (dokumentumregény)

Dee Brown mára klasszikussá lett, átfogó tanulmánya az amerikai indiánok módszeres kiirtásáról. A “Wounded Knee-nél temessétek el a szívem” először 1971-ben jelent meg – azóta tizenhét nyelvre fordították le, és közel ötmillió példányban kelt el. Brown a legfontosabb dokumentumok -tanácskozások, jegyzőkönyvei, minisztériumi iratok, hivatalos levelek, önéletrajzok, szemtanúk írásba foglalt beszámolói – felhasználásával írta meg művét, s a könyv lapjain megszólalnak a dakota, jute, sziú, csejenn és egyéb törzsek nagy főnökei és harcosai is. Az indiánok saját szavaikkal számolnak be a csatákról, a mészárlásokról, a megszegett szerződésekről – mindazokról a veszteségekről, melyeket a Vadnyugat “meghódítása” során szenvedtek el.
A 2007-es amerikai kiadás előszavában Hampton Sides a következőket írja: “A könyv eladási mutatói önmagukban nem érzékeltetik azt a hatást, amelyet ez a mű az amerikaiak nemzettudatára gyakorolt, és még ma is gyakorol. Ezzel a könyvvel Dee Brown “átállított” valamit, és Amerika keletkezéstörténetének lelki “vegyértéke” az ellenkezőjére fordult.”
Dee Brown gazdagon illusztrált műve valóban megváltoztatja látásmódunkat, és a vadnyugati indiánok tragikus története még napjainkban is lenyűgöző és tanulságos olvasmány.

Ez a mű Magyarországon utoljára a hetvenes években jelent meg “A Vadnyugat története indián szemmel” címmel. A jelenlegi kiadás azonban nem a korábbi kötet változatlan utánnyomása. Az 1973-as kiadás szövegének átdolgozásán túl a könyv két további, a korábbi kiadásokban nem szereplő fejezettel egészült ki.

Rosamund Lupton: Drága Tess! (krimi)

Beatrice New York-i életének gondosan felépített békéjét telefonon érkező hír robbantja szét: édesanyjától megtudja, hogy húgának odahaza Londonban néhány napja nyoma veszett. Beatrice rögtön másnap repülőre ül, hogy anyjuk mellett legyen, és hogy segítse a rendőrségi nyomozást az eltűnt Tess után. Fordulat fordulatot követ, és sorra tárulnak fel a kissé bohém művészéletet élő Tess különös titkai. Beatrice napokig aggodalmas bizonytalanságban él, és csak reméli, hogy nem történt tragédia. Amikor aztán Tesst megtalálják, és a rendőrség sietve lezárja az ügyet, kénytelen elszánt magánnyomozásba kezdeni, mert érzi, hogy különben sosem derül fény az igazságra. Ahogy egyre újabb titokzatos tényeket derít föl, még inkább megkérdőjelezi, hogy csakugyan olyan jól ismerte a húgát, ahogy hitte, valóban annyira közel álltak egymáshoz. Lassanként már Tess minden ismerősét gyanúsnak találja, különösen a rejtélyes bűnügyben érintett orvosokat. És ahogy az események felgyorsulnak, ahogy egyre tisztul a kép, már Beatrice élete is komoly veszélybe kerül…

Rosamund Lupton 2010 őszén a teljes ismeretlenségből robbant be a legendás silerű bestsellerszerzők világába. Regénybe illő sikertörténet az övé: a Drága Tess! a megjelenését követő héten máris az eladási listák élmezőnyébe került, és még bő egy év elteltével is megtalálható minden fontosabb brit sikerlistán.
A regény a 2010es esztendő egyik legnagyobb példányszámban eladott bestsellere lett, és világszerte már harmincegy nyelven jelent meg.

Coldwell Könyvek Bt.

Gáspár Ferenc: Pogányokkal táncoló (történelmi)

Pogányokkal táncoló: erről a címről Kinizsi Pálnak, a medveerejű vitéznek a kenyérmezei ütközet után lejtett győzelmi tánca jut az ember eszébe. De hallott valaki Tallóci Jánosról, Nándorfehérvár hős várkapitányáról? Hogy Hunyadi… Nem, ez sem tévedés! Tallóci János 1440-ben ugyanúgy megvédte a töröktől Nándorfehérvárat, mint tizenhat évvel később Hunyadi János! Csupán a történészek, no meg Gáspár Ferenc, kinek tolla alatt megelevenedik a kor, a harcok, a sokféle nép. Magyar táltosok, dalmát hajósok, talján kémek nyüzsögnek a könyvben, melynek lapjain lassan-lassan, de mindent elsöprően bontakozik ki egy gyönyörű szerelmi történet, mely a végkifejlet során a várostrom fortissimójában összecseng a Raguzából származó Tallóciak jelmondatával: A szabadság nem eladó a világ összes kincséért sem!

Családi Könyvklub

Benkő László: Táltosidők I-III. (történelmi)

Az utóbbi évtizedek legjobb történelmi regényfolyama.

A “Táltosidők” – a magyarok levédiai és etelközi őshazájába, 850-be kalauzolja az Olvasót, egy olyan földre, amely sok harc és véráldozat árán a magyarság elindult az önállóvá váláshoz, s kiteljesedett szabadságtudatához vezetett.

A történelem és egyéni sorsok fonódnak össze az “Idegen tüzek”-ben, amely egyszerre izgalmasan szép olvasmány és ragyogóan színes leírása a honfoglalást megelőző évtizedeknek. Egy monumentális freskó a korai magyarok és besenyők életéről, s nem kevésbé a környező világról.

“A megszerzett föld” hősei részesei annak a földszerzésnek, amit Honfoglalásként tartunk az emlékezetünkben. A regényfolyam hőseinek öröme és bánata, a fájdalom és a boldogság tovatűnő pillanatai röppennek el a szemünk előtt, megállíthatatlanul száguld előre az idő és a sorsukat alakító történelem. Részesei ennek a történetnek az ősök éppúgy, mint mi magunk, a kései utódok. Egy nép, amely földet és hazát szerzett magának Európában…

Cherubion Könyvkiadó

John Caldwell : A Káosz káosza (fantasy)

A Rend erőinek hadjáratát elárulták, a stafétát a Káosz zsoldosseregei vették át, s a Kondor Birodalomra rossz idők járnak. Grooms várát hónapok óta ostromolják, s az elkerülhetetlen végkimenetel már nem várat sokáig magára. Vajon ki szerzi meg Groomarból a Káosz Szívét? Az áruló, kétszínű Ywerd? Vagy Derek Cuman, Yvorl isten főpapja? Vagy talán Mark’yhennon maga száll harcba a világ sorsát eldöntő varázsszerért? S mi esélye lehet a Káosz és a Rend mindent elsöprő, hatalmas háborújában egy hitevesztett, kiábrándult, elerőtlenedett félork harcos-papnak, Skandar Graunnak és bamba óriás kedvesének? Fény derül végre azokra a kozmikus titkokra, amik a Káosz Világát mozgatják?

Ciceró Könyvstúdió

Laurie Halse Anderson : Jégviráglányok  (thriller)

“Azért utaztam el a Jégviráglányok földjére, mert számtalan olvasóm számolt be szóban és írásban arról, hogy evészavarokkal küzdenek, vagdossák magukat, és úgy érzik, hogy valahol eltévedtek. Bátorságuk és becsületességük indított el az úton, amelyen rátaláltam Liára, és megértettem, miért ment tönkre. Noha Lia története a képzelet műve, az ihletet az olvasóktól kaptam, amit ezennel köszönök.” (Laurie Halse Anderson)

Bioenergetic Kiadó

Heike Hoyer: A hörcsög Taója (humoros)

Lássuk, vajon boldogul-e a hörcsögélet göröngyös útján történetünk hőse, Lali, miközben igyekszik megszívlelni hörcsög-létének aranyszabályait! A sors kiszámíthatatlan szeszélye folytán, veszedelmes kalandok közepette először egy emberlányhoz, Connyhoz kerül, akinél sokat megtanul a lélekdolgairól. Ám Lali nem éri be ennyivel. Egy szép napon elhatározza, hogy elhagyja Connyt és új barátait, Sziszifuszit, a munkamániás hangyát és Steffet, a szerelembe belebetegedett bernáthegyit, hogy útra kelvén eljusson ősei földjére, Szíriába. A hajón találkozik Kótyaggal, az iszákos patkánnyal, Melániával, a buja egérlánnyal és Bátorral, a bölcs kutyával. E találkozások megváltoztatják Lalit, így útja végén végül magára talál – de nem egészen úgy, ahogyan gondolta…
Szórakoztató, izgalmas és megkapó, de egyben megértő humorral íródott regény egy hörcsög felnőtté válásának galibáiról.

Delta Vision Kiadó

Margaret Weis ; Tracy  Hickman : Az aranyszemű mágus sárkányai (fantasy)

A varázsló, Raistlin Majere fekete köpenyes lett, és a birtokában lévő sárkánygömböt felhasználva Nerakába, a Sötét Királynő fővárosába utazik. Bár látszólag az istennő érdekében munkálkodott, a valóságban a saját hatalmát kívánja növelni.
Krynn jövője előre megíratott. Az emberek azt hiszik, tudják, hogyan ér véget a története. De egyetlen éjszaka és Raistlin Majere egyetlen, sorsfordító döntése megváltoztathatja azt.

A hősök visszatértek az utolsó kalandra!

Robert Jordan : A Világ Szeme I. kötet  (fantasy)

Az Idő Kereke forog, jönnek-mennek a korok. Emlékeket hagynak maguk után, amelyek lassan legendává halványulnak, majd mítosszá. Végül a mítoszt is rég elfelejtik, mielőtt a kor, amelyből eredt, visszatérne. A Harmadik Korban, a próféciák korában maga a világ és az idő sorsa dől el. Minden, ami volt, ami van és ami lesz, az Árnyékba veszhet még.
Robert Jordan az Idő kereke sorozatban egy tolkieni igényességgel kidolgozott világot teremtett meg, és ehhez méltó a cselekmény szövése is. A regényfolyam a “high fantasy” stílus nagyszerű darabja, abbahagyhatatlan olvasmány, a műfaj legjobb hagyományait követi.

Robert Jordan : A Világ Szeme 2. kötet (fantasy)

Az Idő Kereke forog, jönnek-mennek a korok. Emlékeket hagynak maguk után, amelyek lassan legendává halványulnak, majd mítosszá. Végül a mítoszt is rég elfelejtik, mielőtt a kor, amelyből eredt, visszatérne. A Harmadik Korban, a próféciák korában maga a világ és az idő sorsa dől el. Minden, ami volt, ami van, és ami lesz, az Árnyékba veszhet még.

Margaret Weis: Borostyán és vér (fantasy)

Mina végre kiszabadul a Vértenger tornyából. Meg kell tudnia az igazságot önmagáról, amelyet oly sokáig tartottak titokban előtte, ám ehhez el kell utazni az Isten Otthonába. Majere szerzetese, Rhys, valamint a kutyája, Atta, és surranó barátja, Nadragulya kapják a veszélyes megbízatást, hogy vigyázzanak a zavarodott istenre. Csak azokra támaszkodhatnak, akikben Mina megbízik, márpedig ők kevesen vannak.
Útjukat számtalan veszély övezi, a választottak ugyanis követik a vezetőjüket, Minát. Krell, aki időközben a csont akolitusává vált, halált és pusztítást hoz Vigasz városára, miközben próbálja elfogni Minát. A lány egykori kapitánya, a minotaurusz Galdar azt a feladatot kapja, hogy állítsa őt a gonosz oldalára. Úgy akarják meggyőzni, hogy a kezére adják leggyűlöltebb ellenségét, Valthonist.

Terry Pratchett : Carpe Jugulum (fantasy)

FOHÁSSZAL OTTOKÁR NEM TÚL JÓ IDŐBEN AKARJA GYAKOROLNI PAPI HIVATÁSÁT. VAGY NEM TÚL JÓ HELYEN. AZT HITTE, CSUPÁN EGY EGYSZERŰ SZERTARTÁS MIATT KELL LANCRE-BE MENNIE, DE RÁ KELL ÉBREDNIE, HOGY A VÁMPÍROK ÉS A BOSZORKÁNYOK KÖZÖTT DÚLÓ HÁBORÚ KELLŐS KÖZEPÉBE CSÖPPENT.

Boszorkányok alatt pedig az ifjú Ágnes értendő, aki tényleg nem tud még saját magával sem egyetérteni; Magrat, aki a boszorkánykodást a pelenkákkal próbálja ötvözni; Ogg Nagyi…
…valamint Wiharvész Anyó, aki már önmagában súlyos gondot jelent.

A vámpírok viszont intelligensek, a stílus mellett díszes mellényekkel is rendelkeznek, és kiszabadultak. Ők is szeretnének egy harapásnyit a jövőből.

Fohásszal Ottokár tudja, hogy vele van az ima ereje – de azt kívánja, bárcsak lenne nála egy bárd is.

Digitalbooks

T. R. Salty : Bellum Atlantis (fantasy)

Mary és James régész házaspár a felfedezések rabjai. Míg a férfi előtt Atlantisz rejtélyének megfejtése áll, Maryt az ókori Róma láncolja magához. Életüket e két szenvedély teszi teljessé: szerelem egymás és a munkájuk iránt.
Közel már a cél… ám a válaszok mindig újabb és újabb kérdéseket szülnek.
Mit keres egy jövőbeli eszköz egy feltáratlan római sírban, melyen üzen a múlt a jelennek? Van időutazás? Van sorsunk? Vannak isteneink? Vagy a történelem egy társasjáték csupán, ahol időutazók összecsapásai döntenek ma ismert világunk jövőjéről és a MI SORSUNKRÓL IS!!?
Secundus, római tribunus megpróbáltatásokban és fordulatokban gazdag életét követhetjük nyomon, aki egyik pillanatról a másikra új dimenzióba csöppenve múltból és jövőből érkező társaival – akik közül jónéhányat már ismer – veszi fel a harcot azok ellen, akik megpróbálják megváltoztatni az emberi történelem menetét. Érdemes harcolni? Vagy a katonák csupán egy felettes erő bábfigurái? Az isteneken túl is vannak Istenek?
T. R. Salty bravúros történetében nemcsak mesél, de tanítja is olvasóit. Mindentudó íróként szemezget a történelemből, a suméroktól Egyiptomon át a rómaiakig és modern korunkig; közben mondanivalója korántsem felszínes. Tisztán, pontosan vet számot az emberi létről. Nemcsak kérdez, de válaszokat is ad. Arról, hogy a szerelem, a patriotizmus és a tudni vágyás is univerzális, időn és koron is túlmutató. Arról, hogy az ember mindenre képes, ha igaz célt szolgálhatnak tettei… Sorsunk a végén beteljesedik.

Egmont Kiadó

Nalini Singh : Angyaltánc (paranormális)

A vámpírvadászból angyallá változott Elena és arkangyal szerelme, Raphael visszatérnek otthonukba, New Yorkba. Megkezdhetik közös életüket és felfedezhetik, hogy valóban nagy szükségük van egymásra: az arkangyalnak Elena emberségére, a lánynak pedig Raphael erejére és támogatására, hogy megküzdhessenek saját démonaikkal.
Nyugalmuk azonban nem lehet zavartalan, a világ a feje tetejére áll körülöttük. A bolygót megmagyarázhatatlan földrengések, szökőárak és árvizek kezdik pusztítani, egy újabb gyilkosságsorozat pedig mindkettejüket személyesen érinti. Egy ősöreg arkangyal ébred évezredes álmából: Raphael anyja, vissza akarja kapni a fiát.

Európa Könyvkiadó

Jayne Ann Krentz : Holdfénypart (romantikus)

Oregon állam vadregényes, zord tengerpartján fekszik egy bájos kisváros, Holdfénypart. Sok-sok évvel ezelőtt innen indult el szerencsét próbálni az üzleti világban két fiatalember. Barátok voltak, aztán egy nő miatt ellenségek lettek.
Utálják egymást.
A gyerekeik is utálják egymást.
Hannah Harte-tól és Rafe Madisontól, a legifjabb nemzedéktől is elvárják, hogy utálják egymást. Egyikük sem szereti azonban, ha megmondják nekik, mit csináljanak, ráadásul összeköti őket egy különös tengerparti éjszaka emléke – útjaik mégis hosszú időre elválnak.
Egy meglepő örökség hozza őket vissza Holdfénypartra. Hannah időközben felépítette a maga sikeres esküvőszervező cégét, Rafe pedig… nos, ő sokféle területen kipróbálta magát. Távollétük alatt Holdfényparton nemigen változott semmi, megoldatlan maradt az a bűntény is, amelyhez bizonyos értelemben mindkettőjüknek köze volt, és amelynek szálait most közös erővel próbálják felgöngyölíteni. A nyomozásról bebizonyosodik, hogy korántsem veszélytelen vállalkozás, de kiderül még valami más is.
Egyáltalán nem utálják egymást. Sőt…

A Holdfénypart-trilógia első kötetét tartja kezében a kedves Olvasó. Jayne Ann Krentz, a modern románc koronázatlan királynője engedett végre rajongói kérésének, és folytatásos regényt írt. Három kötetben mesél az egymással hadban álló Harte és a Madison család tagjairól, akiknek története bővelkedik romantikában, cselszövésben és váratlan fordulatokban.

Agatha Christie : Hétvégi gyilkosság (krimi)

A bájos Lucy Angkatellről mindenki tudja, hogy meglehetősen szertelen teremtés – de azt a kétes ízlésre valló gondolatot mégsem tételezte volna fel róla Hercule Poirot, hogy amikor őt, a közismert mesterdetektívet, meghívja egy szép őszi vasárnap ebédre, a kertben gyilkossági jelenetet rendez a tiszteletére!
Márpedig az úszómedence szélén, nagyon is színpadias pózban, mozdulatlan férfi hevert, fölébe üres tekintetű nő hajolt, kezében revolverrel – és a jelenet rendezőjének még arra is volt gondja, hogy a “hulla” szíve tájáról piros festék csorogjon a medence kék vizébe…
Poirot mester csakhamar ráébred, hogy igazságtalanul gyanúsította vendéglátóit: a hulla is valódi – a gyilkosság is. Vajon miért nem tud mégsem szabadulni attól az érzéstől, hogy az elébe táruló jelenetet mégiscsak – megrendezte valaki?…

Alexandre Dumas : Monte Cristo grófja 1-2. (kaland)

Felülmúlhatatlanul romantikus Monte Cristo grófjának története: az angyalian tiszta Edmond Dantest rosszakarói If várának börtönébe juttatják, ott élőhalottként teng hosszú évekig, ám egy rabtárs nagylelkűsége kiszabadítja, sőt gazdaggá teszi, ő pedig ördögi bosszút áll a gonoszokon.

A legendás mű 1844-46-ban látott napvilágot folytatásokban. Szerzője elsöprő sikert aratott vele – ezért is nevezte el Monte Cristónak a bevételből 1846-ban Párizs mellett építtetett kastélyát. Az angolparkban minivizesárokkal körülvett neogótikus melléképületet pedig, ahová dolgozni vonult vissza, If váraként emlegette. “J’aime qui m’aime” (Szeretem azt, aki szeret engem), vésette az írópéldaképek portréival díszített épület bejárata fölé. A párizsi művésztársadalom irigységgel vegyes csodálattal élvezte vendégszeretetét. Ő maga paradicsomnak mondta a Monte Cristo-kastélyt, nagy vetélytársa, Balzac őrületnek, melynél kellemesebbet azonban kívánni sem lehet.

A nevezetes kastély 1994 óta az író emlékmúzeuma, a Monte Cristo grófjá-nak diadalútja mindmáig töretlen.

David Baldacci : Isteni igazság (thriller)

Amerika összes bűnüldöző szerve Oliver Stone (vagy ha úgy tetszik, John Carr) nyomát keresi. Kétszer húzta meg a ravaszt, és az a két ember, aki annyi évvel azelőtt tönkretette az életét, többé nem árthat neki. Ezért a szabadságért azonban nagy árat kénytelen fizetni, mert nemcsak hogy nincs olyan szeglete az országnak, ahol biztonságban érezhetné magát, de a színfalak mögött, a katonai hírszerzésnél egy magas rangú illető elérkezettnek látja rá az időt, hogy leszámoljon vele. Ennek az illetőnek személyes oka van a bosszúra, és egy vérbeli profit küld Stone után.

Stone eközben az események szerencsétlen láncolata folytán egy álmosnak látszó bányászvárosban köt ki. Nyugta azonban ott sincs, mert egyre-másra különös dolgok és rejtélyes halálesetek történnek, és ráébred, hogy egy kisvárosban pontosan olyan halálos és sötét üzelmek folyhatnak, mint a washingtoni törvényhozás berkeiben. Sőt nagyon úgy fest a helyzet, hogy ezúttal olyan csapdába került, amelyből élve nem szabadulhat, hacsak nem siet a segítségére a tiszteletbeli tagokkal megerősített Teve Klub.

A Teve Klub-sorozat negyedik kötete ugyanolyan borzongató izgalmakat, fordulatos cselekményt és nagyszerű szórakozást ígér, mint David Baldacci összes többi thrillere. Rajongói ezúttal sem fognak csalódni, aki pedig most ismerkedik meg vele, a következő Teve Klub-könyvet, az Isteni igazság folytatását már rajongóként fogja kézbe venni.

J. R. R. Tolkien : A szilmarilok (fantasy)

A “Gyűrűk Urá”-nak rajongói most megismerkedhetnek az előtörténettel – ám akik amazt még nem olvasták (vannak-e ilyenek?), azok is kellemes, gyönyörű mesét vehetnek a kezükbe.

A kötet első és második része (“Ainulindale” és “Valaquenta”) a tolkieni rege őskoráról, a világ teremtéséről és az istenekről szól. A három szilmaril Feanor, a tünde kovács műve, bennük fénylik Valinor, az istenek hazája két sugárzó fájának világa. Morgoth, a Sötét Úr azonban elragadja őket, és ezzel kitör a háborúság közte és a tündék között. Egy szilmarilt sikerül visszaszerezni a szerelem hatalma által – s végül, az utolsó csata után, melyet az istenek oldalán vív tünde és ember a sötétség erői ellen, mindhárom szilmaril a helyére kerül: egyből csillag lesz az űrben, egy a tengerbe hull, egy a tűzbe.

A harmadik rész, az “Akallabeth” pedig a másodkor története, Númenor tündökléséé és bukásáé.

A szilmarilok tartalmazza mindazon meséket és mondákat, melyekre oly sokszor hivatkoznak A “Gyűrűk Urá”-ban, például Berenét és Lúthienét. Akik Tolkien világát megszerették, vagy éppen most pillantanak bele először, ebben a műben sem fognak csalódni.

Robert Merle : Pallos és szerelem (történelmi)

A Francia história e tizenharmadik s egyben utolsó kötete -hiszen Robert Merle immár nincs köztünk – a francia történelem 1635 és 1661 közötti évtizedeit öleli fel: viharos és dicsőséges korszakot, hiszen ez idő alatt, 1638-ban jön a világra a rég várt trónörökös, a nép által “Istenadtának” nevezett majdani XIV. Lajos, a Napkirály, s a könyv azzal ér véget, hogy legfőbb tanácsosa, Mazarin bíboros halála után a fiatal uralkodó bejelenti: ezentúl nem tart igényt főminiszterre, s országa dolgait egyeduralkodóként maga kívánja irányítani.
Addig azonban atyja, XIII. Lajos s a maga útját részben a spanyolok s az osztrákok elleni állandó háborúskodás -megannyi fényes győzelem és csüggesztő vereség- s az összeesküvések végeláthatatlan sora bonyolítja. Az utóbbiak élén hol a király örökkön intrikáló, hatalomvágyó öccse, Gaston, hol maga a királyné, a szépséges, de spanyol atyafiságához a kelleténél hűségesebb Ausztriai Anna áll, de fellázad királya ellen a fő kegyenc, Cinq-Mars is; az ő árulása és kivégzése a regény egyik látványos csúcspontja.
A királyi hatalom legfőbb támasza az egymást követő két bíboros-főminiszter, Richelieu és Mazarin; tevékenységük bepillantást enged a politika ma sem tanulságok nélküli boszorkánykonyhájába. Szimbolikus jelentőségű, hogy a két nagy államépítő, Richelieu és XIII. Lajos egyazon évben hunyja le szemét.
A narrátor és a kalandos cselekmény egyik fő mozgatója most is kedves hősünk, Orbieu hercege, aki szenvedélyes királyhűségének, valamint nyelvtudásának és diplomáciai érzékének hála számos kényes küldetésben áll helyt, de azért gáláns kalandokra is jut ideje. Igaz, hogy közben furdalja a lelkiismeret, hiszen minden vágya, hogy szerelmes és féltékeny Catherin-ja oldalán hűséges férj és példás családapa legyen.

A viharos és drámai eseményekben gazdag történet megannyi jellegzetes, színes figurát vonultat fel, és érzékletesen varázsolja elénk a világtörténelem egy páratlanul izgalmas fejezetét.

Agatha Christie : Úti célja ismeretlen (krimi)

Thomas Betterton, a ZE-hasadás kidolgozója nyomtalanul eltűnt egy párizsi konferenciáról. A titkosszolgálat kíváncsi rá, mi történt vele. Felesége aggódik, és biztos benne, hogy elrabolták vagy meggyilkolták a férjét. Hónapokkal később, amikor már nem bírja tovább a bizonytalanságot, bejelenti a titkosszolgálatnak, hogy orvosa tanácsára szeretne külföldre utazni, pihenni. De a repülő, amin utazik, lezuhan, és Olive Betterton a kórházban meghal.

Hilary Craven úgy érzi, mindent elvesztett. Öngyilkos akar lenni, de megakadályozzák benne. Egy titokzatos férfi rábeszéli, válassza inkább az életveszélyt: adja ki magát Olive-nak, hiszen ugyanolyan árnyalatú a haja. Hátha kapcsolatba lépnek vele, és eljut oda, ahová Betterton szökött. Hilary ott áll Olive Betterton kórházi ágya mellett, mikor az asszony haldoklik. Utolsó szavai egy butuska gyerekvers sorai.

Igazi kalandregény a legnagyobb krimiírónő tollából. Más kiadónál, más fordításban már megjelent ezen a címen.

Colleen McCullough : Antonius és Kleopátra (történelmi)

Hat kötetre tervezte Róma-sagáját, legutóbb Az októberi ló-ban el is búcsúzott az olvasótól, szerencsére azonban nem tartotta meg ígéretét: a szerzőnőt akkora szenvedély hajthatta, mint nagyszabású hőseit. Bevégezni a küldetést: mindaddig mesélni, amíg tart a polgárháború Rómában.

A gigászok philippi csatája után, ahol a legutóbbi – akkor még úgy hittük: utolsó – kötetben elhagytuk a történetet, végképp úgy fest, hogy Róma ura immár a ravasz és elszánt, nő- és országhódításban, ivászatban és barátságban verhetetlen hős: Marcus Antonius. Csak épp megjelenik egy fura figura, egy Octavianus nevű tizennyolc éves kis senki, és Julius Caesar végrendeletét lobogtatva követeli jussát: a hatalmat. Antonius erőt és muníciót gyűjteni Egyiptomba vonul, ahol már tárt karokkal várja a korábbi kötetekből is jól ismert Kleopátra királynő. Mindkettejük végzete lesz az elsöprő szerelem álarcát öltő, rosszul felmért érdek: a kezdetben lebecsült ellenfél jeges ésszel tör a végső leszámolásra. Az actiumi ütközet a szeretőknek bukást hoz, Octavianusnak császári trónt – a római köztársaságnak békét. A diktatúra békéjét.

A történelem az élet tanítómestere – jusson eszébe, kedves Olvasó, a régi római mondás, miközben elmerül a lebilincselő históriában.

Mario Vargas Llosa : A Kelta álma (történelmi)

Hős vagy áruló? Korának kiemelkedő alakja vagy elvakult fanatikus? Egy új, humánusabb erkölcs bajnoka vagy erkölcstelen, perverz alak?
Ki volt, milyen ember volt valójában a kalandos életű Roger Casement, az ír történelemnek ez a legendás alakja – akinek nevét hazájában évtizedeken át mégis alig említették? Pedig az ír szabadságharc hőse volt, az 1916-os húsvéti felkelés egyik előkészítője… előtte pedig, brit diplomataként, az egyik első európai politikus, aki feltárta és leleplezte a gyarmatosítás szinte felfoghatatlan kegyetlenségeit.
1903-ban utazott először Afrikába – Kongóba – fiatal diplomataként. Az európaiak civilizációs törekvéseiben hívő, naiv fiatalember fokozatosan szembesül a gyarmatosítók önző céljaival és az őslakossággal szemben elkövetett rémtetteikkel. Majd Brazíliában szolgál konzulként, és itt is a saját szemével látja, ahogy a nyersgumi-kitermelés érdekében az amazóniai őslakókat kíméletlenül kizsákmányolják: rabszolgasorban tartják, verik, megalázzák, megcsonkítják, halálra dolgoztatják…
Uralkodókkal, államokkal, legyőzhetetlennek látszó nagyvállalatokkal, helyi kiskirályokkal száll szembe, hogy mindezen változtasson, vállalva a halálos veszedelmet… s közben hol óvatosan, hol vakmerően keresi a személyes boldogságát és a test gyönyöreit. És a bennszülött vagy félvér fiúkkal átélt kalandjait – vagy csak fantáziáit – leírja a naplójában…

Kalandokkal és rémségekkel teli regény Vargas Llosa új műve, melyben a Nobel-díjas író a szokásos szenvedélyével szembesít bennünket történelmünk máig sem igazán feldolgozott borzalmaival éppúgy, mint az emberi lélek és a test félhomályos alvilágával…

EX-BB Kiadó

Hedwig Courths-Mahler : Magdalena áldozata (romantikus)

Az első világháború idején két német fiatalember menekül a Himaláján keresztül. A kimerítő menetelés felőrli Raveneck erejét, aki összeroskad. Greinsberg szerencsésen megmenekül, és bajtársa papírjaival sikerül eljutnia Dél-Amerikába. Amikor az újságokból értesül Raveneck dúsgazdag nagybátyjának haláláról, úgy érzi, elérkezett az ő ideje…

Hedwig Courths-Mahler : Emelt fővel (romantikus)

Atyja akaratával szembeszállva Ernst építésznek tanul, emiatt kénytelen elhagyni a szülői házat. A jóságos Emma nénire bízza szeretett unokahúgocskáját, aki ugyanúgy szenved az Assmann-ház fagyos légkörében. Évek múltán sikeres emberként tér vissza szülővárosába a fiatal építész, és találkozik a gyönyörű hajadonná érett Bettinával…

Friderikusz Produkció

Mary Beth Sammons : Az én családom (családregény)

Friderikusz Sándor Amerikában talált rá erre az előzmények nélküli, sajátos műfajú könyvre, amelyet megvásárolt és kissé átdolgozott.
Nem is könyv ez, hanem amolyan emlékkönyv, amely az Ön családjának emlékkönyve lehet.
“Az én családom – Összegyűjtött emlékek” című kötet lehetőséget nyújt arra, hogy saját szavaival mondhassa el családja történetét. Közel 500 kérdés segíti ebben; a kérdések igen részletesek, köztük vannak olyanok is, amelyek esetleg magától eszébe sem jutottak volna. Minden kérdés után bőven van hely arra, hogy az Ön egész életét, szüleit, nagyszüleit, unokatestvéreit, a keresztszülőket, a nagynéniket és a nagybácsikat, a legszemélyesebb családi emléktárgyakat, a szokásokat, a családi titkokat, a féltve őrzött recepteket, stb. mind-mind végiggondolja, majd kitöltse a kérdések után szabadon hagyott részeket. Így olyan kötet áll majd össze, amelyet garantáltan családjának több generációja fog megőrizni és nagy becsben tartani, hiszen benne lesz minden, amit évtizedek, de akár évszázadok múltán is érdemes lesz tudni Önről és családjáról az Ön gyerekének, majd az ő gyerekeinek, és így tovább.
Karácsonyra tényleg a legszemélyesebb ajándék lehet ez a könyv!

Friderikusz Sándor így kommentálta a könyvet: “Mit nem adnék, ha Anyám hátrahagyott volna egy ilyen nagyon személyes kötetet. Ebből egészen biztosan sokkal többet tudhatnék a tágabb értelemben vett családomról, akikről – e kötet híján – alig van emlékem, és akikkel alig van kapcsolatom.”

Fumax

Oliver Bowden: Assassin’s Creed: Testvériség  (történelmi)

Az Assassin’s Creed videójáték sorozat az utóbbi évek legnépszerűbb új sorozata az egész világon, néhány év alatt több mint 30 millió példányban fogytak a játékok. A “Testvériség” című kötet, a közvetlen folytatása az előző, “Reneszánsz” című, a magyarországi könyvpiacon is kiemelkedően teljesítő regénynek. Mivel az Assassin’s Creed sorozat következő játéka a “Revelations” 2011. november 15-én jelenik meg, és óriási várakozással tekintenek rá a rajongók, így a “Testvériség” kötet megjelenését úgy időzítettük, hogy ez a játék megjelenésével összecsengjen, és így kiemelkedő hírverést kaphasson.

Tartalom:
“Alászállok egy romlott birodalom fekete szívébe, hogy eltapossam ellenségeimet. De Rómát nem egy nap alatt építették, és egyetlen magányos orgyilkos nem lesz képes visszaállítani régi fényét. A nevem Ezio Auditore da Firenze. Ez az én testvériségem.”
Az egykor oly dicsőséges Róma romokban hever. A városban szenvedés és pusztulás az úr, polgárai a kegyetlen Borgia család tehetetlen bábjai. Csak egyvalaki mentheti meg őket a Borgiák zsarnokságától – Ezio Auditore, a orgyilkos hagyományok mestere.
Küldetése során Eziónak latba kell vetnie minden képességét. Cesare Borgia, aki apjánál, a pápánál is elvetemültebb és veszélyesebb, nem nyugszik, amíg egész Itáliát meg nem hódította. Mivel ez a köpönyegforgatók kora, az összeesküvők mindenhová befészkelik magukat, még a Testvériség soraiba is…

Gabo Könyvkiadó

Aimee Bender : A citromtorta különös szomorúsága (dráma)

Kilencedik születésnapjának előestéjén a mit sem sejtő Rose Edelstein, az iskolaudvari játékok és a zaklatott szülői figyelem perifériáján létező kislány beleharap édesanyja házi sütésű csokoládés citromtortájába, és rájön, hogy varázslatos képességgel rendelkezik: a süteményben képes megízlelni az anyja érzéseit.
Legnagyobb döbbenetére fedezi fel magában ezt az adottságot, az anyjából ugyanis – az ő életvidám, ügyes kezű, tevékeny édesanyjából – a lemondás és a kétségbeesés íze árad. Az ételek egyszeriben – és életre szólóan – veszedelemmé, fenyegetéssé válnak Rose számára.
Bármelyik étkezésnél bármi kiderülhet. A bátyja, Joseph pirítósát képtelen megenni; a sarki pék sütijét harag ízesíti; a szőlődzsem savanyú nehezteléssel teli.
Átokkal is felérő adottsága révén a kislány olyan titkos tudás birtokába jut, amit minden család elrejt a világ szeme elől – az édesanyja családon kívüli életét, az édesapja elhidegülését, Joseph hadban állását az egész világgal.
Ám Rose felcseperedvén mégis megtanulja hasznosítani ezt az adottságát, és rájön, hogy vannak olyan titkok, melyeket még az ő ízlelőbimbói sem képesek érzékelni.
A citromtorta különös szomorúsága sziporkázó mese arról, hogy milyen mérhetetlenül nehéz tiszta szívből szeretni valakit, akiről túlságosan sokat tudunk. A szívszorítóan mulatságos, bölcs és szomorú történet azt bizonyítja, hogy Aimee Bender olyan író, akinek káprázatos prózája a mindennapi élet furcsaságait veszi górcső alá.

Aimee Bender két ízben kapott Pushcart-díjat, 2005-ben Tiptree-díjra jelölték. Számtalan antológiában jelentek meg írásai, műveit eddig tíz nyelvre fordították le. Los Angelesben él.

Chris Kuzneski : A jóslat (thriller)

Michel de Nostredame francia gyógyszerészt, közismert nevén Nostradamust valóságos kultusz övezi a tizenhatodik század óta. Hívei szerint történelemformáló eseményeket jövendölt meg – a londoni nagy tűzvészt, Napóleon és Hitler fölemelkedését és bukását, a Hirosimára mért atomcsapást. Noha sok mindent megtudtunk Nostradamusról az évszázadok során, jóslatainak legfontosabb gyűjteménye nem került elő… mostanáig.
Jonathan Payne-t és David Jonest, a Különleges Erők egykori kommandósait, akik éppen egy jótékonysági estélyen vesznek részt a pittsbughi Tanulás Katedrálisában, felkeresi egy fiatal nő, aki régi nyelveken kódolt, érthetetlen üzenetet kapott. Találkozásukat megzavarja egy bérgyilkos, akit azért küldtek, hogy öljön meg mindenkit, aki tud a dokumentumról.
Hajtóvadászat indul Payne és Jones után, akik kénytelenek visszavágni. Két földrészt és több száz évet átfogó kalandban kell megkeresniük a titkos szöveget, amely akár meg is változtathatja elképzeléseinket a jövőről.

Henri Loevenbruck : A Kopernikusz-szindróma (thriller)

Ha valaki olyan (egyetemes) igazságot fedez fel, illetve állít, amely teljesen felfogatja az emberiség jövőjét, és ráadásul tökéletes képtelenségnek látszik, akkor az Kopernikus-szindrómában szenved. Éppúgy nem hisznek neki, miként Kopernikusznak sem hitt senki, amikor megalapozta a heliocentrikus világképet.
Vajon Vigo Ravel tényleg paranoid skizofréniában szenved, tömény auditív hallucinációkkal -ahogy magáról gondolja-, vagy pedig olyan személy, aki olykor tényleg tisztán hallja más emberek gondolatait? Amikor azonban egy terrortámadást azért sikerül túlélnie, mert “meghallja” a merénylő fejében rejlő mondatot, maga is gondolkodóba esik és a titok nyomába ered, hiszen ez számára létkérdés: meg kell találnia az igazságot, hogy visszanyerhesse önmagát. Az a név, amelyen skizofrénként élt, hamis, miként a személyazonossága és az egész múltja is (az igazi múltjára nem emlékszik).
Az élethalálharcban, amelyet folytat, végül segítői is akadnak, de így is csak hajszálon múlik, hogy túléli az igazságot. Mert azt azért kideríti. Rájön, hogy kik és miért manipulálták őt több társával együtt, és miért tartották a betegség fogságában. És a felfedezés tényleg olyasmi, ami akár meg is változtathatja a világot.

Philip Carter : A csontoltár (thriller)

“Nem kellett volna megölniük… hiszen nem ivott a csontoltárból”

San Franciscóban halálra késelnek egy hajléktalan asszonyt, aki már régóta számított erre a támadásra – rejtélyes utolsó szavai egy évtizedek óta eltemetett titokra utalnak, amely megváltoztatta a történelmet.
Galvestonban egy haldokló öregember hátborzongató titkokat gyón meg – “Nem az vagyok, akinek gondoltok” -, hogy figyelmeztesse a fiait a rájuk leselkedő veszélyekre.
Massachusettsben egy nagy hatalmú milliárdos és egy hidegvérű bérgyilkosnő szövetkezik egy súlyosan kompromittáló film megszerzésére.
Minden szál egy nőhöz vezet, aki évtizedekkel korában megszökött egy szovjet büntetőtáborból, és magával vitte egy ősi tudás titkát, amelyért a szereplők a lelküket is eladnák.
E veszélyes hálóba kerül bele a sorsa elől futó Ry O’Malley és Zoe Dmitroff, a San Franciscó-i ügyvédnő, aki rég halottnak hitt nagyanyjára ismer a megkéselt hajléktalan öregasszonyban.
A közel egy évszázadra visszanyúló véres macskaegér játék a fagyos szibériai tundrán indul, és ott is ér véget, miközben Párizstól Budapestig, Szentendrétől Szentpétervárig folyik a hajsza egy ősi ikonban elrejtett titok, és a megvédelmezésére hivatott őrzők nyomában.

Pauline Gedge : A fáraó embere (történelmi)

A trilógia utolsó kötete Hui életének utolsó szakaszát meséli el, amikor az ifjú fáraó kinevezi teljhatalmú megbízottjának. A hatalom és a felelősség azonban kevés barátot és sok ellenséget szül, s a Látó örök magányra van ítélve. Hui, a Kétszer Született élete alkonyán teljesíti küldetését: megtalálja és megfejti Thot Könyve utolsó tekercseinek jelentését.

Patrick Rothfuss : A bölcs ember félelme (fantasy)

A nevem Kvothe.
Hercegnőket loptam vissza sírdombokban alvó királyok mellől. Felégettem Trebon városát. Feluriannal háltam, majd ép bőrrel és elmével távoztam. Fiatalabban csaptak ki az Egyetemről, mint amennyi idős korában a többséget odaengedik. Olyan utakon jártam a holdfényben, amelyekről mások nappal is félnek szólni. Istenekkel beszéltem, asszonyokat szerettem, olyan dalokat írtam, amelyek hallatán a kobzosok elsírták magukat.
Hallhattál róla.
Így kezdődik egy hőstörténet a hős tulajdon szempontjából – egy mese, amelynek nincs párja a fantasy-irodalomban. “A bölcs ember félelme” a királygyilkos krónikájának második napja, amelyben Kvothe, miután egyre jobban elmérgesedik a viszálya egy befolyásos nemessel, kénytelen elhagyni az Egyetemet, hogy külföldön próbáljon szerencsét. Hajótörötten, üres zsebbel, egy szál maga érkezik Vintasba, ahol hamarosan belekeveredik az udvari intrikába. Mialatt megpróbálja elnyerni egy hatalmas arisztokrata kegyét, Kvothe leleplez egy gyilkossági kísérletet, konfliktusba kerül egy vetélytárs arkanistával, és elindul egy zsoldos csapat élén a vadonba, hogy megfejtse a talányt: ki (vagy mi) tartja rémületben az utazókat a Király Útján.
# Időközben Kvothe válaszokat is keres, mert meg akarja tudni az igazságot a titokzatos Amyrról, a Chandrianról és a szülei haláláról. Az úton kiállja a legendás ademi zsoldosok próbáját, visszaszerzi az Edema Ruh becsületét, és átlép Tünde-országba. Ott találkozik Felurian tündével, akinek egyetlen férfi sem állhat ellen, és akit egy se élt még túl… kivéve Kvothét.

Jo Barrett : Hát így történt (krimi)

Madeline Piatro négy évet szentelt az életéből Carltonnak. Cserébe kapott tőle romantikát, virágot és élete legjobb szexét. De aztán a pasas kirúgta, méghozzá e-mailben. Kihasználta, összetörte a szívét… ráadásul miatta a lány elveszítette imádott marketinges állását is. Ezért Maddy elhatározza, hogy bosszút áll, és visszaszerzi a karrierjét.
De nemsokára rájön, hogy a számla kiegyenlítése -bármennyire igazságos- nem is olyan egyszerű, mint ahogy első pillanatban gondolta. Még egy adag mérgezett sütemény, egy profi (bár kissé kétbalkezes) nehézfiú és a legjobb barátok segítségével sem.

Pierre Boulle : A majmok bolygója (scifi)

Pierre Boulle több mint negyvenöt éve megjelent dermesztő regénye a mozi történelmének egyik legnagyobb sci-fi története. A z 1968-as filmklasszikust több folytatás és tévésorozat követte, most pedig itt van a legújabb adaptáció, Tim Burton rendezésében. A nem túlságosan távoli jövőben három őrhajós ér földet egy bolygón, ami teljesen olyan, mint a Föld. Buja erdők borítják mérsékelt és a levegője is belélegezhető. De hamarosan kiderül, hogy ami paradicsomnak látszott, valójában valami egészen mást…

Eoin Colfer : Artemis Fowl (fantasy)

“Artemis Fowl. Bizonyára hallottad már ezt a nevet.
Ha az internetes pletykáknak hinni lehet, ő a felelős a XXI. század minden komolyabb bűntettéért. Ha még nem hallottál a fiatal Artemisről, akkor szerencsés vagy. Nyugodtabb lesz az álmod, ha nem tudod, hogy odakint van.
De ha mindenképpen tudni akarod, ha elemészt a kíváncsiság, ahogyan ez velem is történt, akkor kezdjük az elején…
Ebben a történetben, melyben Artemis első ízben találkozik a tündérekkel, megtudhatod, hogy nyerte vissza családja szerencséjét egy ravasz csellel.
Arról is olvashatsz, ahogy felfedezte a felfegyverzett és veszélyes tündérek, bűzös törpék és az elképesztő technológia földalatti világát. Azt is megtudhatod, hogyan robbantott ki Artemis majdnem egy fajok közötti háborút, miután elrabolta Pinduri Berkenye századost a Transzverzális Ügyeleti Néprendészettől.
Itt vagytok még velem? Öveket becsatolni, kalandorok! Ilyesmit még sosem olvastatok…
Üdvözlettel: Eoin Colfer”

Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom (scifi)

Az első Galaktikus Birodalom felbomlani látszik, a Galaxis határvidékein pedig hatalmi harcok folynak. A Birodalom összetűzésbe kerül az immár kereskedők vezette Alapítvánnyal. A pszichohistória nem számolt egy új, titokzatos hódító megjelenésével… A Trantorra zsugorodott Birodalom kutatói kétségbeesetten küzdenek a Seldon-terv újjáélesztésén, az Öszvér legyőzésén s azon, hogy keresni kezdjék a Második Alapítványt.

Isaac Asimov : Második Alapítvány (scifi)

A Második Alapítvány tökéletesen rejtett és csak néhányak által ismert módszerekkel küzd Seldon tervéért valahol a Galaxis “másik végén”. Háborúk, politikai csatározások és az Öszvér leleplezése után az első alapítványbeliek egy kislány segítségével kelnek útra, hogy megleljék elveszett világukat.

Isaac Asimov: Alapítvány (scifi)

Isaac Asimov klasszikus regénytrilógiája azt kutatja, befolyásolható, irányítható-e a matematikai módszerekkel megjósolt, kiszámított jövő. Összeomlok-e a Galaktikus Birodalom, sikerül-e elhárítani, vagy legalább megrövidíteni a zűrzavar éveit?

Charles Brandt : “Hallom, szobafestő vagy!” (dokumentumregény)

“Hallom szobafestő vagy!” Ezekkel a szavakkal üdvözölte Jimmy Hoffa Frank Sheerant, az írt. A szobafestő itt egyet jelent a gyilkossal. A festék a vér, amely a falakra és a padlóra fröccsen. Az ír válasza pedig a következő volt: “Igen, és takarítást is vállalok.” Vagyis eltünteti a hullát, nem hagy nyomot maga után.
A majdnem öt éven át készült interjúk során az idős és beteg Frank Sheeran bevallotta Charles Brandtnek, hogy több mint huszonöt embert ölt meg részben a maffia, részben a barátja, Jimmy Hoffa utasítására…

General Press Kiadó

Andrea Levy: A hosszú dal (dokumentumregény)

Andrea Levy, Orange-díjas írónő regénye Július, a fekete háziszolga életét meséli el. Júlus a 19. századi Jamaicán rabszolgaként éli mindennapjait. “leleményes, ravasz, kedves, vonzó, szívós, kétségbeesett és szerelmes.” Így próbál életben maradni, és előrébb jutni a rabszolgaság kegyetlen és megalázó korszakában.

Júliust fiatalon szakítják el anyjától, hogy az Angliából nemrég érkezett Caroline Mortimernek társasága és komornája legyen az Amity ültetvényen. A sok megaláztatás ellenére életvidám fiatal nővé serdül, aki apró fortélyokkal próbálja megkönnyíteni életét. Miközben tanúi lehetünk egy rabszolgalázadás kíméletlen leverésének, a rabszolgaság eltörlését kísérő drámai változásoknak: a rabszolgák eufórikus hangulatának, majd kiábrándulásának, és az Amity ültetvény hanyatlásának, nyomon követhetjük Július életének állomásait is. Beleszeret az ültetvény jóképű, fiatal intézőjébe, az idealista Robert Goodwinba, s gyermekeik születnek. Megtapasztalja az éhezést, és a kilátástalanságot, mégis békés, nyugodt életet találhat fia családjának körében.

Tami Hoag : Tűz és víz (romantikus)

Katie Quaid sikeres üzletasszony, lakberendezési tanácsadással foglalkozik, miközben lelkesen részt vesz szülővárosa, Briarwood történelmi emlékeinek megóvásában, felújításában. Nyugodt, rendezett életét azonban fenekestül felforgatja, amikor új lakó érkezik a virginiai kisvárosba. Nick Leone éppen a Katie üzletének szomszédságában álló elhanyagolt épületet veszi meg, hogy olasz éttermet nyisson. Amikor Katie átugrik új szomszédjához, hogy bemutatkozzon, azonnal elbűvöli a jóképű és sármos Nick. Miközben az étterem felújításán dolgoznak, a titokzatos múltú férfi és a tartózkodó Katie egyre közelebb kerülnek egymáshoz. De a városban csak Jégkirálynőként emlegetett Katie-nek ugyancsak megvannak a maga titkai, amelyeket a saját szíve védelmében inkább nem oszt meg senkivel. Nick azonban elhatározza, hogy lebontja a falakat, amelyeket a lány épített maga köré.
Vajon sikerül-e Katie és Nick szerelmének legyőznie az álmaik között feszülő ellentéteket? Vajon megtalálják-e az egymáshoz vezető utat?
Tami Hoag, a Magyarországon is népszerű írónő romantikus regénye két fájdalmas múltú ember lebilincselőn szép története.

Michael Ridpath: Fagyos múlt (krimi)

2009 január, Reykjavík. Izlandon, akárcsak az ország gejzírei, forrongnak az indulatok. Javában tart a „serpenyős forradalom”: az amúgy békés izlandi nép a hangját hallatja, és kiállva magáért példa nélküli bátorságról tesz tanúbizonyságot. A tüntetők között alkalmi klikkek születnek, amelyek az anarchista tettektől sem riadnak vissza. Egy kis csoport a tömegből kiválva véletlenül megöl egy bankárt…
Nyolc hónappal később egy idősebb izlandi bankárt ölnek meg Londonban. Látszólag nincs kapcsolat a két eset között, de Magnus Jonson gyanút fog. Szokás szerint kockáztatva, saját szakállára dolgozik az ügyön, titkos szövetségben a brit rendőrséggel. Mikor felfedezi a két bankár halála közti összefüggéseket, világossá válik számára, hogy az Izlandot sújtó gazdasági válság okolható a gyilkosságokért. Magnust egyre jobban sürgeti az idő, mert újabb rejtélyes halálesetek történnek. A férfi miközben az összeesküvők után kutat, lépten-nyomon saját családi tragédiájának elejtett szálaira bukkan, s ismét párhuzamosan kell nyomoznia múltban és jelenben.

Michael Ridpath (Sűrű árnyak) folytatja kedvenc amerikai-izlandi nyomozójának történetét, és az olvasó ezúttal is egyszerre drukkolhatja végig a feszültségekkel, izgalmas fordulatokkal teli krimit, miközben újabb ismeretekkel bővíti tudását erről a borzongató, mégis mesésen szép izlandi világról.

Eloisa James:  Bolond szerelem (romantikus)

Lady Henrietta Maclellan távolról rajong London báli forgatagáért, amelyben neki, vidéki kisasszonyként még soha nem lehetett része. A kedves, segítőkész, szókimondó lányt mindenki szereti és félti környezetében: nem csupán árvasága miatt óvják őt, hanem életének tragikus titka miatt is. A lány önfeláldozóan elnyomja saját vágyait, hogy másokon segíthessen, még ha ez azzal is jár, hogy örökre lemond a szerelemről. Egészen addig a napig, amíg váratlanul két, hozzá hasonló árva gyerekbe botlik, akik nagyvárosi, piperkőc mostohabátyjukkal, Simon Darbyvel érkeztek a kisvárosba. A férfi azért látogat el Wiltshire poros, unalmas városkájába, hogy nagynénje, Lady Rawlings otthonában vendégeskedjen elárvult kistestvéreivel, akiket örökbe fogadott, s hogy kinyomozza, vajon nagynénje valódi vagy csupán álterhességével készül-e őt kitúrni jogos örökségéből. Pedig Esme Rawlings ha akarná, sem tudná színlelni állapotát, amely a legsötétebb kétségbeesésbe taszítja őt, egészen addig a téli reggelig, amíg váratlanul szert nem tesz egy csodás kertészre. Eloisa James (Szerelmes hercegnő) regényalakjai újra életre kelnek e könyv lapjain, s olyannyira elevenek, hogy lépten-nyomon keresztezik egymás útjait, szívfacsaróan szomorú és boldog perceket okozva ezzel önmaguknak és az olvasónak.

Edgar Rice Burroughs: Tarzan, a majomember (kaland)

Alig tett tíz lépést a dzsungel felé, amikor az egyik alacsony bokor árnyékából egy hatalmas testű alak lépett elé. Először azt hitte: az övéi közül van ott valaki, de a következő pillanatban megismerte Bolganit, a hatalmas gorillát.
Olyan közel volt hozzá, hogy menekülni nem lett volna értelme. A kis Tarzan tudta, hogy most ki kell állnia és meg kell küzdenie az életéért. Ezek az óriási fenevadak halálos ellenségei voltak törzsének, és sem az egyik, sem a másik fél nem kért, s nem is adott soha kegyelmet!

Peter Robinson : Rosszfiú (krimi)

Amikor Juliet Doyle egy fegyvert fedez fel a lánya hálószobájában, barátjához, Alan Banks felügyelőhöz fordul tanácsért. Csakhogy Banks megérdemelt szabadságát tölti, és amikor gyanútlanul visszatér a pihenésből, egy olyan ügy közepén találja magát, amelybe eddig mindenki csak belegabalyodott. Tracy, Banks főfelügyelő lánya is belekeveredik az egyre borzalmasabb bűnügybe, és mire apja visszatér megérdemelt szabadságáról, csak saját csatatérré változtatott lakását találja. Vajon Banks időben érkezik vissza a távolból, hogy fogollyá vált lányát kimenekítse onnan, ahol a barátság és az emberélet sem számít? Peter Robinson korábbi könyvéből (Démoni kapcsolat) jól ismert Alan Banks főfelügyelő és kollégája, Annie Cabbot folytat nyomozást egy olyan ügyben, amely elsőre illegális lőfegyverviselésnek tűnik, majd egyre mélyebbre ásva, gyilkossághoz, kábítószer-kereskedelemhez, embercsempészethez vezet.

Brigitte Riebe : A sienai bűnös (történelmi)

Gemma Santini, a csinos, okos, jobb sorsra érdemes fiatalasszony úgy dönt, véget vet sokéves megaláztatásának, és elhagyja rideg, kegyetlenkedő férjét. Ám a késő középkori Sienában – ahol a pestisjárvány okait az erkölcsök romlásában látják a városlakók, akiket a vallási fanatikusok, szélhámosok, politikai hatalomra törő összeesküvők igyekeznek megfélemlíteni -, Gemma döntése meglehetősen kockázatos. Először apja házában keres menedéket, majd a város kórházának és árvaházának szolgálatában álló, elhagyott gyermekeket nevelő asszony fogadja be. A gyermektelen Gemma végre boldognak érzi magát az apróságok között, és úgy tűnik, a szerelem is rátalál. Egy reggel azonban furcsa körülmények között holtan találják az egyik kisgyermeket. A szörnyű gyilkosság gyanúja Gemmára terelődik… A történész végzettségű írónő, Brigitte Riebe (Az éjszaka kapui) mesterien bonyolítja a szövevényes cselekmény szálait, műve egyszerre izgalmas bűnügyi történet és romantikus szerelmi regény, valamint lebilincselő korrajz a 14. század Itáliájáról.

Charles Martin : Egy új élet reménye (romantikus)

Egy dél-karolinai kisvárosban a vége felé közeledik a nyár, amelyet Dylan és Maggie styles izgatott és boldog tervezgetéssel tölt: első gyermekük születését várják. Az idillt azonban feldúlja, amikor a szülés közben komplikációk lépnek fel, és Maggie a vérveszteségtől kómába esik. A magabiztos és életvidám Dylan számára mindaz, amiben eddig hitt, kártyavárként omlik össze. A férfi élőhalottként járkál és virraszt felesége ágya mellett. A sors iróniája, hogy épp ekkor talál rá az oly régóta áhított lehetőség: tanárnak hívják a helyi főiskolára. Legjobb barátja unszolására kénytelen-kelletlen elfogadja a felkínált állást, és tanítani kezd. De vajon képes lesz-e helytállni és vigaszt nyújtani nehéz sorsú diákjainak, miközben ő maga élete legnehezebb pillanatait éli át? Van-e még remény az újrakezdésre, vagy szívében a zene örökre elcsendesedett?

Charles Martin (Ahol a folyó véget ér; Hegyek között) új regénye megrendítő, keserédes történet, amely egy férfi küzdelmes útját meséli el a kétségbeeséstől az újra megtalált reményig.

Dylan és Maggie sorsának további alakulását a szerző következő regényében követhetik nyomon.

Lincoln Child – Douglas Preston : Vérbosszú (krimi)

Gideon Crew alig van túl azon a sokkon, hogy megbosszulta apja halálát, amikor feltűnik egy idegen, és munkát ajánl neki a kormánytól. A feladat cseppet sem könnyű: meg kell szereznie egy találmány tervét, amely örökre megváltoztathatja a világot. Egy olyan kínai vívmányét, amelyet bárki is birtokol, országát világhatalommá teszi. A találmányt nemcsak az Egyesült Államok akarja magáénak, hanem cégek, országok, amelyek semmitől sem riadnak vissza, ezért a feltaláló után küldik saját emberüket, egy kegyetlen gyilkológépet… Gideonnak találkoznia kell a kínai tudóssal, még mielőtt mások megelőzik, de csak akkor bukkan a nyomára, amikor már túl késő, a haldokló ember utolsó leheletével titokzatos számsort bíz rá, és ezzel kíméletlen hajsza veszi kezdetét. Ki fejti meg hamarabb a számok jelentését, és ki tudja megkaparintani a forradalmi találmányt? A szerzőpáros (Halálos kísérlet, Temetői tánc) Gideon Crew személyében új figurával indít sorozatot, a tudós és hajdani műkincstolvaj hobbija a pecázás, de ha akcióba lendül, fifikás, eltökélt nyomozóvá válik, vérbeli krimiszereplőként nyűgözve le az olvasót.

Geopen Kiadó

Juliette Benzoni : Fiora és a pápa (történelmi)

A “Fiora és a pápa” “A firenzei lány” című regényciklus harmadik darabja. Az előző kötetek a reneszánsz Itáliába, Firenzébe, valamint XI. Lajos és Burgundiai Merész Károly udvarába kalauzolják az olvasót. Most a kalandok végtelen sora Rómába, IV. Sixtus pápa udvarába vezetik Fiorát, ahol mint túszt akarják felhasználni. Hősünk nemcsak az Angyalvár börtönét ismerheti meg, hanem az erkölcstelen Borgia bíboros palotáját is…
Természetesen most is a történelemből már jól ismert személyiségek, ellenségek és barátok, szerelmesek és árulók bonyolítják azt a megunhatatlan történetet, amelyet az írónő kötetről kötetre fűz tovább.

Juliette Benzoni : A vörös liliom (történelmi)

“A vörös liliom” Juliette Benzoni “A firenzei lány” című regénysorozatának második darabja. Míg az előző kötet az itáliai reneszánsz korába kalauzolja el az olvasót, Lorenzo Medici, a Tündöklő Firenzéjébe, most Franciaországban kalandozhatunk. Fiorának el kell hagynia hazáját, s útja XI. Lajos udvarába vezet. Ám itt sem nyugodhat, a király fontos küldetést bíz rá, s az ellenséges sereghez, Burgundiai Merész Károlyhoz küldi…
A sokak által kedvelt benzonis fordulatokban itt sincs hiány: kalandok végtelen sora követi a hősnőt azon az úton, amelyen a történelemből jól ismert személyiségek veszik körül.

Juliette Benzoni: Gyilkosság Versailles-ban – Mérgezések kora 1. (történelmi)

Benzoni kétkötetes történelmi regényében XIV. Lajos, a Napkirály korába kalauzolja el olvasóit. A történet főszereplője a szép, fiatal, hányatott sorsú lány, Charlotte, akit önző anyja kolostorba zárat, hogy ne zavarja őt külön útjaiban. A lány megszökik a kolostorból, és menekülése éjszakáján rettenetes rítus tanúja lesz egy elhagyott kápolnában. A szörnyű helyzetből egy idegen fiatalember menti meg. A lány halott apja nővérénél, Brecourt grófnénál lel menedékre… Így kezdődnek Charlotte kalandjai abban a veszélyes korban, amikor Párizs rejtélyes mérgezések hírétől hangos. Az arisztokrácia némely tagjának üzelmei nem kímélik még a Napkirály palotáját sem, pedig a grófné éppen a királyi udvarban rejti el unokahúgát, akit az orléans-i hercegné pártfogására bíz. Charlotte előtt így megnyílik az egyetlen út az érvényesüléshez, de ezentúl nagyobb veszélyek leselkednek rá, mint valaha… A Napkirály udvarának ármánykodással, árulással és intrikával teli életén keresztül az olvasó izgalmas történelmi korszakot ismerhet meg az írónő letehetetlen történelmi regényéből.

Juliette Benzoni  A király hálószobája – Mérgezések kora 2. (történelmi)

Miután Mária Terézia királyné gyanús körülmények között elhalálozik, az ifjú Charlotte-nak nyoma vész. Legutoljára akkor látták, amikor szemmel láthatóan zaklatott állapotban követte a királyt a dolgozószobájába, s azóta senki sem hallott felőle. Mindeközben az udvart lefoglalja a gyász és a temetés, így a többség meg is feledkezik róla. Vannak azonban néhányan, akiket nem hagy nyugodni ez a különös helyzet: Montespan márkiné, Lajos egykori kegyencnője kedveli Charlotte-ot, és ezért úgy dönt, értesíti a rendőrség főparancsnokát. Ám amikor a fiatal nő váratlanul előkerül, csak árnyéka önmagának. Hogy mi történt vele távollétének hosszú hónapjai alatt? Erre próbál fényt deríteni a rendőrfőnökön kívül Charlotte kuzinja, az éles eszű Léonie kisasszony, valamint a fiatal rendőrtiszt, Alban Delalande, aki halálosan szerelmes belé… A sorozat második s egyben befejező kötetében véget érnek Charlotte de Fontenac viszontagságai a Napkirály udvarában, ahol ármánykodás, rivalizálás, szerelem és gyűlölet uralkodik. Juliette Benzoni ismét remekel: a végsőkig képes feszültség alatt tartani olvasóit.

Haruki Murakami : 1Q84 – Első könyv (thriller)

Murakami Haruki George Orwell híres 1984-ére utaló regénye, az “1Q84”, azaz “ezerkülöncszáznyolcvannégy” egy Tengo nevű férfi és egy Aomame nevű nő egymással váltakozó, párhuzamos világában játszódik. (A cím szójáték: “q” betű ejtése a japán nyelvben egyszerre utal a 9-es számra és egy kérdőszóra.)
Az egymás alternatív univerzumában – 1984-ben Japánban és 1Q84-ben a “másik világban” – játszódó történetek az egyén és az átláthatatlan rendszer konfliktusát fedik föl igen erős társadalomkritikai felhanggal, gyilkossággal, erőszakkal, történelmi, vallási adalékokkal övezve, de a család és szerelem sem maradt ki ebből a nagyregényből.

Haruki Murakami : 1Q84 – Második könyv (thriller)

A világok átjárhatók, ha nem is mindenki számára. Ám a mitikus apró nép időről időre megtalálja az átjárót, amelyen átlépve beavatkozhat az emberi történelembe. Amikor azonban az egész életét a szerelmi vágyódásnak alárendelő Aomame előtt a matematikát oktató Tengo egy irodalmi mű által öntudatlanul megnyitja a kaput 1Q84-be, kiderül, hogy az emberek számára csak egyirányú a világok közötti közlekedés. A titokzatos apró nép által inspirált, szörnyű tetteket elkövető szekta vezetőjének kiiktatása, a világ kizökkent idejének helyreállítása egy egész életre szóló várakozás céljaként kap értelmet. Bár a választás nem könnyű: a világ egyensúlyának mindig nagy az ára, és az egyén érdekei nem számítanak.
Murakami nagyszabású trilógiájának második könyvében az egymást tükröző fejezeteket olvasva nemcsak egy szerelem világokat megmozgató erejét követhetjük nyomon tovább, de a valóság és a valódiság kérdéseit is újra föltehetjük akár a filozófia, akár a misztika nyelvén.

Gold Book

Jack Whyte: Az éneklő kard (történelmi)

I. sz. 395-öt írunk, a római seregek visszavonulnak Britanniából, anarchia fenyegeti a kolóniát, melyet egyszer majd Camelotnak fognak hívni. A telepesek felállítják saját hadseregüket, egyesülnek Ullic Pendragon király keltáival, és megszületik a briton nép új ága, amely létrehozza a később kerekasztal lovagjai néven ismert kormányzatot, és felkészül Arthur, Britannia első királyának megkoronázására.

“Az éneklő kard”-ban sodró lendületű dráma, szenvedély és erőszak közepette folytatódik Jack Whyte nagy sikerű krónikája az álomról, amely életet adott egy időtlen legendának.

Robert Low : Az ordas tenger (történelmi)

Aki a Felesküdöttekkel ujjat akar húzni, annak tudnia kell, hogy megszeghetetlen hűségeskü köti őket össze, és mindhalálig védelmezni fogják egymást.
A Felesküdöttek a harcoktól kimerülten, balszerencsétől sújtva vetődnek partra egy ellenséges városban. Sebeiket nyalogatva várják, hogy vezérük, Orm ismét harcba vezesse őket, és újra gazdagok legyenek. Azonban Orm féltett kardját, a Rúnakígyót, rajta azokkal a rúnákkal, amiknek a jelentését csak Orm tudja megfejteni, ellopja az álnok Starkad.
A Felesküdöttek útra kelnek, hogy visszaszerezzék a kardot, és az ordas tenger veszélyes vizeit átszelve, a mediterrán szigetvilág érintésével Jeruzsálembe mennek. Egyre távolabb kerülnek Attila sírjának mesés kincsétől, és még nem is sejtik, hogy a sivatag soha nem látott borzalmakat tartogat számukra.

J. D. Robb (Nora Roberts): Halálos hitszegés (krimi)

Újabb test került a hullaházba, Dallas. Akár korrupt zsaru volt, akár nem, most halott, és ezért Renee a felelős. El kell kapnunk, mielőtt újra takarításra adja a fejét.

Eve Dallas hadnagy élete legveszedelmesebb ellenfele, Renee Oberman hadnagy után nyomoz. Oberman a NYPSD Kábítószer-ellenes Ügyosztályán dolgozik, valamint a NYPSD élő legendájának a lánya. Oberman tizennyolc éve szolgál a testületnél, hatékony, többször is kitüntették – és a velejéig korrupt.

Eve társa, Peabody kihallgatja Oberman és az egyik embere beszélgetését, és hamarosan Roarke-kal együtt az események kellős közepében találják magukat. Együtt kell bizonyítékot találniuk, hogy lebuktassák Obermant és a piszkos kezű csoportját – miközben tudják, hogy bárkit eltesz láb alól, aki keresztezi az útját.

Bernard Cornwell : Sharpe ördöge (történelmi)

Richard Sharpe és a császár, 1820-1821

1820-at írunk. A háborús hős, Richard Sharpe a waterlooi csata óta eltelt éveket békésen, földművesként töltötte. Ám nyugalmát váratlanul megzavarják, ezért a rettenthetetlen Patrick Harperrel Chilébe utazik, hogy megkeresse régi barátját, Don Blas Vivart, a spanyol gyarmat főkormányzóját, akinek egyszerűen nyoma veszett. Sharpe-nak és Harpernek a veszélyekkel teli utazás kezdetén váratlanul lehetősége adódik, hogy látogatást tegyen Napóleonnál, majd folytatják útjukat a lázadástól dúlt és korrupciótól gyötört Chilébe. Sharpe a tengeren és a szárazföldön egyaránt nehézségekkel szembesül, melyeket le kell gyűrnie, hogy megtalálja Vivart, és egyáltalán életben maradjon egy olyan korban, amikor a zsarnokság és az igazságtalanság az úr. Ráadásul a láthatár szélén Napóleon csak az alkalomra vár, hogy ismét háborúba taszíthassa a világot.

Fonyódi Tibor: Naptól vagyok, Holdtól vagyok (történelmi)

A IX. század utolsó évtizedében járunk. Egy sebesült szarvas vérnyomát követő vadász három titokzatos regössel találkozik, akik arra kérik, hogy hallgassa meg a történeteiket. A három elbeszélő három egymást követő századot, nézőpontot és stílust jelent, de mondandójuk azonos; egy múltja elől menekülő onogur javas, a kagán koronájának elkészítésére elhivatottságot érző avar ötvös és a tanítói ellen fellázadó és Nagy Károly szolgálatába szegődő magyar táltos elbeszélése nyomán minden képzeletet felülmúló összefüggésekre derül fény a honfoglalást megelőző háromszáz év eltitkolt, elhallgatott magyar történelméből.

Fonyódi Tibor történelmi regénytrilógiájának második kötetében három különböző korban élt ember élettörténete elevenedik meg. A szerző olyan színes és eleven tablót fest az Avar Birodalomról, a Karolingok koráról és a IX. századi magyar történelemről, ami garantáltan felejthetetlen élményt nyújt a misztikummal fűszerezett történelmi kalandregények kedvelőinek. Az előzményektől függetlenül is olvasható regény méltó párja a nagy sikert aratott Isten ostorainak.

Christian Cameron : Nyilak vihara (történelmi)

Az athéni Kineász nehéz és véres utat tett meg, mióta görög lovasságával Alexandrosz mellett küzdött a perzsa hordák ellen. Fájdalomtól gyötörve, álmaiban kísértő halott bajtársaival most esélyt kap, hogy hátat fordítson a háborúnak. Szrajanka úrnő – egy harcos szkíta hercegnő – az ő gyermekét hordja a szíve alatt, és felcsillan az új élet lehetősége.
Kelet felől azonban vihar közeleg: Alexandrosz készülődik, hogy egyszer és mindenkorra szétzúzza a szkíta törzseket. Szrajanka úrnőt eskü kötelezi, hogy harcoljon a “szörnyeteg” ellen – és Kineásznak követnie kell.
Kineász így szembekerül azzal a hadvezérrel, akit egykor istenített. A férfival, aki meghódította az ismert világot, porrá zúzva összes ellenfelét. A férfival, aki istennek képzeli magát…

Jill Gregory ; Karen  Tintori : Ragyogás (krimi)

Natalie Landau múzeumkurátor, a mezopotámiai oltalmazó amulettek és mágikus hiedelmek szakértője zavarba ejtő ajándékot kap Dana húgától – egy kék szemszimbólummal díszített medált. A szem világszerte a védelem szimbóluma, gyökerei több vallásban is megtalálhatók. Amikor Danát meggyilkolják, Natalie arra gyanakszik, hogy a medálnak is köze lehet a húga halálához. Miközben megpróbálja kideríteni az ékszer eredetét, belecsöppen néhány vallási szekta nemzetközi harcába. Mindegyik a medált akarja megszerezni, melyről kiderül, hogy sokkal értékesebb és nagyobb hatalmú, mint azt Natalie gondolta volna.

Hajja és Fiai Kiadó

James Fenimore Cooper : Az utolsó mohikán (ifjúsági)

Klasszikus történet egy férfiról, aki hátat fordít az embertelen társadalomnak, s a határvidék vadonjait választja. Natty Bumppo, más néven Sólyomszem bátor és becsületes felderítő önkéntes száműzetésbe vonul, elzárkózik azoktól a normáktól, amelyeket már nem képes elfogadni. Élete kockáztatásával elkíséri Cora és Alice Munrót, az angol parancsnok lányait, akik az indiánok megszállta ellenséges területen keresztül apjukhoz igyekeznek. Útjuk során segítségükre siet Csingacsguk törzsfőnök és fia, Unkasz, a mohikán törzs két utolsó sarja. Sólyomszem, a vadon nagy ismerője árulással és kegyetlenkedéssel kerül szembe, s közben szoros kötelék alakul ki közte és Csingacsguk között. Az utolsó mohikánban mesterien keveredik a kaland, a romantika és a mondák világa. Megindító történet, mely a kiábrándultságról, árulásról és hősiességről szól.

Harlequin Magyarország

Romana különszám: 48. kötet (romantikus)

A kiadvány az alábbi írásokat tartalmazza:
-Nalini Singh: Ezeregy éjszaka
-Cathleen Galitz: Régi-új érzés
-Laura Wright: Házas-társak

Susan Wiggs: Ha véget ér a nyár (romantikus)

Az édesanyja elvesztése után némaságba burkolózó Blue Calhoun felnőve jómódú és sikeres orvos lesz. Hamarosan azonban újabb családi tragédiával kell megbirkóznia. Felesége meghal, s mivel Blue-t gyötri a lelkifurdalás, amiért nem tudja megmenteni az asszony életét, mintegy vezeklésül mindenkin segíteni akar: gyógyítja, sőt olykor befogadja a szegényeket, az elesetteket. Ám egy nap az egyik pártfogoltja, egy sebesült csavargó fegyvert fog rá. A hálátlan fickóról később kiderül, hogy lány, a neve Isabel Fish-Wooten, és hivatásos kalandornak mondja magát. Blue életét felkavarja a furcsa teremtés, aki saját bevallása szerint sosem tölt el egy helyen egy évszaknál hosszabb időt. Vajon most is továbbáll, ha véget ér a nyár?

Holnap Kiadó

Graham Greene: Brightoni szikla (krimi)

A Rossz és a Jó életútja ugyanabban a tengerparti nyaralóvárosban, Brightonban metszi egymást e regényidő erejéig, s bár olyannyira különböznek egymástól, mintha külföldiek, távoli országok szülöttei lennének, még sincs szükségük társalgási zsebszótárra ahhoz, hogy tökéletesen értsék egymást. A regény sikerének titka hőseiben rejlik.
A szociopata Pinkie egy kisstílű banda újdonsült vezére, egy gyilkosság sikeres elkövetőjeként dédelgeti magában nagyravágyó, pusztító ösztöneit, nem ismerve fel, hogy tettének hatása messzebb örvénylik, mint azt irányítani tudná. Nem számol Ida Arnolddal, aki maga a kicsattanó életöröm és merészség, akit igazságszeretete és kitartása nem rettent el attól, hogy megkísérelje felfejteni egy neki ismeretlen férfi halálának rejtélyét.

Hungarovox Kiadó

Kellei György: Bejárat a pokolba (krimi)

Kellei György író, újságíró, kritikus 1947-ben született Zamárdiban. A Veszprém megyei Napló kulturális rovatvezetőjeként ment nyugdíjba 2009-ben. Balatonfüreden és Kőröshegyen él. Eddig mintegy harminc kötete jelent meg: kisregények, elbeszélések, novellák, tanulmányok, kritikák, portrék. Munkásságáért Bertha Bulcsu-emlékdíjat kapott.

A Bejárat a pokolba című új regénye napjainkban játszódik a Balaton-parton, a Bakonyban és Kaposváron. A történet Gellért püspök koráig nyúlik vissza, és érinti a monarchiabeli Szent István csatahajó 1918-as tragédiáját, amikor is az olaszok elsüllyesztették az Adrián. A regény két főhőse – egy irodalomtörténész-régész és egy rendőr őrnagy – az egyre rejtélyesebb és veszélyesebb titkok, valamint a négy gyilkosság nyomába ered, az ő baráti, szellemi párviadaluk áll a cselekmény középpontjában. Színre lép egy vörös hajú, csúnyácska, de ellenállhatatlan humorú bejárónő is, aki különös feljegyzések birtokába jut, amelyek megfejtését a kotnyeleskedő irodalomtörténésztől és a jóképű főnyomozótól várja.

Illia & Co. Kiadó

Joanne Fluke : Meggyes túrótorta és gyilkosság – Hannah Swensen titokzatos esetei 8 (krimi)

Hannah Swensen és a Süti Éden Hollywood fényében sütkérezik, mert a híres rendező Dean Lawrence Lake Edenben forgatja legújabb filmjét. Kedvencévé pedig a Meggyes túrótorta válik, amely feldobja a számára unalmas kisváros hétköznapi szürkeségét.

Bár a feszültség izzik amikor a kamerák forognak, arra azonban nem számít senki, hogy az öngyilkos jelenet végzetessé válik. Hannah házassági dilemmáit azonnal háttérbe szorítja az új nyomozás lehetősége, amelyben a hollywoodi sztárokat vonja kérdőre.
Köztük régi főiskolai haverját, a ma nagymenő és egyedülálló producer Ross Bartont, akivel az új találkozás sok pletykára ad okot…

IPC könyvek

Michelle Moran: Az eretnek királyné (történelmi)

Amikor családja áldozatul esik a thébai királyi palotában kiütött tűzvésznek, az eretneknek kikiáltott királyné, Nefertiti unokahúga, a gyermek Nofertari marad a XVIII. dinasztia utolsó élő sarja. A hercegnő felcseperedve nem másba lesz szerelmes, mint a trónörökös Ramszeszbe, a majdani nagy fáraóba.

Ramszesz nagynénje féltőn és minden praktikát bevetve egyengeti a lány útját, hogy királynéjaként, majd főfeleségeként együtt uralkodhasson II. Ramszesszel, ám az emberek bizalmatlanok Nofertarival szemben, akinek a felmenői, megtagadva Egyiptom ősi isteneit, Atonnak hódoltak. Ráadásul az udvari cselszövések mögött súlyos titkok lappanganak. A királyné azonban, aki szerelmével és férjével tart tűzön-vízen át, idővel bebizonyítja, hogy méltó társuralkodó, és visszaállítja családja nevének becsületét.

Robert Ludlum : Bourne- A leszámolás (krimi)

Az emlékezetkiesést szenvedett Jason Bourne nyomozásba kezd a különös gyűrű eredete után, melyet Holly-Marie Moreau gyilkosánál talált. A szálak hamarosan egy befolyásos és veszélyes nemzetközi bűnszervezethez vezetnek.
Bourne nem tudja, hogy a Severus Domna nemcsak a gyűrűt akarja, de a laptopot is, amelyet volt munkaadója megbízásából még ő maga lopott el; és amelyek együtt, azt remélik, elvezetik őket Salamon király aranyához. A gépen őrzött titkosított dokumentumra fáj a foga a Severus Domna kiugrott tagjának, Dzsalal Esszainak is, aki Moirát bízza meg azzal, hogy találja meg neki. Eközben Soraya Moore az újjálédt Treadstone megbízásából Leonyid Arkagyin nyomába ered.
Mire a szálak összefutnak, és Bourne és Arkagyin ott áll egymással szemtől szemben, arra is fény derül: “odafönt”, a fejük fölött már régóta tudják, közeleg a végső összecsapás, melyben végleg eldől, melyik a jobb.

Marina Fiorato : Siena lánya (történelmi)

“A TIZENKILENCEDIK SZÜLETÉSNAPJÁRA NYAKLÁNCOT ÉS FÉRJET KAPOTT AJÁNDÉKBA…” “Történelmi helyszínek, gyertyafényes székesegyházak, piszkos istállók, cselszövés, kulturális hagyományok és szerelem… lebilincselő olvasmány…” – The Bookseller A páratlan szépségű toszkán városban, Sienában a lóverseny, a Palio fontos része a kultúrának. Egy gyönyörű fiatal nő, Pia Tolomei jegyese is indul ezen a versenyen, és a menyasszony azért imádkozik, hogy a férfi veszítsen. Pia apja érdekházasságba kényszeríti lányát, hogy politikai szövetségeseinek eleget tegyen, akik a város irányítását akarják bármi áron megszerezni. Azonban a makacs és kivételes szépségű Pia beleszeret egy másik lovasba, Riccardo Bruniba. A Palio nem egyszerűen csak egy verseny a városok vezető kerületei között, hanem inkább halálos rivalizálás a szépség, a pompa és a maszkok mögött. A várost vezető Violante Beatrix de’ Medici hercegnő és Pia Tolomei a Palio után önkéntelenül szövetségesekké válnak, s a sorsuk örökre összefonódik. A történetben keveredik a romantika és a politikai intrika, s betekintést nyerhetünk a Mediciek furcsa világába és szemtanúi lehetünk annak, hogy néhány erős akaratú jó szándékú ember, hogyan tudja megváltoztatni a tragikus következményekkel járó eseményeket.

Jaffa Kiadó

Harlan Coben : Vér a véremből (krimi)

Elég egy váratlan hajnali telefonhívás és egy rég nem hallott a hang a vonal másik végén, hogy Myron Bolitar, a keményöklű játékosügynök ismét egy első ránézésre megoldhatatlan rejtély kellős közepén találja magát. Nyolc éve, hogy utoljára találkozott a gyönyörű Terese Collinsszal, aki most arra kéri, utazzon Párizsba. Myron sejti, hogy nem csupán egy romantikus randevú várja a szerelem városában, ám amikor a repülőtérre érve rendőrök fogadják, majd hamarosan kiderül, hogy Terese az első számú gyanúsítottja egy gyilkosságnak, úgy érzi, zsákutcába került. Nem ismeri sem a nyelvet, sem a szokásokat, így aligha tud bármit is kinyomozni. De mielőtt alaposabban végiggondolhatná a helyzetet, történik valami, ami új megvilágításba helyezi az ügyet.
Ekkor borítottam rá az asztalt.
Amint leült mellém, azonnal végiggondoltam a lehetőségeket. Már tudtam, miről van szó: emberrablás. Ha beszállok a furgonba, nekem lőttek. Hallották már azt a nagy bölcsességet, hogy az emberrablásoknál mindig az első negyvennyolc óra a legkritikusabb? Amit nem szoktak hozzátenni talán, mert annyira nyilvánvaló , hogy minden másodperccel csökken az esélye annak, hogy valaha is megtalálják az áldozatot.
Itt ugyanez volt a helyzet. Ha beszállok abba a kocsiba, túlélési esélyeim a minimumra csökkennek. Ha felállok, és elindulok a furgon felé, szintén romlanak a kilátásaim. Ráadásul Sebhelyes Fej nem számít korai ellencsapásra. Azt hiszi, szépen begyakorolt kis monológját hallgatom. Nem jelentek fenyegetést.
Így hát a meglepetés erejére építettem.
Egy pillanatra ő is odanézett, hogy meggyőződjön, valóban ott áll-e a kocsi. Ennyi elég is volt. Az asztal peremét már korábban megmarkoltam. Lábizmaim megfeszültek. Úgy pattantam föl, mintha dobbantóról ugranék.
Az asztallap egyenesen az arcába csapódott.

Harlan Coben napjaink egyik legnépszerűbb krimiírója. Regényeit a műfaj gyöngyszemeiként tartják számon, eddig negyven különböző nyelvre fordították le, és közel 50 millió (!) példányt adtak el belőlük világszerte.

Palotás Petra: Bécsi kávé, pesti lány (humoros)

A bájos, vörös hajú Répássy Rebeka szereti a magas sarkú cipőket, a drágaköveket és a bécsi kávét. Nem szereti viszont a tenger gyümölcseit, a tolakodó pasikat és a feltűnést. A sors szeszélye folytán mégis egyik pillanatról a másikra az osztrák tévé képernyőjén találja magát, és a “Kísérletkastély” című valóságshow ígéretes szereplőjeként egy ország kíséri figyelemmel minden mozdulatát. A tét Rebeka számára százezer euró, a hírnév, és váratlan ráadásként a szívfájdítóan jóképű producer, Marcus szerelme. A Bécsben dolgozó magyar lány igyekszik megállni a helyét a kereskedelmi tévék számára ismeretlen világában, ahol semmi sem az, aminek látszik: az ellenfelek barátnak álcázzák magukat, a segítség kerülő utakon jár, és még az igazi szerelem is álruhába bújik.
Vajon ki mozgatja a szálakat a háttérben? Mi a szerepe az eseményekben a titokzatos újságírónőnek, Fräulein Lemkének? S vajon megtartja-e Rebeka kezdeti elhatározását, miszerint nem hajlandó szerelmeskedni a kamerák előtt? Aki a rokonszenves Rebekához hasonlóan kedveli az osztrák fővárost, a karácsonyi hangulatot és a bécsi kávét, az különösen élvezni fogja Palotás Petra izgalmakban és fordulatokban nem szűkölködő regényét.

JLX Kiadó

John Sandford : Elásott préda (krimi)

Gyilkolni nem szép, tízéves-sincs ikerkislányokat gyilkolni pedig végképp nem az: de, ha már semmiképpen sem tudunk parancsolni az énünket belülről feszegető ocsmányságnak, jogos kisebbrendűségi komplexusból fakadó gyilkolhatnékunknak, legalább arról gondoskodjunk, hogy nyom nélkül eltüntessük a hullákat. Nyom nélkül, mert Lucas Davenport csak rövid ideig marad zöldfülű, amikor átverhetjük őt is, a társait meg a főnökeit is.

Aztán a poétikus ifjúkor lezárul, Lucas Davenport felnő, zöldfülűből minden hájjal megkent vén rókává válik – épp időben ahhoz, hogy mikor a hullák, a Jones kislányok műanyag zsákba csomagolva egyszer csak előkerülnek, Lucas eszébe idézzék a múltbeli szörnyűségeket; a gyilkosnak pedig azt idézzék eszébe, hogy Lucas nyomozó nem az az ember, aki csak úgy lemond egy esetről, ha annak látszólag megvan a megoldása; és hogy nincs bűn, amely büntetlenül maradhat…

Jószöveg Műhely Könyvkiadó

Chantal Pelletier : Borban a gazság (krimi)

Az élet bizony nem játék! Ha az asszony nem valami jó szakács, könnyen előfordulhat, hogy a felpaprikázott férj le találja lőni. Mert bár évekig el lehet viselni, hogy folyton rossz a zellersaláta, egyszer végül úgyis betelik a pohár. Ráadás jó szakácsnőt találni nem könnyű feladat… S még ha sikerül is, könnyen kerülhet üröm az örömbe, ha a Rossini-módra elkészített bélszín, a libamájas galambpecsenye, a pisztáciás macaron meg a jó pohár finom házibor után lelövik a borászt.
A Suite noire krimi újabb remeke.

Filippo Rosace: A maffia malaca (krimi)

Régóta tudjuk, közös lónak túrós a háta. De mi van a közös malaccal? Hogyan kerül bele valaki akarata ellenére az olasz maffia zűrzavaros, mégis oly nyilvánvaló forgatagába? És mit tehet, miként élhet ezután?
A fiatal író könnyed stílusban, szarkasztikus humorral mutatja be azt az elképesztő élet- és működésmódot, ahogyan ma a szőlőskertek árnyékéban s takarásában újabb és újabb fantasztikus és félelmetes ötletekkel burjánzik a mindent átfogó maffia. Lehet, hogy nem is gondolnánk, mi folyik a közvetlen közelünkben…? Hihetetlennek tűnik az igazság!

Kalliope Kiadó

Mail Karolin : Klementina, a gróf lánya (romantikus)

Sopron közelében, gyönyörűen felújított erdei kastélyában tölti idős napjait Klementina grófnő. Ide köti gyermekkora, s ide kívánt visszatérni öregkorára. Mindene megvan, mire vágyik, személyzet lesi minden kívánságát. Ám boldog mégsem lehet, mert fájó titok nyomasztja. Környezete szigorú, parancsoló, és öntörvényű asszonynak ismeri – mindez azonban csupán addig tart, míg a kedves ifjú lány, Viktória, be nem lép kastélyába – életébe. Ő lesz az, aki segíti az idős hölgyet titka felfedésében.
Az idő, a megértés, az elfogadás közel hozza egymáshoz a grófnőt és ápolóját, hogy a szörnyű teher napfényre kerüljön: a régmúltban, még lányként titokban megszülte fiúgyermekét, akit az arisztokrata nagyapa – a család becsületét féltve – egyszerűen eladott. A cél nem lehet más: évtizedek múltán felkutatni a már felnőtt gyermeket, a grófnő egyetlen gyermekét…
Izgalmas, fordulatokban gazdag, olvasmányos regényt kínál a szerző, ami napjainkban játszódik, ám visszakalandozik a titokzatos múltba, és a grófok világába.

Kelly

Jamie Ford : Hotel az Édes és Keserű út sarkán (humoros)

Jamie Ford nagyszerű regénye, “Az aranyhalas bambusz napernyő” első oldalain Henry Lee az egykor a japán negyed kapujának számító Panama Szálló előtt összeverődött tömegbe botlik Seattle-ben. A szálloda évtizedek óta be volt deszkázva, most azonban új tulajdonosa hihetetlen felfedezést tett: olyan japán családok hátrahagyott holmijára bukkant, akiket a II. világháború alatt összetereltek, és internálótáborba zártak. Az új tulajdonos egy japán napernyőt nyit ki Henry szeme láttára.
Ez az egyszerű látvány az 1940-es évekbe röpíti vissza a férfit, amikor az élete tele volt zűrzavarral és izgalommal, és az apjára emlékezteti, akit teljesen lekötött a Kínában folyó háború és az a cél, hogy a fia amerikaiként nőjön föl. Miközben az előkelő Rainier általános iskolában kap ösztöndíjat, ahol a fehér srácok semmibe veszik, Henry megismerkedik Keiko Okabéval, egy kis amerikai japán diáklánnyal. Az elsötétítések, a kijárási tilalom és az FBI rajtaütéseinek káosza közepette Henry és Keiko között szoros barátság – és ártatlan szerelem alakul ki, amely legyőzi óvilágbeli őseik régi keletű előítéleteit. Miután Keikót és családját evakuálás címén begyűjtik és internálótáborba zárják, a lánynak és Henrynek csak az a remény marad, hogy egyszer majd véget ér a háború, és egymásnak tett ígéretüket valóra válthatják.
Negyven év múlva Henry Lee, aki bizonyos benne, hogy a napernyő Keikóé volt, átkutatja a szálló sötét, poros alagsorát az Okabe család holmija és egy rég elveszett tárgy után, amelynek értékét fel sem tudja mérni. A megözvegyült Henry még mindig keresi a hangját, a szavakat, amelyek megmagyarázhatják nacionalista apja tetteit, a szavakat, amelyek áthidalhatják a szakadékot önmaga és modern felfogású amerikai kínai fia között, a szavakat, amelyek segíthetnek abban, hogy szembesüljön sok évvel korábbi döntéseivel.
Az amerikai történelem egyik legellentmondásosabb és legváltozékonyabb időszakában játszódó regény az elkötelezettség és a szűnni nem akaró remény különleges története. Henry és Keiko személyében Jamie Ford felejthetetlen párt alkotott, akik a megbocsátás és az emberi szív erejére tanítják az olvasót.

Sophie Kinsella  –  Madeleine Wickham: Velem alszol? (humoros)

Chloénak nyaralásra van szüksége. Elege van az esküvői ruhák varrásából, a hiú örömanyákból, és abból, hogy élettársának gondjai vannak a munkahelyén. Gazdag barátja, Gerard, felajánlja spanyolországi luxusvilláját, hogy férje Philip, két fiuk,
és ő kikapcsolódhassanak. Eszményi!
Hugh nem boldog ember. Úgy tűnik, tökéletes feleségét jobban érdekli a márvány az új konyhába, mint a férje, ő pedig keményen dolgozik, hogy mindezt kifizethesse, cserébe azonban alig látja a gyerekeit. Régi iskolatársa, Gerard, kiadja nekik spanyolországi luxusvilláját, hogy a család kicsit összerázódhasson. Pompás!
Mindkét família megérkezik a villába, ahol beköszönt a sokk is: Gerard ugyanarra a hétre szervezte a nyaralásukat. Elkezdődik az osztozkodás bosszantó hete, és a rekkenő hőségben hamarosan fojtogatóvá válik a feszültség. A két családot a titokzatos múlt is összeköti, és ahogy elszabadulnak az indulatok, rég eltemetett szenvedély tör felszínre…
Mediterrán nyár, szabadságvágy, füllesztő erotika, egy-két slukk joint és valaki a háttérben…

„Könnyedség és humor teszik a könyvet tökéletes nyári olvasmánnyá.”
Sunday Mirror

Jenna Black : Varázsütés (paranormális)

Hiába menekült el anyja otthonából Dana Hathaway édesapjához a távoli Avalonba, egy hajszállal sem lettek könnyebbek, felszabadultabbak és mókásabbak a mindennapjai. Nem elég, hogy az életét egy bunkerszerű rejtekhelyen kell töltenie, félelmetes testőre még az engedélyezett randikról is sorra elijeszti az iránta érdek­lődő fiúkat. Nem vitás: egy vérbeli kamasz lány ezt nem hagyhatja annyiban, itt az ideje, hogy kereket oldjon. Elvégre nem kuksolhat otthon a legjobb barátnője születésnapi bulija helyett, ahol mellesleg ott lesz a sze­relme, Ethan is…

Csakhogy szökésével Dana még nagyobb bajba jut: időközben ugyanis a Rémkirály és gyilkos csapata, amit birodalomszerte Vad Hajtás néven emlegetnek, megszállja Avalont. A vérszomjas, természetfeletti ha­talommal rendelkező Rémkirály, a kegyetlen férfi, akitől állítólag még Tündeföld királynői is félnek, már régóta rettegésben tartja a tündevilágot. Az egyetlen dolog, ami miatt nem dúlja fel és hányja kardélre a birodalmat, ahol egymás mellett élnek a tündék és az emberek, egy törékeny egyezség a Tündekirálynővel, aminek a fel­fe­dését bűvös átokpecsét akadályozza meg.

Dana ezúttal mindenki másnál szorultabb helyzetbe kerül. Nem számíthat védelemre, hiszen köztudott, mennyi­re gyűlöli őt – és ritka Tündejáró képességét – a Tündekirálynő. Márpedig az ellenállhatatlanul vonzó Rémkirály kiszemeli magának Danát. De vajon csak a halálát kívánja, vagy sokkal sötétebb terveket forgat a fejében?

Kossuth Kiadó

Ransom Riggs : Riggs, Ransom: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei (ifjúsági)

Egy rejtélyes sziget …
egy elhagyott árvaház …
izgalmas, megindító és csodálatos történet.

Hajdanában egy szigeten, a világ túlsó felén igen különös gyerekek éltek. Mind együtt egy nagy, öreg házban, egy elvarázsolt helyen, ahol senki sem lelhetett rájuk. Nem olyanok voltak, mint más emberek. Káprázatos dolgokra voltak képesek.

Volt egy fiú, akit egyáltalán nem lehetett látni, ha nem viselt ruhát, aztán egy lány, aki a csupasz kezében hordozta a tüzet. Volt két nővér, akik úgy beszélgettek egymással, hogy egyetlen szót sem szóltak és egy lány, aki úgy járt, hogy a lába nem érintette a földet. Olyan könnyű volt, hogy madzagot kellett kötni a derekára, hogy el ne repüljön.

És mindre vigyázott egy bölcs, vén madár.

Egy családi tragédia után a tizenhat esztendős Jacob egy távoli, Wales partjai közelében lévő szigetre kerül, ahol felfedezi Vándorsólyom kisasszony különös gyermekek számára alapított otthonának omladozó romjait. Ahogy Jacob végigjárja az elhagyott hálótermeket és folyosókat, rájön, hogy az itt rejtegetett árvák többek voltak különösnél. Talán veszélyesek. Lehet, hogy jó okból zárták őket el egy kietlen szigeten. És valamiképpen – legyen ez bármilyen valószínűtlen is – talán még mindig élnek.

Ez a nyugtalanító, réges-régi fényképekkel illusztrált regény élvezetes olvasmány felnőtteknek, tiniknek és bárkinek, aki élvezi a hátborzongató kalandokat.
Különleges, misztikus történet, X-men és Harry Potter a negyvenes évekből… A fiatal szerző első könyvét az amazon.com máris beválasztotta 2011 legjobb könyvei közé.

Könyvmolyképző Kiadó

Daniel Suarez : Daemon  (scifi)

Az új világrend megtapasztalása
Technológia. Mindent ez irányít. Az autónk távirányítójától kezdve a repülőgépek mozgásán át, egészen a világ gazdaságáig. Ezernyi egyszerű, autonóm számítógépes program, vagy daemon működteti behálózott világunkat. Folyamatosan futnak életünk hátterében. Daemonok emaileznek. Daemonok utalják át a pénzeket. Daemonok figyelik az elektromos hálózatot. A daemonok ott vannak mindenhol, de legtöbbjük, szerencsére, ártalmatlan…
Ugyanez nem mindig mondható el az emberekről, akik tervezik őket.
Matthew Sobol legendás számítógépes játéktervező volt – billiomos létrehozója féltucat, népszerű online játéknak. Korai halála a világ játékosanak nagy részét lesújtotta. De halálát nem csak Sobol rajongói veszik észre. Amikor halálhíre felkerül a Netre, egy alvó daemon működésbe lép, és elindít egy láncreakciót, ami feltár egy hiperhatékony, összefüggő világot, amit Sobol hagyott hátra.
Sobol a halálba vitte titkát. És ahogy egyre újabb aspektusai tárulnak fel daemonának, a maroknyi, bukásra ítélt csoportnak, akik meg szeretnék fejteni Sobol szövevényes tervét, meg kell próbálniuk kiszabadítani a világot egy névtelen, arctalan ellenség szorításából – vagy meg kell tanulniuk egy olyan világban élni, amit már nem mi irányítunk.

Licia Troisi : Sárkánylány 3. (fantasy)

Sofia, az utolsó sárkányok leszármazottja és hatalmuk egyik örököse még mindig nem pihenhet. Épp csak véget ért az Eltanin gyümölcséért vívott harc, amikor egy messzi városban rettenetes dolog történik…
Veszélybe kerül a varázslatos Kő is, amelyet a Világ Fájának energiája táplál.
Újabb küldetés vár hőseinkre: Sofia és hűséges társai ezúttal a bajorországi Münchenben veszik fel a harcot a gonosz sárkánykígyó, Nidhoggr ellen. Mindenekelőtt egy réges-régi ereklyét kell megszerezniük, Aldibah homokóráját, amelynek segítségével visszaforgathatják az időt, s így talán sikerül megmenteniük a világot…

Szurovecz Kitti: Fényemberek I. (ifjúsági)

Egy lány, aki tehetséges, bájos, hebrencs és különc. Egy lány, akiről a felsőbb erők úgy rendelkeznek, meg kell halnia. S egy égi lény, egy Fényember, aki mindent megtesz, hogy a lány élhessen, mert első látásra beleszeretett. Csakhogy…
“Égi törvénykönyv, 123. paragrafus: A Fényember arra hívatott, hogy a földi élet utolsó pillanatában átsegítse a távozó Lelket a túlvilágra. Fényember az utazó Lélekkel nem teremthet személyes kapcsolatot, nem táplálhat iránta érzelmeket, annak távozását nem gátolhatja. A törvény megszegése felborítja az egyensúlyt az univerzumban – elhozhatja az apokalipszist.” Jane és Chris együtt menekülnek a végzet elől minden pillanatban a lány élete tét, miközben sötét felhőként lebeg szerelmük felett a kérdés: vajon milyen tudás birtokában van Jane Andrews, ami miatt a megdicsőült Fény és az örök Sötétség világa is rá vadászik?
Szerelem, szenvedély, misztikum, akció és egy csipetnyi horror. Merülj el a Fényemberek lenyűgöző világában!

Patrick Carman : A 39 kulcs: Sötét erők 5. ( Ifjúsági)

A tizennégy éves Amy Cahillt és öccsét a távoli Oroszországba csalja a titokzatos NRR távirata. Messzire az egyetlen személytől, akiben megbízhatnak.
Ezzel kezdetét veszi a hajsza a nácik által elrabolt kincsért, mely során fellebben a fátyol az orosz cári család meggyilkolásának titkairól. Az oroszországi kincsvadászat a Lucianek által állított csapdának tűnik, de a csalinak nem tudnak ellenállni…
Vajon mekkora kockázatot vállal Amy és Dan azért, hogy rájöjjenek, mi történt valójában szüleik halálának éjszakáján?

Elisabetta Gnone : Fairy Oak 5. (ifjúsági)

Fairy Oak falujában végre beköszöntött a tavasz. A levegőben már érezhető a nárciszok finom illata, a napok hosszabbak és játékosabbak. Azonban az eső is megérkezett. De nem csak esik, hanem zuhog, mennydörög, és jégeső is hullik, hosszú, végtelenül hosszú napokon keresztül. Ám szerencsére ott van Shirley Poppy, aki egy új, bonyolult rejtéllyel jókedvre deríti a falu gyermekeit. Nagynénje titkos műhelyében az ifjú, de nagy hatalmú kis boszorkány nagyon, de nagyon furcsa receptkönyvre bukkan.
A régesrégi, meggyűrődött oldalak receptjei nem süteményekről szólnak tojásból és lisztből, hanem sókardról, égszeletről, kőszívről és egy nagy titokról. Az Erdő titkáról.
Shirley elhatározza, hogy kideríti, miről is van szó, és természetesen egy sor csodálatos kalandba bonyolódik az ikrekkel, Vaníliával és Pervinkával, és a Kapitány egész bandájával együtt. A gyerekek jól tudják, mennyire veszélyes ez, de amit látnak és átélnek, kárpótolja őket minden fájdalomért és félelemért. Mindörökre.

Spirit Bliss: Kígyók sziszegése (ifjúsági)

A stúdió már hosszú évtizedek óta gyártja a sikerfilmeket. Itt megszokott a luxus és a csillogás. Sokan eladnák a lelküket is, hogy bekerüljenek ebbe a közegbe… Vagy a gyerekeik lelkét.
Mikor Peter Summers, menedzser rádöbben, hogy a filmstúdió, amelynek dolgozik, sötét ügyekkel foglalkozik, először nem tudja, mit tegyen. Egy dologban biztos csak: nem fordíthatja félre a fejét! Bizonyítékokat kell gyűjtenie…
Egy régi álom, amely most valóra válhat. Külföldi koncertkörút, hírnév és pénz. És egy új, ami veszélybe kerülhet. Szerelem, házasság, család.
Julie Parker mindig is híres énekesnő szeretett volna lenni. Aztán megismerkedett Peter Summersszel és beleszeretett. Most minden, amit szeretne, hogy Peter felesége lehessen. Izgatottan készülődik élete legboldogabb napjára, ami hirtelen rémálommá változik. A vőlegény nem jelenik meg az oltár előtt, másnap pedig feltűnik a rendőrség a rossz hírrel: Petert lelőtték.

Benina: Bíborhajú 2. – A Boszorka démona (ifjúsági)

A tiszta vérű boszorka, Claire White normális életet él, olyat, amilyenre vágyott. Kedvesével, a féldémon Kellan Blackkel egyetemre járnak, és végtelenül boldogok. Az Üldözők visszavonultak, noha folyamatosan figyelik őket, a Zsoldos pedig halott. Valaki azonban gyilkos szándékkal tör rájuk…

“A fájdalom haragba csapott át. Hirtelen minden vörös lett. Izzott az ég, és forróság ölelt körbe. Kellan meghalt. Hát kövesse őt a gyilkosa is!”

Létezhet-e nagyobb fájdalom?
Claire világa összeomlik, a lelke apró szilánkokra hullik. Végtelen fájdalmában a Bölcs mutatja meg az utat, mely egy számára idegen világba vezet. Oda, ahonnan talán nincs visszatérés. Segítője az Ellenség, akiben nem lehet megbízni… vagy mégis?
Claire-ben fellángol a remény!
A mágiát maga mögött hagyva elindul, hogy beteljesítse a jóslatot. Ha sikerrel jár, minden helyrejöhet, ha nem, minden elpusztul – vele együtt.

Bree Despain : The Lost Saint – Fehér farkas (ifjúsági)

Amikor Grace úgy döntött, hogy Daniel szerelmét választja, akaratlanul is kiszolgáltatta bátyját, Jude-ot a farkasnak. Grace mindenre hajlandó, hogy bátyját megtalálja, még arra is, hogy egy jóképű idegennel összefogjon, aki megígéri, hogy segít neki. De ahogy egyre közelebb kerülnek egymáshoz, úgy éled fel Grace-ben a farkas, és kapcsolata Daniellel egyre inkább széthullik.

Licia Troisi: Égvilág 2 – A két harcosnő (ifjúsági)

Miután a Gyilkosok Testületétől megszökött, Dubhénak, a fiatal harcosnőnek meg kell szabadulnia az őt sújtó átoktól. Egyedül Sennar mentheti meg, a leghatalmasabb varázslót.
A vérszomjas Szekta nemrég megtalálta a módját, hogyan keltse életre Astert, a Zsarnokot. Csupán az áldozati bárány hiányzik, a test, amelynek a halottak közül visszahívott lelket be kell fogadnia. A kiválasztott nem más, mint San, Sennar és Nihal unokája. Idóra, Nihal egykori mesterére és a megvesztegethető király, Dohor esküdt ellenségére bízzák a feladatot, hogy megmentse a fiút a Gyilkosok kegyetlen hajtóvadászatától. Dubhét és útitársát, Lonerint, a fiatal varázslót eközben üldözőbe veszi a legfélelmetesebb ellenség.
Égvilág sorsa a Saaron túli titokzatos földeken dőlhet el. A két harcosnő küzdelme végzetesnek bizonyulhat.

Kráter Műhely Egyesület

Herczeg Ferenc: Ádám, hol vagy? (történelmi)

A klasszikus felépítésű, de akár posztmodernnek is mondható keretbe foglalt kalandregény a mű megírásának jelenéből repít vissza minket a honfoglalás korába. Figyelemmel kísérhetjük egy rendhagyó életút néhány érdekes, sorsfordító eseményét, míg eljutunk az ezeréves történet meglepő végkifejletéhez…
20. századunk első felének nagy mesélője -némi narratív ravaszsággal- saját személyét ironikusan beállítva elmondja, hogyan talált rá egy régi kéziratra, amely a X. század idején kalandozó magyarok egyik bajorországi hadjárata idejéből mesél el egy különös szépségű történetet Aduáról, a hajdani várúr árván maradt leányáról.
A természet gyermekeként élő Adua először megtapasztalja az emberi kapzsiság és gonoszság életét veszélyeztető megnyilvánulásait, majd egy váratlan szerelem révén ráébred: a rettegett magyarok ereje a halált megvető bátorságban és önfeláldozó hűségben rejlik.
A történet végén elgondolkodhatunk: a korabeli magyarság európai beágyazódásának hosszú folyamatában milyen érdekes és drámákkal teljes epizódok játszódhattak le, amíg Szent István végérvényesen le nem horgonyozta nemzetünket a kontinens közepén, jól védett és barátságos Kárpát-medencénkben.

K.u.K. Kiadó

François Dorin : Prücsök (humoros)

Egy nő, egy férfi – és Ő. A harmadik. Aki hat hónapos, és nem az a bájos, imádni való, csicsergő-gügyögő baba.
Inkább maga a PROBLÉMA.
A törékeny zsarnok, Ophélie.
Paule sem az az angyali, fahéj illatú nagymama. Egy nő, akinek hivatása van, aki járja a világot, és most, negyvenhárom évesen egy új kapcsolatban épp megtalálja a boldogságot.
És ekkor pottyan hozzá ez a batyu. Ophélie, a Prücsök, Paule sosem látott unokája…

Lazi Könyvkiadó

Anne O’Brian : A szűz özvegy (történelmi)

1462: A rózsák háborúja kettéosztja az országot, mialatt a York és a Lancaster ház élet-halál küzdelembe bocsátkozik Anglia trónjáért…

A vér és árulás eme időszakában Anne Neville, Warwick nagy hatalmú earljének lánya beleszeret Richardba, Gloucester becsvágyó, büszke hercegébe, IV. Edward király testvéröccsébe. A York-dinasztia uralkodóját a “királycsináló” Warwick segítette a trónra. Hálából eljegyezheti lányát Richarddal, s ez a politikai-hatalmi szövetség valamennyi érintett fél érdekébe szolgálja.
A király változékony kegye és az earl féktelen hatalomvágya azonban fordít a család sorsán, hamarosan földönfutó árulóként francia földre menekülnek. Az apa Lajos király udvarában koncként veti oda a lányt saját érdekeinek, így Anne új jegyese immár Lancasteri Edward. Anyósjelöltje Anjou Margit, aki vérfertőző viszonyt folytat a kamaszkorból alig kinőtt, éretlen lelkű, szadista fiával, s féltékenységében agyongyötri a lányt. Így marad előbb szűzen, majd miután a vérontás ismét angol földön tombol, és Edward herceg odavész egy csatában, özvegyen. A talpraesett Anne ezt követően újabb játszmák középpontjába kerül…

Olyan kor ez, amikor semmi sem szent, amikor mindent az érdek mozgat… Van-e esélye szép és öntudatos hősnőknek egy ilyen világban a boldogságra?…

Mikszáth Kálmán: Galamb a kalitkában (romantikus)

“Egyetlen asszonyt szeretni egy életen át majdnem annyit jelent, mint nem ismerni az asszonyokat” – írja Mikszáth. Márpedig ő -jelenlegi ismereteink szerint- csak egy nőt szeretett, azt a bizonyos Mauks Ilonkát, akit kétszer is feleségül vett. S be is bizonyosodik, hogy minden axióma sántít valahol, mert ennek a szellemes kijelentésnek sincs igaza Mikszáthra vonatkozóan. Ha valaki ismerte az asszonyokat, az éppen ő maga volt.
Ennek ékes bizonyítéka ez a kötet, amit az olvasó most a kezében tart. Mikszáth asszonyokat idéz meg, ha kell a históriai időkből, de még inkább a saját korából. Olyan ez a kötet, mint egy kis enciklopédia a nőkről. Az asszony, aki megcsal, és akit megcsalnak. A férj, aki mindig utoljára tudja meg. Hiúság, amely az asszonyok között a legveszedelmesebb. Házasság, amely nem indul jól és rosszul végződik. Egy romantikus szerelem, amely talán még jól is végződhet. Viszonzatlan szerelem és szerelmi háromszög. A nő, akit elcsábítanak, de az író igazságot szolgáltat…
Ez a könyv a legvégzetesebb emberi szenvedélyről, a szerelemről szól. A nőkről, s persze a férfiakról is. Hiszen a szerelemhez mindig ketten kellenek.

Libri Könyvkiadó

Darren Shan : A kígyók városa – Város-trilógia 3. (paranormális)

Capac Raimi tíz éve a Város kardinálisa. Ő bizonyult egyedül méltónak arra, hogy az első kardinális nyomába lépjen. Ő a kiválasztott. Sokan szeretnének megszabadulni tőle, de Capacnak nincs miért aggódnia. Őt nem lehet legyőzni. Ám egy napon felbukkannak a semmiből múltja sötét árnyai, akikre rajta kívül senki sem emlékezhet. Akiknek az első kardinálissal együtt el kellett volna tűnniük a semmiben. Mindez csak egy dolgot jelenthet: a Várost éltető ősi hatalom birtokosai, a titokzatos inka papok megelégelték, hogy tétlenül figyeljék Capac felemelkedését. Eldöntötték, hogy visszaszerzik hatalmukat a Város felett. A kardinálisnak ezúttal valóban az utolsó csepp véréig kell küzdenie… A kígyók városa Darren Shan első felnőtteknek szánt sorozatának harmadik, befejező kötete, melyben végre minden hátborzongató titokra fény derül.

Rita Monaldi –  Francesco Sorti: Mysterium (történelmi)

Az Imprimatur-sorozat harmadik kötetében Atto Melani halálával bizonyos értelemben lezárult a regényfolyam első szakasza. A folytatásban visszaugrunk az időben, és megismerhetjük a történet előzményeit. A Mysterium egyaránt letehetetlen azok számára, akik az első három könyvet ismerik, és azoknak az új olvasóknak, akik csak most csöppennek a Monaldi&Sorti házaspár lenyűgöző világába.

1644, Párizs. Az Imprimatur-sorozat kasztrált énekes hőse, a húszéves Atto Melani Mazarin bíboros meghívására egy francia gálya fedélzetén Párizsba indul, hogy színpadra lépjen a királyi udvarban, és így közelebb kerülhessen az áhított hírnévhez és dicsőséghez.

Az utazás során berber kalózok fogságába kerül, megismerkedik Európa legzseniálisabb tudósaival, veszélyes sziklazátonyok közt rejtőző utópisztikus világokat fedez fel, és egy dalmát szerzetes leveléből vészterhes titkokról szerez tudomást.

Lehetséges, hogy Cicero nem is létezett? Ki találta fel az ógörög, héber és latin szavakból alkotott kódnyelvet? Kinek állt érdekében meghamisítani évszázadok históriáját?

Véres kegyetlenkedések, ármány és máglyahalál várt mindazokra, akik megkísérelték felfedni a misztérium ködébe vesző igazságot…

Magvető Könyvkiadó; M-érték Kiadó

Cserna-Szabó András; Fehér Béla : Ede a levesben (humoros)

Mindannyian Mikszáth hasából bújtunk elő, vallják a könyv szerzői.
Aki ismeri Cserna-Szabó András és Fehér Béla eddigi munkásságát, nem igazán lepődik meg azon, hogy most közös erővel, emberesen belecsaptak a lecsóba, hiszen mindketten tiszteletbeli nagykövetek Kulináriában.
Boszorkánykonyhájuk jótékony, zsírpárás félhomályában ugyanis kifőzték a gasztrokrimi sikkes és fantasztikus receptjét. Így szól: végy két gourmand írót, és az egyik nyomozzon régi receptek, elfeledett ízek, konyhák és történetek után, a másik legyen hamvasi ihletettségű gasztrozófus, de a legfontosabb: mindkettő szeressen enni, és még inkább beszélni, írni az evésről! Ha meglelted őket valamelyik füstös, békebeli kiskocsmában, keverd össze őket, és várj, amíg az ízek összeérnek. És milyen élményben lesz részed végül, kedves Vendég? Megismered a magyar konyhaművészet történetét a kezdetektől napjainkig, az összes igaz és városi legendát, nagyevő színészek, írók és írófeleségek anekdotáit, mindezt olyan könnyed stílusban előadva, csuklóból, ahogyan csak a nagymamák képesek a legbonyolultabb ételcsodákat elkészíteni.
Egy biztos: olvasás közben többször is kirámolod majd a hűtőt, a kamrát, kifosztod a sarki közértet, a piaci kofát, az éjjel-nappalit, mert a recepteket garantáltan ki fogod majd próbálni.
Fogyókúrázóknak ellenjavallt!

MangaFan kiadó

Kisimoto Maszasi : Naruto 13. – (Képregény)

Naruto a kilencfarkú erejével váratlanul legyőzi Nedzsit, az ifjú zsenit. A megdöbbenéstől szóhoz sem jut a tömeg, de már kezdődik is a következő kör – Szaszuke és a titokzatos Gaara küzdelme. Gaara vérszomja nem ismer határokat, de Szaszuke sem véletlenül késett a versenyről – Kakasival edzett, és pont az ellenfél technikájának gyengéire készült…!

Yazawa Ai : Nana 8. – (Képregény)

Hachi esélye, hogy Nobuval boldog legyen, most végleg elszállni látszik – egy váratlan esemény belekavar a Takumival alkotott szerelmi háromszögbe, és felforgatja az egész életét. És az eddigi romantikus játszadozásokkal ellentétben ez a döntés az egész életét meg fogja határozni…

Moriyama Daisuke: Chrno Crusade 7. – (Képregény )

A történet Aion támadása után két évvel folytatódik. A gonoszok újabb katasztrófát terveznek. Isten úgy dönt, hogy feltámasztja azokat, akik szembe szálltak egykoron a gonosszal. Rosette és Chrno kalandjai tovább folytatódnak…

Nobuhiro Vacuki: Ruróni Kensin 11. – (Képregény )

Kensin régi mesterénél edz és megpróbálja megtanulni a hiten micurugi végső technikáját. Eközben Siso tíz katanája lassan megérkezik a városba, sőt – Aosi, akinek egyetlen életcélja Kensin legyőzése maradt, szintén felbukkan. Vajon az egykor büszke harcos tényleg mindent feláldozna a bosszúért? Képes lenne egykori klánjának öregjével is végezni, ha kell?

Vacuki Nobuhiro mangája igazi legenda, egyike azon történeteknek, amelyek a Shonen Jump mangamagazint sokmilliós példányszámú hetilappá emelték. A sorozat sikere Amerikában sem maradt el, elsőként került fel a New York Times bestsellerlistájára. A magyar kiadást az eredetivel megegyező formátumban tarthatják kézben a rajongók.

Nakahara Aya: Love*com 5. – (Képregény)

Ootani visszautasításától összetörve Risa elhatározza, hogy soha többé nem akar majd összejönni a sráccal. Ám egy véletlen találkozás kedvenc énekesével megint felszítja benne a küzdőszellemet. Tele energiával újra beleveti magát a projektbe – a pasi fel sem fogja majd mi történt!

A Lovely Complex (ismertebb nevén Love*com) Japán egyik legismertebb romantikus-vicces csajmangája egy szokatlanul magas lányról és egy különösen alacsony fiúról, akik ugyan nem járnak, de ezt sehogy sem tudják megértetni a környezetükkel… néha vicces, néha drámai, néha torokszorító, néha romantikus – és mindig nagyon jó!

Maxim Könyvkiadó

Cynthia Hand : Angyalsors (kaland)

Clara Gardner nemrégiben szerzett tudomást arról, hogy félig-meddig angyal. Az ereiben csörgedező angyalvérnek köszönhetően nemcsak okosabb, erősebb és gyorsabb, mint az emberek (akik közé mostantól már nem számíthatja magát), hanem rendeltetést is kap, azaz el kell végeznie valamit ezen a világon. Csakhogy nem könnyű kiokoskodnia, mi is ez a feladat. Látomása – pontosabban az ott megjelenő erdőtűz és vonzó külsejű idegen – hatására új városba költözik, új iskolába kerül. Miután megismerkedik Christiannel, aki nem más, mint – a szó szoros értelmében – álmai fiúja, kezd összeállni a kép, ám ugyanakkor minden összezavarodik. Feltűnik ugyanis egy másik srác, Tucker, akinek szemlátomást Clara emberi vonásai tetszenek.
Ahogy Clara próbál kiigazodni az érthetetlenné vált világban, addig nem sejtett veszélyek mellett olyan döntési kényszerekkel is szembesül, amelyekről nem is hitte volna, hogy bekövetkeznek az életében – őszinteség és színlelés, szerelem és kötelesség, jó és rossz között kell választania. Végre a látomásából ismert tűz is föllobban, de vajon Clara készen áll-e, hogy vállalja a sorsát?
Az Angyalsors megindító mese szerelemről és sorsról, egy lány vívódásáról, hogy a szabályokat kövesse vagy inkább a szívére hallgasson.
A regény egy trilógia első része, és már az egész világon nagy sikert aratott. A második kötet 2012 őszén fog megjelenni.

Median

Nolik Antal;  Michael Mansfield; Jonathan Cross ; Angyal Sándor; Bíró Szabolcs : Pokoli szimfóniák (thriller)

Jonathan Cross, Michael Mansfield, Nolik Antal, Bíró Szabolcs és Angyal Sándor egyedülálló utazásra hívják az Olvasót első közös kötetük, a „Pokoli szimfóniák” lapjain. Miközben sorra járják Európa izgalmas történelmi helyszíneit, rejtélyekről, halálesetekről, legendákról, egyéni és kollektív tragédiákról mesélve, mindegyikük történetében felbukkan ugyanaz a személy, aki sejtelmes hangján suttogva egyben narrátora is a könyvnek: az Ördög.

M-érték Kiadó

Széchenyi Zsigmond: Ünnepnapok (dokumentumregény)

Széchenyi Zsigmond “Ünnepnapok” címmel folytatta “Ahogy elkezdődött…” című önéletrajzi könyvét.
Az ikerkötet második felében nem időrendi sorrendet követ az író, hanem a “vadászati főkönyv” pirosbetűs ünnepeit veszi sorra páratlan korrajzot nyújtva a 20. század első felének soha meg nem ismételhető vadászatairól.
Ha nem lenne olyan lebilincselő a stílusa, azt is mondhatnánk, hogy a legjobb magyar vadászati szakkönyv, melyből a ma is mérvadó vadászetikán kívül pontos eligazítást kaphatunk a vadászatok rendezéséről, a fácánvadászat “magas” tudományáról, vagy a szarvasállomány javításának módjáról.
Az “Ünnepnapok” Széchenyi Zsigmond legérettebb műve, joggal lehet tehát minden magyar vadász bibliája

Napkút Kiadó

Kemény Zsigmond: Gyulai Pál I-II. (történelmi)

Kemény Zsigmond első nyomtatásban megjelent regénye a “Gyulai Pál”. Az 1847-ben napvilágot látott könyv a XVI. század végi Erdélyi Fejedelemségbe kalauzolja az olvasót. Hajdan újszerű formai megoldásai ma már ismerősnek is tűnhetnek: a műben éppen úgy szerepel versbetét, naplórészlet vagy levél, mint drámai szöveg. Jelen kiadás a helyesírás modernizálása mellet az 1847-ben megjelent regény azon jellegzetességeit is igyekezett megtartani, amelyek Kemény Zsigmond írói, nyelvi világától elidegeníthetetlennek tekinthetők, és az azóta eltelt idő alatt kikoptak a szövegkiadásokból.

novum eco Kiadó

Nagy Gergely Balázs: Képességek (scifi)

A racionalitás szemben a hittel… Vajon melyik képes megakadályozni a pusztulást? Az emberiség válaszút elé érkezik, amikor kiderül, hogy egy meteorit közeleg a Föld felé. A jelenség során bekövetkező kétnapos sötétség próbára teszi a civilizáció alig néhány ezer éves mázát. Felbukkannak a gyilkosok, törvényszegők, akik mind előnyt akarnak kovácsolni a káoszból – és felbukkannak olyan sötét lelkek is, akikről azt sem hinnénk, hogy léteznek, ráadásul semmi közük az emberi fajhoz…

Emma Turner: Megrendelt házasság (romantikus)

Melani egy házassági hirdetés útján megy férjhez. Ez szokatlan és megdöbbentő lépés barátnője számára, de Melani a megérzéseire hallgat, miszerint ebben a házasságban megtalálja az igazi szerelmet. A csodálatos Skóciába repül, ahol házasságot köt a számára ismeretlen férfival, Briannal. A férfi egy igen nemesi család örököse. Melani nem csalódott a megérzéseiben, hiszen e házasság révén létrejött a szerelem ismeretlen férj és feleség között. A lány azonban nem számít a család ármánykodásaira. Szét akarják választani a szerelmeseket, de vajon sikerül-e? Beteljesül-e a szerelem férj és feleség között vagy egy rejtélyes szerződés véget vet Melani álmainak?

novum pocket Kiadó

Weninger Andrea: Ha nem mersz, nem nyersz (romantikus)

A két párhuzamos szálon futó történetet két elbeszélő meséli el az olvasónak. Az egyik June Hunt, a magabiztos, karrierista újságírólány, a másik Gary Beecham, a vagány FBI-ügynök. June egy magazin bulvár híreiért felelős, de már halálosan unja az ostoba és felületes sztárhíreket, és valami forradalmian újról szeretne írni. A két szál akkor ér össze, amikor June egy titokzatos és veszélyes üzletemberről szeretne cikket írni, Gary pedig pont ezt az üzletembert akarja börtönbe csukatni. Mindkettőjük számára gyümölcsöző megoldásnak tűnik, hogy az FBI beépítse a lányt az üzletember, Clive Wilson házába. June kiváló bébiszitter lenne a férfi hétéves fia mellett, és így anyagot gyűjthetne a cikkéhez, valamint bizonyítékokat találhatna az FBI-ügynöknek, akibe közben beleszeret. A terv elméletben tökéletes, csak a gyakorlatban csúszik be egy-két hiba a számításba. June nemcsak gyilkossági kísérletnek, titkos tárgyalásoknak és ellentmondásos jeleneteknek lesz a tanúja. Emellett szoros érzelmi kötődés alakul ki közte és a kisfiú között, és egy furcsa szerelmi háromszögbe is belekeveredik, mivel Clive Wilson is érdeklődést mutat iránta. A helyzet egyre bonyolultabb és veszélyesebb. June már a saját érzéseivel sincs tisztában, a végén pedig már abban sem lehet biztos, hogy ebben a játszmában ki az üldöző és ki az üldözött…

novum pro Kiadó

Urbán Béla: Lélekvándorlás – A boszorkány (fantasy)

A csecsemőkorában árván maradt Szanyt egy füvesasszony menti meg a haláltól és neveli fel az 1300-as években Syrmanban, Angliában. A kor babonái és félelmei átitatják a kisváros népének gondolkodásmódját annak ellenére, hogy Stephen atya, a helyi pap mindent elkövet, hogy az emberek gondolkodásmódját megváltoztassa. Amikor Szany felnő, nevelőanyja, Rose, aki kelta papok leszármazottja, elküldi őt Stonehenge-be, hogy a lány bepillantást nyerhessen jövőjébe. Azonban amíg Szany távol van, védelmezői, Stephen atya és Rose elhaláloznak. Visszaérkezése után a helyi polgármester, Patrick azonnal befeketíti az új papnál, akinek gondolkodása már korántsem hasonlít felvilágosult elődjéhez. Szanyt elfogják, és a korabeli szokások szerint perbe fogják, mint boszorkányt…

Partvonal Könyvkiadó

Ruth Rendell : Lopott élet (krimi)

“Egyszer vonaton utaztak együtt, Benet úgy tizennégy éves lehetett. Csak ők ketten ültek a kupéban, és Mopsa le akarta szúrni egy konyhakéssel. Vagyis inkább fenyegette vele. Benet előzőleg törte is a fejét, vajon anyja miért hozott magával ekkora kézitáskát, méghozzá pirosat, ami egyáltalán nem illett a ruhájához. Mopsa kiabált, kacagott, összevissza beszélt, azután megint eltette a táskájába a kést. De addigra Benet már holtra rémült. Fejvesztetten meghúzta a vészféket. A vonat megállt, valamennyi érdekeltnek roppant kellemetlensége támadt, Benet apja pedig dühös volt, és komoran szomorú.
Benet jóformán el is felejtette az egészet. De az emlék igen élesen visszatért, miközben Mopsát várta a Heathrow-n… És megpróbálta nem gyűlölni az anyját.”

Ruth Rendell Lopott élet című, egyik legismertebb regényének középpontjában olyan anya-gyermek kapcsolatok állnak, amelyek igencsak eltérnek az átlagostól. A történet két család mindennapjaiba nyújt bepillantást, akiknek életét egy kisgyermek elvesztése teljesen megváltoztatja. Az olvasónak pedig rá kell döbbennie, hogy néha nem is olyan könnyű ítéletet mondani…
A Partvonal Kiadó Robert Bloch: Pszicho című regénye mellett ezzel a szövevényes történettel indítja útjára Pszichokrimi sorozatát.

Scott Mariani : Mozart rejtélyes halála (krimi)

RON HOPE FUT AZ ÉLETÉÉRT…

Lily Llewellyn, a híres és gyönyörű operaénekesnő megkéri régi nagy szerelmét, Ront, hogy segítsen neki kinyomozni bátyja igencsak gyanús halálát. Ron, aki a brit hadsereg egyik elitegységének tagja volt, elvállalja a feladatot, és ezzel egy évszázadok óta megoldatlan rejtély kellős közepébe csöppen.

A hivatalos jelentés szerint Oliver tragikus baleset áldozata lett, miközben a Föld legismertebb zeneszerzőjének, Mozart halálának körülményeit kutatta. A tények azonban mást mutatnak. Oliver feltárta, hogy Mozartot, aki maga is szabadkőműves volt, a titkos társaság egy szakadár csoportja gyilkolta meg. És az egyetlen nyom, amelyen el lehet indulni, egy levél, amelyet nagy valószínűséggel maga a zeneszerző írt.

Amikor Lily és Ron megszerzik egy rituális áldozás felvételeit, rájönnek, hogy a szekta még mindig létezik – és semmitől sem riad vissza, hogy megőrizze titkait.

Ronnak és Lilynek az igazság kiderítésének érdekében egy időre félre kell tenniük közös, fájdalmakkal teli múltjukat, és végig kell kutatniuk egész Európát: Oxford csodálatos tornyaitól kezdve a császári Bécs fenséges épületein és Velence csatornalabirintusán át egészen Szlovénia hófödte hegyvidékéig.

SCOTT MARIANI skót író, aki fordítóként, hivatásos zenészként és szabadúszó újságíróként is dolgozott, mielőtt főfoglalkozású íróvá vált volna. Nyugat-Walesben, a sűrű erdő kellős közepén egy igazi, vadregényes írói remetelakban él. Amikor éppen nem ír, dzsesszt hallgat, filmet néz, veterán motorokon száguldozik vagy csillagászatot tanul.

Ferdinand von Schirach: Ártatlan? (krimi)

Egy férfi börtönbüntetés helyett új fogakat kap karácsonyra. Egy fiút majdnem halálra kínoznak az illuminátusok társasága nevében. Egy fúvószenekarban játszó kilenc derék polgár tönkreteszi egy lány életét, és egyiküknek sem kell megbűnhődnie… Ferdinand von Schirach 1994 óta védőügyvédként dolgozik Berlinben. Védelmük ellátására iparmágnások, hírességek és az alvilág tagjai kérik fel, de egészen átlagos emberek is. Magyar nyelven a “Bűnös?” 11 meglepő bűnügyi eset címen megjelent bemutatkozó könyvével 2009-ben egy csapásra Európa-szerte ismert író lett, 2011-ben az amerikai közönség is felfedezte. Történetei szikár líraiságukról, filmszerűen felvillanó jeleneteikről ismertek – és nem utolsó- sorban arról, hogy egytől-egyig valós esetek ihlették őket. Első kötetének egyik történetéből film is készült Németországban, melyet 2012-ben mutatnak be.

Ferdinand von Schirach keze alatt irodalommá lesz a büntetőeljárás. Csendesen, de határozottan teszi fel a kérdéseit jóról és rosszról, bűnről és ártatlanságról, s valamennyiünk közös erkölcsi felelősségéről.

Ferdinand von Schirach, német sztárügyvéd magyarul “Bűnös?” címen megjelent első elbeszéléskötete nem mindennapi lelkesedést és izgalmat váltott ki az olvasók körében. Nem egész egy év elteltével most 15 újabb izgalmas bűnügyi esetet vehetünk kézbe.

Phantom Shock Kft

Nemeskéri – Szendrei – Dévényi – Ruzsinszki: Swords 1. – A kezdet (képregény)

Londeron királyság birodalmában rejtélyes kór üti fel a fejét. A rend tanácsa időt nem vesztegetve követet küld, hogy megelőzze a kegyetlen pusztulás terjedését. Nem várt fordulatként a küldetést teljesítő rend tagja egy előre megtervezett csapda áldozata lesz. Testébe költözve az ősidők óta rettegett boszorkány álszent álarcot ölt magára. Nincs egyedül… Sötétség szülte segítői, saját céljuk érdekében a rend szövetségének rémálmát készítik valóra váltani. A kegyetlen és vérszomjas tervek elől nincs menekvés. A hajsza kezdetét veszi!

Pongrác Kiadó

Catherine Fisher: Incarceron (ifjúsági)

Képzelj el egy világot, amelyben nemcsak megállították, de vissza is forgatták az idő kerekét. Beköszöntött az örökké tartó 17. század, ahol csak a gazdagok élvezhetik a technika vívmányait. Képzelj el egy börtönt, hatalmasat, amelyben a cellák és a folyosók mellett egész erdők, városok és tengerek is elférnek. Most képzelj el egy rabot, akinek nincsenek emlékei! Csak annyit tud, hogy Odakintről jött – pedig a börtönt évszázadokkal ezelőtt lezárták, és azóta csak egyetlen embernek sikerült kijutnia. Aztán képzelj el egy lányt, aki egy nemesi birtokon lakik! A sorsa – úgy tűnik – megpecsételődött: megrendezett, szerelem nélküli érdekházasság vár rá. Ő azonban még nem adta fel, kiutat keres, és összeesküvések kusza hálójába gabalyodik. Az egyikük Bent van, a másik Odakint, ám mindketten rabok. Hát ez az Incarceron!

Pro Pannonia Kiadói Alapítvány

Pálffy Gyula: Xerxes szemefénye, Eszter (történelmi)

Az ótestamentumi Eszter könyvét eleveníti fel a regény. A két és félezer évvel ezelőtti hatalmas Perzsa Birodalomban játszódik a történet. A zsidó nép ekkor a babilóniai rabságban szenved. Nabukodonozor, Babilónia királya romba dönti a jeruzsálemi templomot, és Izrael népét rabszolgaságba űzi. A Perzsa Birodalom királyai -Darius és fia, Xerxes- a zsidó rabszolgákkal együtt bekebelezik Babilóniát.
A hatalmas perzsa olvasztótégelyben a szorgalmas zsidó nép adófizető állampolgárrá válik, a perzsa -görög háborúkban hősiesen harcol a perzsák és a médek oldalán. Ennek ellenére Susánban, Persepolisban és Babilonban lángra kap a zsidóság elleni gyűlölködés. Eszter és nevelőapja, Márdokeus menti meg a zsidó népet a végveszélytől. Porladó testük szent helyen, Iránban, a Hamedáni mauzóleumban nyugszik.
Sokan ezt a bibliai történetet a világirodalom első bensőséges szerelmi regényének tartják. A történetnek ma is aktualitása van, a regény fontos tanulságokat hordoz a jelen számára.

Scolar Kiadó

Kate McCann : Madeleine (dokumentumregény)

A “Madeleine”-ben a sokat szenvedett édesanya vall kislánya, a három és fél éves Madeleine eltűnésének körülményeiről, az azóta eltelt évek küzdelméről, a gyermek keresésére tett küzdelmekről, az igaztalan támadások sokaságáról, amelyet a szerencsétlen családnak el kellett szenvednie. A megrázó beszámolót nehéz száraz szemmel olvasni – nincs ennél megindítóbb, őszintébb és erőteljesebb vallomás a szeretetről, a veszteségről és a soha meg nem szűnő reményről.
Belepillanthatunk egy átlagos család mindennapjaiba, s ráérezhetünk, miként fordult egy angol orvosházaspár élete egy felhőtlennek ígérkező nyaralás alkalmával rémálommá: amikor is kislányuk eltűnt. A kötet nemcsak egy rettenetes bűntény hatásos és jól megírt krónikája, hanem kihagyhatatlan olvasmány, mert segítheti Madeleine keresését.

“Nagyon nehéz szívvel szántam rá magam e könyv kiadására. Mielőtt eldöntöttük volna, hogy közreadjuk a történetünket, férjemmel, Gerryvel sok mindent kellett igen alaposan megfontolnunk, nem utolsó sorban, hogy miként befolyásolja majd három gyermekünk életét.
Az ok, ami miatt megírtam, egyszerű: be akarok számolni az igazságról. Mindig is szándékomban állt, hogy gyermekeink, Madeleine, Sean és Amelie számára maradéktalanul papírra vessem azt, ami a családunkkal történt; azt akartam, hogy ha majd egyszer készen állnak rá, hogy elolvassák az általam feljegyzett tényeket, a rendelkezésükre álljon. Gondoskodni akartam arról, hogy írott krónikájuk legyen a történtekről – tekintet nélkül arra, hány esztendő múlik el addig. Már így is túl sok mindenen mentek keresztül, és további kihívások várnak rájuk. Bármilyen megpróbáltatás elé állítja is őket az élet, ezekkel úgy birkózhatnak meg a legjobb eséllyel, ha ismerik a múltunkat…
Nincs fontosabb dolog számunkra, mint hogy megtaláljuk a kislányunkat.”

Wolf Haas : Az örök élet (krimi)

Immár hatodik részéhez érkezett az egykori osztrák rendőr, “a Brenner” történeteinek sorozata. Aki figyelemmel kísérték az eddigieket, jól tudja, hogy a könyvekben nemcsak arról volt szó, ki a gyilkos, hanem arról is, hogy egyáltalán ki a regények elbeszélője? Talán az egyik, háttérben álló, névtelen alak, aki éppen eleget – olykor meghökkentően sokat – tud az egykori rendőrről? Brenner ismerőse, rokona? Férfi? Nő? Az osztrák sajtóban is évekig tartott a sikertelen találgatás, míg Az örök élet a szó szoros értelmében csattanós választ adott a kínzó talányra. Annyit elárulhatunk, hogy a válasz a Brenner szülővárosában, Grazban, egész pontosan annak Puntigam nevű elővárosában rejlik.
És a múltban, mi sem természetesebb. Mert a Brenner a könyv elején (és az év elején, mivel újév napja van), háromhetes kóma után az intenzív osztályon ébred, azaz újjászületik Puntigam Alsón, és ő egy idő után már maga sem tudja, hogy a fejéből kipreparált golyót öngyilkossági szándékkal valóban ő maga, vagy netán más röpítette a fejébe a régi nagyapai ház konyhájában. Megkezdődik a nyomozás, ez a démoni időutazás, vissza a múltba, egészen a rendőriskolai időkig, amikor is Aschenbrenner, a mostani grazi rendőrfőnök, Köck, a grazi Arnold Schwarzenegger Stadion jelenlegi házmestere, a Saarinen becenévre hallgató harmadik és “a Brenner” elindultak egy tréfásnak induló, de végzetesnek bizonyuló farsangi bevetésre. És a híres finn autóversenyző, Saarinen mellett találkozunk Pasolinivel, valamint Brenner kamaszkorának zenei bálványával, Jimi Hendrix-szel is. És végre lelepleződik az elbeszélő személye, aki jól végezvén dolgát, a regény legvégén… Na de ezt már tényleg nem árulhatjuk el.

Szent István Társulat

Mikszáth Kálmán: A kis prímás (történelmi)

Hunyadi Mátyás uralkodásának esztendeit múltunk legfényesebb korszakai között tartja számon az emlékezet. Az “igazságos” jelzővel felruházott király Európa vezető hatalmai közé emelte hazánkat, feltartóztatta a nyugati világot fenyegető török hódítókat, s meghonosította környezetében a reneszánsz művészetet és művelődést.
A történetírás azonban nemcsak pozitív tetteket örökített meg róla. Amikor 1485-ben esztergomi érsekké nevezi ki felesége unokaöccsét, az alig hétéves Estei Hippolytot, az ország vezetői és a pápa egyaránt élénken tiltakoznak. Felháborodásuk érthető, ám Mátyás hosszas huzavona után keresztülviszi akaratát.
Mikszáth regénye azonban nem a nagypolitika szövevényébe vezeti be az olvasót, inkább a vitákról mit sem tudó fiú személye köré szövi megkapó, ugyanakkor fordulatokban gazdag történetét. Bár a kis prímás félve és megszeppenve érkezik Itáliából Esztergomba, az előtte álló próbák férfivá edzik, s a kemény, de vonzó magyar környezet igazi magyarrá változtatja.

Studium Plusz Kiadó

Lőrincz L. László: A piramis gyermekei I-II. (kaland)

A titokzatos “angyal” nem hagyja, hogy régi ismerősünk, Samuel Nelson magánzsaru halálra igya magát Mexikóban; a halott házvezetőnő darabokra töri Mr. Holland egyiptomi gyűjteményét; Tracy kihalássza a mezítelen Junót a tengerből; többen azt hiszik, hogy Szethy visszatért a Vörös Nap világából; Szilágyi professzor és Nelson összegyűjtik a régi csapatot, hog Egyiptomba utazzanak megkeresni a “mentőcsónakot”, amiről Imu újabban előkerült felirata beszél.
Lőrincz L. László nagysikerű “A föld alatti piramis” című regényének folytatása, “A piramis gyermekei” újabb titkokat tár fel abból a világból, amelyben a szkarabeusz még félelmetes fegyver volt, és Imu egy távoli világ küldötteként a Földre érkezett.

Gesztesi Károly: Ha eljön a Jeges (krimi)

A titkos uniós szervezet, az EURPOL támogatásával bűnfelderítő osztagokat állítanak fel a tagállamokban. A kiválasztottak, a legjobbak parancsnoka Jeges Botond, a magyar James Bond, aki a rosszfiúk elleni küzdelemre tette fel az életét. Ha rajta múlna, napi huszonnégy órán át űzné a vadat, de szerelme, Claudia megérti szenvedélyét, hiszen nemcsak otthona társa, de a csapatban is együtt dolgoznak.
Kommandós egységük, mely sorra göngyölíti fel az alvilág szennyes ügyeit, ezúttal a kábítószer-kereskedőkre csap le. Egy napon aztán a tudomásukra jut, hogy a magyar drogpiac két befolyásos szereplője óriási dobásra készül…

Szukits Könyvkiadó

Anne Rice : A múmia (horror)

Valahol egy egyiptomi sivatag mélyén, egy sírboltban II. Ramszesz szíve még mindig dobog. Miközben a fáraó évezredes álmát alussza. A régész, aki testét megtalálja, gyanútlanul Londonba viszi, ahol a fáraóval együtt újjáéled különös múltja is.
Amikor pedig Ramszesz rábukkan egy kairói múzeumban egykori kedvese múmiájára, az évezredeken átívelő szerelme ereje és a halhatatlanság gyötrelme drámai végkifejlet felé indítja el a történetet…

Anne Rice, az “Interjú a vámpírral” világhírű szerzője biztos kézzel kalauzol bennünket az ókor misztériumai és egy újkori gyilkosság rejtélyei közt, mesteri módon adagolva a tudást és az izgalmat.

Alexandre Dumas : Alexandre Dumas összes D’artagnan története (kaland)

Id. Alexandre Dumas (1802-1870) a francia romantika legnépszerűbb és mindmáig legtöbbet olvasott regényírója. Művei nem fakultak meg az idő múlásával, kalandregényei napjainkban is elevenek és lebilincselőek. Sikerének forrása kifogyhatatlan mesélőkedve, képzeletének elapadhatatlan teremtő ereje.
Dumas humora és könnyedsége megnyerő, történetei romantikusan szertelenek, színes és fordulatos olvasmányok. Talán legismertebb és legnépszerűbb műve a trilógia, mely A három testőr, a Húsz év múlva és a Bragelonne vicomte című regényekből áll.
Ezen háromkötetes regényciklus harmadik darabját nyújtjuk most át az olvasónak, mely a Bragelonne vicomte befejező részét tartalmazza.

Dean Koontz : Élve és holtan (horror)

Az eszelős tudós, Victor Frankenstein nem csupán egy regény főszereplője volt: valóban létezett, és még mindig él. Két évszázaddal az után, hogy létrehozta első teremtményét, a jelenkor Amerikájában folytatja munkáját. A modern orvostudomány és a technika legújabb eszközeivel kitenyésztett replikánsokkal akarja lecserélni a valódi embereket.
Victor Frankenstein terve tökéletes, csupán egyvalakit hagyott ki a számításból: legelső teremtményét, akit kétszáz évvel korábban, halott bűnözők teteméből állított össze. Ő Deucalion, aki misztikus képességei segítségével mindent elkövet, hogy megfékezze teremtőjét. Csupán két nyomozó segítségére számíthat, de Frankenstein néhány lázadó teremtménye is a kezére játszik.
Frankenstein végzetét saját teremtményei okozzák, akiket még az sem érdekel, hogy vele együtt talán maguk is elpusztulhatnak. Úgy tűnik, a Természet rendet teremt. De vajon tényleg ilyen könnyű elpusztítani Victor Frankensteint?

Ulpius-ház

Jean M. Auel : A Lovak Völgye (kaland)

A szőke, kék szemű Ayla – fogadott anyja, Iza tanácsát követve – elhagyja az őt befogadó Barlangi Medve törzset. Broudtól született kisfiát hátrahagyva nekivág az ismeretlennek, hogy megtalálja azt a másik népet, amelyből származik.
Északnak indul, egyedül, nehéz szívvel, és útja során minden erejére, tapasztalatára, tudására és találékonyságára szüksége van, hogy túlélje a zord körülményeket és a tömérdek rá leselkedő veszélyt. Egy titokzatos völgybe jut, ahol sztyeppei vadlovak kóborolnak, itt talál viszonylagos védelmet a kegyetlen hidegtől. Kíváncsisága és a megismerés vágya hajtja, hogy megszelídítsen egy vadlovat, mely ebben a rideg világban egyedüli társa.
Ám a sors erre a vidékre vezeti a két vadászt, Jondalart és öccsét – ők szintén Ayla népének gyermekei. Egy végzetes balesetet követően Aylára hárul a feladat, hogy javasasszonyi ismereteit felhasználva meggyógyítsa Jondalart, s eközben felszínre bukkannak a rég eltemetett emlékek a gyerekkorából – a beszéd, a nevetés és sírás képessége, és hatalmába keríti egy ismeretlen érzés, a szerelem…

Jean M. Auel A Föld gyermekei című regényciklusának második kötetében újabb szeletet ismerhetünk meg őseink küzdelmes életéből.

Fejős Éva: Karácsony New Yorkban (romantikus)

Egy tinédzserkori fellángolás, egy viharos éjszaka – ennek köszönheti az életét az immár majdnem tizennyolc éves Martin. A fiú apja nem más, mint az ismert amerikai énekes, aki összehívja egy nagyszabású születésnapi partira egykori és mostani szeretteit. Martin anyja, Lina azóta lezárta lelkében a régi kalandot, ám egy sokkoló felfedezés hatására – és persze a fia miatt – mégis elfogadja a meghívást.

Egy tizennyolc éves magyar srác, Martin, aki él-hal a zenéért, bár még senki sem tudja, igazán tehetséges-e, egy harminchat éves budapesti trendkutató, Lina, akinek egy csapásra összeomlik és újra felépül az egész világa, egy hetvenéves, önző világhírű rockzenész, aki szeretni tanul… és az ő szeleburdi, zenei vénával megáldott, hangos családja… Karácsonyozni, ünnepelni gyűlnek össze New Yorkban, és a találkozás mindannyiuk életét megváltoztatja.

(Fejős Éva)

Kathy Reichs : Csont és vér (krimi)

Dr. Temperance Brennan, miután a házassága tönkrement, Kanadába költözött, hogy új életet kezdjen. Montrealban dolgozik törvényszéki antropológusként. A lánya egyetemre jár az Egyesült Államokban, így az egyedülálló Tempe, aki sikeresen kilábalt alkoholizmusából, minden idejét a munkájának szenteli.
A város egyik parkjában szemeteszsákokba csomagolt, oszló emberi maradványokat találnak. A szörnyű lelethez Tempe-et riasztják, akiben – egy korábbi eset kapcsán, bizonyos hasonlóságok alapján – felmerül a gyanú, hogy talán nem elszigetelt bűntényről van szó. Nyomozni kezd maga is, jóllehet rendőr kollégái ezt nem nézik jó szemmel, túlbuzgóságának tudják be a dolgot. Ám dr. Brennan szívósan kutakodik, s egyre több nyomra bukkan. Lehet, hogy sorozatgyilkos garázdálkodik a városban?
Az újabb áldozatok felbukkanása arra mutat, hogy mégiscsak Tempe-nek van igaza, aki maga is halálos veszélybe kerül…

A népszerű írónő, Kathy Reichs művei ihlették a nagy sikerű Dr. Csont című televíziós sorozatot.

Tóth Szabolcs: Nem semmi (humoros)

Buszutazás Kolozsvár egyik legnagyobb nyanyatanya telepén. Majonéz készítése rendhagyó módon. Hogyan távozzunk teaszűrővel a boltból, amikor virágtartót akarunk vásárolni? Egy bűvészbarát morbid háromfüles trükkje. Milyen életutat fut be az egy napon született, ugyanazon orvos kezében felsírt Zsoltibaba és Csabicika?
Groteszk regényvázlat –  fanyar humorú „egypercesek” a Szomszédnéni Produkciós Iroda egyik oszlopától.
A szerző saját rajzaival illusztrált, szórakoztató útikönyv Tóth Szabolcs különös világához.

Robin Pilcher : Hosszú az út hazáig (romantikus)

Claire Barclay boldogan él New Yorkban férjével és kislányával. Az éttermük népszerű, nincsenek különösebb gondjaik. Egy nap telefonhívás érkezik Skóciából: nevelőapját szélütés érte. Claire-nek Leo az egyetlen rokona, tulajdon gyermekei pedig ritkán látogatják az öregurat. Így hát Claire és férje, Art Skóciába utazik a nyárra, hogy Leóval tölthessenek néhány hetet. Kiderül, hogy Leót nem lehet magára hagyni, ő azonban ragaszkodik otthonához, az ódon házhoz. Artnak remek ötlete támad: megvásárolják a birtokot, az épületet pedig konferencia-központtá alakítanák át, és egy kisebb házat építenének a nevelőapának.
Ám a helyzet nem ilyen egyszerű. Claire fiatalkori szerelme, Jonas Fairweather időközben Leo gondnokává és bizalmasává vált. Jonas és Claire barátsága annak idején kurtán-furcsán megszakadt, most is kerülik egymást, s Claire gyanakszik, hogy Jonas valami rosszban sántikál. A házzal kapcsolatos nehézségeket bonyolítják Claire mostohatestvéreinek mesterkedései. Sosem szerették Claire-t, s a gyerekkori ellenszenv az idő múltán sem csökkent. A jóságos Leo végül, Jonas tanácsára, merész lépésre szánja rá magát: árverésre bocsátja a birtokot.
Vajon sikerül-e megmenteni a családi fészket? Képes-e végre leülni és tisztázni a hajdani félreértést Claire és Jonas? Hogyan lehet kivédeni a nyereségvágytól hajtott mostohatestvérek ármánykodásait?
A finom tollú Robin Pilcher mesterien felépített, fordulatos regénye ad választ e kérdésekre.

„A Hosszú az út hazáig Robin Pilcher legjobb regénye. A nagy történetmesélő minden szavát habzsoltam.”
Debbie Macomber, a New York Times bestseller-listájának éllovasa

Kovács András Péter : Médialom – Multigáz 2. (humoros)

Kovács András Péter nagy sikerű krimikomédiája, a Multigáz folytatódik. Topor és Csete visszatér, hogy újabb kalandjaikon keresztül a népszerű humorista a multik után a média világának állítson görbe tükröt.

izomtibi: Magilla bekombinál (humoros)

A pénz nem boldogít, de ha valakitől a szerbek követelnek egy misit euróban, az se nagyon. Samesz éppen ezét úgy dönt, hogy inkább lesz boldogtalan, mint halott, és a végtelen lehetőségek hazájában, ahol bárki lehet kurva, auralátó, vagy vezérigazgató, nekiveselkedik, hogy összekaparja egy eltűnt táska ellenértékét. Ogrét pedig ráállítja a köddé vált szajré felkutatására, márpedig ha ő valamire rááll, az nem neki fog fájni.

Frei Tamás: A Bankár (thriller)

Jamaicán a rendőrségi terepjárók már dübörögnek, hogy kézre kerítsék a Magyarországról óriási vagyont “kimenekítő” és a távoli karibi szigeten bujkáló, korrupt pesti bankárt.
Az Országos Jelzáloghitelbank elnökének privát gépén irtózatos erejű pokolgépet rejtettek el, és csupán percek kérdése, hogy Magyarország egyik legbefolyásosabb milliárdosát a feleségével együtt a levegőbe repítsék.
André, a leszerelt légiós és szerelme, Adrienn e pillanatban fordul rá a genovai főutcára, de a rövid mézesheteknek egy orosz bérgyilkos vet véget, aki már a nyomukban liheg.
“A Megmentő”-ből megismert André sorsdöntő válaszút elé kerül; cserbenhagyja Adriennt, amint korábbi élete megkísérti? Megtalálja a bankárt, akinek kapzsi mohósága Magyarországot végveszélybe sodorja? És mindezek után vajon visszatalál önmagához, vagy a dühödt bosszú olyan helyekre hajtja, ahonnan már nincs visszaút?

Frei Tamás első regénye, “A Megmentő” hónapokig vezette a hazai sikerlistákat. A “konspirációs akcióthriller” meghonosítójaként Frei Tamás második sikerkönyvében ismét az “itt és most”-ot tárja fel olvasóinak, torokszorító izgalmak közepette. Fordulatos érzelmi hullámvasúton repít minket az amerikai ultragazdagok csillogó villáitól az Everglades bűzös mocsaráig, a lélektelen emberrablók világvégi rejtekhelyétől a tőzsdecápák konspirációinak fehér abroszos asztaláig, a politika és bűnözés, a bosszú és leszámolás, a hatalmi és szerelmi játszmák terepére, aminek értő és érző ismerője, és amelynek a világa, egy államcsőd árnyékában, sokkal közelebb van a mai Magyarországhoz, mint gondolnánk…

Steve Berry : Nagy Károly nyomában (thriller)

“Ez a könyv személyes utazás volt, Malone-nak és nekem egyaránt.”

Steve Berry a New York Times bestseller-írója, olyan művekkel a háta mögött, mint “A velencei árulás”, “Az Alexandria link”, “A templomosok öröksége”, “A harmadik titok”, a “Romanov prophecy” és “A borostyánszoba”. Könyveit 42 nyelvre fordították már le, és 43 országban árusítják.

Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya  (ifjúsági)

A nagy sikerű regény hosszú évek után új kiadásban!

Fábián Janka: Az angyalos ház (romantikus)

A félreeső budai utcában álló romos házat, amely a homlokzatán lévő angyalszobrokról kapta a nevét, a XXI. század első éveiben életveszélyesnek nyilvánítják, és le akarják bontani, hogy szállodát, vagy lakóparkot építsenek a helyére. A közelben lakók azonban civil mozgalmat indítanak a patinás épület megmentéséért. Az elszánt csapat vezetője Zsuzsa, a gimnáziumi magyartanár, akit – bár nem ott lakik – személyes élmények fűznek az angyalos házhoz. Több mint tíz éve, egyetemista korában ugyanis rendszeresen látogatta az egyik lakót, a százéves Hilda nénit, aki lediktálta neki az emlékeit.
Ezek a feljegyzések repítik vissza az olvasót az 1910-es évekbe, amikor az angyalos ház a fénykorát élte. Akkoriban nem csak a szobrok miatt nevezték így, hanem az ott lakó négy lány okán is. Hilda, Klári, Manci és Lina, a négy barátnő együtt élik át a századelőn a felnőtté válás, és persze a szerelem, valamint a vele járó elkerülhetetlen csalódások édes-fájdalmas élményeit. A ház titokzatos új lakója révén azonban akaratukon kívül még a korszak politikai cselszövéseibe is belekeverednek.

Tericum Kiadó

Indu Sundaresan: Rózsaünnep (dokumentumregény)

A 17. századi Indiában játszódó regényben folytatódik Dzsahángír és Marunissza szerelmi története, amely “A huszadik feleség” című regényben vette kezdetét. A császár életében először szerelmi házasságot kötött. Az alacsony sorból származó perzsa szépség, Marunissza huszadik és egyben utolsó feleségként érkezik a hárembe. Az éles eszű fiatal nő kezdetben nincs könnyű helyzetben, ki kell vívnia méltó helyét a feleségek és ágyasok között. Még ennél is nehezebb dolga van a császári udvarnál, ahol a nagy hatalommal bíró miniszterekkel kell szembeszállnia, olyan férfiakkal, akik régóta a császár bizalmasai, s úgy vélik, egy nőnek a fátyol mögött a helye, nem lehet semmiféle joga a külvilágban.
Marunissza a fátyol mögül uralkodik, s mindent kockára tesz, még a lánya sorsát is, hogy megszerezze, amit akar. Bármit elveszíthet, csak egyvalami marad örökké az övé: annak a férfinak a szerelme, aki szabadságot és hatalmat adott neki.
A történelmi tényeken és az Indiába utazók korai feljegyzései alapján született regény a mogul birodalom legbefolyásosabb császári felesége történetét meséli el.

A szerző ebben a regényében is színes leírásokkal szolgál a császári India különféle ünnepeiről, kulturális eseményeiről és szertartásairól. Az olvasó előtt egy különleges, egzotikus világ elevenedik meg, melyről nem sokat írnak a történelemkönyvek.

Pearl S. Buck: A kínai rabszolgalány (dokumentumregény)

Peóniát kislánykorában eladják egy jómódú családnak, ahol szolgálólány ugyan, de mégis családtagként bánnak vele. Gyönyörű fiatal nővé cseperedik, kitűnik éles eszével és természetes intelligenciájával. Beleszeret a család egyetlen fiába, ám szerelmük nem teljesedhet ki, nem házasodhatnak össze. Ennek nemcsak társadalmi, hanem etnikai akadályai is vannak.
A regény az 1850-es években a kínai zsidó kolónia székhelyén, Kaifengben játszódik. Abban az időben a zsidók gyorsan olvadtak bele a kínai társadalomba s veszítették el nemzeti identitásukat. Peónia egy jómódú zsidó-kínai családnál talál második otthonra.
Mint a többi regényében, Pearl S. Buck ezúttal is lenyűgözi olvasóit briliáns stílusával, mesteri karakterformálásával és magával ragadó meseszövői képességeivel. A történelmi tények pontos ismeretével megírt kötet érdekes és alig ismert téma köré fűzi a kínai rabszolgalány, Peónia történetét: hogyan telepedett meg és asszimilálódott a zsidóság Kínában.
A regény magyarul most olvasható először.

Noëlle Harrison : A házasságtörő (romantikus)

A harmincas évei közepén járó Nicholas maga mögött hagyja kényelmes életét Dublinban, és vidékre menekül. Szabadulni akar annak emlékétől, hogy felesége megcsalta, s a házassága zátonyra futott. Vesz egy vidéki házat, s újult erőkkel kezd neki a felújításnak. Ám a ház mintha beszélne hozzá. Nicholas hangokat hall, melyek nem tudni, honnan jönnek, ám vélhetően egy nő hangjai. Nicholas rájön, hogy nem képzelődik: minden kétséget kizáróan egy nő szelleme él vele együtt a házban.
Ő June, aki a második világháború idején költözött oda Roberttel, a férjével. Amikor Robert June könyörgésbe ellenére bevonul, a fiatal nő magára marad. A házat gyümölcsöskert veszi körül, tele érett piros almával, s a kerten túl ott a kísértés…
Ahogy kibontakoznak a házasságtörő nő erotikus részletekkel átszőtt meséje, a két szálon futó regény egy történetté olvad, s Nicholas kezd ráébredni, mi volt a baj a saját házasságában.

Noëlle Harrison lassú, mégis magával ragadó prózájában az olvasóval együtt végigjárja a legmélyebb és sokszor gyötrelmes emberi érzelmek – szerelem, szenvedély, féltékenység – útvesztőit, s szív eldugott zugaiba enged betekintést.

Roberta Rich : A velencei bába (történelmi)

A 17. századi Velencében játszódó izgalmas történet egy fiatal zsidó bábáról, Hannáról szól, arról, hogyan menti meg egy kisbaba és a férje életét. Korrajz a reneszánsz Velencéről.

Trivium Kiadó

Jane Green : Álomnyaraló (romantikus)

Ülj be a kedvenc karosszékedbe, rendelj egy pizzát, és élvezd Jane Green legújabb regényét.

A különc Nan Powel kényelmesen és boldogan él Nantucketben, a varázslatos tengerparti üdülővárosban azóta, hogy férje, Everett öngyilkos lett.
Felhőtlenül telnek a napjai, míg nem tőzsdeügynöke közli, hogy a pénze elúszott, és az asszonynak el kell adnia imádott házát. Nan mérlegeli helyzetét, és úgy dönt, panziót nyit otthonában. Vendégei, akik bekopogtatnak hozzá, valamennyien életük fordulópontjához értek – és a nagy ház megtelik nevetéssel, vidámsággal és persze könnyekkel.
Daniel épp külön költözött a feleségétől, és végre szembenéz valamivel, amit éveken keresztül megtagadott és eltitkolt magában.
Daff szívét is a válás törte össze, és már nagyon vágyik arra, hogy kipihenje 13 éves lánya dühkitöréseit. Nan Powel fia, Michael szívét pedig egy pusztító szerelmi kapcsolat szorítja össze.
Nan szélesre tárja a szívét és házát a vendégei előtt, de nagyon megrázza, amikor az egyik vendége rokonában olyasvalakire ismer, aki az ő múltjában is fontos szerepet játszott: ez az illető fenekestül felforgatja az életét.

Őszinte és szívbemarkoló történet, tele intimitással, a való élet örömeivel és fájdalmaival. Green megtanítja őket saját maguk és mások szeretetére, megmutatja, hogy váratlan fordulattal onnan kaphatunk szeretetet, ahonnan a legkevésbé várnánk.
A szerző eddig megjelent kötetei: Nők városa, Férfiak városa, Anyósok városa, Hiúság városa, Esélyek városa, Mr. Talány.

Tuan Kiadó

Dave Howard : Angyalok és tolvajok (scifi)

Victoria Moreau-t, a huszonhetedik század második felének legügyesebb tolvaját hiába keresi a Föld összes hatósága, a Galactic B. Consulting és a Birodalombiztonság Hivatal. Úgy surran át a védelmi rendszereken, mintha azok ott sem lennének, és azt vesz el, amit akar; most épp a Hiroto Nakano és Bedoier Filibert Dessauge vezette, marsi székhelyű Sandstorm fegyvergyárból. Thomas Cragt és Brad Butcher a Galactic B. Consulting és a Birodalombiztonsági Hivatal felkérésére csatlakozik az embervadászathoz. Victoria és az egyre gyanúsabbá váló marsi fegyvergyárosok nem tudják még, hogy ki les rájuk. Ám ha tudnák is: a Shar & Lez Agency elől nem lehet menekülni! Victoriára biztos halál vár, azonban még el kell játszania a maga szerepét két mitikus lény ötvenezer éve tartó csatájában is, ahol senki nem lehet biztos a végkifejletben, amikor angyalok és tolvajok csapnak össze!

Drew Karpyshyn : Mass Effect – Megtorlás (scifi)

Az emberiség elérte a csillagokat és csatlakozott az idegen fajok galaktikus közösségéhez. Az ismert űr peremén azonban ott lapulnak a Kaszások, egy élő csillaghajókból álló faj, akiknek ördögi terve, hogy “learatják” a galaxis élőlényeit, saját sötét céljaik elérése érdekében.
A Titokzatos Ember, a Cerberus vezetője – az egyike azon keveseknek, akik tudják az igazságot a Kaszásokról – az emberiség fennmaradása érdekében kétségbeesett tervet dolgoz ki, hogy megtalálja az ellenség gyenge pontjait. Azért, hogy tanulmányozhassa a Kaszásokat, módosított implantátumokat, az idegen technológia alkotásait kell beültetni valakibe, s ő már tudja is, ki lenne a tökéletes alanya a kísérleteknek: a korábban a Cerberus ügynökeként dolgozó Paul Grayson.
Amikor Kahlee megtudja, hogy Grayson eltűnt, az egyetlen olyan emberhez fordul segítségért, akiben megbízhat: a szövetségi háborús hőshöz, David Andersonhoz siet. Együtt útnak indulnak, hogy felkutassák a Cerberus titkos bázisát, ahol Graysont fogva tartják, de nem csak ők vannak a nyomában. Az idő pedig vészesen fogy.
A kísérletek során a Kaszások technológiája kifordítja önmagából Graysont. A fejében visszhangzó idegen hangok egyre követelőzőbbé válnak, s félő, hogy elemésztve a férfi ép elméjét a Kaszások rászabadulnak a gyanútlan galaxisra.

A regény a Bioware Mass Effect című, felnőtteknek szóló játéka alapján készült.

Rob Thurman,: Holdvilág (horror)

Szörnyetegnek születtem. Bár az igazat megvallva csak félig vagy ok az. Anyám ember volt, apám valami… más. Persze most már semmit sem számít. Nekem is megvannak a magam gyengéi, mint bárki másnak. És éppen most nézek szembe egyikkel.
Miután megmentette a világot családja pokoli ágától, Cal Leandros és rettenthetetlen bátyja Niko New Yorkban telepedtek le és még új munkát is találtak. Nyomoznak, és testőrködnek, ha kell. És a Nagy Almában, ahol hemzsegnek a természetfölötti figurák, jól megy az üzlet.
Legújabb megbízásuk miatt be kell épülniük a Falkába, a vérfarkas maffiába. Egy kispályás Falka főnök attól tart, hogy egyik riválisa el akarja tenni láb alól, és bizonyítékot akar szerezni erről. Az ügy a Holdvilág bár hátsó, nem emberek számára fenntartott pókerbarlangjában veszi kezdetét. Cal szerint ez is csak egy lesz a temérdek sok munkájuk közül, de fogalma sincs, mekkorát téved.
Mert Calt és Nikót is keményen hintába ültetik. És azok, akik a háttérből a szálakat mozgatják, úgy ugatnak, hogy közben harapnak is.

Victoria Kiadó

Robin Kaye : Romeo, Romeo (romantikus)

Rosalie Ronaldi minden, csak nem konyhatündér…
Dominick Romeo azonban imád főzni, takarítani, elképesztően gazdag és jóképű.
Dominick Romeo Donald Trump brooklyni megfelelője, csak éppen rendes frizurája van, szuperül néz ki, és elképesztően gazdag. Egy este munkaruhában beugrik egy vontatókocsiba és hazafelé igyekszik, amikor meglátja a defektes kocsija mellett toporgó, spanyolul szitkozódó Rosalie-t. Felajánlja neki, hogy hazaviszi, és másnap megjavítja az autót. A lánynak fogalma sincs, hogy egy milliomossal beszélt meg randevút másnap estére, és Nick örül, hogy valaki végre önmagáért, nem pedig a pénzéért kedveli.
Rosalie tanácsadóként segít a csőd szélére sodródott vállalkozásokon, és az egyik új ügyfele pont egy olyan autókereskedés, melyre Nick is szemet vetett. A férfinak mielőbb színt kell vallania, nehogy a lány rájöjjön a titkára, de sehogy sem bírja rászánni magát.
Sok vicces fordulat után végre mindketten rájönnek, hogy az ég is egymásnak teremtette őket.

TV

Animax

nov. 3. (hétköznap)  23:00  Táncolj, ha tudsz! 5. évad – premier
nov. 10. (csütörtök)  21:15   Afro szamuráj 2 – újra
nov. 12. (hétvége)    21:20  Sing-Off 2. – újra
nov. 24. (csütörtök)  21:15  X-Men – premier
nov. 27.(vasárnap)   21:20 Islanders – AXN Sziget 2011 – premier
nov. 27.(vasárnap)  22:10  Hajsza országokon át – újra
dec. 3.  (hétvége)    21:20 American Idol 10– premier

12 hozzászólás to “November 2011”

  1. CsepeLee fiú Says:

    Az American Idol X. premier lesz. Szerintem a “Táncolj, ha tudsz! V.” sem volt még, de ebben nem vagyok biztos.

  2. Andicilin Says:

    X-men! Már a Rozsomák óta erre várok! Végre! XD

  3. Elhaym Says:

    CsepeLee fiú : Köszi, ki is javítottam őket. Nem is tudom miért emlékeztem úgy, hogy ezek már voltak.

  4. Catrin Says:

    Még mindig nincs DGM folytatás… pedig már nyár óta készülök rá lelkileg. XD
    Nah, de legalább lesz X-Men… XD

  5. Elhaym Says:

    DGM szerintem már csak jövőre lesz.

  6. Elhaym Says:

    😀 Januárban folytatódik. Jobb sorozattal is indulhatna az év.

  7. Elhaym Says:

    😀 Valami jóra gondoltam. PL. Natsume, vagy valami fantasy.

    • Pilleno Says:

      Natsume*.* De egy xxxHolic se lenne rossz, csak ne shounen+shoujo. Vagy ha már szerelemnél tartunk akkor legalább vmi fantasy vagy supernatural, de ne átlagos sulis szerelem, és főképp NE LEGYEN TÖBB SHOUNEN!!

  8. Elhaym Says:

    Shounent én sem akarok egy ideig. Túl sok van belőle

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .