Dan Wells: Ruins – Romok

Részlegesek  3.

Ruins-borito.inddA legjobb döntést a legnehezebb meghozni.

Ahogy a Részlegesek végső lejárati ideje vészesen közeledik, a túlélők sorsát eldöntő háború immár elkerülhetetlennek látszik. Mindkét fél elszánta magát a végső pusztításra, abban a biztos tudatban, hogy birtokában van a fegyver, amellyel megsemmisítheti a másikat.
Samm és Kira Walker a két háborúban álló fél között ragadt, egymástól ezer mérföldnyi távolságra. Samm a kontinens túlsó végén az amerikai közép-nyugat hatalmas mérgező pusztaságain túl, Kira pedig dr. Morgan markában, akinek eltökélt szándéka megmenteni a még megmaradt Részlegeseket, akár Kira élete árán is. Ekkor egy rejtélyes lény bukkan fel, sem ember, sem Részleges, és komoran figyelmezteti a harcoló feleket egy újabb apokalipszisre.
Kirának egyetlen esélye van, hogy megmentse mindkét fajt és velük együtt a világot. De lehet, hogy ez az életébe kerül…

A Részlegesek sorozat befejező része epikus izgalmakat ígér, amelyben a bolygó utolsó megmaradt értelmes lényei összecsapnak egymással, hogy meghatározzák a jövőt.

Véleményem:

“- A biológia szintjén akartad eltörölni a rasszizmust, egyszer s mindenkorra.
– Szerinted mi fog történni, ha véget ér a világ? A világ végének nevezzük, de valójában csak nekünk lesz végünk. A világ forog tovább, a bolygó megmarad az élettel együtt. A folyók nem állnak le, a nap és a hold továbbra is felkel és lenyugszik, az indák továbbra is áttörik a betont, befonják az autókat. Enyhe esők jönnek majd. A világ elfejeti, hogy valaha is léteztünk. Az emberi gondolat – ötmilliárd évnyi evolúció diadalmas csúcsa – gyertyaként alszik ki, mindörökre. Nem azért, mert eljött az idő, nem azért, mert túllépett rajtunk a világ, hanem azért, mert mi, emberek bolondok voltunk. Túlságosan is önzők ahhoz, hogy békében éljünk egymással, túlságosan büszkék, hogy abbahagyjuk a háborúinkat, amikor pedig már régen értelmüket vesztették. “

Ezt a trilógiát kötelező olvasmánnyá tenném. Nagyon tanulságos, intő példa lenne mindenki számára. A könyv azt a világot mutatja be, ami felé mi is rohamosan haladunk és ha nem kapunk észbe, nem változtatunk a gondolkodás módunkon, ha nem fogadjuk el egymást, ha nem törekszünk a békére, akkor az emberiség előbb-utóbb elpusztítja magát. Elszomorító a jelenlegi helyzet. Túl sok a kegyetlenség, a rosszindulat, a mocskolódás, a gyűlölet. Az emberek többsége a rosszat keresi mindenben, nem tudja elfogadni más véleményét sem. Elég megnézni néha milyen kommentek születnek egy ártatlan szórakoztató műsor kapcsán is. Ahelyett, hogy az emberek olyan műsort, vagy tevékenységet választanának, ami boldoggá teszi őket, inkább árad belőlük a rossz példa, a negatív dolgok. Attól szerintem nem lesz valaki rossz ember, ha részt vesz egy műsorban, vagy megnéz egy olyat, amit a másik éppen borzalmasnak talál. És ezt már könyves közösségben is tapasztaltam, ott is volt már példa lázadásra, támadásra, gyűlölködésre. Miért leszek amiatt rossz, mert pl. kevés pontra értékelek egy olyan könyvet, amit sokan szeretnek? Mások vagyunk, mást szeretünk. Mindenkit más szórakoztat. Én pl. el tudom fogadni, ha valakinek nem jön be, amit szeretek, főleg akkor, ha normális hangnemben megindokolja miért nem tetszett.

Ha valami nem tetszik nem a támadás a helyes lépés, hanem az összefogás, békére törekvés. Minden gondot, problémát meglehetne oldani, ha a felek hajlandóak lennének meghallgatni, elfogadni egymást és kompromisszumokat kötni. Ha ezek már ilyen apró helyzetekben sem sikerülnek, akkor a komolyabbakban főleg nem fog, és ezt egyre inkább tapasztaljuk. A megoldást a harcban, pusztításban keresik, a következményekre, az ártatlanokra meg egyáltalán nem gondolnak. Szomorú, nagyon szomorú.

“Ha nincs más alternatíva, mint a faj kipusztulása, rettenetes szörnyűségek is elfogadhatóvá válnak.”

“A túlélés az egyetlen, amit tehetünk. Ha végünk lesz, hát végünk lesz, de amíg csak életben vagyunk, még mindig van rá egy esély, ha soványka is, hogy eljön a következő nap, meg az azutáni, és így tovább. Lehet, hogy a világ megöl minket, és lehet, hogy nem, de ha feladjuk, az olyan, mintha önkezünkkel vetnénk véget az életünknek.”

“Ha a kihalás az egyetlen alternatíva, akkor az lesz az egyetlen morálisan elfogadható döntés, amit egyébként sosem lennél hajlandó vállalni. A rabszolgaság pokol, de nem megsemmisülés. Onnan még mindig van visszaút. Néha rossz választási lehetőség is jó lehet, de néha egyszerűen csak rossz.”

Az embereket és a Részlegeseket is a kihalás fenyegeti, a fennmaradás érdekében mindkét faj a másikat szeretné elpusztítani és a legdurvább eszközöktől sem riadnak vissza. Egyre kiélezettebb, életveszélyesebb a helyzet, a kilátások is egyre sötétebbek. A szereplők mindennapjait a harc, menekülés és a rejtőzés tölti ki, sőt több újabb problémák közepette próbálják túlélni a napokat. Egy új rejtélyes betegség üti fel a fejét, megjelenik a színen egy pszichopata őrült is, akitől engem teljesen kirázott a hideg. Sőt 30 év után visszatér a hó is, ami faggyal és élelem hiánnyal jár együtt.

A történet nagyon kiszámíthatatlan. Olyan szereplőktől kellett elbúcsúznom, akiknél biztosra vettem, hogy életben fognak maradni, de életben maradtak olyanok, akiknél viszont azt hittem, hogy nem fognak.

A cselekmény sok szálon fut. Ez engem a The Walking Deadre emlékeztetett. A szereplők itt sem tudják, hogy látják-e valaha a szerettüket. Aztán amikor a szálak összefutnak és eljön a találkozás nagy pillanata, akkor a szem nem marad szárazon. Engem nagyon meghatott.

A karakterek közül szinte mindenki a szívemhez nőtt. A határozott, eltökélt, elszánt Kira, aki képes lenne eldobni az életét is, ha azzal segíthet másokon. Nagy példakép, mert még a legreménytelenebb helyzetben sem adja fel, hanem még akkor is a megoldáson töri a fejét. A laza Marcus, aki még ebben a komor világban is rengetegszer megtudja csillogtatni a humorát és ezzel mindig mosolyt csalt az arcomra. A visszahúzódó, csöndes Samm, aki többször meglepett ebben a könyvben. A kiismerhetetlen Heron, akit most már én is meg tudtam érteni. Vinci, Green, Calix, Isolde, Vale, Haru is több emlékezetes pillanatot okozott nekem. Egyiküket sem fogom elfelejteni.

A könyv végéről először nagyon hiányoltam egy epilógust, szerettem volna tudni, hogy élnek az életben maradt szereplők évekkel később, de aztán rájöttem, hogy jobb így. Egy olyan világ, ahol békésen él mindenki egymás mellett, ahol mindenki szereti egymást nem létezik. Előbb-utóbb mindig feltűnik valaki, aki megint a hatalomra törekszik. Az egyik ember újra a másik fölé akar kerekedni, idővel ismét kitör a harc és kezdődik minden elölről. Wells bemutathatott volna egy olyan világot, ahol mindenki boldog, de ez nagyon giccses, nyálas, valóság hűtlen lett volna. Ha meg azt látjuk, hogy minden hiábavaló volt, semmi nincs rendben, az sem lett volna jó. Így viszont, hogy a képzeletünkre van bízva a jövő teljesen elégedettek lehetünk.

A Részlegesek trilógia a legjobb poszt-apokaliptikus disztópia regény, amivel eddig találkoztam. Fordulatokban gazdag, a világ tökéletesen kidolgozott, a karakterek összetettek, az események megrázóak, fájdalmasak, kegyetlenek. A morális dilemmák és etikai kérdések miatt meg nagyon tanulságos. Imádtam.

“A szerelem azt jelenti, hogy rátalálsz valami annyira nagyszerűre, annyira… szükségesre, hogy az fontosabbá válik, mint a saját céljaid, mint a saját életed. Nem azért, mert anélkül nincs értelme az életednek, hanem mert egy olyan értelmet ad az életednek, amellyel az nem bírt addig.”

10/10

Ebben  a könyvben nem lehet csalódni. ❤

A könyvet köszönöm a Fumax kiadónak!

Könyv adatai

Kiadó: Fumax
Eredeti cím: Ruins
Műfaj: disztópia
Oldalak száma: 437
Borító: puha fedeles
Fordító: Bayer Antal
Teljes ára: 3495 Ft
Megjelent: angolul 2014, magyarul  2014
Más vélemények: MolyGoodreads

MEGRENDELHETŐ: ITT

RÉSZLET A KÖNYVBŐL: ITT

Dan Wells könyvei

  • John Cleaver

1. I Am Not A Serial Killer – Nem vagyok sorozatgyilkos 8/10
2. Mr. Monster – Szörnyeteg úr  10/10
3. I Don’t Want to Kill You – Nem akarlak megölni 9/10
3,5 Next of Kin
4. The Devil s Only Friend

  • Részlegesek

0,5 Isolation
1. Partials – Részben ember 10/10
2. Fragments – Töredékek 10/10
3. Ruins – Romok 10/10

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: