Barbara Erskine: A ​végzet folyója /River of Destiny/

Szellemek, rejtélyek, megcsalások.

Sorozat:
Kiadó: Alexandra
Műfaj: misztikus
Megjelent: 2012, magyarul 2015
Oldalak száma: 464
Fordító: Babits Péter
Borító: kemény fedeles
Film:

Moly: 74%
Goodreads: 5/3.93
Megrendelhető: ITT

Pontszám: 10/5

Zoë és Ken – menekülve a nagyváros zajától és forgatagától – a suffolki Deben folyó partján kezd új életet egy kényelmes családi házzá alakított egykori pajtában, melynek alapjait még az angolszász időkben vetették meg. A ház falai közt azonban évszázados titkok kísértenek.
A fiatalok a külvilág szemében tökéletes párnak tűnnek, ám valójában minden nappal távolabb kerülnek egymástól. Ráadásul Zoë furcsa jelenlétet érez otthonában, miközben a folyón gomolygó ködből kísérteties alakok rajzolódnak ki, amelyekről egyre nehezebb nem tudomást venni.
Ha mindez nem lenne elég, a közeli földek mélyéről emberi csontok kerülnek elő, és azonnal találgatás kezdődik: vajon kapcsolódnak ahhoz a viktoriánus kori szerelmi tragédiához, amelyről a helyiek még ma is suttogva beszélnek? Mi lehet a titka annak az ősi sírhalomnak, mely évszázadokon át érintetlenül áll? Milyen pusztító erők szabadulhattak fel, amikor megbolygatták?
A folyó kész felfedni sötét titkát…

Szeretem Erskine könyveit. Eddig egy könyvében sem csalódtam. Mind izgalmas volt, tele rejtéllyel, szívszorító jelenettel, több idősíkkal, történelemmel. Amikor elkezdtem olvasni A végzet folyóját, ezt is imádtam. Nagyon érdekes volt az alapsztori, a 3 idősík, a titkok. Izgatottan vettem nap mint nap újra a kezembe a könyvet, hogy megtudjam mi fog történni, vártam, hogy mindenre megkapjam a választ. Még sokkolt is pár fordulattal a történet a közepén. ami miatt biztos voltam benne, ez egy 10 pontos könyv. Aztán egyre jobban kezdtek zavarni a szereplők, a vége meg…. de erről majd a bejegyzés végén.

A történetbe egyből beleszerettem. Három idősíkon játszódik 865-ben az angolszász időkben, 1865ben a Viktoriánus korban és a napjainkban. Erskine rajongóként tudtam, hogy a két múltbeli esemény tragédiába torkollik majd, de hogy mi történt valójában arra a napjainkbeli kutatások során kapok majd választ.

865-ben még sokan a régi istenekben, varázslatban hisznek. Eric a kovács a végzet kardját készíti a haldokló uraságnak. Munka során a feleségét Edithet is hanyagolja, akit az egyik uraság Hrotgar is állandóan zaklat. Közben egyre közeledik a dán viking horda támadása is. A szereplők nekem itt eléggé semmilyenek lettek, egy érdekes jellem sem volt, de  a kort imádtam.

1865-ben Emily Crosby az úr felesége vet szemet a kovácsra Danielre és minden aljas dologra képes, hogy megszerezze. Emily egy elkényeztetett lotyó önző vágyakkal. Játékszernek tekint mindenkit, képes tönkretenni más ember, állat életét, ha az érdekei úgy kívánják.
Danielt azt hittem kedvelni fogom, sajnáltam is a történet elején, de aztán amikor belement Emily játékaiba, akkor már csak egy gyenge, akarat nélküli féregnek láttam már csak őt. Kicsit sem sajnáltam őket azért, ami történt velük, a feleséget Susant igen, mivel ő ennek a történetnek az ártatlan áldozata. Azt viszont sajnáltam, hogy nem ismerhettem meg mit érzett Daniel és Emily az utolsó jelenetük során. Éreztek-e bűntudatot, kire-mire gondoltak akkor. Ez számomra nagy hiányosság volt.

A napjainkban Zoé és férje Ken a tengerpart mellé, a felújított pajtákba költöznek. A hely rémisztő, félelmetes, mivel a ködben mindig felbukkan egy szellemhajó és a házban is olyan érzése van a szereplőknek, mintha lenne ott valaki, hogy a szellemek szeretnének valamit az itt lakók tudtára adni. Szeretnék, ha a történetük nem maradna lezáratlan, szeretnék, ha igazságot szolgáltatnának nekik, hogy végre békében pihenhessenek.

A szereplők itt sem nyűgöztek le. Leoban a titokzatos szomszédban lett volna lehetőség. Magányos, sérült arcú, lelki sérült fickó, aki eleinte mindenen morgott, de aztán hirtelen túl kedves és lapos lett.
Ken önző, csak a saját vágyai érdekelték. Képmutató is, mivel amit neki szabad, a feleségének nem. Zoétől több nyomozást vártam, de a könyv nagyobb részében csak rémüldözött, unatkozott, nem tetszett neki szinte semmi, Leoval szexelt állandóan, pedig nem is ismerte igazán.

A szomszéd család problémás gyerekei csak a bajt okozták.
Rosemary meg egy agresszív, ellentmondást nem tűrő unatkozó vénasszony. Egy gyalogösvény miatt csap nagy hűhót, az sem zavarja, hogy más birtokán akarja átvezetni.

Nem volt egyetlen olyan szereplő sem, akit szeretni tudtam volna valami miatt. 😦

Végig azt vártam, hogy történjen valami izgalmas a jelenben, a picsogások, gyűlölködések, szex helyett, de semmi. Végül már arra vágytam, hogy legalább legyen valami rendes vég, de ekkora baromságra, amit végül kaptam egyáltalán nem számítottam. Hirtelen félbeszakadt a történet, a szellemek eltűntek, semmi normális magyarázatot nem kaptam, több elkezdett szálról kiderült, hogy végül nem volt semmi értelme. Majd egy szereplő értelmetlen halált is halt a végén. Rég csalódtam egy befejezésben ekkorát. 😥

Ennek ellenére nem bántam meg, hogy elolvastam. Az angolszász idők és a viktoriánus kor kedvenc szereplő nélkül is érdekes maradt végig.

Értékelés

Könyv és én: 10/8
Történet: 10/9
Karakterek: 10/4
Érzelmek: 10/ 4
Befejezés: 10/0

10/5

Barbara Erskine Könyvei:

Lady of Hay – Hay várának asszonya
Lady of Hay – Hay várának titkai
Kingdom of Shadows – Árnyak birodalma 10/10
House of Echoes – Visszhangok háza
Midnight is a Lonely Place – Magányos ​óra
Whispers in the Sand – Suttogás a homokban
Hiding from the Light – A múlt árnyai
Daughters of Fire – A Tűz Leányai 10/10
Time’s Legacy – Az idő örvényében 10/10
The Warrior’s Princess – A harcosok hercegnője
River of Destiny – A végzet folyója 10/5
The Darkest Hour – A ​legsötétebb óra
The Ghost Tree –

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: