Jon Sprunk: Az Árny ura

Az Árnyorgyilkos trilógia 3.

arnyuraA TITOKZATOS ÉSZAKI PUSZTASÁG…
a halál és az árnyak földje, ahol csupán a legerősebbek maradnak életben. Caimnak mégis e vidék mélyére kell utaznia, hogy felfejtse az életét övező rejtélyt. Támaszt kizárólag pengéitől és hű társaitól várhat, amikor beleveti magát az örök éjszakába, amerre a Napot sohasem látni , és mindenki az ellensége.

Caim korábban már némi békességre lelt, amikor eltemette atyja kardját, ám a messzi északon valamiféle kifürkészhetetlen erő lakozik, amely csak rá vár. Ha sikerrel akar járni, nem elegendő pusztán életben maradnia. Szembe kell szállnia az Árny Urával.

Jon Sprunk ezzel a mesteri regénnyel zárja le cselekménydús, nagy ívű trilógiáját.

“Az ármány, az akció és a minden korábbinál árnyaltabban megrajzolt jellemek mesterien szövődnek egybe ebben a letehetetlen könyvben… Összességében elsőrangú, izgalmas szereplőkkel teli, pergő tempójú dark fantasy történetet vehetünk kézbe.” BOOKLIST

Véleményem:

“Hogyan lehetne bármi kettejük között, ha Caim megérinteni sem tudja őt, még csak meg sem csókolhatja rendesen? Lehetetlen volt, talán még a Zefivel folytatott rövid életű viszonynál is lehetetlenebb. Két nőhöz került közel életében, és a maga módján mindkettő elérhetetlennek bizonyult.”

Általában nem szeretem, ha egy könyvben szerelmi háromszög van. Azért, mert idegesítő tud lenni, amikor a női főhős siránkozik, nyafog amiatt, mert nem tudja melyik pasit válassza, közben meg már a történet elején egyértelmű melyik fiú mellett fog dönteni. Caim esete azonban teljesen más. Nemcsak azért, mert ő férfi, hanem azért is, mert az ő indokait teljesen meg lehet érteni. Zefi és Kit mellett ugyanannyi érv szól, mint ellene. Fogalmam sem volt, hogy Caimnál melyik lány lesz a befutó és számomra a történet pont emiatt izgalmas.

“Kit és Zefi: az a két ember, akiket a világon a legjobban szeretett, és mindkettejükkel méltatlanul bánt. Ám akár a lenti társait, őket sem taszíthatta el örökre magától.”

Kit ismeri Caim összes sötét titkát, mégis szereti. Még akkor is, amikor a férfi megbántja és nem úgy bánik vele, ahogy kellene. Caim is vonzódik a lányhoz, de nem meri neki elmondani, hogy mit érez. Hogyan is lehetne bármi közöttük, amikor Caim nem tudja megérinteni, átölelni, megcsókolni és rajta kívül nem is látja senki, hisz Kit tündér. Eleve reménytelennek tűnik ez a kapcsolat, de közben bíztam abban, hogy talán mégsem az.

Zefi viszont hús-vér ember. Északra tart, hogy megkeresse Caimot, mert szeretné neki elmondani, hogy gyermekük lesz és azt szeretné, ha hazajönne vele. Útja azonban veszélyekkel teli, de akkor sem akar visszafordulni amikor egy csata sűrűjében találja magát.

Mindkét lány hatalmas áldozatra képes a szerelemért és mindkettejük számára eljön az a pont is, amikor meg kell hozniuk egy olyan felelősségteljes döntést, ami után már nem folytathatják úgy az életüket, mint eddig. Én lehet nem úgy döntöttem volna, mint ők, de abban a pillanatban úgy érzem másképp nem lehetett volna.

“Nem tudhatod, milyen valaki közelében lenni, figyelni és oltalmazni őt, miközben nem tudod kifejezni a szerelmedet. Nem tudod, milyen lélekben meghalni minden alkalommal, amikor megpróbálod megérinteni és nem sikerül. “

Mindkét lánynak drukkoltam. Kitnek azért, mert a szerelme őszinte, lelket megérintő, fájdalommal és lemondással teli. Zefinek azért, mert az első kötetben nagyon jól működött a kémia közte és Caim között, meg ott a gyerek is. Azonban akadtak olyan pillanatok is, amikor mindkét lányra megharagudtam egy picit. Aki szerelmes ne tegye azt, amit Kit és Zefi tett. Kit néha idegesítően tudott viselkedni. Állandóan nyomult, túlságosan rámenős volt, mindig ráakart mászni szegény Caimra, ingerelte, felizgatta, kiakarta csikarni a férfi szerelmi vallomását. Ha meg nem úgy alakultak a dolgok, ahogy ő szerette volna, akkor elkezdett durcáskodni. Zefi meg, ha el volt keseredve, ha reménytelennek érezte a jövőt, ha túl sok teher nyomta a vállát, akkor Caimot hibáztatta. Pedig a fiú nem azért hagyta el, mert nem szereti, hanem azért, mert szeretné megtalálni az édesanyját.

“Ebből a világból egyikünk sem fog élve távozni.”

Én erősebbnek érzem a szerelmi szálat ebben a sorozatban, ennek ellenére nem egy romantikus lányregényről van szó. A történet komor, sötét, melankolikus, véres, akciódús. Caim a hideg, fagyos észak felé tart a társaival, hogy kiderítse mi történt az édesanyjával. Nem tudja mi vár rá ott, de azt érzi, hogy egy pokoli, rémálomszerű hely vár rá, ahol az örök sötétség az úr. Caim az út során egyre zárkózottabb, búskomor, ingerült, óvatlan. Félelmek, kételyek gyötrik. Mindig belekeveredik abba, amibe nem kellene. Ostobán viselkedik, csapdákba sétál. Én csak remélni tudtam, hogy az útja sikerrel végződik és megleli lelke békéjét.

Eközben Zefi meg szembesül birodalma helyzetével, a népe szenvedésével, éhezésével és azon töri a fejét, hogyan menthetné meg őket, hogyan tudna véget vetni az öldöklésnek, viszálykodásnak. Hát igen, nem könnyű egy császárnő élete.

Szerettem a könyvet, mert izgalmas, nyomasztó, drámai fordulatokkal teli és a szerelmi szál is kedvemre való. De a vérívással nem tudtam megbarátkozni, túl hosszúnak éreztem az észak felé tartó menetelést és nagyon hiányoltam egy epilógust a történet végén. Olyan jó lett volna egy pár évvel későbbi jelenetet látni, amiben kiderült volna, hogy a könyv szereplői hogyan élik az életüket, mi lett velük. Spoiler. Pl. Caim megtudta-e, hogy van egy gyermeke, mert szerintem erről joga van tudni. Spoiler vége. Szóval nekem az epilógus hiánya miatt picit lezáratlan maradt a sorozat. Ennek ellenére jó könyvről van szó, amit egy fantasy, orgyilkos, anime és RPG rajongónak érdemes megismernie. Nem volt annyira kiemelkedően jó, mint a Vér éneke, a Vérrel írt ígéretek, a Trónok harca, a Scrapped princess és a Suikoden, de mégis nagyon megszerettem ezt a sorozatot. Nálam ott van a legjobbak között, hiányozni fog.

10/8

A romantikus dark fantasyk között a legjobb.

A könyvet köszönöm a Fumax kiadónak!

Könyv adatai

Kiadó: Fumax
Eredeti cím: Shadow’s Master
Műfaj: Dark fantasy, romantika
Oldalak száma: 355
Borító: puha fedeles
Fordító: Galamb Zoltán
Teljes ára: 3095 Ft
Megjelent: angolul 2012, magyarul  2015
Más vélemények: Moly, Goodreads

MEGRENDELHETŐ: ITT

RÉSZLET A KÖNYVBŐL: ITT

Jon Sprunk könyvei

  • Az Árnyorgyilkos trilógia

1. Shadow’s Son – Az Árny fia 10/10
2. Shadow’s Lure – Az Árny csábítása 10/10
3. Shadow’s Master – Az Árny ura 10/8

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .