Michael J. Sullivan: A ​Koronatorony /The Crown Tower/

Royce és Hadrian megismerkedésének története

Sorozat: Riyria – A kezdetek 1.
Kiadó: Fumax
Műfaj: fantasy
Megjelent: 2013,  magyarul 2017
Oldalak száma: 416
Fordító: Matolcsy Kálmán
Borító: puha fedeles
Film:

Moly: 95%
Goodreads: 5/4,31
Megrendelhető: ITT

Pontszám: 10/9

Történet:

KÉT EMBER, AKIK KI NEM ÁLLHATJÁK EGYMÁST.
EGY LEHETETLEN KÜLDETÉS.
LEGENDA SZÜLETIK.

A kiégett harcos, Hadrian Blackwater, akinek már nincs semmi, amiért küzdhetne, társul Royce Melbornnal, a bérgyilkos tolvajjal, akinek már nincs semmije, amit elveszíthetne. Együtt kell ellopniuk egy kincset, amelyet úgy hírlik, lehetetlen meglovasítani… Ugyanis magába a Koronatoronyba zárták el.
A Koronatorony pedig a valaha épített legnagyobb erődítmény utolsó, közismerten bevehetetlen maradványa, amelyben a birodalom legmohóbban áhított értékeit őrzik. De a megrendelőnek, az öreg varázslónak nem aranyra vagy ékszerre fáj a foga, és ha sikerül rávennie hőseinket, hogy a munka befejezéséig ne végezzenek egymással, akár még legendás csapat is válhat belőlük. Ki tudja? Talán még a lehetetlenre is képesek lesznek.

A Riyria – A kezdetek a nagy sikerű fantasysorozat, a Riyria-krónikák előzménytörténetét meséli el. A Koronatorony önállóan is élvezhető, kerek történet.

“-Te nem hiszed, hogy vannak helyes és helytelen dolgok? Hogy létezik a jó és a rossz?
– Dehogynem, helyes az, ami nekem jó, és helytelen az, amit nem szeretek, és azok a dolgok nagyon- nagyon rosszak.”

A Riyria krónikák a kedvenc sorozatom, emiatt nagyon örülök, hogy most kezembe vehettem az előzmény történetet, ahol még jobban megismerhetem a kedvenc párosomat. A trónbitorlókban Royce és Hadrian már elválaszthatatlan barátok voltak, 12 éve tartó erős baráti kötelék volt köztük és az én szívembe hamar belopták magukat különböző jellemeikkel, ellentétes gondolkodásukkal, sebzett lelkükkel, humorukkal. De engem már akkor is érdekelt, hogy hol találkozhattak először, milyen körülmények között, miként alakult ki köztük ez a feltétel nélküli bizalom. Nem is csalódtam ebben a részben. Imádtam Royce és Hadrian szócsatáit és még úgyis megérintett pár helyen a sztori, hogy tudtam milyen irányban fog haladni a cselekmény. Egyedül Gwen a kurtizán/jövőlátó szála nem tűnt eleinte annyira érdekesnek, de az is csak azért, mert inkább Royceról és Hadrianról akartam olvasni. De aztán az is az lett. 7 lány, akiket tulajdonnak tekintettek eddig, bántottak, megalázták őket, egy nap besokallnak és megpróbálnak új életet kezdeni. Új életet kezdeni meg sosem egyszerű.

“Amikor lezuhansz és szörnyet halsz, kérlek hogy csendben tedd.”

A koronatorony érthető és élvezhető önállóan is, de a Riyria-krónikák után olvasva még inkább szeretni lehet. Más élményt nyújt a történet, ha a kedvenc szereplőink megismerkedését olvassuk, mintha két ismeretlenét kellene. Igaz így több fordulat kiszámítható, de így is tartogat azért meglepetéseket. Mindent jól és aprólékosan kidolgozva kaptam meg. Egyedül az zavart csak, hogy míg Royce, Hadrian és Gwen jól volt kidolgozva, addig a többi mellékszereplő most nem hagyott bennem mély nyomot. Én meg azt szeretem, ha mindenkit jól ismerek.

“Ahogy az igazság ismerete megfoszt az ártatlanságunktól, mások életének kioltása megfosztja az embert a lelkétől. Minden egyes gyilkosság elvesz egy keveset az emberségünkből, míg a gyilkos már nem egyéb, mint egy állat. Különös éhség ül a lélek helyére. A gyilkos arra vágyik, amit elveszített, de az ártatlansághoz hasonlóan a lélek sem pótolható. Az öröm, szeretet, béke menekül az ilyen testből és a helyükre a vér és halál áhítása költözik.”

Hadrian és Royce nagyon különböző jellem. Hadrian mindenkiben a jót látja, mindent békés úton akar elérni, nagyon optimista. Royce viszont rideg, mogorva, szűkszavú, cinikus, távolságtartó, őszinte, ravasz, okos. Ezek miatt mindketten másképp látnak mindent, mindketten mást tartanak helyesnek, nem is bíznak először egymásban. Royce koloncnak tartja Hadriant, aki csak hátráltatja mindenben. Emiatt nehéz elképzelni, hogy ők elválaszthatatlan barátok lesznek egy nap, de teljesen hihető, hogy így alakul.

Eleinte csak külsőségek és pár tett alapján ismerjük a másikat. Ilyenkor még érezhetünk ellenszenvet, érezhetjük azt is, hogy semmi jót nem látunk a másikban, azt is gondolhatjuk, hogy soha nem fogjuk szeretni, kedvelni. De mennyi minden megváltozhat, ha megismerjük a másik lelkét, érzéseit. Rájöhetünk, hogy mennyire félreismertük a másikat, rájöhetünk arra, hogy bár sok mindenben másképp gondolkodunk, mégis sok a hasonlóság köztünk. Ekkor már látjuk a másik jó tulajdonságait, jobban megértjük őt, a bizalom is apránként kialakul és kialakul a szeretet. Mindenben persze ezek után sem lehet egyetérteni, de nem is kell. Minden ember más, de ezt el is kell tudni fogadni. Royce és Hadrian is pont ezeken az érzéseken esik át.

Hadriant megtörték a katona évek, Roycet az élet törte meg. Hadriannak katonaként ölnie kellett, de nem tette boldoggá, hogy ártatlanokat is meg kell ölnie. Royce a túlélésért öl. Soha nem ismerte a feltétel nélküli szeretetet, mivel mindenki elhagyta, elárulta korábban, nehezen tud megbízni valakiben, nem is akar közel engedni magához olyan könnyen valakit. Ezek miatt mindketten magányosak, elszigeteltek, kilátástalannak érzik az életüket.
A legtöbb embernek vannak indokai, a szeretteik, célok, csinálni valamit, menni valahová, látni valamit. Nekik viszont nincs életcéljuk, vagyis bennük is van hasonlóság, csak eleinte ezt még nem sejtik.

Remélem a többi előzmény történetet is olvashatom majd magyarul, soha nem tudnék ráunni a kedvenc párosomra. A Ryria sorozat a könnyedebb fantasyk közé tartozik, sok humorral, szívszorító jelenetekkel, mondanivalóval, egyre erősebb érzelmi szálakkal.

Érdemes neki állni a sorozatnak, garantáltan a rabjává fogtok válni.

Értékelés

Könyv és én: 10/10
Történet: 10/9
Karakterek: 10/9
Érzelmek: 10/ 9
Befejezés: 10/10

10/9

A sorozat részei:

  • Riyria – A kezdetek

1. The Crown Tower – A ​Koronatorony
2. The Rose and the Thorn
3. The Death of Dulgath
4.The Disappearance of Winter’s Daughter
5. Drumindor

  • Riyria krónikák

1. The Crown Conspiracy – Trónbitorlók 10/10
2. Avempartha – Az elfek tornya 10/10
3. Nyphron Rising – Birodalom születik 10/10
4. The Emerald Storm – Smaragdvihar 10/10
5. Wintertide – Télvíz idején 10/10
6. Percepliquis – Az elveszett város 10/10

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: