Totál szívás /Breaking Bad/ 1. – 2. évad

breakingbadVéleményem:


A sorozatot pár éve ajánlották nekem először. Akkor elolvastam miről szól, néztem róla képeket és úgy éreztem ez nem nekem való. Akkor még úgy voltam vele, hogyha kép alapján nem vonzó a főhős, akkor már nem is érdekel, meg a történet sem olyan volt, mint amiket akkoriban nézni szerettem. Aztán teltek az évek, én is sokat változtam, így amikor újra ajánlani kezdték nekem a sorozatot, akkor már más szemmel néztem rá. Megfogadtam, hogyha az első évadtól adni fogja valamelyik tv csatorna, akkor én mindenképp nézni fogom. Ez a pillanat akkor jött el, amikor az AMC elkezdte adni. Köszi AMC.

Walter White, a kémiatanár az 50. születésnapján tudja meg, hogy végső stádiumú tüdőrákban szenved és alig egy éve van hátra. Szereti a várandós feleségét és gondozásra szoruló tinédzser fiát, ezért úgy dönt, hátralevő idejében a lehető legtöbb pénzt gyűjti össze. Erre azonban csak a törvény másik oldalán van lehetősége, ezért szövetkezik egykori, drogdíler diákjával és belefognak a metamfetamin gyártásába. Hamar kiderül, hogy Walterrel ellentétben Jesse egy pancser, és már az első üzletkötésnél összehoz másfél hullát. Walter elindul a lejtőn, ahol nincs megállás.

Nem szerettem bele azonnal a sorozatba, mondjuk ez nálam amúgyis ritka eset, de csalódott sem voltam az első rész után. Bírtam Walter és Jesse szerencsétlenkedéseit, ahogy semmi nem akart összejönni nekik, amit elterveztek, meg nagyon érdekelt, hogy Walter személyisége milyen változásokon megy át majd a sorozat alatt. Mert aki egyszer elindul lefelé a lejtőn, onnan már nagyon ritkán van visszaút.

Egyetlen problémám volt csak vele, de ez nem a sorozat hibája, ez pedig a rák téma. Nagyon sok szerettemet vesztettem el e szörnyű betegség által, sőt volt olyan időszak, amikor azt hittem én is beteg vagyok. Pokoli volt és félelemmel teli. Azóta engem e téma a sok fájdalomra emlékeztet, nyomaszt, rossz lesz tőle a kedvem és a sorozat eleinte nagyon sokat foglalkozott vele, mivel a történet szempontjából fontos volt. Én meg hiába akartam élvezni ekkor a sorozatot nem ment. Nem szerettem, amikor Walter és családja erről beszélget, nem szerettem, amikor kórházba jár, orvosok vizsgálják. Ha meg nem tudom élvezni, nem adhatok magas pontszámot valamire, bármennyire is szeretném. Tudom most sokan azt gondolják, ha nem élveztem miért néztem mégis. Azért mert ez olyan sorozat, amit szerintem nem lehet megítélni egy évad alapján, meg érdekelt, hogy azok a részek, amik majd nem Walter betegségéről szólnak, azok milyen hatással lesznek rám. Mondták nekem, hogy lesz ilyen, így meg könnyebb volt kitartani. Mondjuk amikor feltűnt Tuco, aki olyan idegesítő és ellenszenves figura, mint Oberyn a Trónok harcában, akkor a kitartásom egy kicsit megingott, de nem adtam fel és örülök, hogy így tettem.

breaking2

A nagy változás a 2. évad felénél következett be. Számomra egy sorozatban fontosak az érzelmek. Amikor egy baráti társaság annyira összetartó, hogy minden helyzetben számíthatnak egymásra, vagy amikor a főszereplő a családját annyira szereti, hogy fontosabbak neki, mint a saját élete, vagy éppen egy szerelmi szál. Walter ugyan az első résztől szereti a feleségét Skylert, de számomra egy olyan kapcsolat, ahol nem beszélik meg a problémákat, ahol hazudnak egymásnak, titkolóznak egymás előtt, nem őszinte. De feltűnt Jane és innentől kezdve Jesset már nem egy drogos lúzernek tartottam, hanem egy tragikus sorsú fiúnak, aki nagyon tud szeretni. Ő meg nagyon szerette Janet, tiszta szívből.

Nem szeretem a kevés szereplős történeteket, ezért nagyon tudtam örülni, hogy Jane mellett több olyan zseniális karakter is feltűnt, akiket egyből meg tudtam kedvelni.

Saul Goodman, egy ügyvéd, akitől nem áll távol a bűnözés. Az elhanyagolt kinézete ellenére nagyon ért a munkájához, képes a problémák megoldására, mindig megtalálja a kiskapukat az ügyfelei érdekében. Szeretem, hogy rengeteget tud dumálni. 😀

Gustavo “Gus” Fring: neki a szeme sem áll jól, de én imádom az intelligens negatív szereplőket, ő meg nagyon okos. Sokszor meg tud lepni, főleg amikor váratlan pillanatokban is képes feltűnni.

Mike Ehrmantraut-t annyira még nem ismerem, de az első jelenete nagyon ütősre sikerült. Saul Goodman-nek dolgozik, mint magánnyomozó, illetve Gusnak mint bérgyilkos, takarító. Remekül ért a bizonyítékok eltüntetéséhez. 🙂

A legkiemelkedőbb rész mindenképp a 2. évad 12. epizódja. Itt következett be az a fordulópont, ami után már nem tudok úgy tekinteni a sorozatra, mint korábban. A 2. évad feléig úgy gondoltam ez nem olyan típusú dráma, mint a Kalandos nyár, Trónok harca, Walking dead, Öltések közt az idő, Scrapped princess, Suikoden meg a többi kedvencem, vagyis soha nem fog megérinteni lelkileg és meghatni, felkavarni úgy, hogy a rész után pár percig megszólalni sem tudok majd. Ebben a részben megtörtént. Sőt ez a rész Walter életében is fordulópont, mert itt éri el azt a határt, amit ha átlép, akkor onnantól már soha nem lehet az, aki volt. John Cleaver a Szörnyeteg úrban átlépte ezt a határt, de Theon a Trónok harcában végül nem. Vajon Walter mit fog tenni?

Szinkronra sem lehet panasz, én teljesen elégedett vagyok vele.

Walter “Walt” White – Háda János
Skyler White – Orosz Anna
Jesse Pinkman- Szabó Máté
Henry “Hank” Schrader – Barbinek Péter
Marie Schrader – Németh Borbála
Walter “Flynn” White – Czető Roland
Saul Goodman – Kassai Károly
Gustavo “Gus” Fring – Jakab Csaba
Mike Ehrmantraut – Varga T. József
Jane – Bogdányi Titanilla

Az évadzáró is tartogatott meglepetéseket, egyedül a műtét
lombozott le. Örülök, hogy nem dobtam a sorozatot, mert akkor nagy hibát követtem volna el.

1. évad 10/6 – 2. évad 10/8

Sorozat részei

1. évad 10/6
2. évad 10/8
3. évad
4. évad
5. évad

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: