Fábián Janka: Koszorúfonat

Sorozat: Lotti öröksége 2.
Kiadó: Ulpius-ház, Libri
Műfaj: történelmi, dráma, romantika
Megjelent: 2014
Oldalak száma: 438 (Ulpius-ház), 388 (Libri)
Fordító:
Borító: puha fedeles (Ulpius-ház) és kemény fedeles (Libri)
Film: Sajnos még nincs.

Moly: 90%
Goodreads: 5/4.18
Megrendelhető: ITT

Pontszám: 10/9

Könyv és én

“El kell búcsúzni azoktól, akik eltávoztak – még ha ez olyan nehéz is, hogy szinte lehetetlennek érezzük.”

Sokan nem tartják a Lotti öröksége című könyv folytatásának, de én nem tudok rá másképp tekinteni. Nem közvetlen folytatás, élvezhető önállóan is, de még élvezhetőbb, ha előtte Lotti történetét is megismerjük. A Dong Yi és Yi San című koreai sorozathoz hasonlítanám, két különálló történet, de mivel Yi San Dong Yi dédunokája így mégis kapcsolódik egymáshoz a két sorozat. Itt ugyanaz a helyzet, mivel a két főszereplőlány Ella és Blanka pont Lottinak a dédunokája.
Már az első oldalon beleszerettem a könyv hangulatába. Janka annyira érthetően, szerethetően, élvezetesen tudja bemutatni az egyes történelmi korszakokat, hogy olvasás közben én is a helyszínen érzem magam és olyan tudásokkal gyarapíthatom a történelem éhségemet, amiket eddig még nem is tudtam. Szeretem, ha a szereplők a szemem láttára nőnek fel, amikor az idő nem toporog egy helyben.
A könyvet imádtam, de nagyon fájdalmas sebeket is feltépett, mivel 3 tragikus esemény az én szeretteimmel is megtörtént a múltban és ezeket teljesen azóta sem tudtam feldolgozni. Ezek miatt vágytam egy kis humorra a könyvben, de inkább a szomorú pillanatok voltak a jellemzőek.

Történet

Az ​1867-es magyar–osztrák kiegyezés körüli mozgalmas és ellentmondásos évek eseményeiről szóló hírek a Lotti örökségéből jól ismert Zemplén megyei nyugalmas birtokra, Ágfára is eljutnak. Itt nevelkedik Lotti és Móric már idősödő lányának, Tinkának a védőszárnyai alatt a két dédunoka, Ella és Blanka. A lányok sorsát már gyermekkorban megkeserítik a családi tragédiák, amelyek következtében kénytelenek elhagyni őseik birtokát. Ám a talpraesett nagynéninek, Tinka mamának köszönhetően az éppen rohamosan fejlődő fővárosban, Budapesten új otthonra találnak.

Az idősebb lány, Ella, felcseperedve a példaképét, Hugonnai Vilmát, az első magyar orvosnőt, és a dédanyja, Lotti emlékét követve Svájcba utazik, hogy régi álmát valóra váltva elvégezze az orvosi egyetemet. A húga, Blanka neveltetéséről eközben Lotti harmadik lánya, a bohém és nagyvilági bécsi dáma, Charlotte néni gondoskodik. A két lány ekkor kissé eltávolodik egymástól, de mindketten tudják, hogy továbbra is számíthatnak egymásra.

Szükségük is lesz egymás támogatására, különösen akkor, amikor egy fiatalember felbukkanása próbára teszi a testvéri szeretetüket, és újabb váratlan, tragikus események tépázzák meg a megmaradt családot.

Végül azonban a múlt már elfeledett árnyai közül ismét feltűnik valaki, akinek a segítségével Ella és Blanka is révbe érnek.

Ahogy az olvasó Fábián Janka regényeiben már megszokhatta, ezúttal is rengeteg történelmi helyszínre, eseményre látogathatunk el, kezdve az 1867-es koronázástól egészen a századforduló előtti években történt, csodaszámba menő változásokig. Ott lehetünk a bécsi világkiállításon, megélhetjük Pest, Buda és Óbuda egyesülését, és láthatjuk, hogyan bolygatja fel Bécset Rudolf trónörökös halála. Közben pedig megismerhetjük a szereplők között szövődő szerelmeket, az emberi kapcsolatok alakulását, valamint a mindennapi élet gondjait és örömeit, amelyekhez a történelem csupán grandiózus háttérként szolgál.

Egy olyan világba csöppentem, ahol a megszokott világrend épp kezd megváltozni. Sokan ezt nem képesek még elfogadni, nem értik miért akarnak a nők beleszólni a politikába, minek akarnak tanulni. Miért nem érik be azzal, hogy feleségek és anyák legyenek. Nem tartották helyesnek, ha valaki eltér a megszokottól, mert az előítéletek akkor is nagyon erősek voltak. Az én életem során is rengeteget változott a világ és sokszor nagyon nem örültem az adott változásoknak. Volt olyan idő, amikor a számítógépet hülyeségnek, felesleges pénzkidobásnak tartottam és abban a hitben voltam, hogy nekem soha nem lesz rá szükségem, most meg már elképzelni sem tudom az életem nélküle. 1867-ben ugyanezt érezhették a magyarok, nem könnyű változtatni a megszokott életmódon, szemléleten, de aztán ahogy telik az idő, az új dolog lesz egyre természetesebb.

Sosem jártam még Zemplén megyében, nem tudnék Pesttől távol élni, mivel itt szinte minden megtalálható, de csodálatos lehet az élet egy olyan nyugodt helyen, ahol csak kedves emberek vannak, csend, nyugalom.

Érdekes volt olvasni, hogy élték meg akkor a magyarok a Kiegyezést, Ferenc József megkoronázását, milyen érzés volt látni Sisit, ha távolról is. Az őseim pont Sisi udvarában voltak kocsisok és akkor alakulhatott ki, hogy azóta minden generációban egy lányt Erzsébetnek neveztek el. Ezért hívnak így engem is, anyukámat is, a két mamámat, meg az ő anyjukat is így hívták.

Jó lehetett összefutni Hugonnai Vilmával, az első magyar nővel, aki orvosi diplomát szerzett, vagy Steindl Imrével, aki akkor állt neki az országgyűlés épületének megtervezéséhez. Jó volt képzeletben omnibuszon utazgatni, látni ahogy Budapest egyre fejlődik, sorra épülnek fel a lakóházak.

Akkoriban még gyakoriak voltak a 3 napos hóesések, járványok. Amikor kicsi voltam, akkor is volt ilyen, nem lehetett kimozdulni a lakásból akkora volt a hó. Ilyet már nem szeretnék átélni. Ami gyerekkoromban szép volt és élvezet, az mára rettegés. Örülnék neki, ha ez változna, de amíg nem sikerül mindent felújítani itthon, addig a hó csak a félelmet jelenti.

Csodáltam is a szereplők lelkierejét, amikor képesek voltak otthagyni a családi házat és új életet kezdeni egy számukra teljesen más környezetben, én nem lennék ilyen erős. A pesti kicsi, levegőtlen lakásuk az utcáról beszűrődő folytonos zajokkal meg pont olyan volt, ahol a dédnagymamám is lakott évekig. Még most is rengeteg bútorunk van abból az időből, amik lehet nem korszerűek, de az emlékek miatt ragaszkodunk hozzájuk továbbra is.

Azt is megismerhettem, hogy egy nőnek mennyi akadályon kellett átvergődnie, ha orvos akart lenni. E szál miatt A palota ékköve is eszembe jutott, ami Korea első orvosnőjéről szólt. Gyógyítani, embereket menteni nem könnyű munka, mivel rengeteg keserűséggel és kilátástalansággal is jár, de a legfontosabb szakma.

Karakterek

Mindenkit megszerettem, egyedül azt sajnáltam, hogy a szereplők többségének nem volt negatív tulajdonsága. Ilyen meg szerintem nem létezik.

Ella Lotti fiának az unokája. 5 évesen ismertem meg és azonnal a szívembe zártam. Nem tartják szépnek a zabolátlan fekete haja, vaskosabb végtagjai miatt, de számomra ő mégis szép volt. Már a neve is az. Azonosulni is vele tudtam a legjobban, mivel én is olyan kívülállónak érzem magam sokszor, mint ő, bár én azért nem vagyok vakmerő és őszintén nyers és a fiús dolgok sem érdekelnek és a hajamat is csak hosszan tudom elképzelni, akkor is ha sok vele a probléma. Rám is nagy hatással vannak az emberek szenvedései, nekem is vannak álmaim, amit szeretnék egyszer valóra váltani, meg egyszer én is szeretnék olyan erős lenni lelkileg, mint ő. Ella akkor sem ad fel semmit, ha valami borzasztóan nehéz.

Blanka Ella 5 évvel fiatalabb húga. Szép, szőke, törékeny, kedves. Sokáig csak a ruhák, teadélutánok érdekelték. Ezek miatt azt hittem az ő történetének szálát nem fogom szeretni, de aztán mégis sok meglepetést tartogatott.

Tinka mama Lotti idősebb lánya. Komor, szigorú, de aranyból van a szíve. Nem akarja, hogy Ellának ugyanaz legyen a sorsa, mint neki, és én sem szeretném, hogy az enyém olyan legyen. Idősen is pörög, emiatt a dédnagymamámra emlékeztetett. Már azért is, mert vele is az történt a végén, mint az én dédimmel. 😦

Charlotte Tinka 3 évvel fiatalabb húga. Egy osztrák grófhoz ment feleségül és Bécsben él víg özvegyként. Az ő gondolkodása nagyon távol áll tőlem. Számomra elképzelhetetlen, hogy a testvéremmel évekig ne beszéljek, én nem tudnám lenézni, ha valaki kispolgári családból származik.

A történetben még 3 fiúnak volt fontos szerepe, Módos Szilárdnak az orvosnak, Kálmánnak az építészmérnöknek, És Pálóczy Ádámnak, akinek a gazdálkodás a mindene. Mindhárom fiú könnyen eltudja rabolni a női szíveket, de én Szilárdba tudtam volna beleszeretni.

Érzelmek

Örültem, hogy kiderült az is a könyvből, hogy mi lett Lotti és Móric sorsa.
Tetszett, hogy a napról napra felbukkanó újabb gondok, sorozatos családi tragédiák ellenére is tudott a megfogyatkozott család boldog lenni. Szerető családdal az ember a legkilátástalanabbnak tűnő helyzeteket is képes kibírni.
A testvéri szeretet meg példaértékű ebben a történetben.

Befejezés

1897-ig követhettem nyomon a szereplők életét és örülök, hogy vár rám még egy rész, mert érdekel a további életük is nagyon. Ella történet szálának lezárását kicsit gyorsnak éreztem. Pár magyarázat érdekelt volna, de így is szép lett.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, akit érdekel a történelem, a magyarok korábbi élete.

Nagyon szeretném, ha egyszer megfilmesítenék ezeket a könyveket. Pont az ilyen sztorik hiányoznak a magyar tévékből és ebből a könyvből nagyon élvezetes 9 részes 90-120 perces epizódok készülhetnének.

Értékelés

Könyv és én: 10/8
Történet: 10/10
Karakterek: 10/8
Érzelmek: 10/ 10
Befejezés: 10/8
Fogalmazás: kiváló

10/9

A sorozat részei:

1. Lotti öröksége 10/9
2. Koszorúfonat 10/9
3. Búzavirág

Janka további könyvei:

1. A német lány 10/10
2. A francia nő 10/10

1. Emma szerelme 10/10
2. Emma fiai 10/10
3. Emma lánya 10/10

0,5. Karácsony a ligetben 10/10
1. Az angyalos ház 10/10
1,5. Rozmaring 10/10

1. Az ​utolsó boszorkány történetei 1. 10/8
2. Az ​utolsó boszorkány történetei 2.
3. Az ​utolsó boszorkány lánya

Virágszál
Adél és Aliz

A zöld macska
Egy találkozás / Videotéka

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: