A beavatott

beavatottVéleményem a filmről:

A disztópia az egyik kedvenc műfajom. Azért, mert egy negatív jövőképet mutat be, ahol az életkörülmények nyomorúságosak, sok a dráma, a szenvedés. A szegénység, az elnyomás, az erőszak, járványok, szennyeződések jellemzik ezeket a történeteket. Ezért érdekelt a Beavatott is.

Nagy elvárásaim nem voltak, mivel tudtam, hogy a könyvet (amit még nem olvastam) nem tudják két órában visszaadni, vagyis arra nem is számítottam, hogy a The Walking Dead, The Last of us, Részlegesek, vagy a Razorland trilógia színtű történetet kapok. De abban azért bíztam, hogy a Revolutionnál és az Éhezők viadalánál nem lesz rosszabb.

Sajnos rosszabb lett.

Adva van egy érdekes alaptörténet.

Beatrice Prior (Shailene Woodley) a nem túl távoli Chicagoban él, ahol a társadalom öt csoportra tagolódik, melynek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Az emberek rájöttek, hogy a világban dúló háborúkért nem politikai ideológia, vagy vallási meggyőződés, hanem a személyiségben rejlő rosszra való hajlam okolható. A csoportok célja, hogy az emberekből kiirtsák azokat a tulajdonságokat, amik előidézhetnek egy újabb konfliktust. Az év egy bizonyos napján a 16 éveseknek el kell dönteniük, hova akarnak tartozni: a Bátrakhoz, az Őszintékhez, az Önfeláldozókhoz, a Barátságosakhoz, vagy a Műveltekhez. Egyetlen döntés, amely örökre megváltoztathatja sorsukat.
Beatrice a vizsga során szembesül különleges képességével: az Elfajzottak közé tartozik, akik egyetlen csoportba sem sorolhatóak. Egy szabályok uralta világban azonban ez a legveszélyesebb dolog, ami egy fiatallal történhet: ha kitudódik, az egyet jelent a halállal. A több hetes beavatása során számos félelmével, gyengeségével kell szembesülnie a fiatal lánynak, miközben titkolnia kell valódi kilétét. Amikor rájön, hogy az Elfajzottakat végleg ki akarják iktatni, olyan tettre szánja el magát, amely mindenki számára meglepetést okoz.

Erre a csoportok nem voltak olyan aprólékosan bemutatva, mint kellett volna, az sem volt részletezve, hogy miért is rossz Elfajzottnak lenni. Nekem ez a pár infó, ami elhangzott nagyon kevés volt.

A karakterek jellemtelenek voltak, senkit nem lehetett megkedvelni. Négyestől nem is tudom miért van sok lány elájulva, szinte semmit nem tudtam meg róla. Tris meg egy érzéketlen bábnak tűnt nekem. A többiek meg még inkább semmilyenek voltak, még a negatív szereplőket sem lehetett gyűlólni, nem tudtak semmi érzelmet kiváltani belőlem.

A történet is zavarosnak tűnt nekem. Edzenek, gyakorolnak, majd hirtelen lázadnak. Az is követhetetlen volt ki mikor halt meg. Az egyik percben még éltek, aztán már azt hallom, hoigy meghaltak, de mikor? Untam a harcokat is, majdnem leragadt a szemem is közben.

A szerelmi szál is összecsapott lett. Nem volt felvezetve, hogy Tris és Négyes hogyan is miért szeretett egymásba. Az egyik percben még semmi kapcsolat nem volt köztük, a következőben meg már egymást falták.

Sok helyen azt is éreztem, hogy az írónő megakarta lovagolni az Éhezők viadala sikerét, mert nagyon sok hasonlóságot fedeztem fel a két sorozat között.

Remélem a Beavatott rajongók megtudnak nyugtatni, hogy a könyv ennél sokkal-sokkal jobb és kidolgozottabb, de a film sajnos nagy csalódás lett a számomra. Milyen disztópia az, ami egyszer sem tud meghatni?

4/10

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: