Oliver Bowden: Assassin’s Creed: Fekete lobogó

Sorozat: Assassin’s creed 6.

“…a gyenge és arrogáns tizenévesből, az elkóborolt fiúból, a szerető, de megbízhatatlan férjből valami egészen mássá nőttem ki magam – olyan férfivá, akit rettegtek, akit megedzettek a harcok. Olyan valakivé, aki már nem volt annyira nyegle, nem engedte annyira szabadjára az érzéseit. Egy számos szempontból rideg férfivá, aki mélyen eltemette a valódi indulatait. “

AC-FL_borito.indd„Lenyűgözött a csuklyás alak látványa. Szinte hipnotizált a halál végrehajtója, aki az őt körülvevő vérontással mit sem törődve, csak az alkalmas pillanatra várt, hogy lesújthasson.”

A kalózkodás aranykorában járunk, amikor csábít az ismeretlen Újvilág. Edward Kenway, egy gyapjúkereskedő elkényeztetett fia képtelen ellenállni a nyílt tenger, az arany és a kalandos élet vonzásának.

Amikor a családi gazdaságot megtámadják, kapva kap a lehetőségen, és megszökik. Hamarosan kora legrettegettebb kalózai között emlegetik a nevét.

A mohóság, a becsvágy és az árulás azonban a nyomába szegődik, és amikor egy megdöbbentő összeesküvés bizonyítékaira bukkan, amely azzal fenyegeti, hogy mindent elpusztít, ami kedves számára, utat enged a kíméletlen megtorlásnak…

Így belesodródik az Orgyilkosok és a Templomosok között fennálló évszázados küzdelembe.

Az Ubisoft díjnyertes videójátéka alapján.

Véleményem:

Edward Kenway. Ő az a karakter, akit a nagyszájú, humoros stílusa miatt már egy videó alapján megszerettem . Az árulásban meg még jobban megkedveltem a komoly és bölcs viselkedése miatt. Nagyon vártam azt a pillanatot, hogy elolvashassam a 1733-ban írt naplóját. Azt a naplót, amiben az élettörténetét, gondolatait, érzéseit írta le a lányának Jennynek,  és amelyből kiderül, hogy ki és milyen ember valójában Edward. Mit miért tett és mi történt vele 1711 és 1722 között.

“Eldöntöttem, hogy nem veszíthetem el őt. Mert szerettem, mert csak rá tudtam gondolni, mert amikor együtt voltunk, ízlelgettem minden pillanatot. Minden szó, minden mozdulat, amit Caroline tett, olyan volt számomra, mint a nektár. “

Edward egy egyszerű birkatenyésztő családban nőtt fel, semmit sem tud az orgyilkosokról, a templomosokról, Fekete szakállról és az obszervatóriumról. A mértéktelen italozáson, a kocsmai verekedéseken és a nők elcsábításán kívül semmi más nem érdekli. Az önteltsége miatt mindig bajba kerül, de a tettei következményeire sosem gondol.

Egy nap váratlanul szerelmes lesz és a 17 éves fiú feleségül is veszi a gazdag családból származó lányt Carolinet. A házasság azonban nem változtatja meg, sőt inkább növeli a gondjait. Értéktelennek tartja magát, aki gondoskodni sem tud arról, akit szeret. Ő mindig is többre vágyott, úgy érezte ez nem neki való élet. Azt szeretné legyen belőle valaki. Mindig vonzotta a kalandos élet, a könnyen meggazdagodás ígérete. Elakar menni dicsőséget szerezni és majd évekkel később, ha gazdag emberként visszatér, akkor már méltó lesz Carolinehoz. Akkor a megszerzett vagyonnal majd megtudja adni Carolinenak azt az életet, amit megérdemel. De félrecsúszik minden és semmi sem úgy alakul, ahogy azt Edward szerette volna.

” Éveken át jártam a tengereket, elvettem, amit akartam és jottányit sem törődtem azokkal, akiket megsebeztem. Erre most itt állok…van vagyonom és hírnevem, de egy cseppet sem érzem magam bölcsebbnek,, mint amikor eljöttem otthonról. “

Ne szépítsünk. Edward arrogáns, becsvágyó, nagyképű, szemtelen, megbízhatatlan, meggondolatlan, felelőtlen alkoholista, aki állandóan fenn hordja az orrát és minden körülmények között csak a saját hasznát lesi és nem veszi figyelembe mások igényeit sem. Nem bírom az ilyen embereket, de Edwardban mégis van valami, ami a sok negatív tulajdonsága ellenére szerethetővé teszi. Nagy az igazságérzete, szarkasztikus a humora és naiv is, mindig olyanokban bízik meg, akikben nem kellene. Sajnáltam is őt a szülei viselkedése miatt. Milyen szülő az olyan, aki nem bírja elfogadni a gyermekét a hibáival együtt? Hogy mondhat olyat, hogy nem szereti és nem akarja többé látni?

Egy nap Edward is belátja, hogy nem jó felé halad az élete, fel is teszi magának a nagy kérdést. Jóváteheti-e amit elrontott, lehet-e még belőle jó ember? Innentől kezdve nyomon követhetjük, hogy töri meg őt az élet, hogy lesz egyre bölcsebb, megfontoltabb, hogy lesz belőle az az értékes ember, akit az Árulásban megismertünk.

” Durván kimondva… embereket ölünk. a templomosokat és a társaikat. Olyan fickókat, akik a világ összes birodalma felett akarnak uralkodni, és azt állítják, mindezt a béke és a rend nevében teszik. “

Ez a kötet más, mint a többi AC regény. Egyedi, sajátos hangulat jellemzi és Edward jellemfejlődése áll a középpontban. Egy kívülálló szemével nyerünk bepillantást az orgyilkosok és a templomosok közé, így mindkét rendet új szemszögből ismerhetjük meg és gondolkodásuk is új megvilágításba kerül.

A privatér és kalózélet hűen van bemutatva. A történelmi jelenetek hitelesek. Fontos történelmi helyszínek és karakterek kapnak szerepet a történetben, mint pl. Nassau, Benjamin Hornigold, Fekete szakáll, Calico Jack, Anne Bonney.

A könyv sokkal tartalmasabb és sokkal többet nyújt mint a játék. Bowden nemcsak leírja a játék történetét, mint egy végigjátszást, hanem sok mindennel kiegészíti a game világát és nagyobb betekintést enged a háttérbe is. Végeredmény egy olyan könyv, ahol nem is lehet észrevenni, hogy egy játék alapján íródott az egész.

A játék egy hajócsatával kezdődik, a könyv első 150 oldala viszont előzmény. Megtudhatjuk, hogy Edward hogyan ismerte meg Carolinet, hogyan lett belőle privatér, majd kalóz. Az is kiderül, hogy a szülei miért nem akarják többé látni, hogyan kerül Fekete szakáll emberei közé és hogyan keveredik bele akaratán kívül az orgyilkosok és templomosok közötti évezredek óta tartó küzdelmébe. A belső monológjai alapján meg sokkal jobban meg lehet őt érteni.

A játék Edward és Jenny találkozásával zárul, a könyv viszont még sok meglepetést tartogat ezek után is. Kezdődik a bosszúhadjárat, ami egy csavaros, ütős véggel zárul. A regény azt is jól felvezeti, hogy Edward miért pont Londonban kezd új életet.

Nem értem miért tartják a Fekete lobogó történetét gyengének. Nem a legjobb rész a sorozatból, de a pergő cselekmény, váratlan fordulatok, összeesküvések, politikai csatározások, látványos hajócsaták miatt mégsem tudtam letenni. Nagyon olvastatta magát. 100 oldallal lehetett volna hosszabb, akkor pár karaktert és eseményt még jobban kilehetett volna dolgozni, de így sem csalódtam.

Izgalmas, akciódús történelmi kalandregény, amit főleg a kalóz, orgyilkos téma kedvelőinek és AC rajongóknak ajánlok.

( Az Árulást muszáj lesz újra olvasnom, biztos más szemmel fogok pár eseményre tekinteni, mint eddig és a csuklóra erősített ruhaujjból kipattanó pengét még mindig imádom. 🙂

10/9

 Tökéletes bevezető az orgyilkosok és templomosok világába azok számára, akik most akarják megismerni az AC sorozat rabul ejtő történetét.

A könyvet köszönöm a Fumax kiadónak!

Könyv adatai

Kiadó: Fumax
Eredeti cím: Assassin’s creed: Black Flag
Műfaj: történelmi kalandregény
Oldalak száma: 440
Borító: puha fedeles
Fordító: Szebegyinszki Szilvia
Teljes ára: 3790 Ft
Megjelent: angolul 2013, magyarul 2014
Más vélemények: Moly , Goodreads

MEGRENDELHETŐ:  ITT

RÉSZLET A KÖNYVBŐL: ITT

Oliver Bowden könyvei

  • Assassin’s creed

1. Renaissance – Reneszánsz 10/7
2. Brotherhood – Testvériség 10/10
3. The Secret Crusade – Titkos keresztes háború 10/10
4. Revelations – Jelenések 10/10
5. Forsaken – Árulás 10/10
6. Black Flag – Fekete lobogó 10/9
7. ??? – ???

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: