James S. A Corey: Abaddon kapuja

Térség 3.

Ak-borito.inddA legjobb sci-fi regénynek járó Locus-díj – 2014

TÖRJ ÁT A TÚLOLDALRA!

Nemzedékeken át a naprendszer – a Mars, a Hold és a kisbolygó-övezet – jelentette az emberiség terjeszkedésének határait. Egészen mostanáig. A programját a Vénusz felhőtakarója alatt végigfuttató földönkívüli vírus magasabb fokozatba kapcsolva hatalmas struktúraként emelkedik a felszín fölé, majd rejtélyes Gyűrűvé formálódik az Uránusz pályájánál, amiről senki sem tudja, hogy mi célt szolgál.

Szerte a naprendszerből kutató- és hadihajók flottái rajzanak elő, hogy megvizsgálják a különleges jelenséget. Jim Holden legszívesebben az űr legtávolabbi sarkába menekülne, ám ő és a Rocinante legénysége rákényszerülnek arra, hogy egy forgatócsoportot szállítsanak a Gyűrűhöz. Eközben valaki Holden tönkretételén munkálkodik, akár emberéletek ezreinek feláldozása árán is.

Az Abaddon kapuja a nagy sikerű Térség-sorozat harmadik része, a Hugo-díjra jelölt Leviatán ébredése és a Kalibán háborúja című regények közvetlen folytatása. A SyFy csatorna megrendelésére már készül az első évad A Térség tévésorozatból, amelyet 2015-ben mutatnak be.

Véleményem:


” – Hisz a megbocsátás eszméjében? A megváltás lehetőségében? Abban, hogy minden ember élete értékes, függetlenül attól, mennyire romlott vagy eltévelyedett?
-Dehogy hiszek -csattant fel Bika. – Szerintem lehetséges olyan mélyre süllyedni, hogy onnan már képtelenség visszakapaszkodni. “

Amikor pár éve megkérdezték tőlem, hogy  fogok-e valaha sci-fit olvasni, egyből azt válaszoltam rá, hogy soha. Annyira távol állt tőlem ez a műfaj, hogy nem tudtam elképzelni, hogy én egy világűrben játszódó történetet meg tudnék szeretni. De most itt van James S. A. Corey, vagyis Daniel Abraham és Ty Franck, akik elérték a lehetetlent. A leviatán ébredését hamar megszerettem, a Kalibán háborúját már a kedvencemnek neveztem, az Abaddon kapuja viszont annyira magával ragadott, hogy most már az első számú kedvenceim között tartom számon. Izgalmas, szórakoztató, akciódús, elgondolkodtató és a karakterek is nagyon szerethetőek.

Az idegen eredetű mesterséges tárgy, a protomolekula több, mint egy éven át a Vénusz légkörének kegyetlen fogságában főtt, aztán az Uránusz pályáján kivűlre juttatott egy gigantikus szerkezetegyüttest és felépített egy ezer kilométer széles gyűrűt. Az emberek rettegnek, félnek a Vénuszról származó idegen technológiától, nem tudják mit jelent ez az emberiség számára, nem értik mi a gyűrű valójában. De az emberek kíváncsiak, szeretnek mindent megvizsgálni, szeretnének választ kapni a kérdéseikre. Honnan származik a protomolekula? Kik hozták létre? Értelmes, emberiségnél is fejlettebb lények? Ha igen, akkor mi a céljuk? Betörni a naprendszerbe és válogatás nélkül lemészárolni mindenkit? Vagy teljesen más? A marsiak ,a földi flottila és a Külső Bolygók Szövetsége szembe akar nézni a rémisztő valamivel. Nem tudják mi vár rájuk ott, gonosz-e vagy nem, van-e egyáltalán visszaút, de elutaznak a gyűrűhöz, mert mindnyájan részesei akarnak lenni az emberi történelem egyik legjelentősebb eseményének. A háborús ellenfelek viszont még ebben a helyzetben is képesek egymással civakodni, pedig csak akkor maradhatnak életben, ha összefognak.

A könyvben négy nézőpontból követhetjük nyomon az eseményeket és én mind a négy szálat más okból szerettem.

Holden és társai Alex, Amos és Naomi nagyon szeretne kimaradni a gyűrű körül kialakult mizériából. Ettől az eseménytől most szeretnének távol maradni. Ráadásul Miller szelleme egy éve jelentget meg Holden előtt a legváratlanabb pillanatokban és értelmetlen dolgokról hadovál, ő meg ezt egyre nehezebben viseli. Fél, retteg, próbálna elmenekülni minden elől, de egy váratlan fordulat keresztülhúzza a terveit. Csak úgy mentheti meg a Rocinantét, ha ő is elmegy a gyűrűhöz és szembenéz a félelmeivel. Holdenre nagy lelki megpróbáltatás vár, mert nagyon nehéz feladat olyasmiben részt venni, ami elől inkább elmenekülnénk. Én csak tudom, mert nekem is vannak ilyen félelmeim. Holden gondolatait olvasva viszont hiszem, hogy nekem is sikerülhet az, ami neki.

Bika biztonsági parancsnokként utazik a Külső Bolygók szövetségének űrhajóján. Ő felel a zökkenőmentes működésért. Ha valaki szándékosan veszélybe sodorja a hajót, azt képes kihajítani is onnan. Kemény és rideg, de egy hőstípus, akinek fontosabb az emberek biztonsága, mint a saját élete. A történet egy bizonyos pontján nagyon a szívembe zártam őt. Példaértékű a kitartása minden körülmények között, sőt nincs könnyű helyzetben, mert sokszor semmibe veszik földi származása miatt.

Melba, vagyis Clarissa Mao, a Mao Kwikowski birodalom fejének Jules Maonak a lánya és Julie Mao húga. Egy elmebeteg pszichopata, aki elektrokémiai technikusként utazik a gyűrűhöz. Bosszút akar állni Holdenen, meg akarja szégyeníteni, azt akarja, hogy a nevét a leggaládabb árulókkal együtt emlegessék, mindent azért, mert a férfi tönkretette a családját. Aki meg akarja akadályozni a tervében, azt nagyon gyorsan elteszi láb alól, nem válogat az eszközökben. Gyűlöltem őt, de mégis érdekes volt olvasni a gondolatait. Sosem tudnék neki megbocsátani, de a történet végére mégis sikerült megsajnálnom.

Anna leszbikus lelkésznő. a vallási gyülekezet tagja. Szerinte nincs rossz ember, csak hibás döntések és mindenki együttérzést érdemel. Én azt hiszem sosem tudnék olyan jó lenni, mint ő. nem tudnék így gondolkodni, de sokszor elgondolkodtattak a cselekedetei.

“Az ördög mindig is ott élt az emberekben. Amikor túl messzire mennek, amikor nem teszik fel maguknak a kérdést, hogy tényleg érdemes-e megtenniük valamit csak azért, mert megtehetik. “

Az emberek rettenetes dolgokat tudnak művelni, ha félnek. Ahelyett, hogy megpróbálnák megérteni mi mit jelent, a fájdalomra koncentrálnak és mindenben, mindenkiben a rosszat látják. Ha meg kifogynak az ötletekből, akkor a fegyverért nyúlnak, pedig az erőszak nem megoldás. Attól, hogy másokat bántanak nem lesz jobb, nem fogják jobban érezni magukat. Vajon valaha képes lesz megváltozni az emberiség? Tanulni tudnak a hibáikból? Vagy valamit nagyon elcsesztek és már csak egy nagy tragédia szükséges ahhoz, hogy rájöjjenek, hogy valamit nagyon elrontottak? Sajnos egyértelmű a válasz és ezt a könyv is jól bemutatja.

Most nincsenek zombik, nincs űrcsata sem, hanem egy kemény lelki dráma részese voltam, ami tele volt belső monológgal, erkölcsi dilemmákkal, de én nem is bántam. Emellett volt itt azért sok minden más is: belső konfliktus, árulás, hatalmi játszma, rengeteg szörnyűség, vér, halál, fájdalom, sokkoló fordulatok, amik olyan váratlanul értek, hogy nem akartam elhinni, hogy ez megtörténhet. Még mondtam is magamban, hogy ez nem lehet igaz, biztos félreolvastam valamit, de aztán rájöttem, hogy nem.

A történet ugyan három részesre volt tervezve, de itt mégsem ér véget. Az univerzum kinyílt, több ezernyi bolygó vár felfedezésre, az emberek meg máris vérszemet kaptak, milyen jó is lenne mindet benépesíteni. Pedig talán jobb lenne, ha megelégednének azzal ami van, hisz ki tudja mik élnek arrafelé. Lehet valami nagyon rossz és az emberek nagy árat fognak fizetni azért, mert mindent maguknak akarnak. Izgatottan várom a folytatást.

10/10

Imádtam.

A könyvet köszönöm a Fumax kiadónak!

A könyv adatai

Kiadó: Fumax
Eredeti cím: Abaddon’s Gate
Műfaj: Sci-fi
Oldalak száma: 524
Borító: puha fedeles
Fordító: Galamb Zoltán
Teljes ára: 3995 Ft
Megjelent: angolul 2013, magyarul  2014
Más vélemények: Moly, Goodreads

MEGRENDELHETŐ: ITT

James S.A. Corey könyvei

  • Térség

1. Leviathan Wakes – Leviatán ébredése10/8
2. Caliban’s War – Kalibán háborúja 10/9
3. Abaddon’s Gate – Abaddon kapuja 10/10
4. Cibola Burn –
5. Nemesis Games –

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: