Gail Carriger: Soulless – Lélektelen – Napernyő protektorátus 1.

lelektelenAlexia Tarabotti története vámpírokkal, vérfarkasokkal és napernyőkkel a viktoriánus kori Angliában.

Kedvenc szereplőim: nem voltak

Hangulat 10/5
Történet 10/7
Karakterek 10/1
Befejezés 10/5
Dráma –
Humor 10/5

Alexia Tarabotti több okból sem élhet komolyabb társasági életet.
Elsősorban azért, mert nincs lelke.
Másodsorban azért, mert vénkisasszony, apja pedig talján, ráadásul már meg is halt. Harmadiknak feltétlenül meg kell említenünk a vámpírt, aki az illemszabályokat semmibe véve, bárdolatlan módon lerohanja őt.
De hogyan tovább? Alexia kilátásai nem túl rózsásak, mivel véletlenül megöli támadóját, majd rögtön színre lép a szörnyű Lord Maccon (a nagyhangú, lompos öltözetű, de jóvágású farkasember), hogy Viktória királynő nevében fényt derítsen a haláleset körülményeire.
Míg bizonyos vámpírok váratlanul felbukkannak, mások ugyanilyen váratlanul tűnnek el, és közben mindenki Alexiára mutogat. Vajon ki tudja nyomozni, mi zajlik London legfelsőbb köreiben? Hasznosnak bizonyul-e lélektelen mivolta, amely semlegesíti a természetfeletti erőket, vagy csak felbosszantja ezek gazdáit?
És a legfőbb kérdés: ki az igazi ellenség, és van-e nála melasztorta?

„Meglehet, hogy Alexia Tarabottiban nincs lélek, azonban a könyvben annál több van!”
Metamor City

„A polipokra soha senki nem ad magyarázatot. De ez is része a varázslatnak.”
smartygirl

Mélyedj el! Kapcsolj ki! Légy jelen!

Sok jót hallottam erről  a könyvről. Többen írták, hogy tele van jobbnál jobb karakterekkel és rengeteget lehet rajta nevetni. Már az első 50 oldal után éreztem, hogy az én véleményem nem fog egyezni a többséggel. Jobbnál jobb karakterek? Engem mind csak idegesíteni tudott. Rengeteget lehet rajta nevetni? Számomra ez volt 2012 legunalmasabb története.

Könyv címe Lélektelen. Elvileg  a hősnő lenne az, de én egyáltalán nem éreztem őt lélektelennek. Ő is ugyanolyan, mint  a többi karakter, vagyis egyáltalán nem lehetett érezni, hogy neki nincs lelke. Jobb lett volna egyszerűen csak természet túlinak nevezni, vagy lélekszipolynak, aki semlegesíteni tudja a természetfölötti képességeket.  Bár a cím akár találó is lehetne. A szereplők annyira egyformák, annyira semmilyennek. Olyanok voltak, mint a papírmasé figurák. Ezeknek meg valóban nincs lelke.  Egyáltalán nem éreztem a szereplőket élőknek, még a szemeim előtt is arctalan figurákként tudtak csak megjelenni.

Könyvben rengeteg a  szóismétlés. Elsőre is felfogtam, hogy Alexia apja olasz, hogy ő csúnya, akaratos, makacs, okoskodó,  nem kellett volna ezt legalább százszor megemlíteni. Szóismétlések mellett a regény tele van unalmas párbeszédekkel is. A szereplők rengeteg semmitmondó témáról beszélgettek, összevissza fecsegtek a nagy semmiről.

A szerelmi szál is összecsapott.  Alexia és Maccon már  a könyv elején is régóta ismeri egymást, de nem érezni, hogy vonzódnának egymáshoz. Aztán eltelik egy nap és már egymásnak is esnek. Miért most? Miért nem hónapokkal korábban? Rá következő napon meg már szerelmesek. Mikor, hogyan, miért szerettek egymásba? Egyáltalán nem volt kifejtve.

Alexiánál arra számítottam, hogy ő majd olyan minden lében kanál kékharisnya lesz, mint Francesca, de sajnos nem olyan. Francesca kedves, bájos, szerethető, Alexiából ezek a tulajdonságok mind hiányoznak. Családja és baráti társasága is rémes. Anyja egy hisztérika, aki saját lányát többször lotyónak nevezi. Nevelő apja papucs, húgai elkényeztetett sápítozó libák.  Barátnője állandóan csak ájuldozni és levegőért kapkodni tud és csúf fejfedőket hordani. Lord Akeldama meg a szörnyű beszédével…. Sokadik édesem, aranyom, cukorborsóm, gyöngyöm, virágocskám után szívesen leütöttem volna.  Maccon meg egy nagyon taszító pasi az állandó nyak majszolásával. Olyan pillanatokban is a szexen jár az esze, ahol normális embernek eszébe sem jutna.

SPOILER , SPOILER , SPOILER

Fogságban vannak, megakarják őket ölni, ebben az esetben az életben maradáson kéne gondolkodni, nem azon, hogy a lányt gyorsan meztelenre vetkőztesse.

SPOILER vége.

Alapötlet egyébként egyedi. Természetfeletti lények  a 19. századi környezetben, steampunk, alkímia, vámpírok tűnnek el és fel  a semmiből. Ezek miatt adok még egy esélyt a sorozatnak. Érdekel, hogy ez a könyv azért ilyen rossz, mert első kötet, vagy azért mert Carriger nem tud jól írni.

Értékelésem 10/5
Molyon 5/2,5

Könyv adatai

Kiadó: Könyvmolyképző
Eredeti cím: Soulless
Oldalak száma: 374
Borító: puha fedeles
Fordító: Miks-Rédai Viktória
Teljes ára:  2999 Ft
Megjelent:  angolul 2009, magyarul  2012
Rendelhető: Könyvmolyképző

Kihívások a Molyon

Olvassunk ARANY PÖTTYÖS könyveket!

STEAMPUNK – könyvek egy másik világból

Gail Carriger

Más vélemények

Molyos értékelések

Goodreads értékelések

Gail Carriger könyvei

  • Napernyő protektorátus

1. Soulless – Lélektelen 10/5
2. Changeless – Változatlan
3. Blameless
4. Heartless
5. Timeless

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .