Rene Denfeld: Az elvarázsoltak

“Még a szörnyeknek is szükségük van a békére. Még a szörnyeknek is szükségük van valakire, aki valóban meg akarja hallgatni – és hallani – őket, hogy egy napon megtaláljuk a szavakat, amelyek többek üres dobozoknál. Talán akkor megakadályozhatjuk, hogy a hozzám hasonlók létrejöjjenek.”

elvarazsoltakA szigorúan őrzött börtön halálsorán raboskodó fogoly egyedüli menedéke a megálmodott szavakban rejlik, a nyelv hatalmán keresztül megteremtett világban. Nincsen neve, nem tudjuk a bűnét sem. De figyel, megérzi azt is, amire mások képtelenek. Látomásai, melyekben aranyszőrű paripák vágtáznak a börtön alatt, és olvadt fémként csurran hátukról a hőség, a börtönélet pusztító erőszakosságával ötvöződnek.

Két kívülálló lép világába: egy bukott Pap és a Hölgy, egy nyomozó, aki eltemetett morzsákat kutat a rabok múltjában, amelyek megmenthetik a kivégzésre várókat. Egy York nevű gyilkos múltjába ásva fájdalmas titkokra bukkan, amelyek felülírják a megszokott elképzeléseket áldozatról és bűnözőről, ártatlanságról és bűnösségről, míg végül a Hölgy saját megdöbbentő múltjára is fény derül.

És a rab várakozik, várja, hogy az ő történetét is meghallgassa valaki.

Mert még a szörnyeknek is van történetük.

Ez a fájdalommal teli, ugyanakkor költői regény emlékeztet a mindannyiunkat összekötő emberségre, és arra, hogy még a legszörnyűbb, rémálomba illő valóságban is létezhet szépség és szeretet.

Véleményem

Engem mindig foglalkoztatott az, hogy hogyan és miért lesz valakiből egy érzéketlen gyilkos, hisz amikor megszületik egy gyermek, akkor ő még egy ártatlan lélek, aki tele van reménnyel, vágyik a szeretetre, ő meg viszont szeret. Több filmsorozatot láttam ebben a témában és mind jól bemutatta, hogy miért. A körülmények teszik őket azzá.

Az emberekből árad a rosszindulat, a bánat, a gyűlölet, a keserűség. Mindenbe belekötnek, képtelenek örülni mások sikerének, boldogságának, mindenkire ráakarják kényszeríteni azt, amit ők szeretnek. Ha ők valamit nem szeretnek, elvárják más se szeresse. Képtelenek elfogadni, hogy másnak pont az a tökéletes, ami neki nem az. Bárkit képesek hátba szúrni, a külsőségek alapján ítélkeznek. Ha valaki duci, vagy nem olyan, mint a többség, azt bántják. Eszükbe sem jut, hogy betegség is állhat a háttérben és minden szó, amit kimondanak rettenetesen fáj a másiknak. Önzők, magukra gondolnak, beletipornak más lelkébe, olyan helyzetet teremtenek, hogy meg se tudja magát védeni az ember. Egyik nap jópofiznak veled, másnap kirúgnak és meg sem indokolják miért. De azt azért odavetik, hogy nagy házban laksz, nem fog gondot okozni neked. Ja persze, eszükbe sem jut, hogy az a ház bármelyik pillanatban összedőlhet.

Ha odafigyelnének a másikra, ha szakítanának időt arra, hogy meghallgassák a másikat, akkor tudnák, hogy mi zajlik a háttérben, de inkább csak magukkal foglalkoznak. Ha érzékelik, hogy baj van, akkor is inkább elsétálnak az ember mellett, ahelyett, hogy segítenének. Akkor sem segítenek, amikor megtehetnék. Ez nagyon szomorú.

Tudom, hogy vannak kivételek, de nincs olyan nap, hogy ne találkoznék ilyen emberekkel. Sőt ősszel a saját bőrömön tapasztaltam ezeket, ami lelkileg és idegileg is nagyon megviselt. Egyedül a szeretet segített, meg a remény, hogy a sok rossz után történni fog valami jó is, az élet nem lehet ilyen kegyetlen. De vannak, akiknek nincs részük szeretetben, már a reményt is elveszítették. Az ilyen emberek egy idő után mentálisan teljesen tönkremennek, aztán kitudja milyen szörnyűségeket tesznek.

Ha odafigyelnénk egymásra, ha elfogadnánk egymást, ha együtt tudnánk érezni egymással, ha több szeretetet mutatnánk a másik iránt, ha kizárnánk az életünkből a negatív gondolatokat, akkor sokkal kevesebb fájdalom lenne a világban és az élet is sokkal szebb lenne.

” Ha a halálsor kemény büntetés, a tényleges életfogytiglan szüntelen kínzás. “

Számomra ez a könyv nagyon nehéz olvasmány volt. A lelkem mélyére hatoltak a történtek és nagyon elgondolkodtatott. Olyan kérdések foglalkoztattak olvasás közben, hogy

Felmenthető-e, aki már ölt? Gonosz az, aki ölt? Valóban szörnyeteg-e mindenki, aki börtönbe, vagy a halálsorra került?

A halálsoron erőszaktevő gyilkosok, sorozatgyilkosok, gyerekgyilkosok élve eltemetve, a szűk, ablaktalan cellában elsorvadva, elfeledve várják a halált.  Többségük már belefáradt a reménytelen életbe. Abba a magányos életbe, ahol nem láthatják az eget, nem érezhetik a napfényt, az esőt, a szellőt, nem szívhatnak friss levegőt és nem szereti őket senki.

A könyv azt mutatja be, hogy milyen az élet a börtönben, milyen borzalmak zajlanak a falak mögött, mire gondolnak a várakozó rabok, milyen volt az életük, mi vezetett odáig, hogy kegyetlen gyilkosként a halál vagy az életfogytiglan várjon rájuk.

“Életem következő hosszú éveiben megpróbáltam csak az olvasásra emlékezni, és nem a szörnyűségekre, amelyek velem történtek, ahogy föl-le mentem a lépcsőn. A könyvtár lett az én menedékem. Imádtam, ahogy a szeretett történetek formát öltöttek, de mindig maradt hely újraolvasásra. Lenyűgözött, hogyan csinálták ezt az írók. Hogyan érték el, hogy egy történet teljesnek érződjön, mégis nyitva maradjon? Mintha olyan festményt festettek volna, amely minden alkalommal megváltozik, hogy rápillant az ember.”

A könyv elején úgy voltam vele, hogy mind életfogytiglant érdemel, szenvedjenek csak életük végéig mindazért, amit elkövettek. Aztán megismertem az életüket. Nagyon elítélendő amit tettek, tettükre nincs mentség, iszonyatos belegondolni abba, amit elkövettek.  De egy idő után kezdtem őket megsajnálni, sőt volt olyan pillanat, amikor együtt is éreztem velük. A végén már azt akartam, hogy inkább halljanak meg, ne szenvedjenek tovább. Nem azt sirattam meg, akivé lettek, hanem azt az ártatlan gyermeket, akit mások tettek tönkre, aki ha máshová születik, teljesen más életet élhetett volna.

“Amikor nem létezik többé az idő, az embert nem érdekli a felkelés, nem gondol a születésnapokra, nem emlékezik az emberekre, akiket elveszített. Szabadon lebeg az univerzumban, nem kötődve senkihez. A szíve üres, és mert üres, nincs ideje sem. Nincsen helye a világon.”

Engem nagyon elvarázsolt ez a könyv. Nyomasztó, elborzasztó, gyomorforgató, sötét, kegyetlen, depresszív, fájdalmas, sérült-bűnös emberek gondolataival teli. Felfoghatatlan, hogy ilyen gyönyörűen lehet írni ezekről a szörnyűségekről.

Nehéz megfogalmazni az érzéseimet, mert ezt olvasva lehet igazán átélni, úgy lehet rájönni, hogy miért is egyedi, mitől is varázslatos. Mindenesetre az a sok tönkrement élet, igazságtalanság, brutalitás, kegyetlenség engem nagyon felkavart lelkileg.

10/10

Ez az a szépirodalmi könyv, amit mindenkinek ajánlok. Aki kiolvassa sok mindent más szemmel fog nézni, mint eddig.

A könyvet köszönöm a Fumax kiadónak!

Érdekesség:

“A Fumax Irodalom sorozat szép sikerrel indult tavaly a Tolvajok tele című regénnyel. A Fumax Irodalom sorozat második kötetére, Az elvarázsoltakra még tavaly tavasszal figyeltünk fel, amikor az Amazon legjobb könyve lett márciusban. Azóta megnyerte a jelentős francia Prix irodalmi díjat és számtalan más díjra jelölték, rengeteg év legjobbjai listára került fel, illetve bejutott a Goodreads-en a legjobb 20-ba a fiction kategóriában (ami talán a legjelentősebb kategória) az év végi olvasói szavazáson. Bekerült az ALA (Amerikai Könyvtárak Szövetsége) Figyelemreméltó Könyveinek listájára, 2015-ös díjazottként, és esélyesnek tartják az idei Pulitzer-díjra való jelölésre is.
Az elvarázsoltak csodálatos és megváltással teli első regény, melynek rideg világában találkozik a gonoszság és a mágia, Alice Sebold empátiája és líraisága és Stephen King sötét képzelőereje.

RENE DENFELD hivatalos munkaköre szerint nyomozó, méghozzá a halálsoron várakozó elítéltek ügyeit deríti fel minél alaposabban, hogy minden kétséget kizáróan tisztázza bűnösségük kérdését. Publikált már többek között a világ egyik legrangosabb újsága, a New York Times hasábjain is. Az elvarázsoltak az első regénye, előtte három szociológiai-kulturális témájú kötete is megjelent. Három örökbe fogadott gyermeket nevel.”

Könyv adatai

Kiadó: Fumax
Eredeti cím: The Enchanted
Műfaj: szépirodalmi
Oldalak száma: 213
Borító: kemény fedeles
Fordító: Kleinheincz Csilla
Teljes ára: 3095 Ft
Megjelent: angolul 2014, magyarul 2015
Más vélemények: Moly , Goodreads

MEGRENDELHETŐ: ITT

RÉSZLET A KÖNYVBŐL: ITT

Fumax irodalom

1. David Benioff: Tolvajok tele
2. Rene Denfeld: Az elvarázsoltak 10/10
3. Ryan Gattis: Közel a tűzhöz

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .