Trónok harca 1. évad

tronokVéleményem:

A sorozatot először 5 éve ajánlották nekem, akkor fel is tettem a kívánságlistámra, de aztán a nézését egyre inkább halogattam. Azért, mert a Spartacushoz hasonlították, azt meg a sok szex és trágár beszéd miatt egy rész után dobtam. Szörnyű, nézhetetlen sorozat volt a számomra. Idén viszont a tesómat és anyukámat nagyon érdekelni kezdte a sorozat, így eljött az ideje, hogy én is sort kerítsek rá, hisz este családdal filmezni nagyon jó dolog. Az első rész végül jobb lett, mint amire számítottam.

tronok2

Amik tetszettek:

A történet, ami egy kitalált világban játszódik, ahol Westeros kontinensén vívnak vérre menő háborút a nemesi családok és szövetségeseik az egész birodalom feletti uralmat jelképező Vastrónért.

Westeros fölött valaha a sárkánykirályok uralkodtak, ám a Targaryen-dinasztiát 15 évvel ezelőtt elűzték, és most Robert Baratheon uralkodik hű barátai, Jon Arryn, majd Eddard Stark segítségével. A konfliktus középpontjában Deres urai, a Starkok állnak. Olyanok, mint a föld, ahol születtek: makacs, kemény jellemű család. Szemünk előtt hősök, gazemberek és egy gonosz hatalom története elevenedik meg.
Ám hamar rá kell ébrednünk, hogy ebben a világban mégsem egyszerűen jók és gonoszok kerülnek szembe egymással, hanem mesterien ábrázolt jellemek bontakoznak ki előttünk különböző vágyakkal, célokkal, félelmekkel és sebekkel.

A csaták: mind látványos, izgalmas, véres.

A drámai fordulatok, amiből főleg kettő érintett meg nagyon engem. Az egyik a 2. részben, a másik meg a 9. részben történt. Mindkettő fordulat nagyon sokkolt, még úgyis, hogy az egyiket már korábban lespoilereztem magamnak.

A rejtélyek, a cselszövések, a hatalmi játszmák, amikből szintén nem volt hiány.

A karakterek, akik között volt olyan, akiket nagyon hamar meg tudtam kedvelni. Voltak olyanok, akiket nagyon tudtam gyűlölni, de közben örültem, hogy vannak, mert izgalmassá teszik a történetet. Voltak olyanok, akiket egyik pillanatban bírtam, vagy sajnáltam, a másikban viszont nagyon tudtak idegesíteni. Meg akadtak olyan ellenszenves szereplők is, akiknél minden percben azt vártam, hogy mikor nyírják már ki őket és nagy örömömre nem mind élte meg közülük az évad végét. De sajnos nem csak a rosszak hullottak, hanem a jók is, így itt aztán senki nincs biztonságban.

tronok3

Akit nagyon kedveltem:

Eddard Stark Deres Ura, Robert Baratheon király barátja és segítője. Nem akarta ezt a tisztséget, de Jon Arrynt, Robert korábbi segítőjét meggyilkolták, ő meg szeretné kideríteni mi történt valójában. Királyvárban töltött ideje alatt rájön, hogy Jon Arrynt a királynő gyilkoltatta meg, mégpedig egy nagyon súlyos titok miatt. Nedet hamar a szívembe zártam, nagy az igazságérzete, sok teher nyomja a vállát, nagyon jó ember, sőt a női szemnek is kellemes pillanatokat tudott okozni, mert szerintem és anyukám szerint is ő a sorozat legférfiasabb, legvonzóbb szereplője . ❤

tronok4

Akiket szimpatikusnak találtam

Havas Jon Ned Stark fattyú fia, aki csatlakozik az Éjjeli Őrség Testvériségéhez a Falon. Tehetséges harcos, de a hevessége és igazságérzete gyakran bajba keveri. Kedves fiú, nem lehet őt nem szeretni, de nekem egyelőre még túl tökéletesnek tűnik. A fehér rémfarkasát Szellemet nagyon bírom.

Arya Stark Lord Eddard Stark második lánya, még csak 9 éves. Fiúsan viselkedik, a kardvívás jobban érdekli, mint a varrás. Havas Jontól kap egy kisméretű kardot, melyet Tűnek nevez el. Rémfarkasa Nymeria. Akaratos, makacs, vakmerő, de amikor ő szerepelt sosem unatkoztam.

tronok5

Akiket szerettem is, meg nem is.

Khal Drogo a dothrakiak hadura, aki feleségül vette Daenerys Targaryent. Még soha nem győzték le a harcmezőn. Eleinte ridegnek és érzéketlennek tartottam, sőt durvának is, amikor szegény Daeneryst mindig hátulról hágta meg, de aztán ahogy egyre jobban beleszeret a lányba és egyre gyengédebb lesz vele én egyre inkább megszerettem.

Daenerys Targaryen: Ő és a bátyja, Viserys, Robert Baratheon trónra lépése óta száműzöttek. Viserys meg akarja szerezni a trónt, ezért eladja őt Khal Drogónak, a dothraki lovasvezérnek. Eleinte nagyon sajnáltam őt, nagyon átjött mennyire boldogtalan, meg mennyire fél, mert nem tudja mi vár rá. Aztán volt egy pillanat amikor úgy éreztem nem fogom szeretni, akkor amikor egy lány tanítgatta, hogy kell örömöt okozni egy férfinak. Akkor azt gondoltam, hogy ő olyan karakter lesz, aki nőkkel és férfiakkal is szexelni fog és sokszor mutogatják majd meztelenül, hogy a férfi nézők gyönyörködni tudjanak szépségében. Szerencsére ez az első évadban nem következett be, de még mindig tartok tőle, hogy egyszer ez be fog.  Nagyon erős lány, bármi is történik nem roppan össze, ő olyan, akiből jó uralkodó válhatna, ha övé lenne a trón. Drukkolok neki.

Tyrion Lannister: Cersei és Jaime Lannister öccse, akit Ördögfiókának neveznek. Törpének született, fizikálisan gyenge, de művelt és gyors észjárású, minden helyzetet képes az előnyére fordítani. Amikor megpillantottam egy ágyban sok meztelen szajha társaságában azt gondoltam, hogy ki ez az idegesítő kanos törpe? Aztán szerencsére voltak jó pillanatai, meg Láng Balázs miatt sem tudtam volna utálni, de azért mégis az ő jelenetei közben unatkoztam a legtöbbször.

Sansa Stark Eddard legidősebb lánya, akit Robert király legidősebb fiának, Joffreynak szánnak. Rémfarkasa Lady. Rettenetesen naiv, mindenkiben a jót látja, Sokszor felpofoztam és rá kiabáltam volna, hogy vegye már észre mi történik körülötte, vegye észre ki a jó és ki a gonosz. Amikor már nagyon idegesített, akkor egy váratlan fordulat hatására megváltozott róla a véleményem. Most már sajnálom őt és nagyon érdekel mi lesz vele.

Bran Stark Eddard Stark negyedik gyermeke. Rémfarkasának neve Nyár. A királyi udvar Deresben történő látogatásakor meglátja Jaime Lannistert és Cersei királynét, amint éppen egymással foglalkoznak, Jaime erre kilöki a torony ablakából. Bran túléli, de soha többé nem tud majd járni. Rejtélyes és  érdekes karakter a számomra, de azért ő is tudott unalmas perceket okozni.

tronok6

Akiket gyűlöltem, de jó, hogy vannak, mert izgalmassá teszik a történetet.

Petyr Baelish, becenevén Kisujj felügyeli a pénzügyeket. Egy igazi manipulátor, akinek a szeme sosem áll jól. Nem lehet benne megbízni, ha az érdekei úgy kívánják bárkit képes hátba szúrni.

Joffrey Baratheon a Hét Királyság koronahercege. Cersei Lannister legidősebb gyermeke. Akaratos, gonosz és kegyetlen, ugyanakkor gyáva és egy igazi pöcsfej.

Cersei Lannister a Hét Királyság királynője, Robert Baratheon felesége. Gyermekkorától kezdve szerelmes ikertestvérébe, Jaime-be, köztük vérfertőző viszony alakult ki. A hatalomért és a családjáért bármire képes.

Jaime Lannister a Királyi Testőrség tagja, nagyon tehetséges kardvívó. és ő az egyetlen, aki a családban Tyriont is kedveli.

tronok7

Akiket nagyon nem bírtam és mindig azt vártam mikor öli meg őket valaki.

Robert Baratheon a jelenlegi király. Az uralkodása alatt elhízott és elpuhult, csak a vadászat, a lovagi tornák, a bor és a testi örömök érdeklik.

Viserys Targaryen a Targaryen-dinasztia száműzött hercege. Arrogáns, tiszteletlen és önző, csak magára gondol, meg arra, hogy övé legyen a Vastrón.

Theon Greyjoy majdnem tíz évig Ned Stark túsza és gyámfia volt. Ennek ellenére hűséges a Starkokhoz. Engem valami miatt viszont nagyon idegesít.

Lysa Arryn Jon Arryn özvegye, Catelyn Stark húga. Egy zakkant nő, aki a nem csecsemőkorú gyermekét még mindig szoptatja.

Robin Arryn Lysa Arryn egyetlen gyermeke. Beteges, éretlen, nagyon kötődik az anyjához, aki még mindig szoptatja. Mindig arra vágyik, hogy a foglyokat kirepítsék Sasfészekből, de én meg azt várom, hogy ő is repüljön.

tronok8

Ha az eddigieket venném figyelembe, akkor könnyen lehetett volna 10 pontos a sorozat, de nem lett az.
Azért, mert a fentebb említetteken kívül még nagyon sok szereplő volt a történetben. Olyan szereplők, akiknek a nevét sem lehetett megjegyezni, érdektelenek voltak, a hátterük is kidolgozatlan volt, vagy nem volt semmi lényeges szerepük  eddig.
Többször előfordultak unalmas párbeszédek, amikor két szereplő képes volt a nagy semmiről beszélgetni.
De legjobban a meztelen jelenetek zavartak és a szex, amik nekem már túl közönségesek voltak és a történethez sem tettek hozzá semmit. Nem a Drogo és Daenerys közötti jelenetekre gondolok, azt muszáj volt így bemutatni, mert fontos volt a karakterek jellemének alakulása miatt, hanem a prostik jeleneteire. Én mindet kihagytam volna. Amikor két lány szexelt 5 percen keresztül  az rettenetesen ízléstelenül volt megcsinálva. Én nem pornó elé ültem le, nem vagyok az ilyenre kíváncsi. Ha ezeket kihagyták volna, akkor meg tudtam volna bocsátani a sok szereplőt, meg az unalmasabb pillanatokat is és nyugodt szívvel adtam volna 9 pontot az első évadra. Az izgalmak és Ned miatt megérdemelt volna ennyit a sorozat, de így nem tudom  színvonalasnak nevezni.

Jó sorozat, egy fantasy rajongónak szerintem nem szabad kihagynia, de nem tökéletes, nem olyan zseniális, mint aminek sokan tartják.

10/8

Reklámok

2 hozzászólás to “Trónok harca 1. évad”

  1. Junchi Says:

    Egybevág a véleményünk, sokszor szinte kísértetiesen, például itt: “Amikor megpillantottam egy ágyban sok meztelen szajha társaságában azt gondoltam, hogy ki ez az idegesítő kanos törpe?” De amúgy Tyrion lesz a sorozat messze legjobb karaktere, majd meglátod később. 😀

    Amúgy hajrá a továbbiakhoz. Szerintem remek sorozat, bár azért közel sem annyira, mint ahogy szeretik emberek beállítani, a 3. évad pedig egy túlélőshow, de azért meg bőven kárpótol a negyedik, ami (szerintem) a sorozat legjobbja.

  2. Elhaym Says:

    Pont most írtam a 2. évadról és ott már sokat változott a véleményem Tyrionról. 🙂

    Köszi. Hamarosan kezdjük a 4. évadot, nagyon kíváncsi leszek rá.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: