Fábián Janka: Búzavirág

Hogyan lehet új életet kezdeni egy borzalmas esemény után?

Sorozat: Lotti öröksége 3.
Kiadó: Libri
Műfaj: történelmi, romantikus
Megjelent: magyarul 2015
Oldalak száma: 444
Fordító:
Borító: kemény fedeles
Film:

Moly: 88%
Goodreads: 5/4.3
Megrendelhető: ITT

Pontszám: 10/9

Emíliát már kislányként elbűvöli a színpad varázsa, és az akkoriban még újdonságnak számító mozgókép. Udvarlójával, Vincével még egy amatőr filmet is forgatnak a lány főszereplésével, amellyel kapcsolatban nagyratörő terveik vannak. Ám a Nagy Háború kitörésekor a fiút elviszik katonának, Mimi pedig ápolónőként utazik ki a frontra, hogy megkeresse szerelmét…

A háború végeztével Mimi mindenét elveszíti: a vőlegényét, az egészségét, még színészi karrierje is derékba törni látszik. A lány azonban nem adja fel – többek közt Vince emlékéért is elhatározza, hogy beteljesíti régi álmukat, és rövid kitérők után Hollywoodban próbál szerencsét. Pálóczy Emília hamarosan Mimi Hamiltonként ünnepelt sztár lesz a kor filmcsillagainak oldalán, de vajon a sikerekben és csillogásban megtalálja-e az elveszített boldogságot?

Fábián Janka Búzavirág című regényében az Ághfay-kúria újabb nemzedékének sorsát követhetjük végig a huszadik század első évtizedeiben.

“Ha valakit az életednél is jobban szeretsz, akkor kiszolgáltatod magadat a legnagyobb fájdalomnak. Bárkit egy csapásra el lehet veszíteni, nem számít mennyire szereted, mennyire fontos neked.”

Imádom, amikor megismerhetem, hogy éltek régen az emberek, hogy élnek olyan helyeken, amit nem ismerek, vagy személyesen nem is szeretnék soha megtapasztalni. Érdekel, hogy bírják a legkilátástalanabb, legreménytelenebb körülmények között is. Utána mindig elfog az az érzés, hogy az én helyzetem nem is olyan rossz. Lehetne sokkal rosszabb is, ha máshol, más időben élnék.

A Búzavirág főcselekménye 1897-be kezdődik és 1933-ig tart. A szereplők öregszenek, meghalnak, mint a való életben. Közben sok mindent át kell élniük.
A boldog békeidőkben álmodoznak, a jövőt tervezgetik, élik egyhangú, de nyugalmas életüket. Aztán egy nap Ferenc Ferdinánd halálával minden megváltozik. Az emberekben eluralkodik a rémület, a félelem, bizonytalanság. A nap minden percében reménykednek, hogy az ország vezetői tudják, hogy egy háború nem megoldás semmire, mindig a békére kell törekedni. De sajnos július 28-án kezdetét veszi a rémálom. Sok fiatal álma válik semmissé, harcolni kényszerülnek, amikor nem vágynak erre. Sokan elvesztik mindenüket, családjukat, testi épségüket, egészségüket, életüket. Mindennap azzal az érzéssel kell felkelniük, hogy lehet ez lesz az utolsó. A lányok ápolónőknek jelentkeznek, abban reménykedve, hogy hátha a szerelmük közelébe vezénylik őket és még láthatják őket. Több év szenvedést, fájdalmat, bánatot kell elviselniük, míg megjárják a poklot, borzalmakat. Az is hatalmas lelki teher, hogy minden férfi rá van kényszerítve, hogy gyilkossá váljon és olyan embereket kell megölnie, akiket a helyzet tett ellenséggé, de valójában nem gonoszak.  Az emberek mindennap felteszik maguknak a kérdést, hogy lesz valaha még béke, józan emberi viselkedés ezen a világon?

Majd jön a spanyolnátha még több halottal, majd a véres kommunista diktatúra.

Végül meg kell találni a helyet az éppen csak alakuló új világban, ami egy sebzett lelkűnek nem egyszerű feladat. Főleg, ha mindent hátrahagyva kell elmenekülni és nulláról újrakezdeni mindent.

A könyvben szerepet kaptak még az első mozgó képek, majd  az első hangos film megjelenése. Az izgatottság, hogy ezek világszerte emberek millióihoz jutnak majd el. A San Franciscó-i földrengés, a színészi élet Magyarországon, Bécsben, Berlinben, Amerikában, A kor Hollywoodi botrányai. Sok érdekesség, aminek a könyvet olvasva mi is részesei lehetünk.

“Vége van hát. Beköszöntött a huszadik század. Új kezdet, új remények. Számunkra és az egész emberiség számára. Isten hozta hát!. Az igazat megvallva, nem is bánom. Az előzőnél, a tizenkilencediknél csakis jobb lehet. “

Én is minden év végén pontosan erre gondolok, mindig reménykedek, hogy a következő év sokkal jobb lesz, mint az előző. Aztán kiderül az új év sem úgy alakul, amire vágyik az ember. A könyve szereplői is mindig reménykednek.

A főszereplőt a búzavirágkék szemű Pálóczy Emíliát, vagyis Mimit már gyerekként megszerettem. Önfejű, lobbanékony, akaratos, de nagyon jólelkű. Ő is szereti valóra váltani, ha valamit kigondol. A saját erejéből, tehetségéből akar érvényesülni, nem mások által. Szabad akar lenni, független, de nem magányos. Ő azonban szeret fejest ugrani az ismeretlenbe is, a bizonytalanba, én erre nem nagyon vagyok képes. Minden új dolog előtt elfog a félelem, hogy jó ötlet-e. Sőt képes vagyok benne maradni az ismert világomban, mert jobbnak érzem, mint a korábbi életemet és az új nekem annyira bizonytalan, hogy azt hiszem az ennél nem lehet jobb, csak olyan rossz, amitől megszabadultam. Ilyenkor szükségem van a család, barátok meggyőzésére, hogy merjek változtatni, nem fogom megbánni. Ők mindig optimistábbak, mint én.

Mimi életében is nagy szerepet játszik a család. Az anyját ugyan nem ismerhette meg sosem, az apai szeretetben is csak később fürödhetett, de Ella és Szilárd mindent megtett, hogy boldog gyerekkora legyen. Mimi azt is megígéri, hogy akkor is vigyázz majd az öccsére, ha a szülei nem lesznek. Pedig Bálint nem egy minta gyerek. Teljesen el lett kényeztetve, akkor sem szóltak rá, amikor kellett volna és ez a későbbiekben meg is látszik rajta.
Örültem, hogy Ella és Ádám a Koszorúfonat után itt is sokat szerepelt. Ella mindenki támasza, ő tartja mindenkiben a lelket. Ádám felelőtlen viselkedése az elején kicsit feldühített, de közben meg is értettem őt. Sokkhatás alatt nem lehet értelmesen gondolkodni.

A szerelem sem hiányzik a könyvből. Bár nekem fura volt, hogy Mimit 16 évesen fiatalnak tartották a házassághoz, amikor a mamám 15 évesen már férjhez ment. Igaz Vince szerintem annyira nem illett Mimihez, már azért sem, mert két fontos dolgot eltitkolt előtte. Nekem meg a szerelem nem működik őszinteség, lelki kötődés nélkül. Mimi 2. kapcsolatát megértettem, bár nálam szerelem nélkül szex nem jöhetne szóba. A 3. kapcsolat viszont örömmel töltött el, de hiányérzetem is volt vele kapcsolatban.

Nagyon szerettem a könyvet, mindenkinek csak ajánlani tudom, annak is, aki még nem olvasott Fábián Jankát. Igaz én a befejezésben kissé csalódtam, de lehet másnak nem lesz problémája vele.

Nekem azért volt csalódás, mert

Spoiler

Nem derült ki meddig élt Matteo.
Miért nem lett Miminek gyereke.
Mikor és miért szerette meg Mimi az olasz fiút.
Hiányoltam azt is, hogy Matteo kiönti a szívét Miminek azzal kapcsolatban, hogy mit érzett akkor a világháborúban, amikor magyart kellett ölnie.

Spoiler vége

Én meg nagyon szeretem, ha mindent aprólékosan kapok meg.

Értékelés

Könyv és én 10/9
Történet 10/10
Karakterek 10/9
Érzelmek 10/10
Befejezés 10/8

10/9

A sorozat részei:

1. Lotti öröksége 10/9
2. Koszorúfonat 10/9
3. Búzavirág 10/9

Janka további könyvei:

1. A német lány 10/10
2. A francia nő 10/10

1. Emma szerelme 10/10
2. Emma fiai 10/10
3. Emma lánya 10/10

0,5. Karácsony a ligetben 10/10
1. Az angyalos ház 10/10
1,5. Rozmaring 10/10

1. Az ​utolsó boszorkány történetei 1. 10/8
2. Az ​utolsó boszorkány történetei 2.
3. Az ​utolsó boszorkány lánya

Virágszál
Adél és Aliz

A zöld macska
Egy találkozás / Videotéka

2018-ban olvasott könyvek:

3. Barbara Erskine: A ​végzet folyója 10/5
2. Fábián Janka: Búzavirág 10/9
1. Michael J. Sullivan: A ​Koronatorony 10/9

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: