Robin LaFevers: Gyilkos kegyelem /A halál szépséges szolgálólányai 1./

gyilkoskegyelemFIATAL, GYÖNYÖRŰ ÉS HALÁLOS. A fiatal Ismae-t, akit a halál istenének szolgálói képeztek orvgyilkosnak, a Bretagne-i udvarba viszik küldetést teljesíteni. Ismae azonban azt tapasztalja, hogy nincs felkészülve; nemcsak az intrikák és árulások játszmáira, hanem a lehetetlen választásra sem, amelyben pedig döntenie kell. Mert hogyan tölthetné ki a Halál bosszúját egy olyan emberen, aki – bármennyire küzdött ellene – meghódította a szívét? Veszélyekkel teli történet: intrikák, mérgek, szeszélyek; de végül megmutatkozik a helyes út?

Kedvenc szereplőim: Duval, Ismae, Anne.

Nézőpont: Ismae, E/1

Véleményem:

” A Halál szolgálóleánya vagyok. Az Ő sötét árnyékában járok és az Ő akaratát hajtom végre. Életem egyetlen célja Őt szolgálni.”

Nem számítottam rá, de engem már az elején rabul ejtett a történet, pedig az még csak a kezdet, később még ennél is jobb lett.

1485-ben Bretagne-ban a 14 éves Ismae élete egy pokol. A férfi, aki felnevelte, akit apjának hitt, sosem szerette. Amint alkalma adódik rá, el is adja egy szadista állatnak. Ismaet a nemi erőszaktól a hátán lévő Halál istenének jele menti csak meg. Egy pap ezután titokban a Szent Mortain kolostorába viszi a lányt. Ismae itt tudja meg, hogy az ő apja valójában Mortain, a Halál istene és az ő feladata ezentúl őt szolgálni. Megtanítják neki, hogy kell sokféle módon férfit ölni, hogy legyen észrevétlen, ravasz és a méregkeverés művészetét is elsajátítja. Ismaenek több különleges képessége is van, az egyik, hogy meg tudja mondani ki, mikor hal meg, nekem a Death note-ot juttatta az eszembe.

3 év múlva már feladatokat kap és ha minden feladatot jól teljesít leteheti az örök fogadalmat és végleg a kolostorhoz tartozhat. .Ismae már nagyon várja ezt a pillanatot.

Ismae küldetései azonban mindig keresztezik Gavriel Duval útját, emiatt többször konfliktusba keverednek egymással, én meg imádtam amikor veszekednek. Azt a hírt is rémülten fogadják, hogy egy fontos feladatban együtt kell dolgozniuk.

Bretagne szeretné megtartani a függetlenségét, de Franciaország viszont magának szeretné megszerezni a kis országot. Ők akarják eldönteni azt is, hogy ki legyen Bretagne uralkodónőjének, Anne-nek a férje. Anne dolgát az is megnehezíti, hogy áruló van a legközelebbi tanácsadói között, vagyis valaki olyan szivárogtat ki információkat a franciáknak, akinek az lenne a kötelessége, hogy óvja, védelmezze és segítse a hercegnőt. Ismaenek és Duvalnak ezt az árulót kell megtalálnia még mielőtt minden késő lenne.

Az udvari élet engem teljesen a Szulejmánra emlékeztetett. Rengeteg az intrika, áskálódás, ármány, cselszövés, összeesküvés. politikai, hatalmi játszma, stratégiai beszélgetések, merényletek, különféle mérgek. Nem lehet tudni ki az, aki ravaszul szövi a hálóját a háttérben. Nem lehet tudni kiben lehet megbízni, ki mond igazat, ki hazudik, ki az áruló, ki nem. Imádom az ilyen sztorikat, számomra mindig nagyon izgalmasak.

Egy jó történet azonban nem ér semmit szerethető főhősök nélkül és szerencsére itt nem is volt hiány belőlük.

Ismae bátor, kiszámíthatatlan, sokszor morfondírozik azon, hogy mi a helyes, mi a helytelen. Mindig hűen kövesse a kolostor parancsait, vagy hallgasson a szívére és járja a saját útját? Nem könnyű döntés, hisz sok mindent köszönhet a kolostornak, nem lenne szép dolog hátba szúrni őket. Sőt mi van akkor, ha Mortain téved, mert sokszor nem azokat jelöli meg, akiket kellene. Ismae meg nagyon szeretné tudni, hogy miért.

Gavriel Duval a 25 éves férfi főhős udvarias, védelmező, gyengéd, remek stratéga és mindenkit elfogad olyannak amilyen. A családjáért mindenre képes, a saját életét és boldogságát is képes lenne feláldozni miattuk. Vagyis ő teljesen olyan, mint Peter Watson a Kalandos nyár-Párizsból, egy álompasi, akibe az első pillanatban menthetetlenül bele lehet szeretni és Ismae sem tud neki ellenállni. ❤

“Nem tudom, miért vonzódom hozzá. Nem olyan szép, mint de Lornay, és nem olyan könnyed érzés vele lenni, mint Rémlovaggal. Öccse modora elbűvölőbb, és mégis…
Duval dobogtatja meg a szívemet, ő zavarja össze elmémet, miatta akad el lélegzetem. Mert akkor is kedves, ha éppen dühös; nem a jó modor felszínes kedvessége ez, hanem igazi törődés.”

Szívet melengető az, ahogy Duval védelmezi azokat, akiket szeret, ahogy megszeretné őket óvni a további fájdalmaktól. Amikor meg kiderül mennyire sebezhető, a szívem szakadt meg érte.

Anne is őszintén szereti a bátyját, az életét is rábízná. Engem nem ért váratlanul, hogy Anne mindössze csak 12 éves, hisz abban az időben 12-13 éves lányok már felnőttnek számítottak. Bölcs, lelkiekben erős, magabiztos, határozott, küzd az igazságért, boldogságért, országért. Képes felvenni a harcot a vén, ocsmány, kövér kérőjével d’ Albrettel is, aki mindenáron a hercegséget szeretné megkaparintani, de egy fiatal lány sem lenne az ellenére. De azért vannak pillanatok amikor látszik, hogy ő még nagyon fiatal. Csodáltam a lelki erejét, nagyon.

Csata, harc nem volt, mivel ezeknél Ismae nem volt ott. Ez az egyszálas történetek hátránya, de itt engem most ez sem zavart, ezek nélkül is mindent megkaptam.

A cselekmény még nem zárult le, sok még a megválaszolatlan kérdés és érdekel az is, hogy mi lesz Annithal, akinek az a sorsa, hogy örökre a kolostor rabja legyen, soha ne lépjen ki a falai közül, vagy ott van Sybella, aki egy pokoli megbízatásban ragadt.

10/10

Új kedvenc sorozatot avattam.

A könyv adatai

Kiadó: Maxim
Eredeti cím: Grave Mercy
Műfaj: történelmi romantikus
Oldalak száma: 488
Borító: puha és kemény fedeles
Fordító: Bozai Ágota
Teljes ára: 3299 Ft
Megjelent: angolul 2012, magyarul 2013
Más vélemények: Moly, Goodreads

MEGRENDELHETŐ: ITT

Robin LaFevers könyvei:

  • A halál szépséges szolgálólányai

1. Grave Mercy – Gyilkos kegyelem 10/10
2. Dark Triumph – Sötét diadal
3. Mortal Heart – Halandó szív

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: