Véleményem: Ann Chamberlin: Szafije, a szultán háremhölgye

szafijeUralkodónők 1.

Ann Chamberlin regénye a 16. századi egzotikus és fényűző oszmán birodalmba kalauzolja az olvasót. Valódi történelmi személyek kelnek életre a “női szultánok uralmának” nevezett időkből. E cselszövésekkel teli időszaknak Hürrem volt az egyik sarokköve. Egy velencei fiatal nemeslány történetét ismerhetjük meg, aki egy nap kalózok kezébe kerül, akik eladják a szultán háremébe. Azonban a lány eltökélt és megfogadja, hogy nem engedi, hogy rabszolga sorsba kényszerítsék, ő többre hivatott. Sajnos a lány megmentésére siető fiatal férfinek hatalmas árat kell fizetnie.

Egy élénk, romantikus történet keveredik a történelem nyers valóságával. 1562-ben Giorgio Veniero, egy 15 éves árva matróz- aki a regény kétharmadát elbeszéli – (a középső harmad harmadik személyben íródott), belopózik egy velencei kolostorba, hogy átadjon egy üzenetet a velencei dózsétól Szófia Baffonak, aki a távoli Korfu kormányzójának az alig 14 éves lánya. Szófiának azonnal haza kell utaznia, hogy eleget tegyen apja akaratának és hozzámenjen feleségül ahhoz a férfihoz, akit édesapja neki szán. Különben: a Dózse “keresztbe rak téged a térdén és úgy elpáhol mintha a saját lánya volnál”. A gyönyöröű és nagyon ravasz lány Korfu felé veszi az irányt egy hajón, ám Giorgio oldalán, aki belehabarodva Szófiába megakadályozza a lány szökését egy másik fiatal nemesemberrel.
Egy nap a hajót megtámadják a törökök, Szófiát magukkal viszik. A szerelmes Giorgio elkíséri a lányt Isztambulba, így önként vállalva a rabszolgaságot. Szófia szépségének köszönhetően azonnal a szultáni palotóba kerül. A háremi élettől elbűvölve és a szultán édesanyjának bizalmába férkőzve, Szófia nem csupán megízleli de kihasználja az elnyert hatalmat. Sajnálatos módon, Giorgio Venieronak nem jut ebből a szerencsés sorsból. Nem csupán a rabszolgák szörnyű sorsára jut, de még férfiasságát is elveszti.
A történet keserédes csúcspontján a két fiatal ismét találkozik…
Ami igazán lenyűgözövé varázsolja ezt a történetet, az az iszlám kultúra elragadó leírása, beleértve Giorgio fájdalmas rabszolgává válását is. A történelmi regények egy eleven és pazar fajtáját veheti kézbe az olvasó.

Véleményem:

“Hosszú életem során nem múlt el egyetlen nap sem úgy, hogy ne idéztem fel magamban azt a pillanatot, amikor először találkoztam Baffo kormányzó leányával. Akkor történt, amikor én Giorgio Veniero átmásztam az apácazárda falán.”

Nagy Szulejmán sorozat rajongóként határtalan örömöt éreztem, amikor a mamám megnyerte ezt a könyvet és így én is elolvashattam. A filmsorozat 4. évadának végét nem láttam, így nekem ez a könyv eléggé sok mindent elárult, hogy mi vár majd rám, de nem zavar. Sőt e infók hatására jobban is várom a 4. évadot, mint eddig. Érdekel, hogy ott Szafije, Nurbanu, Murad, Szelim és Eszmehan mennyiben lesz más, mint ahogy most megismertem őket.

A történet főszereplője a 14 éves Szófia Baffo és a 15 éves Giorgio Veniero.

Szófia egy nagyravágyó, elkényeztetett, hiú kislány, aki állandóan fenn hordja az orrát. Apja Korfu szigetének a kormányzója, aki arra kéri a lányát, hogy haladéktalanul kelljen útra. Szeretné férjhez adni a lányát egy helybéli úrhoz. Szófia viszont ezt nem akarja, ő Velencében akar maradni, mert csak itt válthatja valóra az álmait. Levelet ír a velencei dózsénak, hogy adja feleségül egy velencei nemes úrhoz azonnal. A dózse a válaszát az ifjú Giorgioval küldi el, aki az apácazárda falát átmászva nem is sejti, hogy a végzetébe indul.

Giorgiot felidegesíti a fennhéjázó, aranyhajú lány, de közben a rabjává is válik, képtelen kiverni a fejéből. A helyzetét a dózse parancsa sem könnyíti meg, ugyanis a nagybátyjának kell hazavinnie Korfura a lányt, útközben meg Giorgionak kell vigyáznia rá. hogy ne csináljon valami őrültséget.

Haza viszont már nem érnek, mert a hajójukat török kalózok támadják meg és Szófia a rabszolga piacon köt ki. Giorgio is majdnem oda kerül, de a török barátja megmenti ettől. A naiv fiú eszét ekkora már teljesen elveszi a szerelem, meggondolatlanul cselekszik, hibát hibára halmoz, kiakarja szabadítani a lányt bármi áron. Szófia viszont ezt már nem akarja, őt ugyanis rabul ejti a különös, szigorúan őrzött világ és a hárem. Úgy gondolja, ha Hürremnek sikerült az ujja köré csavarnia Szulejmánt és úgy irányítani, hogy az nem is tudott róla, akkor ez neki is sikerülhet. És ha sikerül, akkor megszerezheti azt a hatalmat, amire mindig is vágyott. Giorgio szíve összetörik, pedig ez semmiség ahhoz a szörnyűséghez képest, amilyenre álmában sem gondolt volna.

Végül Szófia és Giorgio is a háremben köt ki.
A hárem látszólag egy csodálatos hely, ahol a nők, eunuchok biztonságban, gondtalanul élnek, de valójában nem az. Tele van intrikával, cselszövéssel és minden nap egy küzdelem. Barátok, szövetséges nélkül esély sincs életben maradni.

Szerettem a könyvet, bár nem annyira, mint a Szulejmán sorozatot. Aprólékosan ki lett dolgozva a történet, iszonyatos volt olvasni ennyire részletesen a kasztrálásról, sok olyan kérdésre megkaptam a választ az eunuchokkal kapcsolatban, amit már régóta szerettem volna tudni. De mégsem tudtam annyira a történet hatása kerülni, mint szerettem volna és ez főleg a karaktereknek volt köszönhető. Számomra egy szereplő akkor van jól kidolgozva, akkor tudom őket megkedvelni, ha egy pozitívnak is vannak negatív tulajdonságai, vagy egy negatívnak pozitívak, itt viszont ez nagyrészt hiányzik.

Szófia, később Szafije a sorozat negatív hősnője, úgy mint a Szulejmánban Hürrem. Bárkin képesek átgázolni, nem törődnek mások érzéseivel. csak akkor barátkoznak, ha az érdekeik úgy kívánják.
Szafije okosabb, mint Hürrem volt 14 éves korában. Hürrem már az első napokban rengeteg ellenséget szerzett magának, Szafije viszont könnyen az ujja köré csavar mindenkit. Meg is lepett engem, hogy nem veszi észre senki, hogy milyen álnok kis kígyó valójában. Én pl. semmi jót nem láttam benne. Lenézi, visszataszítónak tartja a szegény és csúnya embereket. Képtelen örülni más boldogságának, sokszor arcátlanul viselkedik, állandóan kavar, nem törődik azzal, ha sértettségében másnak árt. Mondjuk e utóbbiak Hürremre is igazak, de Hürrem soha nem tett olyat, ami erkölcstelen lett volna. Ő inkább magával végezne, ha a szultán nem akarná őt többé. Ő valóban szereti a szultánt és a saját gyermekeit is, de Szafije semmiféle szeretetet nem mutat, legfeljebb csak maga iránt. Szafije ráadásul akkor akasztott ki a legjobban, amikor kiderült, hogy képes bárkinek szét tenni a lábát. Hürrem erre sosem lett volna képes. Szafijét akkor sem tudtam megsajnálni, amikor el volt keseredve. Örültem amikor szenved. Pedig én aztán a negatív szereplőket is meg tudom siratni.

Hürrem is később vívta ki a tiszteletemet, remélem Szafije is képes lesz erre, pl. akkor amikor már felnő és anya lesz ő is.

Vele ellentétben Giorgio nagyon szerethető. Egy jólelkű, kedves, naiv fiú, akinek nagy árat kell fizetnie azért, mert olyan lányba szeret bele, akibe nem lett volna szabad. Mély sebeket ejtenek rajta a történtek és általa jól megismerhettem milyen az amikor nem tartozik valaki se a férfiak, se a nők világához.

Nurbanu, Szulejmán és Hürrem fiának Szelimnek az ágyasa, unokájuknak az anyja. Amint Szulejmán meghal, ő lesz a valide szultána. akkor jön el az ő ideje. Erős nő, aki nem nagyon mutatja ki az érzéseit. Kíváncsi leszek milyen lesz az a jelenet a filmsorozatban, amikor ő és Hürrem először találkozik. A könyvben meg arra, hogy mikor jön rá Nurbanu, hogy egy olyan nőt vett az oltalma alá, aki a vesztét okozhatja.

Szelim kéjsóvár és még a gyerekeit sem simogatta meg sosem. Bejazidból, Musztafából sokkal jobb szultán lett volna, de Hürrem kavarása miatt ők sajnos már nem élnek.

Murád Nurbanu fia, 18 éves és az ópium rabja. Nem érdekli a harc, nem edz, nem vadászik, nem olvas, semmi nem érdekli. Így milyen szultán lesz belőle? Nurbanu azért vásárolja meg Szafijét, hogy csáberejével segítsen Murádnak. Murád nekem egyelőre túlságosan nyámnyila és irányítható. Remélem a későbbiekben megjön az esze és nem az alsó testrészével fog mindig gondolkodni.

Eszmehan Murád húga. A hárem védelmében élte egész életét. Jókedvű, jószívű, kedves, naiv, tisztalelkű, gyermeki, együtt érző, szeretetreméltó. Egy ártatlan lélek, aki semmit se tud a világról. Nekem ő egyelőre túlságosan is tökéletes, nincs semmi negatív tulajdonsága, ilyen ember meg nem létezik. Az 54 éves Szokoli pasához készül férjhez menni, aki négyszer annyi idős, mint ő. Védelmezője Abdullah az eunuch, akivel nagyon erős lelki kötelék alakul ki a könyv végére. És bevallom főleg az ő kapcsolatuk miatt lett számomra nagyon várós a 2. kötet. Engem teljesen lenyűgözött a lelki kapcsolatuknak a bemutatása.

Nem tökéletes a könyv, de ha Szulejmán rajongó vagy, ha érdekel a háremek világa, az eunuchokok élete, a török nép gondolkodása, kultúrája, történelme, akkor ez a te könyved, nem fogsz benne csalódni. Remélem a 2. részt is hamar kézben foghatom, érdekel miként folytatódik Szafije és Giorgio története.

Történet: 10/8
Szereplők: 10/6
Befejezés: 10/8

10/7

A könyv adatai

Kiadó: Trivium
Eredeti cím: Sofia
Műfaj: történelmi
Oldalak száma: 357
Borító: kemény fedeles
Fordító: Varga Csaba Béla
Teljes ára: 4490 Ft
Megjelent: angolul 1996, magyarul 2015
Más vélemények: Moly , Goodreads

MEGRENDELHETŐ: ITT

RÉSZLET A KÖNYVBŐL: ITT

  • Uralkodónők sorozat:

1. Sofia – Szafije, a Szultán háremhölgye 10/7
2. The Sultan’s Daughter – A szultán lánya
3. The Reign of the Favored Women

  • Szulejmán sorozat

1. Demet Altınyeleklioğlu: Hürrem, Szulejmán ágyasa
2. Demet Altınyeleklioğlu: Hürrem, Szulejmán asszonya
3. Ann Chamberlin: Szafije, a Szultán háremhölgye 10/7
4. Demet Altınyeleklioğlu: Ibrahim és Hatidzse
5. Fatima Melek: Hürrem boszorkánya
6. Demet Altınyeleklioğlu: Ibrahim és Hatidzse 2.
7. Ann Chamberlin: A szultán lánya
8. Fatima Melek: Szulejmán szíve

Reklámok

Egy hozzászólás to “Véleményem: Ann Chamberlin: Szafije, a szultán háremhölgye”

  1. Véleményem: Ann Chamberlin: Szafije, a szultán háremhölgye | Macar Haberler - Török Hírek Says:

    […] Az írás  folytatása az eredeti oldalon – elhaym.wordpress.com […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: