Michael J. Sullivan: A smaragdvihar

A Riyria krónikák 4.

Rk-Sv_borito.inddEGY FONTOS ÜZENET ROSSZ KEZEKBE KERÜL. SÖTÉT TERV LÉP MŰKÖDÉSBE. ÁM A KÉT TOLVAJ MOST IS A CSELSZÖVŐK ÚTJÁBAN ÁLL.

A Riyria egyik fele, Hadrian Blackwater Novron elveszett örökösének felkutatására indul. Egykori társa életét féltve, Royce Melborn ismét csatlakozik hozzá egy utolsó küldetésre, így együtt szállnak tengerre. A sikerre egyetlen esélyük, ha szembeszállnak a kíméletlen Merrick Mariusszal, a mesterbűnözővel, aki barátból Royce legádázabb ellenségévé vált. Útjuk csapdák és árulás ingoványos vidékén át vezet, és Hadrian arra kényszerül, hogy szembenézzen rég eltemetett múltjával.

A Smaragdvihar a magával ragadó Riyria-krónikák negyedik kötete. A hatkötetes sorozatot írója egyetlen, eposzi magaslatokra törő történetként alkotta meg, amit külön epizódokra bontott. A cselekményszálak egybefonódnak, de minden egyes kötet a saját történetét meséli el, és külön, kerek egészként is élvezhető. Az eredetileg magánkiadásban megjelent sorozatra felfigyelt egy nagy kiadó is, és az új kiadás révén az utóbbi évek legsikeresebb új fantasyjévé vált.

Véleményem:

” – Itt történt?- kérdezte Royce, azzal megállt a torony alatt, és körülnézett.
– Honnan tudjam -felelte a társa, és végigfuttatta a szemét a déli torony egész hosszán. Közelről az épület elzárta a kilátást. A torony egybefüggő, fekete falként emelkedett a hold fényében.
-Sosem értettem, hogy ezek az apró népek miért építettek ilyen hatalmas dolgokat.
-Talán éppen kicsinységüket akarták ellensúlyozni -Royce ledobta a válláról a köteleket.
– A fenébe is, Royce. Nyolc éve, hogy megcsináltuk ezt a munkát. Akkor fiatalabban jobb formában voltam, és ha jól emlékszem, megfogadtam, hogy soha többé nem teszek ilyet.
– Na, ezért nem kell fogadkozni, amint fogadalmat teszel, a sors összeesküszik ellened, és lenyomja a torkodon az esküdet.”

Hogy lehet így kezdeni egy könyvet? Erre a fordulatra, ilyen váratlanul nagyon nem számítottam. Engem sokkolt és percekig döbbenten ültem a könyv felett. Nem akartam elhinni, hogy ez megtörténhet, de sajnos megtörtént. Már ekkor tudtam, hogy ez a rész is tele lesz meglepetésekkel és végig izgulhatok majd a szereplőkért, mert itt aztán senki nincs biztonságban.

A cselekmény három szálon fut és én mindet izgalmasnak és érdekesnek találtam.

Az első szál Roycé és Hadriané, akik fényt szeretnének deríteni Merrick Marius és a birodalom terveire. Sok új akadály, sok új veszély vár rájuk és még az ellenséggel is kénytelenek együttműködni. Az első útjuk a Smaragdvihar nevű hajóra vezet, ahol hamar rádöbbenek, hogy a fedélzeti élet nem egyszerű. Tengeri betegség, rejtélyek, cselszövés, ármánykodás, összeesküvés, életveszélyes helyzetek közepette próbálnak életben maradni és ekkor még nem is sejtik, hogy ezek a megpróbáltatások még semmiségek ahhoz képest, ami később a hátborzongató dzsungelben vár rájuk.

A második szál Aristáé, akire ebben a könyvben nagyon fontos feladatok hárulnak.

A harmadik szál Modináé és a birodalomé. Már nagyon várom, hogy a birodalom összes aljas tagja megfizessen mindenért. Politikai intrikáikat, terveiket hallgatva csak szörnyülködni lehet.

Ebben a részben a főbb szereplőkről újabb titkokat tudhattam meg, az új karakterek többsége meg nagyon hamar a szívemhez nőtt. Nagyszerű, becsületes emberek, akik megérdemelnék a jobb és boldog életet. de sajnos nem mindenki számára adatik meg, hogy megélje a regény végét.

Hadrian és Royce továbbra is egy imádnivaló páros. Royce romantikus és szadista énjét is nagyon bírom. Hadrian meg annyira jólelkű és kedves. Olyan jó lenne, ha Aristával egymásba szeretnének és végre ő is átélné azt a nagy szerelmet, amiben Roycenak már régóta része van.

A rejtélyes, titokzatos jóslat továbbra is aggaszt. Fájdalommal teli jövő, bánat, halál, nagy kínok. Nem csak a szereplőket rémiszti meg, hanem engem is.

Thracet olyan csapás érte, ami a legtöbb embert megsemmisítette volna. Amiliának köszönhetően kezd egyre jobban talpra állni, de félek, hogy a Birodalom az újabb szörnyű tervével összefogja roppantani az ő törékeny kis lelkét.

Arista erős és egyre jobb varázsló, de az élet már őt is meggyötörte. Megváltozott, már nem az a lány, akit eddig ismertem. A lelki sebek nagyon mély nyomot hagytak rajta.

Merrick Marius és Saldur püspök, a hátam borsódzik tőlük. Nem könnyű ellenfelek, okosak, ravaszak, nagy manipulátorok, akiknek az eszén nem könnyű túljárni.

A sorozat egyre jobb és jobb. A jellemábrázolás kiváló, a humor és a történet magával ragadó. Imádtam. Nem sikerült rájönnöm ki a beépített ember, a vérszomjas, embertelenségekről híres goblinok elborzasztottak, a váratlan fordulatoktól összeszorult a szívem. Sírtam, nevettem olvasás közben és nagyon bízom abban, hogy az lesz az örökös, akire én gondolok. Nem lehet más, csakis ő. A borító meg továbbra is csodaszép.

10/10

Royce, Hadrian ❤

A könyvet köszönöm a Fumax kiadónak!

Könyv adatai

Kiadó: Fumax
Eredeti cím: The Emerald Storm
Műfaj: fantasy
Oldalak száma: 416
Borító: puha fedeles
Fordító: Matolcsy Kálmán
Teljes ára: 3095 Ft
Megjelent: angolul 2010, magyarul  2014
Más vélemények: Moly, Goodreads

MEGRENDELHETŐ: ITT

RÉSZLET A KÖNYVBŐL: ITT

Michael J. Sullivan könyvei

  • The First Empire (Riyria világának előzmény története)

1. Rhune
2. Dherg
3. Fhrey

  • Riyria krónikák (előzmény történet)

1. The Crown Tower
1,5. The Viscount and the Witch
2. The Rose and the Thorn

  • Riyria krónikák

1. The Crown Conspiracy – Trónbitorlók 10/10
2. Avempartha – Az elfek tornya 10/10
3. Nyphron Rising – Birodalom születik 10/10
4. The Emerald Storm – Smaragdvihar 10/10
5. Wintertide
6. Percepliquis

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: