Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón /Üvegtrón 1./

üvegtronAz ismert világ leghíresebb orgyilkosa. Celaena Sardothien gyönyörű és halálos. A sors nagy dolgokat tartogat a lenyűgöző, ifjú nő számára.

Távolvég sötét, nyomorúsággal teli sóbányáinak mélyén egy megviselt,tizennyolc éves lány robotol a rabszolgák között. Életfogytiglanig tartó kényszermunkára ítélték. Hiába képezték ki a földrész legjobb orgyilkosai. Hiába lett a halálos mesterség leghíresebb művésze. Elkövetett egy végzetes hibát. Elfogták.

A kegyetlen börtönbe egy napon különös látogató érkezik. Az ifjú és felettébb jóképű Westfall kapitány meglepő ajánlatot tesz a rettegett orgyilkosnak. Szabad lehet, ha előtte végrehajt egy hihetetlenül vakmerő és elképesztően nehéz feladatot. Az ország koronahercege bajnokot akar küldeni az apja halálos versenyére. Csatasorba állnak a birodalom legtehetségesebb tolvajai és legkönyörtelenebb harcosai. A küzdelem tétje az életben maradás. Ha győz, Celaena visszanyeri a szabadságát. Függetlenül attól, hogy képes lesz-e megnyerni a kegyetlen versengést, megrázó felfedezés vár az ifjú hölgyre. Már csupán az a nagy kérdés, hogy meglágyulhat-e egy orgyilkos kőszíve.

Kedvenc szereplőm: Chaol

Nézőpont: E/3

Véleményem:

Amint elolvastam a fülszöveget úgy éreztem, hogy ezt a könyvet nekem mindenképp be kell szereznem. Orgyilkos, aki halálos, izgalmas történet fordulatokkal, ami kalandos is egyben. Imádom az ilyen sztorikat. Aztán kézbe vettem a regényt és nagyon hamar rá kellett jönnöm, hogy nem olyan lesz, mint amire számítottam.

A cselekmény nagyon lassan indult be, előfordult, hogy untam. Ennek ellenére a középkori fantasy világ ígéretes folytatást ígért.

Pár éve a világ tele volt gnómokkal, szellemekkel, nimfákkal, manókkal és sok más fajjal. Mindegyikőjük felett a nagyobb termetű halhatatlan tündérek uralkodtak. Majd Adarlanban terjedni kezdett a romlottság. A király fegyvert fogott és elkezdte kiirtani a titokzatos lényeket. A másféle népek és a tündérek a világ távoli és érintetlen helyein kerestek menedéket. Adarlan ura betiltotta a varázslást, ami aztán egy hónapra rá el is tűnt úgy, mintha nem is létezett volna. A 8 éves Celaenára e események után talál rá Adarlan leghírhedtebb orgyilkosa, aki a lányból egy “kiváló” orgyilkost farag. De a dicsőség nem tart sokáig, Celaenát elfogják és a távolvégi haláltáborba hurcolják és egy éven át kell dolgoznia a sóbányában szörnyű körülmények között. Az ekkor már 18 éves lány úgy érzi itt a vég, amikor csoda történik. Felkeresi őt a királyi testőrség kapitánya Chaol és Adarlan korona hercege Dorian. Azt szeretnék, hogy ő legyen a király új bajnoka, aki segít megvédeni a birodalmat az ellenfelektől. Celaena nem repes a boldogságtól, hogy annak a szörnyetegnek dolgozzon, aki nyomorúságos halálra ítélte, de négy év múlva szabad lehet, ezért elvállalja. Megérkeznek a nyomasztóan hatalmas üvegpalotába és innentől kezdve szerettem is, meg nem is a könyvet.

Celaenának 23 ellenfelet kell legyőznie, hogy bajnok lehessen. Az ellenfeleknek viszont nem igazán van személyisége, sőt már az elején tudni lehet kik között fog zajlani a végső harc és azt is, hogy ott ki fog győzni. Hol így az izgalom?

Celaena sem olyan, mint amilyennek lennie kéne. Egy orgyilkos, aki megjárta a poklot nem úgy viselkedik, mint ő. Kislányosan habzsolja az édességet, sokat nyafog, duzzog, öntelt, elképesztően szemtelen, könnyen elveszíti a hidegvérét, nem tud uralkodni magán és sokszor UNATKOZIK! Hogy tud valaki úgy unatkozni, hogy a könyvtár tele van könyvvel, meg ott vannak a kőkemény erőpróbák is. Mondjuk én soha nem is értettem, hogy tud valaki unatkozni, nekem inkább semmire nem jut időm, mert annyi mindennel kellene foglalkoznom. Sőt még arra sem ébred fel, ha valaki éjjel a szobájában járkál. Számomra ő ezek miatt csak egy tini kislány, semmiképp nem egy félelmetes orgyilkos.

Szerelmi háromszög. Ez is olyan dolog, amit nem bírok. Nem szeretem, ha a női főhős döntésképtelen. Ha valakit szeretünk szerelemmel, akkor egy embert szeretünk, nem kettőt. Egyikük csókjára vágyunk, nem mindkettőére. Ha viszont már így alakult, akkor remélem Celaenának lesz annyi esze, hogy Chaolt válassza. A 19 éves Dorian túl fiatal hozzá, meg ő a koronaherceg és unalmas már, hogy a legtöbb ilyen történetben mindig a herceg a befutó. Nincs bajom Doriannal sem, egy szerethető magányos könyvmoly, de akkor sem lehet ő Celaena párja. Chaol idősebb, kedvesebb, komolyabb. Ő jobban kordában tudná tartani a lányt, mellette nőnek érezhetné magát.

A bál. Volt egy olyan érzésem, hogy ez sem fog kimaradni. Nagy bánatomra. Valami ok miatt ezt a legtöbb ifjúsági regény nem bírja kihagyni és engem ez már idegesít. Ráadásul az egész jelenet Hamupipőke koppintás volt.

Zavart, hogy a szereplők állandóan vigyorognak, mintha mást nem is tudnának csinálni. Zavart, hogy Dorian és Chaol többször is ostobán viselkedtek. Úgy járkáltak be Celaena hálószobájába, mintha egy átjáró ház lenne. Már vártam mikor veszi észre valaki ezt az illetlen viselkedést, de fura mód senki nem tette szóvá. Pedig egy palota tele van katonával, besúgóval, vagyis erről Dorian anyjának mindenképp tudomást kellett volna szereznie. Ő mindenáron azt akarja, hogy a fiacskája megnősüljön és nem egy orgyilkost képzelt el mellé, hanem egy olyan butácska ribancszerű lányt, mint amilyen Kaltain Rampier. Érdekes jeleneteknek lehettünk volna szemtanúi, olyasminek, mint amilyen a Szulejmánban Mahidevran, Musztafa, Helena és Fatma között zajlik. Nagy hiba volt kihagyni.

“– Gyere, odaviszlek az ágyadhoz.
– Nem úgy vagyok rosszul – méltatlankodott az orgyilkos. Chaol leült az ágy szélére, és elkezdte felhajtani a takarókat. A belépő cseléd elkomorodva bámulta a padlót borító mocskot. Hátrakiáltott segítségért.
– Hát akkor hogy van rosszul?
– Megjött a… – dadogta nagy nehezen, és olyan forróvá vált az arca, hogy majdnem megolvasztotta vele a padlót. Jaj, te sötét fajankó!— Visszatért a havibajom.
A következő pillanatban már a kapitány arca is úgy lángolt, mint a lányé. Hátralépett, és beletúrt rövidre nyírt barna hajába.
– Én… ha tehát… akkor most talán távozom – dadogta, és meg- hajolt. Celaena minden baja ellenére önkéntelenül is elmosolyodott, mert a vitéz testőr olyan gyorsan eltűnt a szobájából, hogy azt akár menekülésnek is tarthatta volna. Ráadásul Chaol megbotlott a küszöbben, és majdnem kizuhant az előszobába.”

A könyv tele volt ilyen jelenetekkel is, ami aranyos, megmosolyogtató, de inkább a fiataloknak szól, engem az ilyesmi már nem tud lázba hozni. Én inkább a rejtélyes, brutális gyilkosságokat szerettem. Érdekelt ki az a titokzatos gonosz, aki sorra gyilkolja a jelölteket, mik azok a különös rémjelek, milyen hátborzongató, sötét erő ólálkodik a palota falai között. Remélem a folytatásban még többet kapok ezekből. Arra is nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit tesz majd akkor Celaena, ha a király olyan embereket akar megöletni vele, akiken ő inkább segíteni szeretne. Szóval bízok benne, hogy a 2. rész nem lesz ennyire tinis, ennyire meseszerű, legyen olyan, amilyennek egy orgyilkosos fantasynak lennie kell: sötét, durva, halálos, de azért érzelmekkel is teli.

10/7

Nem rossz könyv, csak én nem erre számítottam.

A könyv adatai

Kiadó: Könyvmolyképző
Eredeti cím: Throne of Gass
Műfaj: romantikus fantasy
Oldalak száma: 544
Borító: puha  fedeles
Fordító: Varga Csaba
Teljes ára: 2999 Ft
Megjelent: angolul 2012, magyarul 2013
Más vélemények: Moly, Goodreads

MEGRENDELHETŐ: ITT

Sarah J. Maas könyvei:

  • Üvegtrón

0,1-0,5 The Assassin’s Blade – Az orgyilkos pengéje és más történetek
1. Throne of Glass – Üvegtrón 10/7
2. Crown of Midnight – Éjkorona
3. Heir of Fire – A tűz örököse
4. Queen of Shadows –

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: