Dan Wells: Fragments – Töredékek

Részlegesek 2.

A versenyfutás a túlélésért folytatódik.

“Ezt  a könyvet mindazoknak ajánlom, akik akár csak egyszer is elismerték a tévedésüket. Ezzel nem gyengeségről, vagy az elkötelezettség hiányáról adtak tanúbizonyságot, hanem  az egyik legnagyobb erényről, amellyel bárki is rendelkezhet – legyen az akár ember, akár Részleges.”

toredekekDan Wells hazánkban is ígéretesen mutatkozott be, a külföldön hatalmas sikert aratott Nem vagyok sorozatgyilkos című kötetével, a Partials trilógiája pedig még nagyobb siker kint.

Kira Walker megtalálta az RM vírus gyógymódját, de az emberek és a Részlegesek túléléséért vívott küzdelem még csak a kezdeténél tart. East Meadow-t elhagyván Kira kétségbeesetten próbálja kideríteni, hogy kicsoda is ő valójában. Nem lehet véletlen egybeesés, hogy az RM gyógymódja maguknak a Részlegeseknek a vérében található – ez nyilván valami nagyobb terv része, amelyben Kirának is szerepet szántak, és amely mindkét fajt megmenthetné. Kirához útja során többen csatlakoznak, köztük Samm, a Részleges is. De vajon megbízhat-e bennük? Ezalatt Long Islanden az emberiség utolsó képviselői felkészülnek a Részlegesek elleni háborúra, és Marcus tudja, az egyetlen reményük, hogy kitartsanak Kira visszatéréséig. Ám a lány útja hosszadalmas a posztapokaliptikus Amerika pusztaságán keresztül, és közben mindkettejük számára fokozatosan kiderül, hogy legnagyobb ellenségük létezéséről eddig nem is tudtak. A lélegzetelállító Részlegesek trilógia második része az emberiség utolsó előtti órájának krónikája. Utazás az ismeretlenbe, amely során fel kell fedeznünk hogyan élhetjük túl – és ami még fontosabb, hogy mi indokolná megmaradásunkat a Földön.

Véleményem:

Első részt is imádtam, de a másodikat még jobban. Egy hete olvastam ki, de még mindig a hatása alatt vagyok, annyira, hogy mást az elmúlt 7 napban a kezembe sem vettem, egyikhez sem volt kedvem. Nehéz dolga lesz az idén olvasott könyveknek, ha ezt felülakarják múlni. 33 év alatt nem nagyon olvastam olyan könyvet, ami ennyiszer megtudott volna lepni. Elgondolkodtató, hátborzongató, hihetetlenül fantasztikus történet részese lehettem, ami tele van bánattal, fájdalommal és sokkoló fordulatokkal. Engem nagyon felkavart.

Ebben a részben még több az izgalom, a harc, mint az első kötetben és a bizalom is sokkal nagyobb szerepet kap. A cselekmény több szálon fut, aminek szintén nagyon örültem. Most már nem csak Kira gondolatait ismerhettem meg, hanem Marcusét, Sammét és Haruét is. Ennek köszönhetően a szereplők jelleme még jobban ki lett dolgozva, még jobban meglehet szeretni őket.

Olvasás közben ugyanaz az érzés fogott el, mint a Last of us játszása közben. A Last of us 2013 legjobb disztópikus játéka lett nálam és e történet sok mindenben hasonlít hozzá. Mindkét történetben egy vírus okozta az emberiség kihalását. Kira Elliehez hasonlóan immúnis a vírusra. Kira itt is útnak indul az amerikai kontinensen keresztül, ami gyakorlatilag egy összefüggő háborús zóna tele veszéllyel, éjjeli szörnyetegekkel. New Yorktól Chicagoig, majd onnan Denverbe vezet az útja, nem tudja mi vár rá az út végén és utazása közben milyen borzalmakkal kell szembenéznie, csak az emberiség megmentése lebeg  a szeme előtt. Útközben elhagyott romos épületeket kutat át, amiket már visszakövetelt magának a  természet. Vízzel elárasztott metrólejárókon, városokon halad át, boltokat fosztogat, élelemre vadászik. Szóval  a hangulat, harcok, helyszínek teljesen olyanok, mint a Last of usban. Történet szempontjából viszont  a Töredékek sokkal többet nyújtott nekem, mint  a játék. Játék több helyen is kiszámítható volt, könyvben viszont minden fordulat váratlanul ért. Amikor már minden egyértelműnek tűnt, azt éreztem van kiút a kilátástalan helyzetből, jött egy újabb zseniális csavar és már megint reménytelennek éreztem mindent. Megoldás az lenne, ha mindenki békét kötne mindenkivel, de ilyen sosem lesz. Tökéletes társadalom ugyanis nem létezik.

Karakterek nagyon emberiek és mindnyájuknak nehéz döntésekkel kell szembenézniük.

Kira elhagyta Marcust és egyre inkább eltávolodik tőle. Azért indult útnak, hogy a rengeteg kérdésre és rejtélyre megkapja a választ és megmentse az embereket és a Részlegeseket is a kihalástól. Tudni szeretné mi az RM gyógymód gyártásának a kulcsa, mi a Részlegesek lejárati idejének a megoldása. Meg kell tudnia ki ő, milyen tervnek a része és miért akarják elfogni. Még többet megakar tudni a Részleges háborúról, a Szakadásról, a világ végéről, az emberek, Részlegesek és az RM kapcsolatáról. Mindenáron meg kell találnia a Trösztöt, a Részlegeseket létrehozó tudósokat és a ParaGen titkos adatait. Válaszok apránként jönnek, de egy  válasz újabb és újabb kérdéseket vet fel.
Kirát továbbra is kedvelem, nagyon erős lány, de ő is tud félni és az idegei is egyre nehezebben  bírják. Többször elveszti a türelmét, hamar felkapja a vizet és kiabál. Kicsit önző is és néha előbb cselekszik, mint gondolkodik.

Marcusban sem csalódtam. Nem ért  a harchoz, nem is erős, ha ideges mindig viccelődik, de a lelkét nem hajlandó eladni a béke érdekében, képtelen feláldozni Kirát, pedig  a lány már két hónapja elment. Megpróbál boldogulni az új háborús helyzetben, nem akar rejtőzve meghalni. Amikor elmeséli, hogyan élte meg a világ végét öt éves korában, az nagyon szívbemarkoló volt.

Samm legtöbbször érzelmeket nélkülözve beszél, de nem  szívtelen szörnyeteg, nem egy tárgy, neki is van szíve. Mindig megbízik Kirában, bármi is történik és újra és újra az életét kockáztatja miatta. Az egyetlen csöpögés mentes romantikus jelenet is hozzá köthető. Szerelmes, de  nem tudja, hogy ezt, hogy mutassa ki. Annyira aranyos amikor zavarban van. Nem gondoltam volna egyébként, hogy egy pasi ennyire megható, érzelmekben gazdag jelenetet is ennyire jól megtud írni. Nem tudom, hogy ennek a kapcsolatnak lehet-e jövője, hisz Sammnek már csak egy éve van hátra és ezen kívül még sok minden áll a kibontakozó szerelem útjában.

Heron kiszámíthatatlan, nem tudni mi lesz  a következő lépése. Szerinte Kira terve lehetetlen, nem lehet mindkét oldallal jóban lenni, nem lehet mindenkit megmenteni. .Nem tudom, hogy szeressem-e őt, vagy sem.

Afa egy üldözési mániás örült. 11 év egyedüllét segítség nélkül, menekülve, rejtőzködve, megtörte az elméjét, ennek ellenére ő egy zseni. Számítottam arra, hogy mi lesz vele, de olyan hirtelen történt, hogy mégis váratlanul ért.

Harunak ebben a  részben már voltak szerethetőbb pillanatai is, lehet végül őt is megfogom kedvelni?

Delarosatól és Dr. Morgantől viszont kirázott a hideg. Delarosa számára jó Részleges nem létezik. Túlélésért bármire képes, embereket is feláldozná, ha így legyőzhet minden Részlegest. Morgan egy örült, zakkant Részleges tudós, aki az embereket  kísérleti alanyoknak tekinti. Meggyőződése, hogy a lejárati idő titka bennük rejlik.

Könyv vége iszonyú nagy függővég, az összes cselekmény szál úgy maradt félbe, hogy nehéz lesz kibírni mire megjelenik a folytatás. Nem tudom, hogy a harmadik befejező kötet happy enddel fog-e záródni, egyelőre erre nagyon kicsi esélyt látok.

Dan Wells csatlakozott nálam Moning és Sullivan mellé a szadista írók közé, mindnyájan imádják kínozni az olvasókat. Zseniális egy könyv, ha akarnék akkor sem tudnék rá semmi rosszat mondani.  Mindenkinek csak ajánlani tudom.

10/10

Mikor jön  a 3. kötet? Nem tudom, hogy fogom kibírni addig. 

Könyvet köszönöm a Fumax kiadónak!

Pár kedvenc idézetem:

” A régi világ számítógépei egy világszerte azonnali kommunikációra képes hatalmas hálózat részét képezték. Mindent számítógépeken tároltak, a könyvektől és a zenéktől kezdve egészen a ParaGen nagyszabású terveiig. Csakhogy ezekben az irodákban nem voltak számítógépek.”

Ezért nem jó mindent gépen tartani. Egy olyan világban, ahol nincs áram és a gépek semmit sem érnek, mindent el lehet veszíteni. Éljenek az eredeti könyvek és a füzetbe jegyzetelés is fontos.

” A pénz jelentett  mindent – nem csak a létfenntartás eszközét, hanem az élet értelmét is.  Ha így működött a régi világ, ha valóban csak a pénzzel törődtek, talán jobb is, hogy szétesett. Talán elkerülhetetlen is volt.”

Milliárdokat emiatt sosem szeretnék, tudom, hogy nem tenne boldoggá.

“Sokkal könnyebb lenne megmenteni a világot, ha azok, akiket meg akarunk menteni, abbahagynák egymás öldösését.”

“Előfordul, hogy csak úgy segíthetünk valakin, hogy azzal másnak ártunk. Nem szívesen tesszük, de meg kell tennünk, mert az alternatívája még rosszabb lenne.”

Feláldozni valakit, hogy mindenkit megmentsünk, vagy azonnal segíteni, de ezzel hosszútávon nem mentünk meg senkit, hisz pár éven belül mindenki meghalna. Nem tudom melyiket választanám. Nincs jó döntés.

“Az autók nem indulnak. A repülők sosem szállnak fel többé. A számítógépes rendszereket alig tudjuk használni, újakat készíteni pláne nem. Mintha… mintha visszafelé folyna az idő. Barlanglakó régészként ülünk a jövő romjain.”

“Az emberek és a Részlegesek egymást gyilkolják, mindenkit megölnek, akit csak megpillantanak, mert ezt az egyetlen módját ismerik a problémák megoldásának.”

“Minden annyira össze van törve, el van használódva, az épületek mind romokban állnak és benőtte őket a fojtóbab és a gaz, és minden olyan… réginek látszik. Az életünk minden percében körülvesz minket a tetteink, a pusztításunk bizonyítéka.   Eddig azt gondoltam, hogy a világ megszenvedte, amit tettünk, amit mindkét faj elkövetett, de idekint úgy érzem, hogy a világot nem is érdekli, hogy kik vagyunk. Vagy voltunk. Jöttünk és mentünk, az élet meg megy tovább, és az a föld, ami itt volt már előttünk is, még mindig itt lesz, amikor már mind meghaltunk. A madarak még mindig repülni fognak, az eső még mindig esni fog. A világnak nem lett vége, csak… újraindult.”

“Tökéletes társadalom nincs. Elégedetlenség és bűnözés, vagy pedig valami sötét mozgatóerő mindig van.”

Volt még pár erkölcsi vita, ami szintén tetszett. Sosem értettem meg, hogy miért kell valakit azért lenézni, mert más. Egyes emberek nagyon korlátolt gondolkodásúak, nem törődnek azzal, hogy akit megbántanak, annak is vannak érzései és nagyon rosszul esik neki.

“Kira bevackolta magát a hálózsákjába, és a holdfénynél a könyvtárban talált izgalmas regényt olvasta. Lehet, hogy ezt az alakot démonok üldözik, de legalább reggel meleg zuhany várja, gondolta.”

Vajon melyik könyvet olvassa Kira? Csak nem a Nem vagyok sorozatgyilkost?

Könyv adatai

Kiadó: Fumax
Eredeti cím: Fragments
Oldalak száma: 527
Borító: puha fedeles
Fordító: Bayer Antal
Teljes ára: 3995 Ft
Megjelent:  angolul 2013,  magyarul 2013
Rendelhető: Fumax webshop . Könyvbe itt bele is lehet olvasni.
Más vélemények:  Moly , Goodreads

Dan Wells könyvei

  • John Cleaver

1. I Am Not A Serial Killer – Nem vagyok sorozatgyilkos 10/8
2. Mr. Monster – Szörnyeteg úr
3. I Don’t Want to Kill You

  • Partials

0,5 Isolation
1. Partials – Részben ember 10/10
2. Fragments – Töredékek 10/10
3. Ruins

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: