Kate Mosse: Labirintus

Languedoc trilógia 1.

labirintusMár több mint 1 millió eladott példány az idén Angliában!
A British Book Awards 2006 nyertes könyve!

Három titok. Két nő. Egy Grál.
1209 júliusában egy tizenhat éves carcassonne-i lány titokzatos könyvet kap az apjától, benne a Megfeszített Krisztus kicsorgó vérét felfogó Szent Grál titkával, amelynek gyökerei az ókori Egyiptom sivatagának mélyéről erednek… 2005 júliusában Alice Tanner két csontvázat talál a Carcassonne körüli hegyekben végzett ásatások során. A rejtett sírüreg belsejében Alice hitetlenkedve fedezi föl, hogy érteni véli az üreg kőfalába vésett titokzatos, ősi szavakat. Már túl késő, amikor rádöbben, hogy olyan események sodrásába került, amelyek fölött neki nincs hatalma, s hogy személyes sorsa elszakíthatatlan szálakkal kötődik a 800 évvel korábban élt eretnekek sorsához. Legenda, vallás, történelem, múlt és jelen lebilincselően izgalmas meséje, amely A Da Vinci-kód sikerével vetekszik.

Véleményem


“A Katharok hite szerint ez itt nem isten földje, nem valami tökéletes hely, hanem egy tökéletlen és rossz világ. Nem is várják, hogy a jóság és a szeretet legyőzze ezen a földön a gonoszságot. Tudják, hogy ez ebben a mi átmeneti életünkben nem lehetséges. Az emberiség nem sokat változik. A felszínen nagy különbségeket látunk. Fejlődünk, új szabályokat dolgozunk ki, jobb életszínvonalat érünk el. Minden nemzedék újabb értékeket tisztel, és elveti a régieket. Büszke arra, hogy okosabb. Úgy tűnik nem sok minden köt össze bennünket a régiekkel, de idebent az emberi szív ma is úgy dobog, mint ezer évvel ezelőtt. Kapzsiság, hatalomvágy, halálfélelem…Ezek az érzések és vágyak nem változnak, de a szép dolgok sem változnak. Szeretet, bátorság, teljes önfeláldozás, kedvesség…”

2005 július 4.-én a Sabarthes hegységben, Franciaország délnyugati részén egy fiatal nő Alice ásatás közben egy titkos barlangra bukkan, amelyben egy Labirintus ábrára, két csontvázra és egy gyűrűre lel. Eközben egy magányos öregember arra vár, hogy hosszú-hosszú élete végén jóvátehesse, amit egykor elrontott és megismerhesse végre a teljes igazságot. Szabad akar lenni, mert a születés, élet, halál körforgásának figyelemmel kísérését már elviselhetetlenül nehéz tehernek tartja.

Én már a legelső oldalakon menthetetlenül beleszerettem a könyvbe. A kezdés magával ragadott, elvarázsolt és egyből rengeteg kérdés merült fel bennem, amire nagyon érdekelt mi lesz a válasz. Ki ez az öregember? Miért élt ilyen sokáig? Mit rontott el? Kié az a két csontváz? Hogyan és miért haltak ilyen szörnyű halált?

A válaszokat a múltban kell keresni, mégpedig az 1209-es években. A középkori élet mindennapjai lenyűgöztek. A Katharok kínzása és embertelen barbár módon történő lemészárlása, elevenen megégetése elborzasztottak. Rengeteg brutális kegyetlenségben, igazságtalanságban volt része ezeknek a jó embereknek, akiknek nem volt semmi bűnük, csak a vallásuk volt más. A keresztesek viszont mindent elítéltek, csak azért mert nem ismerték. Tudtam, hogy a történet vége nem lesz happy end, de még így is iszonyatosan felkavart a tragédiához vezető út. Átéreztem a szereplők fájdalmát, megszakadt értük a szívem.

Bár a múltbeli események közelebb álltak hozzám, de a modern korit is szerettem a sok nyomozás és kutatás miatt. Vártam mi módon fognak a múlt és jelen szálai egyszer csak összefutni.

A karakterek aprólékosan ki vannak dolgozva és a sok nézőpont is élvezetessé tette számomra a történetet. Imádom amikor szinte az összes szereplő gondolatait, érzéseit megismerhetem.

A modernkor szereplői, akiknek az életét 230 oldalon keresztül követhettem nyomon:

  • Alice nem is sejti, hogy amit megbolygatott, az egy gonosz dolog és a hegy mélységesen mély gyomrában szunnyadt 800 éven át. Ezek után az élete gyökeresen megváltozik, mindenhol veszély leselkedik rá, nem bízhat senkiben. Próbálja kideríteni mi ez az egész, mi az, amit talált. Közben viszont állandóan menekülnie kell, mert sehol nincs biztonságban.
  • Shelagh Alice legjobb barátnője, de a viselkedése megváltozik miután megtudja mit tett a lány. Alice szeretne rájönni miért lett Shelagh ennyire ellenséges vele, de mire megkaphatná a válaszokat, Shelaghnak nyoma vész. Miért tűnt el és hová?
  • Noubell felügyelő azért érkezik a helyszínre, hogy kiderítse gyilkosság történt, vagy a két csontváz valóban egy 800 éves lelet. De amikor Alice megemlíti neki a gyűrűt ő is furán kezd el viselkedni. Mi lesz így Alice-al, ha már a rendőrség segítségére sem számíthat?
  • Authié ügyvéd. Képes bárkit megfélemlíteni és az alattomos, gúnyos mosolyától is mindig kirázott a hideg. Ha ő valamit akar, azt bármi áron megszerzi.
  • Marie Cecile de L’oradore szenvedélyesen kutatja a Szent Grál ősi titkát. Hatalomra vágyik, örök életre. Nem fogja fel, hogy az örök élet nem egy ajándék, hanem egy örökké tartó magányos szenvedés, hisz akiket megszeret, azokat láthatja megöregedni, majd meghalni.
  • Francois Baptiste Marie fia és ugyanolyan könyörtelen, mint az anyja.
  • Will Marie szeretője. Nagyon szeretné jóvátenni azt a hibát, amit a múltban Alice-al kapcsolatban elkövetett.
  • Audric Baillard egy 13. századi carcassone-i Kathar családról írja a könyvét és a legnagyobb vágya az, hogy végre megismerje azoknak a fájdalmas, lelket megérintő utolsó óráknak az igaz történetét. Addig nem tud békében nyugodni, míg meg nem tudja mi lett Alais sorsa.

A múlt szereplői, akikről 259 oldalon keresztül olvashattam:

  • Alais Trencavel vicomte tiszttartójának Pelletiernek a fiatalabbik lánya és Guilhem du Mas lovag felesége. Még nagyon fiatal, mindössze 17 éves. Jól ért a kardforgatáshoz, a gyógyításhoz. Felelőtlen, esztelen, önfejű, bátor, makacs, hűséges, vakmerő. Mások baját előbbre valónak tartja a magáénál. Sok áldozatot hoz azokért, akiket szeret. Megfogadja, hogy akár az élete árán is megőrzi és megvédi a Labirintus trilógiát és a benne rejtőző ősi titkokat. Hamar rádöbben, hogy nem bízhat senkiben, csak önmagában. Még akkor sem adja fel, amikor a szíve összetörik, kitör a háború, eluralkodik a káosz és mindenhol veszély leselkedik rá. Egy nagyon erős, szeretetreméltó lány.
  • Oriane a nővére viszont teljesen más, mint ő. Egy undorító, gonosz, számító ribanc, aki a szépségével képes minden férfit megbabonázni.
  • Pelletier az apjuk nem is tagadja, hogy ő csak Alaist tudja szeretni, csak benne tud megbízni.
  • Guilhem nagyon nehezen viseli, hogy Alais apja folyton folyvást megalázza, sőt elkövet egy nagy hibát is, amikor a farkával gondolkodik, nem az eszével. E tette után gyötri is a bűntudat, én is haragudtam rá. Egy olyan ember nem érdemel együttérzést, aki képes megcsalni, megalázni a feleségét. De ő annyira jó karakter, hogy még ezek után sem tudtam őt nem szeretni. A későbbi tettei lenyűgöztek és végig azért drukkoltam, hogy Alais megbocsásson neki.
  • Francois Pelletier legfőbb bizalmasa, de mindig akkor tűnik el, amikor nagy szükség lenn rá. Na vajon miért?
  • Sajhé a történet elején mindössze csak 11 éves, de már ekkor is reménytelenül szerelmes Alaisba.
  • Raimond Roger Trencavel egy nagyszerű ember. Mindenkihez van egy kedves szava, a békére törekszik, hogy védje a jókat, ártatlanokat. De ellenséggé válik, mert a birtokán eretnekek és zsidók élnek. Nem érti miért bűn az, ha becsületes, de más vallású emberek élnek a birtokán és nehezére esik szembenézni a háború szörnyűségeivel, az értelmetlen gyilkolással.
  • Guy d Évreux a kegyetlen keresztes lovag, a lelkén rengeteg ártatlan ember vére szárad.

A könyv végig nagyon izgalmas, tele van megdöbbentő fordulatokkal, nem lehet tudni Alice és Alais kiben bízhat meg, kikre számíthat a nagy bajban.
Kaland, bátorság, önfeláldozás, szerelem, szeretet, árulás, rejtélyek, titkok, cselszövések, összeesküvések, egy brutális igazságtalan háború. A Labirintus egy fantasztikusan megírt misztikus történelmi regény, le sem bírtam tenni annyira jó.

10/10

Nem egy könnyed történet, de én nagyon imádtam.
Könyv adatai

Kiadó: Partvonal
Eredeti cím: Labyrinth
Műfaj: Történelmi misztikus
Oldalak száma: 516
Borító: kemény fedeles
Fordító:Kállai Tibor
Teljes ára: 3490 Ft
Megjelent: angolul 2004, magyarul  2006
Más vélemények: Moly, Goodreads

MEGRENDELHETŐ: ITT

Kate Mosse könyvei

  • Languedoc trilógia

1. Labyrinth – Labirintus 10/10
2. Sepulchre – Kripta 10/10
3. Citadel – Fellegvár

2 hozzászólás to “Kate Mosse: Labirintus”

  1. Bess Says:

    Erre én is kíváncsi vagyok, mert szeretem a történelmi rejtélyekkel teli könyveket. 😀 A könyv miatt pedig a filmsorozat is nagyon érdekel, de eddig nem nagyon volt lehetőségem megnézni. Te láttad már azóta?

  2. Elhaym Says:

    Sajnos még nem, nem találtam hozzá magyar feliratot. Pedig nagyon kíváncsi lennék rá.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .