Brian McClellan: Vérrel írt ígéretek

A lőpormágus trilógia 1.

verrelirt„A királyok kora lejárt – és én fojtottam vérbe.” Tamás tábornagy királyellenes puccsa korrupt arisztokratákat küldött a guillotine alá, és éhezőket juttatott kenyérhez. Egyúttal azonban háborút provokált a Kilenc Nemzetekkel, és belső támadásokat a királyhű fanatikusok részéről. Közben Tamás állítólagos szövetségesei, az Egyház, a munkások szakszervezete és a zsoldoscsapatok között kapzsi hatalmi harcok törnek ki. Kifogyva a lehetőségekből, Tamás saját félelmetes lőpormágusi képességei mellett csak kevés bizalmasára támaszkodhat. Közülük leginkább saját elhidegült fiára, a megkeseredett Tánielre, aki briliáns lövész és lőpormágus, és Adamatra, egy nyugdíjazott rendőrfelügyelőre, akinek hűségét zsarolással teszik próbára. A külső és belső ellenség szorításában vergődve, felerősödnek a rémült suttogások pusztításról és halálról, és a földre visszatérő egykori istenekről. Persze, ezek csupán babonás vén parasztok legendái – modern, tanult emberek már nem hisznek az ilyesmiben. Pedig talán jobban tennék… A Legjobb fantasy debütálás, David Gemmell Morningstar díjának nyertese 2014-ben.

Véleményem:

“A világ változik. Az emberek nem azért léteznek, hogy  a kormányukat, vagy a királyukat szolgálják. A kormányok léteznek azért, hogy az embereket szolgálják, vagyis az embereknek joguk van beleszólni azoknak a kormányoknak a működésébe.”

Nagyon kevés történetbe tudok beleszeretni már az első pár oldalon, de itt most ez történt. Az alaptörténet, a világfelépítés, a karakterek mind azonnal belopták magukat a szívembe és ekkor még nem is tudtam, hogy mennyi izgalom, bonyodalom, váratlan fordulat fog még várni rám. Olyan sok, hogy egyáltalán nem volt időm unatkozni olvasás közben. Szóval  megint egy olyan könyv akadt  a kezembe, amibe akkor se tudnék belekötni, ha akarnék, annyira egyben van az egész.

A világ nagyon jól fel van építve. A legenda szerint Kresimír isten hozta létre a Kilenceket. Kiválasztott 9 királyt, hogy azok kormányozzák a megteremtett országokat. Minden királyhoz rendelt egy varázslókból álló királyi társaságot, hogy védelmezzék és tanácsokkal lássák el őt. Ezeket Kiváltságosoknak nevezte el. A Kiváltságosok felfoghatatlan erővel rendelkező nagy hatalmú varázslók, akik a kesztyűjükkel képesek parancsolni villámnak, tengernek, viharnak, földnek, tűznek stb. A gyógyítók a legritkább Kiváltságosok. A varázsrontók meg olyan Kiváltságosok, akik feladták veleszületett varázsképességeiket, hogy képesek legyenek kioltani a mágiát.

A második szinten állnak a Különbök, vagyis a lőpormágusok. Nem tudnak varázsolni, de szívósabbak az átlagembereknél. Egy lőpormágus akár másfél kilométerre is el tud repíteni egy golyót és mindig pontosan célba találnak. Az elméjük erejével képesek irányítani is a golyók mozgását és lőport nyelve erősebbek és gyorsabbak is, mint egy normál ember. Közelharcban viszont nem sok esélyük van a Kiváltságosok mágiájával szemben.

A harmadik szinten állnak a Fortélyosok. Képességeiket inkább tehetségnek, mintsem varázserőnek lehet nevezni. Az egyedi képességek ilyesmik lehetnek: Nincs szüksége alvásra, észreveszi  a hazugságot stb. és a harmadik szemükkel képesek észlelni is a varázslatot.

A történet egy 18. századhoz hasonló kitalált világban játszódik. Sokan már nem hisznek a legendákban, babonákban, mítoszokban, pedig jobb lenne ha nem vennék félvállról a jóslatokat. Adroban az emberek XII. Manhouch király uralma alatt éheznek, nyomorognak. A kincstár üres, de a király még ekkor sem hajlandó lemondani a fényűzésről. Adót emelne, meg azt tervezi, hogy eladja az országot a szomszédos birodalomnak Keznek. Tamás tábornagy ezt a helyzetet már nem  tűri. Tudja, hogy Kez uralma alatt az emberek még jobban szenvednének, nem lenne beleszólásuk semmibe és úgy élhetne mindenki, mint egy  rabszolga. Tamás egy nap fogja magát és összeesküvő társaival puccsot hajt végre. Megölik a királyt, lemészárolják a Kiváltságosait, a nemesek többségét kivégzik. Az országra rákényszerítik a változást, a népre pedig azt, hogy valamiképpen reagáljon rá. Az utcákon eluralkodik a káosz, véres összecsapások zajlanak mindenfelé. Veszély, árulás, kémek ólálkodnak mindenhol. Az ellenség bármikor, bárhonnan lecsaphat. Tamás próbálja elfojtani  a lázadást, ehhez még egy mentálisan problémás bérgyilkos bandát is képes alkalmazni. Majd felveszi a harcot  királyhűekkel, készül a háborúra Kezzel, ami elkerülhetetlen. Egy nép érdekeit néző kormányt is meg akar alapítani és szeretne békét is teremteni, majd azt fenntartani. Emellett valaki a belső köréből merényletet követ el ellene. Nem tudja ki lehet az, ki vagy kik árulták el. Ricard a szakszervezetek és a kikötő ura? Ondrausz a könyvelő, a pénzügyek felelőse? Charlemund a fő-diocel, aki az egyik legjobb kardforgató és övé az egyház is? Lady Winceslav, akié a  világ legnevesebb zsoldosserege? Prime lektor, az adopesti egyetem túlsúlyos alkancellárja? Vagy a rejtélyes Tulajdonos, Adopest alvilágának legnagyobb hatalmú alakja, akit soha senki nem látott még, senki sem tudja ki lehet, és minden tárgyalásra csak egy Eunuchot küld maga helyett? Tamás körül mindenki gyanús, emiatt nem bízhat senkiben.

“- Behajítottam Nikslaus herceget az Adotengerbe. Tániel kinyitotta a szemét és felült. Apja a körmeit tisztogatta. Elégedettnek tűnt magával. – Azt hiszem háborút robbantottam ki – mondta. – Szét kellett volna lőnöd a fejét. Az Adotenger túl jó neki. Tamás felsóhajtott. – Nem, egy golyó az, ami túl jó neki. Azt akarom, hogy szenvedjen. Azt akarom, hogy megalázva érezze magát. De azt akarom, hogy sokáig tartson. “

A könyvben Tamás, Tániel, Adamat és Nila szemszögéből követhetjük nyomon az eseményeket. A karakterábrázolás zseniális, mindenki egy igazi egyéniség és nagy örömömre senki nem tökéletes.  Emiatt én több szereplőt is meg tudtam kedvelni közülük.  A továbbiakban pár sorban bemutatnám őket.

Tamás tábornagy a hatvanas évei elején jár és ő a legerősebb lőpormágus. Zseniális stratéga, rideg, könyörtelen, számító, könnyen elveszíti az önuralmát, de nem szívtelen.  Engem nagyon megérintett, ahogy  a kutyáival bánik.

Tániel Tamás fia és még csak 22 éves. Apja forrófejű kölyöknek tartja, Tániel viszont nagyon szeretné bebizonyítani neki, hogy nem az. Ő kapja azt a  feladatot, hogy vadássza le azt a Kiváltságost, aki egy pillanat alatt megölt öt tapasztalt lőpormágust, majd választania kell kötelesség és barátság között és a Kez hadsereggel és fel kell vennie a harcot. Csalódott a menyasszonyában Vlorában, aki olyan borzalmas hibát követett el, hogy soha többé nem tud neki megbocsátani, emellett lőporfüggő is, ami olyan tünetekkel jár, mint a drogfüggőség. Árad belőle a szomorúság,  nagyon vágyik arra, hogy szeressék. Az ilyen típusú szereplők meg mindig hamar levesznek  a lábamról.

Ka-Poel néma barbár lány a Daníz birodalomból és egy távoli háború óta mindenhova követi Tánielt. Kicsi, de sokkal erősebb, mint aminek látszik. Nagyon szeretném, ha ő és Tániel egymásra találna. Tániel megérdemelné végre, hogy boldog legyen.

Adamat  rendőrfelügyelő volt, de már nyugdíjba vonult.  Tamás viszont megbízza több feladattal is és mivel szüksége van pénzre a tartozása miatt, ezért elvállalja. Feleségét és gyermekeit elküldi az országból, hogy biztonságban legyenek, majd beleveti magát a nyomozásba. Meg kell fejtenie mit jelent a haldokló varázslók utolsó mondata, vagyis mi Kresimír Ígérete  és neki kell megkeresnie az árulót is a belső körön belül. Nyomozás során egyre több veszély leselkedik rá és egyre több érdekes titokra bukkan. Hűséges Adrohoz, de mindenkinek van gyenge pontja, amivel zsarolható, így hát neki is. Én is úgy döntöttem volna, mint ő. Abban a helyzetben nem tudott volna másképp cselekedni.

Mihali az ördögi zakkant szakács, akarom mondani séf, mielőtt magamra haragítom. Adom isten reinkarnációjának vallja magát, de senki nem veszi komolyan. Sokat nevettem rajta.

Borbador száműzött Kiváltságos, nagy nőcsábász és  Tániel legjobb barátja. A kitartása lenyűgözött. Amikor én már rég feladtam volna, ő akkor is talpra állt és küzdött.

Gavril nagydarab részeges őrparancsnok. Általában nem kedvelem a részeg szereplőket, de benne mégis azonnal megfogott valami. Egyből éreztem, hogy ő jó ember, de  a múltjában történt valami rossz, amit a mai napig nem tudott még feldolgozni.

Nila egy nemesi családnál mosónő, amikor akaratán kívül bele keveredik az eseményekbe. Elbújtatja a trón örökösét, hogy Tamás emberei ne tudják magukkal vinni. Kedves lány, de királyhű és teljes szívéből gyűlöli Tamást. Nagyon remélem, hogy az Olemmel való románca folytatódni fog, annyira aranyosak együtt ❤ és azt is, hogy nem fogják eltenni láb alól.

Olem Tamás testőre. Soha nem alszik, nagyon szókimondó és mindig cigi lóg ki  a szájából. Nem lehet őt nem szeretni.

Lord Vetas kiismerhetetlen, könyörtelen, veszélyes ember. Színtiszta rosszindulat árad belőle, amikor felbukkant, mindig kirázott tőle a hideg. Számomra mégis érdekes negatív szereplő, mert izgalmassá teszi a történetet és sok bonyodalmat okoz.

A könyv pörgős, szórakoztató, izgalmas, fordulatos, csavaros, tele van látványos harc jelenetekkel, véres csatával, intrikával, összeesküvéssel, árulással, titokkal, rejtéllyel, hatalmi viszállyal, politikai csatározással. Végig nagyon izgulni lehet a szereplőkért, itt senki nincs biztonságban. Ami meg az utolsó oldalakon történt… :O  Nagyon – nagyon nehéz lesz a várakozás a következő részig.

 10/10

❤ ❤ ❤ Imádtam. Az év legjobb könyve eddig. ❤ ❤ ❤

A könyvet köszönöm a Fumax kiadónak!
  • Könyv adatai

Kiadó: Fumax

Eredeti cím: Promise of Blood

Műfaj: fantasy

Oldalak száma: 550

Borító: kemény fedeles

Fordító: Rusznyák Csaba

Teljes ára: 4495 Ft

Megjelent: angolul 2013, magyarul 2014

Más vélemények: Moly, Goodreads

MEGRENDELHETŐ: ITT

RÉSZLET A KÖNYVBŐL: ITT

Brian McClellan könyvei

  • Lőpormágus trilógia

1. Promise of Blood – Vérrel írt ígéretek 10/10

2. The Crimson Campaign – ???

3. The Autumn Republic – ???

Reklámok

3 hozzászólás to “Brian McClellan: Vérrel írt ígéretek”

  1. Anitiger Says:

    Még reggel olvastam el az Mo-ra látogatása kapcsán, hogy mit gondolsz az író könyvéről. Remélem folytatod majd a sorozatot. Annyira tetszik ez a világ, sőt már magával a “Lőpormágus” szó megvett magának.

  2. Elhaym Says:

    A 2. részről a felújítás után olvashatod is a véleményt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: