Koreai sorozatok Magyarországon

2008. március 10-én láthattunk először szinkronos koreai sorozatot Magyarországon. Azóta eltelt 10 év és mély szomorúsággal tölt el, hogy ennyi idő alatt csak 8 sorozat jutott el hozzánk, pedig már minimum 20-nál kellene tartanunk. 😦

A 8-ból 3 A palota ékköve, A Silla királyság ékköve, A korona hercege nálam felkerült a legjobb sorozatok listámra is.

De szerettem  A királyi ház titkait, a Pastát és A császárság kincsét is.

A fény hercegnője és a  Királynő egy hétre sorozatot nem  tudtam megszeretni, de mégis szívesen néztem mindkettőt, mert érdekesnek találtam.

A palota ékköve /Dae Jang Geum/
hazai bemutató: 2008. március 10. M1
Epizódok száma: 54

Amikor először adták nem néztem. Abban az időben szinte minden délutáni sorozatról azt hittem, hogy szappanos, nem nekem való. A mamám viszont nézte és nagyon megszerette a sorozatot. Amikor találkoztam vele, csak erről tudott beszélni, azt mondta ezt látnom kell, kihagyhatatlan, nem láttam még ilyen jó sorozatot. Végül meggyőzött. Amikor elkezdték újra adni, akkor már én is ott ültem a tévé előtt. Először nem tudtam megkülönböztetni a szereplőket, elsőre nem is nyűgözött le, de érdekes volt, ezért néztem tovább. Majd ahogy teltek a napok, egyre inkább a sorozat rabjává váltam. Mélyen megérintett a főszereplő lány fájdalmakkal teli, küzdelmes élete. Nem volt könnyű a nők élete abban a korban, udvarhölgyként sem, orvosként meg pláne nem. Ekkor szerettem meg főleg az olyan drámákat, amik szívszorítóak és ahol minden rész könnyeket csal a néző szemébe. Később újra néztem, majd 2016-ban megint. A sorozatot harmadjára is ugyanúgy imádtam, mint először. Vannak apró hibái, de egy gyönyörű, szívbemarkoló sorozatnak tartom továbbra is, aminek minden része tanít valami fontosat. Számomra ott van a legjobbak között ennyi év után is.

A Silla királyság ékköve /The Great Queen Seon Deok/
hazai bemutató: 2010. október 27. M1
Epizódok száma: 62

A palota ékköve után úgy éreztem, hogy nem fogok olyan sorozatot találni többé, ami ennyire mély nyomot hagy bennem. Amikor elkezdtem nézni a Sillát egyből megtetszett, de fura is volt, mert nagyon más hangulatú a másik sorozathoz képest. Teltek a napok, történet egyre kegyetlenebb lett, a szereplők felnőttek és egyre többet kedveltem meg közölük. Ez nem volt nehéz, mivel a jellemük nagyon szerethető. A történet egyre többször meghatott, mivel tele volt megrázó és torokszorító jelenetekkel. Egy nap már csak legjobb sorozatként tudtam rá tekinteni. Hiányoztak a szereplők, amikor nem láthattam őket, minden más sztorit ehhez hasonlítottam, de egyiket sem találtam ilyen jónak. Mindegyikből hiányoltam valamit, a Sillához képest mindet gyengébbnek találtam. Ha egy sorozat érzelmileg megfog, arról rengeteget tudok írni, sokat tudok róla beszélgetni, elgondolkodtat, sokat foglalkozok vele. Sok apró infónak utána olvasok, minden érdekel ami a sorozattal, szereplőkkel, háttértörténettel kapcsolatos. Itt nem voltak csak jó és rossz karakterek. Minden szereplőnek volt pozitív és negatív tulajdonsága is.  A karakterek jellemfejlődése, érzései, aprólékosan ki lettek dolgozva, a szereplők közti kapcsolat szintén.
Volt benne minden: ármánykodás, árulás, bizalom, barátság, becsület, bosszúvágy, bánat, boldogság, cselszövés, düh, furfang, féltékenység, félreértések, fájdalom, gyilkosságok, gyűlölet, gyötrelem, háború, hősiesség, hűség, intrikák, jóság, kín, kitartás, lemondás, magány, megbízhatóság, megkönnyebbülés, nevetés, őszinteség, önfeláldozás, öröm, politika, remény, szeretet, szerelem, szomorúság, szenvedés, tisztelet, taktikázás, viszály.
A Silla a 7. században játszódó, félig valós történelmi események, félig fikció alapján készült karakterközpontú  történet. Nyomon követhetjük Tokmán egész életét születésétől kezdve, egészen az uralkodása végéig. A történet fantasztikus, kiszámíthatatlan, logikusan van felépítve, hihető, felkavaró, több mint 40 évet ölel fel, tele van látványos csatákkal, harci jelenetekkel, érzelmekkel, drámai fordulatokkal. A cselekmény sok szálon fut, díszlet, ruhák csodálatosak. A zenék kiválóak, rengetegszer meg lehet őket hallgatni. Amikor meghallom a Balbambalbam számot egyből könnyes lesz a szemem. Nagyon gyönyörű szám és mindig a történet legtragikusabb jeleneteinél szólalt meg. A színészi játékok zseniálisak, együtt lehet érezni a szereplőkkel. Ennél a sorozatnál minden másodperc fontos, nem szabad egy jelenetről sem lemaradni. Minden párbeszédnek, monológnak jelentősége lehet a későbbiekben. Később újra néztem és akkor is imádtam. Az egyik jelenlegi vágyam az, hogy idén újra leadja valamelyik csatorna, de most már vágatlanul. Kíváncsi lennék, hogy még most is a legjobb sorozatnak tartanám-e. Jobbnak-e, mint a Breaking Badet, vagy a Felhő lehetnéket, amik mostanában hagytak bennem mély nyomot.

A királyi ház titkai /Dong Yi/
hazai bemutató: 2011. február 28. M1
Epizódok száma: 60

“Szívedben légy nemes és akkor mindegy a pozíciód magad is nemes lehetsz!”

A palota ékköve és a Silla után örültem, hogy egy 3. koreai sorozatot is vetíteni kezd az M1.
A Dong Yi hozzájuk képest egy könnyedebb történelmi sorozat.
Eleinte túl soknak tartottam benne a komolytalan szereplőt, erőltetettnek éreztem a viselkedésüket, a megható jelenetet is keveselltem.  A cselekményt is jobban ki lehetett volna dolgozni, jobban meg lehetett volna magyarázni mindent.
A befejezéssel sem voltam elégedett. Összecsapottnak, hiányosnak éreztem. Elkezdenek a végén egy új szálat, majd le sem zárják, hanem hirtelen ugranak kb. 19 évet.
Hibái, hiányosságai ellenére ezt a sorozatot is szerettem.  Jól meg lehetett ismerni Korea történelmét 1681 és 1704 között. A történet tanulságos, aranyos, kedves, ami néha meghatott, néha megnevettetett, néha elgondolkodtatott. A jellemábrázolás, lelki vívódások, érzelmek bemutatása kiváló. Szavak nélkül is nagyon jól átjött minden. A látvány sem okozott csalódást, a zene sem volt rossz. A színészek játéka is magával ragadott. A történet sok meglepetést tartogatott, a krimi szál érdekes volt, az ágyasok életébe is jó volt bepillantást nyerni.
Legjobban Dong Yi karaktere miatt szerettem ezt a sorozatot. Érzékeny, jószívű, kedves, mindig a szívére hallgat, mindenkiben a jót látja. Jó volt nyomon követni, ahogy a vidám csapongó kislányból, érett, komoly gondolkodású felnőtt lett. Szívét is megkeményítette, hogy könnyebben elviselje a palotai intrikákat, cselszövéseket. Később kétszer is újranéztem, legutóbb 2016-ban. Ekkor jobban is tetszett, mint 2011-ben, de a végéről ekkor sem változott a véleményem.

A korona hercege /Yi San/
hazai bemutató: 2012. július 9. M1
Epizódok száma: 77

A korona hercegével a legérdekesebb a kapcsolatom. Amikor először néztem, csak a negyedik helyre tettem, még a második nézésnél is 2014-ben. 2017-ben viszont sokkal jobban tetszett, mint a Dong Yi és A palota ékköve. Lenyűgözött ez az erős, őszinte baráti kötelék, amit a sorozatban láthattam. Az is, hogy nagyobb szerepet kapott Güm és San élete királyként, a hatalmi játszmák, mint az udvarhölgyek közti intrika, meg a romantika. Jól bemutatta azt is, hogy a hatalom még egy jó embert is meg tud részegíteni és ha valaki rossz útra lép, onnan már nagyon nehéz visszatérni. San nagyon jó király volt és nagyon erős jellem. Csoda, hogy nem roppant össze a rengeteg megpróbáltatás súlya alatt. Szinte alig volt nyugodt perce, állandóan az életére akartak törni.  Nemes célokért küzdött, hűséges barátok vették körül és a történetének lezárása is hozzá méltó volt. Megható, szívszorító. Bárcsak minden sorozat ilyen szép lezárást kapna. A sorozatban Sanon kívül ott volt még Deszu,  az ostoba, de jólelkű önzetlen barát, Dalho az eunuch és  Guk-young a titkár. Ők is rengeteg emlékezetes percet okoztak nekem. 2017-ben az év legjobb sorozata címet is elnyerte nálam, pedig olyan erős ellenfelei voltak, mint A bosszú /Intikam/, Better Call Saul, Stranger Things, vagy a A szolgálólány meséje.

Pasta
hazai bemutató: 2013. március 18. M2
Epizódok száma: 20

Nem láttam még napjainkban játszódó koreai sorozatot, ezért nagyon kíváncsi voltam egyre, de sok jóra nem számítottam. Nagyot tévedtem. Első részt sem találtam rossznak, később viszont egyre jobban megszerettem. Humoros romantikus kedvelhető szereplőkkel, én egyik rész alatt sem unatkoztam. Hyun-wook séf pont azt a karaktertípust képviseli, amit könyvekben is szeretni szoktam. Egy múltbeli csalódás hatására nem akar közel engedni magához senkit, ezért arrogáns, durva, de Yoo-gyeong annyira kitartó, hogy egy idő után már nem tudja távol tartani magát a lánytól. Sokat nevettem a közös jeleneteiken. A valóéletben nem hiszem, hogy bele tudnék szeretni egy ilyen típusú férfiba, de a sorozat az más, ott őt kedveltem a legjobban és felkerült a legsármosabb színész listámra is. Nem hibátlan a sorozat, nem volt benne minden jól kidolgozva, végével sem voltam teljesen elégedett, de szerettem. Kétszer újranéztem és örülnék, ha ezt is megismételnék még ebben az évben. A konyhafőnök első évadát is emiatt a sorozat miatt szerettem meg, Bernáth József nekem teljesen olyan volt, mint Hyun-wook.

A fény hercegnője /Splendid Politics · Hwajung/
hazai bemutató: 2016. augusztus 29. Story4
Epizódok száma: 50

2016 ősze jól indult. 3 év után visszatértek a koreai sorozatok a tévébe. Újranézhettem A palota ékkövét és A királyi ház titkait és mellé kaptam egy új sorozatot is. Bárcsak mindig napi három órányi koreai tartalommal lennénk elkényeztetve. Legjobban az új sorozatra voltam kíváncsi, amiben Jungmyung hercegnő veszélybe kerül, amikor Gwanghae kerül a trónra. A hercegnő testőrének és dadájának heroikus önfeláldozása következtében a hercegnőt sikerül egy hajóra menekíteni. A hercegnőt a tengeren sodródva egy Japán felé tartó hajó találja meg. Eladják rabszolgának. Azért, hogy túlélje az ellenséges környezetet elhallgatja azt, hogy ő egy hercegnő. Fiúnak álcázva magát, Jungmyung munkásként egy kénbányában kezd el dolgozni. Barátra lel, ami segíti abban, hogy túlélje a megpróbáltatásokat és megtalálja a reményt a kétségbeesés legmélyén is. De sosem adja fel, hogy egyszer újra visszatérjen Joseon városba, az otthonába és megbuktassa Gwanghaet, aki mindent elvett tőle.

Nagyon akartam szeretni, de végül ez lett az első koreai sorozat, amin nagyon sokszor unatkoztam. A szereplőket szerettem, a történet történelmi része érdekelt, de a sok politikai beszélgetés nem tudott lekötni, meg a történet sem volt olyan izgalmasra, drámaira írva, mint a korábbi történelmi drámák. Sokszor megismételték már, de ezt nem néztem meg újra.

A császárság kincse /Empress Ki-Ki Hwanghoo/
hazai bemutató: 2016. november 14. Duna TV
Epizódok száma: 51

A fény hercegnője okozta csalódás után kissé tartottam az új premiertől. A sorozat valós eseményeken, Ki császárné életén alapszik, a történet nagy része azonban fikció. A sorozat főszereplője Ki Szungnjang, egy korjói alacsony sorból származó lány, aki végül Togon Temür mongol kán, a Jüan-dinasztia utolsó uralkodójának felesége lesz. A sorozat nézése közben folyamatosan változtak az érzéseim. Valamikor csalódott voltam, máskor viszont imádtam. Amíg néztem ezeket a gondolatokat jegyzeteltem fel magamnak:

Spoiler

 • Nincs alapozás, egyből zajlanak az események. Emiatt a karaktereket sem ismertem még meg. Fura volt, hogy kb. 10 percnyi gyerekkor volt csak, aztán egyből eltelt 13 év.
 • Még mindig túl gyorsan zajlanak az események, de végre feltűnt az első karakter, akinek már érdekes jelleme is van. Kedvenc szereplőm még nincsen, de jó történet lesz szerintem. Az is szórakoztató, hogy a két pasi vonzódik a lányhoz, de nem értik miért, hisz fiúnak hiszik.
 • Az 5. rész lelkileg felkavaró volt. A patkányképűt most jobban utálom, mint eddig.
 • Tanasiri lázadása engem szórakoztat. Gonosz, elkényeztetett, de érdekes karakter.
 • A 22. rész a sorozat legfelkavaróbb része.
 • Nyáng nem veszi észre, hogy a bosszú közben ő is kezd olyanná válni, mint akiket elakar tiporni.
 • Szomorú, hogy se Nyáng, se Vang Ju nem küzd a szerelemért. Már teljesen eltávolodtak egymástól. 😦 Pedig nekik drukkoltam.
 • A pozitív szereplők hülyén viselkednek. Ha ellenséggel vagyok körülvéve, biztos nem megyek ki az erdőbe teljesen egyedül védelem nélkül úgy, hogy tudom, az ellenség a közelben vadászik.
 • Vang Ju lehetne őszinte, most Nyáng azt hiszi átverte és ezért is hált együtt a császárral, akinek hálás.
 • Érdekelt volna, hogy a császár mit szól ahhoz, hogy Nyáng nem szűz, kár hogy ez kimaradt. 😦
 • Izgalmas a sorozat, szeretem, de egyre több olyan szál van benne, amit összecsapnak. 😦
 • El Temür szavaiban van igazság. Bajant szerintem is megfogja részegíteni a hatalom, Nyángot meg már meg is részegítette, árad belőle a ridegség és Togont sokszor bábként irányítja.
 • Az olyan gonoszok a legijesztőbbek, akik eleinte megjátsszák az ártatlan, illedelmes, megértő, jóságos nebáncsvirágot, aztán meg kisgyereket akarnak gyilkolni.
 • A császár elméje már teljesen megbomlott, meg csak iszik. A nép sem érdekli, csak a hatalom.
 • Megtudom érteni, hogy Nyáng miért lett ennyire rideg, csak így maradhat életben. Kösemre emlékeztet engem.
 • Azt hittem Vang Ju és Maha végre boldog lehet. Szegény Maha az igazat sem tudhatta meg. 😥 Nagyon megérintett ez a rész lelkileg.
 • Megszakadt a szívem Vang Juért. Ebben a részben megjárta szegény a poklot.
 • A kígyó császárné most jól megszívta. 😀 😀 😀
 • Vang Junak vajon még mennyi mindent kell elveszítenie? Megható jelenet volt megint. 😦
 • Czető Roland zseniális a császár szerepében. nem könnyű ezt a karaktert szinkronizálni a hangulatváltozásai miatt. Amikor megzakkan kiráz tőle a hideg.
 • Úgy tudtam, hogy megteszi a császár, de azért végig reménykedtem. Megint összetörték a szívemet, nagyon meghatott ez a rész.
 • Ez is véget ért, hiányozni fog. 😦 Nem volt tökéletes a vége, de nagyon megható lezárást kaptam.

Spoiler vége

Szívesen újranézném, ha megint adnák.

Királynő egy hétre /Queen For Seven Days · 7 Ilui Wangbi/
hazai bemutató: 2017. október 2. Story5
Epizódok száma: 20, magyarul 40

Ha meg kéne neveznem, hogy  a 8 sorozat közül melyiket tartanám  a leggyengébbnek, akkor ezt mondanám. Végig olyan érzésem volt, mintha egy paródiát néznék.

Története röviden: Chae Kyung egy meghatározó és erős politikus lánya, a Joseon dinasztia idején. Beleszeret a koronahercegbe Lee Yeokba aki féltestvére zsarnoksága alatt él, míg egyik nap meg nem koronázzák.

A gondolataim nézés közben:

 • A király is rákerült az irritáló szereplők listájára.
 • Nem szeretem, ha sok a bizalmatlankodás, hazudozás.
 • Tudtam, hogy pont akkor fognak kopogni, amikor szex lett volna.
 • Még mindig olyan a sorozat, mint egy gyenge paródia, de azért érdekes is.
 • A sorozat vége felé azért megérkezett az izgalom is, most már nagyon érdekel mi fog kisülni ebből.
 • Nem szeretem, ha egy szereplőt azért raknak bele a sorozatba, hogyha eljön az idő, akkor mártírhalált haljon.
 • Ez a király már teljesen megzakkant, egyre brutálisabb dolgokat tesz. Emiatt most már őt tartom a sorozat legjobb szereplőjének.
 • Chae Kyung ebben a részben kiakasztott. Ez a lány nem tud értelmesen gondolkodni. Szegény Yeok. 😦
 • Chae Kyung tényleg egy ostoba liba. Hogy tehette ezt? 😥
 • A helyettes titkár is egy féreg, csalódtam benne.
 • A  királyt megsajnáltam, pedig a korábbi tettei alapján nem gondoltam, hogy ez elő fog fordulni.
 • A vége nagyon csöpögős lett, meg egy kicsit zavaros is, de legalább arra megkaptam a választ, hogy miért nem szerepelt A palota ékkövében Yeok első felesége.

Ezt sem néztem újra.

Mikor lesz új koreai sorozat a TV-ben?

Erre jelenleg sajnos nem lehet tudni a választ.

A Story5 hamarosan elölről kezdi A fény hercegnőjét és a Királynő egy hétre sorozatot.

Az Izaura TV A korona hercegét ismétli, én meg csak reménykedek, hogy azt majd a vágatlan Silla, vagy egy teljesen új koreai sorozat váltja májusban.

A Duna TV most nem ad koreai sorozatot, de talán idén megismétlik A császárság kincsét. Vagy jöhetne a Horse Doktor, ami még passzolna is a Hegyi, Kisvárosi, Vidéki doktorok közé.

Ti mely koreai sorozatokat látnátok szívesen magyarul?

 

 

22 hozzászólás to “Koreai sorozatok Magyarországon”

 1. androsama Says:

  Egyértelműen a Dae Jung Geumre szavaztam, mert a kosztümösek közül csak azt bírtam végignézni. A Pasta meg nem jött be eleve.

 2. Andicilin Says:

  Hát én az első 4-re szavaztam, a második 4-re nem. 🙂 A Pastát felesleges volt megvenni. Az ilyen romantikus eccerű kis sorozatokra szerintem nekünk nincs szükségünk, mert van saját is. Történelmit meg krimit kéne venni.

 3. Elhaym Says:

  androsama : szerintem ez is fog nyerni.

  Andicilin: legalább megtudtuk, hogy a koreaiaknál milyen egy egyszerű romantikus, de a történelmiek valóban érdekesebbek.

 4. Andicilin Says:

  Igazság szerint ez esetben úgy értettem az egyszerűt, hogy buta. És természetesen kaotikus is volt az egész rendezése/vágása/forgatókönyve.

  Filmeket nem szoktál nézni? Úgy értem ázsiai filmeket. Azt hiszem a listádon csak a Death Note filmeket láttam, pedig szokott lenni a tv-ben sok más is. Pl. lesz megint a Kalózok c. dél-koreai kalandfilm. Március 31. 21:00 Filmmánia. Egyszer tökéletesen szórakoztató, úgyhogy ajánlom.

 5. Desmond Wallace Says:

  A Sillát holnap kezdi ismételni az M3.

 6. Hilda Says:

  A korona hercegét hol lehet megnézni:mert a google nem hozza fel csak az előzeteseket és két részt ami nézhetetlen

 7. Antonia Balint Says:

  A Király és Én cimű sorozatot

 8. Laska Brigitta Says:

  Sajnos nem tudom nézni a sorozatbarátot ha valaki tudna esetleg meghívó kódot küldeni erre az emailcímre zoltanlaska@freemail.hu
  nagy segítség lenne. segítségeteket előre is köszönöm.

 9. falcsik monika Says:

  Step napot.szeretnek egy kis segirseget.uj vagyok a koreai sorozatokban.kedbenc sorozatom a youare beautiful es a boys over flower.szeretem a zenes sulis sorozatokat.kedvenc szineszem Kim joong hyun es Jang GeunSuk.segitenetek ehez a ket sorozathoz hasonlo filmeket ajanlani?kosszonom

  • Elhaym Says:

   Sajnos mai korban játszódót még nem láttam, de a Sillát és a Palota ékkövét szerintem érdemes megnézni.

  • Andicilin Says:

   Attól függ tudsz-e angolul vagy sem. Mert magyarra szinkronizálva vagy feliratozva sokkal kevesebb sorozat van, mint angolra. Én két ázsiai sorozat listás oldalra is regisztráltam, ahol látom, hogy éppen mi jelenik meg, mit néznek az ismerőseim, az adott sorozat/film oldalán milyen hasonlókat ajánlanak, illetve, hogy a többi regisztrált felhasználó hány pontra értékeli a filmeket, sorozatokat. Azt mindenképpen ajánlom, hogy regisztrálj egy ilyenre, nem feltétlen ezekre, de íme:
   https://mydramalist.info
   https://mydramalist.com

   Ha tudsz angolul, akkor van több tucat online nézhető sorozatos oldal. Csak írd be a google-be, hogy drama online és kiad egy csomót. Nyilván nem a legeslegjobb minőségben lehet így nézni, viszont nem kell a letöltéssel vesződni. Ha letöltesz, akkor a d-addicts.com-on találsz hozzá magyar feliratot.

   Ezekhez hasonló zenés-sulis (bár nem láttam, de hallottam róla) sorozat a Dream High. Két évad is készült belőle. Amit viszont láttam és az is zenés-sulis kategória, az a What’s up. Utóbbi főszereplője volt “A fény árnyékában” soriban Vang Uk herceg.
   Még néhány, ami nekem személy szerint tetszett:
   Coffee Prince, Girls’ Generation 1979, Reply 1997, Reply 1994, Reply 1988.

  • Hana Says:

   Falcsik Mónika,
   ha regisztrálsz a snitt.hu-n, ebben a zónában tuti kismillió neked való sorozatot tudnak ajánlani! 🙂 https://snitt.hu/zonak/dorama

 10. Andicilin Says:

  Ez a szavazás mikor zárul? Amikor letelik az 1 év, vagyis márciusban? Csak azért, mert ugye időközben volt még egy koreai sorozat, A fény árnyékában.

 11. Elhaym Says:

  Az volt az eredeti terv, de szerintem a sorrend már nem fog változni, így február végén lezárom.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: