Michael J. Sullivan: Birodalom születik

Riyria  krónikák 3.

“– Nincsenek becsületbeli ügyek. Nincsen jó és rossz. Csak mi nevezzük gonosznak azokat, akik ellenünk fordulnak.
Royce előhúzta a tőrét és belevágta az asztalba.
– Nézd meg ezt a pengét! Sötét vagy világos?
Hadrian gyanakodva összehúzta a szemét. Alverstone ragyogó felülete szikrázva verte vissza a gyertyafényt.
– Világos.
Royce bólintott.
– Most gyere közelebb, és nézd meg az én szemszögemből!
Hadrian odahajolt, és a tekintetét a penge másik oldalára fordította, ahol az árnyéktól a fém olyan feketének tetszett, akár a kéményből kihulló korom.
– Ugyanaz a fegyver – magyarázta a félszerzet –, de a te oldaladon világosnak látszott, az enyémen meg sötétnek. Akkor most kinek van igaza?
– Egyikünknek sem – értett egyet Hadrian.
– Nem – rázta a fejét Royce. – Mindenki így gondolja, és ezért van, hogy nem látják az igazságot.
– Mi az igazság?
– Mindkettőnknek igaza van. Az egyik igazság nem cáfolja a másikat. Az igazság ugyanis nem a megfigyelésünk tárgyában nyugszik, hanem abban, miként tekintünk arra.”

riyria-kronikak-birodalom-szuletikBÁB FEJÉRE KERÜL A KORONA. AZ IGAZI ÖRÖKÖS REJTVE MARAD.
EGY KALANDOR TITKA FELFORGATHAT MINDENT.
Háború fenyegeti Melengárt, és hőseink újabb kockázatos megbízást kapnak. Ezúttal szövetséget kell kötniük a nemzetelvűek csapataival, akik délen a birodalmi elnyomók ellen küzdenek. A Nefronita Birodalom megállíthatatlanul terjeszkedik, és Royce gyanúja egyre erősebb, hogy Ezrahaddon, a mágus eszközként használja őt és társát saját, kifürkészhetetlen céljaihoz. Ha ki akarja deríteni az igazságot, meg kell fejtenie Hadrian titkát. Ám felfedezése, könnyen véget vethet a barátságuknak és kettészakíthatja a Riyriát.

A Birodalom születik a magával ragadó Riyria-krónikák harmadik kötete. A hatkötetes sorozatot írója egyetlen, eposzi magaslatokra törő történetként alkotta meg, amit külön epizódokra bontott. A cselekményszálak egybefonódnak, de minden egyes kötet a saját történetét meséli el, és külön, kerek egészként is élvezhető. Az eredetileg magánkiadásban megjelent sorozatra felfigyelt egy nagy kiadó is, és az új kiadás révén az utóbbi évek legsikeresebb új fantasyjévé vált.

Véleményem:

Az első két kötetet imádtam és csak dicsérni tudtam . Most itt  a 3. rész, ami nem csak az első két könyvet múlta felül nálam, hanem az összeset (66 db), amit 2013-ban olvastam.

Birodalom születikben több minden kiderül a két főszereplő múltjáról, érzéseikről. A karakterek árnyaltabbak, ezáltal még jobban meglehet szeretni őket, én ugyanis sosem szerettem az olyan szereplőket, akik tökéletesek. Az  a jó, ha hibákat követnek el, vagy helytelen dolgokat is tesznek, ettől lesznek emberibbek.

A cselekmény egyre jobban bonyolódik, a politikai szálak kuszálódnak, a titkok, rejtélyek száma szaporodik,  a feszültség fokozódik. Iszonyúan jól fel van építve minden.

A királyságok közti viszályok, a világ továbbra is a Suikodenre emlékeztetnek engem. Ez is az egyik ok, ami miatt a Riyria krónikák rabja lettem. A Suikoden már több mint 10 éve a legjobb fantasy a számomra, sokáig azt hittem nem fogok találni hozzá hasonló minőségi fantasyt, szerencsére mégis, és én ennek annyira, de annyira örülök. 

Történet egyre sötétebb és többször is megtudott engem lepni. Amikor minden egyértelműnek látszik, jön egy újabb csavar és újra minden kilátástalanná, kiszámíthatatlanná válik.

A szarkazmussal kevert humor is nagyon bejön nekem, borító meg gyönyörű. Szóval a Birodalom születik nagyon is megérdemli a 2013 legjobb könyve címet.

Egy év telt el  az előző kötet óta. Az új Nefronita Birodalom Melengár meghódítására készül. Arista nagykövetként semmit sem ért el, szövetséges nincs, majdnem mindenki az új Birodalomnak fogadott hűséget. Alrik meg majdnem elpusztította az országát egy felelőtlen támadással, ő ugyanis nem akar behódolni az egyháznak. Már csak egyetlen esélyük maradt, hogy szembe tudjanak szállni a Birodalommal. Kapcsolatba kell lépni a nemzetelvűek vezetőjével Degan Gaunttal és szövetséget kötni vele. A nemzetelvűek területe Rhenyddben található, az odajutás viszont váratlan nehézségeket és fordulatokat tartogat.

Roycera és Hadrianra nehéz lelki megpróbáltatások várnak, A szabad világ sorsa ugyanis az ő vállukon nyugszik és a múltjukkal is szembe kell nézniük.

Hadriannak elege van. Többre vágyik, biztonságos, becsületes munkára. Már nem lopásból, betörésből él, hanem a  királynak dolgozik, de számára ez is kevés. Célt akar az életének. Ha ennyire elítéli a becstelen pénzszerzést és az ártatlan emberek megölését, akkor vajon, hogyan és miért lett belőle tolvaj? Remélem az előzmény sorozat is megjelenik majd magyarul, mert erre nagyon szeretném megtudni a választ. Hadriant ebben a részben szerettem volna átölelni és megvigasztalni. Olyan sokszor ült mélabús, fájdalommal teli arccal,  hangulatváltozásai meg már a depresszió tüneteit mutatták.  Humora azonban  még mindig  a régi, Aristával többször is incselkedik.  Olyan szép pár lennének ők ketten.

Roycenak is vannak érzései. Lelkiismeret furdalás gyötri amiatt, hogy titkolózik a legjobb barátja előtt. 12  együtt töltött év alatt sosem vezette félre, nem árulta el, de most annyira aggódik Hadrianért, hogy nem fedi fel előtte, amit tud. Pedig ezzel megadná neki amire vágyik, de ez az életébe is kerülhet.  Roycenak szerelme Gwen a  támasza.  Jó volt mélyebb  bepillantást nyerni a 34 éves szajha és  a bűnöző meghitt kapcsolatába.  Ők tényleg őszintén szeretik egymást és elfogadják egymás múltban elkövetett bűneit is. Gwen annyira kedves és nagylelkű, remélem Royce sosem fogja elveszíteni őt. Gwen jóslata engem nagyon lesokkolt és nagy aggodalomra ad okot a további 3 kötetre nézve.

Alrik már nem az a gondtalan fiú, aki egykoron volt. Korán rázúdult a felelősség, ezért is követ el hibákat.

Arista meg most valóban bebizonyítja, hogy ő nem egy elkényeztetett hercegnőcske, aki egész nap csak a ruháival, frizurájával foglalkozik és várja  a herceget fehér lovon. Ő egy talpraesett, lelkileg nagyon erős lány, más már rég összeroppant volna attól, amiket neki ebben a részben át kell élnie.  Arista nem törődik abba bele, hogy Alrik nem őt küldi Gaunthoz. Felbérli Roycet és Hadriant és velük együtt vág neki az útnak.  Nem zavarja, hogy kíséret nélkül, két férfival kell utaznia, nem nyafog  a kosz, mocsok miatt és attól sem, hogy szabad ég alatt kell aludnia, különleges bánásmódot sem igényel.  Bárcsak minden női hősnő ilyen lenne. Csodáltam őt ebben a részben. én nem tudnék ilyen erős lenni.

Thrace a parasztlány bátor, jóravaló lány volt, de lelkileg teljesen összeomlott. Modina császárnőként viszont látva rá sem lehet már ismerni. Én teljesen ledöbbentem, amint megjelent és az első gondolatom az volt, hogy mi történt ezzel a szerencsétlen lánnyal? Mit tett vele az egyház, hogy ilyenné vált?

Amilia egy kedves, cserfes, edényeket mosogató lány, aki  épp jókor van jó helyen.  Azt még nem tudom eldönteni, hogy őt szerencse érte- e, vagy nem,   erre szerintem majd  a 4. kötetben tudom meg a választ. Remélem az előbbi, nem lenne jó, ha Thracet még egy veszteség érné.

Saldur és az egyház a hatalomért bármire képesek. Aljasak, felfordul tőlük a gyomrom.  Már várom azt  a pillanatot, amikor meglakolnak mindenért, amit elkövettek.

A könyv végén Sullivan megint bebizonyította, hogy mennyire szadista tud lenni. Hogy lehet így, Roycetalanul befejezni egy könyvet? Milyen veszélyes küldetésről beszél Ezra? Arcadius mit ármánykodik? Kit látott meg Thrace? Az egyház milyen új cselszövésen töri a  fejét?

Nem tudom, hogy fogom kibírni júniusig.

(Remélem bejön a tippem az örökös személyével kapcsolatban, nagyon örülnék neki, ha ő lenne az.)

10/10

Riyria hiányban szenvedek.

Könyvet köszönöm a Fumax kiadónak!

Könyv adatai

Kiadó: Fumax
Eredeti cím: Nyphron Rising
Műfaj: Fantasy
Oldalak száma: 408
Borító: puha fedeles
Fordító: Matolcsy Kálmán
Teljes ára: 3095 Ft
Megjelent:  angolul 2009,  magyarul 2013
Rendelhető: Fumax webshop
Más vélemények:  Moly , Goodreads

Michael J. Sullivan könyvei

  • The First Empire (Riyria világának előzmény története)

1. Rhune
2. Dherg
3. Fhrey

  • Riyria krónikák (előzmény történet)

1. The Crown Tower
1,5. The Viscount and the Witch
2. The Rose and the Thorn

  • Riyria krónikák

1. The Crown Conspiracy – Trónbitorlók 10/10
2. Avempartha – Az elfek tornya 10/10
3. Nyphron Rising – Birodalom születik 10/10
4. The Emerald Storm – Smaragdvihar
5. Wintertide
6. Percepliquis

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: