Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város

Riyria-krónikák 6.

A legszebb szerelmi vallomást ebben a könyvben olvastam.

“Nincs visszaút. Csak előre. Elképzelhetetlen, hogy van értelme előremenni, de az ember mégsem ezért nem mozdul. A félelem valódi oka, ami miatt legyökerezel, az, hogy talán tévedsz.”

“Ha szereted őket, el kell engedned a fájdalmat, és élned kell az életedet. Bármi mást tenni önző és gonosz dolog.”

riyria6Fülszöveg: 

MINDEN LEZÁRUL ITT ÉS MOST… AZ ELFEK ÁTKELTEK A NIDWALDENEN. A JÖVŐ KÉT TOLVAJ KEZÉBEN VAN.

„Láttam nagy utazás. Tízen mennek. A nő, akinél a fény, ő vezet. Az út a föld gyomrába és kétségbeesésbe visz. A holtak hangja vezérli léptedet. Visszamész időben. Háromezer éves háború kezdődik újra. A hideg börtönébe zár világot, halál fenyeget embereket, és neked döntést kell hoznod…!” Ímígyen jósolta Fan Irlanu, az Oudorro falu tenkin látóasszonya.

A Riyria története ezzel elérkezett a befejezéséhez. A Trónbitorlókban tetten ért két tolvaj összes sorsfordító kalandja ehhez a pillanathoz vezetett el. Háromezer év múltán itt az idő, hogy Novron Örököse végre beteljesítse sorsát.

A történetről: ha nem olvastad az előző részt, akkor spoilert tartalmazhat.

Az elfek támadásba lendültek. A szörnyű, vérszomjas, kiméletlen lények mindent elpusztítanak, ami az útjukba kerül. Megállíthatatlanok. Óriási, kegyetlen, borzasztó repülő szörnyetegeikkel mindent felégetnek, 100 ezer fős seregeikkel mindent eltipornak. Melengár is hamar elveszti ellenük a csatát. Az emberek kétségbeesve menekülnek előlük, de nem sok esélyük van a túlélésre. Itt a világ vége? Az emberi faj hamarosan teljesen a feledés homályába merül? Vagy van még remény a számukra?

Royce a fél elf, a cinikus tolvaj és Hadrian a teshlor lovag már 12 éve elválaszthatatlan barátok. Tucatnyi alkalommal néztek szembe a halállal, de ilyen veszélyes küldetésben még nem vettek részt. Az emberiség léte a tét. Ha elbuknak, mindennek vége.

Percepluquis ősi városát kell megtalálniuk, ami mélyen el van temetve a föld alá. Többen próbálták már felkutatni a helyet, de még senki nem tért vissza onnan. Egy különös jelentőségű ereklyét kell onnan megszerezniük, amellyel talán az egész emberiség megmenthető.

Royce nemrég vesztette el azt a személyt, akit a világon mindenkinél jobban szeretett. Teljesen össze van törve, a szokásosnál is szótlanabb. Neki az út kapóra jön, megakar halni, mert úgy érzi, hogy csak így múlhat el a fájdalma.

Hadriant bűntudat gyötri, úgy érzi Royce miatta szenved. Szeretné Roycet újra boldognak látni és arra is vágyik, hogy ő is megísmerje azt a csodálatos érzést, amit Royce Gwen oldalán már átélt. Tudja, ha nem járnak sikerrel, akkor soha nem fogja a szerelmet sem megtalálni.

De nem csak ők vállalkoznak erre az öngyilkos útra, velük tart még 8 társuk is.

 • Degan Gaunt a pöcsfej. Egy piperkőc gyáva alak, aki mindig nyafog. Tiszta Joffrey a Trónok harcából, nekem legalábbis ő jutott róla mindig eszembe.
 • Arista a varázslónő, akit az egész úton rémálmok gyötörnek.
 • Alrik a király, aki nehezen viseli, ha Arista a nővére írányit. Fenn hordja az orrát, gőgős, mint Dany a Trónok harcában. Sérti a büszkeségét, ha gyengének látják.
 • Mauvin a gróf, kiváló kardforgató.
 • Myron a jámbor szerzetes, aki kielégíthetetlen étvággyal falja a könyveket, mindent egy olvasás után megjegyez és mindenre képes rácsodálkozni.
 • Wyatt a tengerész.
 • Magnus a morgós törpe, akit szívesen kinyírna mindenki és különös előszeretettel válik mindig köddé.
 • és Elden a szótlan fura óriás.

Útjuk során szörnyű, sötét aknák, alagútak, szűk üregek, földalatti tenger, veszélyes akadályok, vérszomjas emberevő goblinok, csúszó-mászó mindent megevő lények várnak rájuk. Szóval sok-sok izgalom, meg fordulat.

Míg ők tizen az életükért közdenek, addig Modina császárnő a fővárost szeretné mindenáron megvédeni és az egyre súlyosabb faggyal és menekültáradattal is fel kell vennie a harcot.

Eközben egy gonosz lélek 1000 éve arra vár, hogy hatalomra törjön.

Véleményem:

Az utolsó kötetben feltárulnak a múlt titkai. A szereplőknek legbensőbb félelmeikkel kell szembenézniük, még jobban megnyilnak előttünk és mindnyájan hatalmas jellemfejlődésen esnek át. A könyv végére nem is volt már olyan szereplő, aki ne váltott volna ki belőlem valamilyen érzelmet. Mindenki hozzánőtt a szívemhez.
Nagy örömömre komoly témák is szerepet kaptak a történetben, mint fajgyülölet, egyenlőség, őszinte barátság.

Egyre inkább úgy érzem, hogy férfi írók jobban tudnak írni a fájdalomról, a szerelemről. Könyv ugyanis rég ríkatott meg ennyiszer, mint ez.

A sírni tudó férfiak a gyengéim és Sullivan-e téren sem okozott nekem csalódást.

A szerelmi szál, a megható szerelmi vallomással tökéletes volt. Első kötettől erre vártam, így ugráltam örömömben, hogy beteljesült.

Imádom, ha egy történetben nincs tökéletes szereplő, imádom ha egy történet sokkol, meglep és a Percepluiqus még az utolsó oldalon is képes volt úgy meglepni, hogy szóhoz sem tudtam jutni a döbbenettől. Erre aztán egyáltalán nem számítottam.

A befejezéssel is teljesen elégedett voltam, semmilyen hiányérzetem nem maradt.

Mivel a Trónok harca két év múlva végetér, ezért jó lenne, ha utána egy új fantasy sorozatra csapnának le a készítők és ha erre esne a választásuk, akkor határtalan örömöt éreznék. Ez  a sorozat tévéképernyőre való.

Szomorú vagyok, hogy most búcsút kell intenem ennek a zseniális sorozatnak, de remélem nem örökre. Bízok abban, hogy egyre többen kedvet kapnak hozzá és akkor egy nap talán az előzményeket is kézbe vehetem. Addig viszont vár rám az újraolvasás.

Ha te még nem olvastad, akkor csapj le rá minél hamarabb, nem fogod megbánni. Lehet nem szeretsz bele elsőre, mint én, de a 3. kötettől szerintem már te is a rabjává fogsz válni. Vicces, szívetépő történet tele érzelemmel, izgalommal, összeesküvéssel, sok csavarral és remek karakterekkel.

Történet: 10/10
Szereplők: 10/10
Befejezés: 10/10

10/10

Könyv adatai

Kiadó: Fumax
Eredeti cím: Percepliquis
Műfaj: fantasy
Oldalak száma: 624
Borító: puha fedeles
Fordító: Matolcsy Kálmán
Teljes ára: 3995 Ft
Megjelent: angolul 2012, magyarul 2015
Más vélemények: Moly , Goodreads

MEGRENDELHETŐ: ITT

Michael J. Sullivan könyvei

 • Riyria krónikák

1. The Crown Conspiracy – Trónbitorlók 10/10
2. Avempartha – Az elfek tornya 10/10
3. Nyphron Rising – Birodalom születik 10/10
4. The Emerald Storm – Smaragdvihar 10/10
5. Wintertide – Télvíz idején 10/10
6. Percepliquis – Az elveszett város 10/10

 • The First Empire (Riyria világának előzmény története)

1. Age of Myth
2. Age of Swords
3. Age of War
4. Age of Legends
5. Age of Empire
6.

 • Riyria krónikák (előzmény történet)

1. The Crown Tower
2. The Rose and the Thorn
3. The Death of Dulgath

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: