Robin LaFevers: Sötét diadal /A halál szépséges szolgálólányai 2./

sotetdiadalÁrulás, hűtlenség és veszély Szerelem és kaland, történelem és varázslat, bosszú és megváltás keveredik a Gyilkos kegyelem folytatásában. A XV. századi Franciaországban Sybella az elkeseredéstől és a gyásztól félig eszét vesztve érkezik a Halál titkos kolostorába. A halál szolgálólányai készségesen menedéket adnak neki. A segítségnek azonban ára van… Sybellát, akinek természetes tehetsége van a halál és a csábítás művészetében, a kolostor legveszélyesebb fegyverei között tartják számon. Ám ezek az orgyilkos képességek nemigen vigasztalják, amikor újra vissza kell térnie abba az életbe, amely kis híján megőrjítette. És miközben Sybella maga a halál istene által kovácsolt fegyver, a cél érdekében az istenség kénytelen lehetetlennek tűnő küldetésre indítani a lányt. Amikor a halál szolgálólánya a várbörtönben váratlan szövetségest talál, vajon a bosszún kívül talál magának mást is, amiért érdemes élni? Mint a sorozat első részét, LaFevers ezt a regényét is egymást szikrázóan gyorsan követő kalandokkal töltötte meg. Kitűnően ábrázolt karakterek, és egy gyors észjárású, bátor, lenyűgözően erős hősnő.

Kedvenc szereplőim: Ismae, Duval, Sybella, Rémlovag, Anne

Nézőpont: Sybella, E/1

Véleményem:

“Már tudom, miért nem volt d’Albret testén jel, és már tudom, miért nem halt még meg. Ami ennél is jobb: van valamim, ami nem volt még sosem: hitem. Hitem magamban, hitem Mortain istenben. De legfőképpen: hitem van a szeretetben is. A gyűlöletet nem lehet gyűlölettel legyőzni. Sötétséggel sem lehet meghódítani a gonoszt. Csak a szeretetnek van olyan hatalma, hogy mindkettőt meghódítsa.”

Sybella már az első részben felkeltette az érdeklődésemet, mivel megőrülve került a kolostor falai közé. Vajon mik történhettek ezzel a szegény 14 éves kislánnyal? A kolostorban töltött 3 év alatt látszólag jobban lett, de tudtam, hogy a lelki sebek ilyen gyorsan azért nem gyógyulnak be.

A Sötét diadal más, mint a Gyilkos kegyelem volt. Ebben a részben most nem nagyon vannak politikai játszmák, stratégiai megbeszélések, inkább a szereplők lelki világával foglalkozik az egész történet, jó sok belső vívódással, szívet tépő jelenettel.

A kolostor apátasszonyát ebben a részben még inkább megutáltam. Alattomos egy perszóna, nem törődik mások érzéseivel, csak a saját önző céljaival. Ő azt szeretné, ha valaki folyamatosan tájékoztatná d’Albret terveiről és úgy gondolja erre Sybella a legalkalmasabb, mivel ő azon a helyen nőtt fel. Ezért visszaküldi a lányt arra a gyötrelmekkel, borzalmakkal teli helyre, ahol csak szenvedésben és boldogtalanságban volt része. D’ Albret és fiai gonoszak, romlottak, brutálisak, tele vannak perverz, romlott, beteges vágyakkal. Hónapokat kibírni egy ilyen helyen ép ésszel nem nagyon lehet. Sybella mindennap azért imádkozik, hogy valaki szabadítsa ki végre ebből a rémálomból, mert ő ebből egyedül képtelen megmenekülni. Egy biztonságos helyről álmodik, ami távol van d’ Albret és az apátasszony mocskos áskálódásaitól, ahol szeretik, ahol védelmezik, ahol megbecsülik és ahol végre boldog lehet.

D’ Albret foglyul ejtette a warochi Rémlovagot, akire a hercegnőnek háborús időben nagy szüksége lenne. Sybellára hárul az a feladat is, hogy a súlyosan sebesült lovagot, aki tele van elfertőződött sebbel és töréssel kiszabadítsa és a d’ Albret embereitől és a francia katonáktól hemzsegő úton biztonságos helyre juttassa.

Sybellában és a Rémlovagban nagyon sok a közös vonás. Mindketten fájdalmasan sebezhetőek, mindketten megtörtek, elgyötörtek, szörnyű traumán mentek keresztül. Mindketten apránként fedik fel titkaikat és amikor azt hittem ennél rosszabb, sötétebb már nem jöhet, hát jött. Az összes titok közül a legutolsó volt a legborzalmasabb. Szegény Sybella. Ennyi szenvedést, fájdalmat elviselni, amit neki kellett. Ezek után nem meglepő, hogy megőrült, hogy nehezen nyílik meg, hogy hajlamos mindig a legsötétebb színben feltüntetni magát. Egy ilyen lánynak pont egy olyan férfira van szüksége, mint amilyen Rémlovag. Egy kedves, nagydarab, gyengéd vademberre, aki megérti mi lakozik Sybella lelkében.

“Ujjait ujjaim közé fűzi, majd lassan ajkához emeli kezemet és megcsókolja.
– Sosem gúnyolódnék veled. Az igazat mondom.
Ez a legerősebb vigasztalás, a legnagyobb biztonság, amit valaha éreztem……ahogy a kezemet fogja, ahogy ebben az érintésben becsületesség és ígéretek vannak. Végtelenül hálás vagyok, hogy ezt kapom tőle azok után, hogy milyen titkokat fedtem fel előtte. Legszívesebben örökké fognám a kezét, nem engedném el soha.”

Sybella története mellett folytatódik Anne harca is külső-belső ellenségeivel. Anne egyre nehezebben bírja népe szenvedését, a sok halált, a sok erőszakot. Emberei harcba vonulnak, ahonnan lehet nincs már visszaút. Ennyi emberi élet meg hatalmas ár a függetlenség megtartásáért.

Nagy örömömre rövid időre Duval és Ismae feltűnik a könyvben.

A Sötét diadal egy fájdalmas, lelket megérintő dráma, amit csak könnyes szemmel lehet végigolvasni.

Nem tudom mit tartogat majd az utolsó rész, de én már nagyon várom. Kíváncsi vagyok mi lesz Annithal, aki egy ártatlan lélek, akinek fogalma sincs mennyi csalárdság és ámítás veszi körül.

10/10

Imádtam.

A könyv adatai

Kiadó: Maxim
Eredeti cím: Dark Triumph
Műfaj: történelmi romantikus
Oldalak száma: 431
Borító: puha  fedeles
Fordító: Bozai Ágota
Teljes ára: 3299 Ft
Megjelent: angolul 2013, magyarul 2014
Más vélemények: Moly , Goodreads

MEGRENDELHETŐ: ITT

Robin LaFevers könyvei:

  • A halál szépséges szolgálólányai

1. Grave Mercy – Gyilkos kegyelem 10/10
2. Dark Triumph – Sötét diadal 10/10
3. Mortal Heart – Halandó szív

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: