Best of 2013 – Boldog új évet kívánok mindenkinek!

Idén 66 könyvet olvastam el.  49 új, 5 újra olvasott  és 12 manga.

Hónap legjobbjai (csak az új olvasások közül választottam legjobbat. )

Január
Ilona Andrews: Áradó hold 10 pont
Ann Aguirre: Menedék – Enclave 9 pont
Karen Marie Moning: Keserű ébredés 10 pont
J. R. Ward: Újjászületett szerető 10 pont
Karen Marie Moning: Álom és valóság 10 pont
Rabindranath Tagore: Hajótöröttek 9 pont
Yazawa Ai: Nana 1.10 pont

aradoholdIlona Andrews: Áradó hold
Olvastam több helyen is, hogy ez a rész nagyon nyomasztó és sötét hangulatú. Már ekkor tudtam, hogy ez nekem való könyv, de arra nem számítottam, hogy ennyire jó lesz. Első rész egy Inuyashához hasonló romantikus mese volt, második viszont egy Resident Evil szerű horror történet nagyon minimális romantikával.
J. R. Ward: Újjászületett szerető wardujjaszületettszereto
Az egész könyv egy szeretett személy elvesztésének a feldolgozásáról szól, a továbblépésről, az újrakezdésről és a hibás döntésekről. Tele van fájdalommal, szenvedéssel, lelki kínlódással, belső monológgal, a mindennapi élet problémáival, nehézségeivel. Életszerű az egész és én pont emiatt kedveltem meg ezt a részt is.
Számomra ez a sorozat továbbra sem vámpíros paranormális, hanem egy mindennapi életről szóló, több főszereplős, rengeteg cselekményszálon futó karakterközpontú dráma, hús- vér szereplőkkel. Számomra pont emiatt egyedi, emiatt nagyon jó.

Február
Karen Marie Moning: A hajnalra várva 10 pont
Yazawa Ai: Nana 2. 10 pont
Yazawa Ai: Nana 3. 10 pont
Yazawa Ai: Nana 4. 10 pont
Yazawa Ai: Nana 5. 10 pont
Nalini Singh: Angyalárny 9 pont
Karen Marie Moning: Rossz hold kelt fel 10 pont
Julia Quinn: Micsoda éjszaka! 10 pont
Karen Chance: A hajnal átka 10 pont
Caris Roane: Lángoló égbolt 8 pont

julia-quinn-micsoda-ejszakaJulia Quinn: Micsoda éjszaka!
Szeretem az olyan könyveket, amiben a szereplők nem tökéletesek, hibákat követnek el, bűntudat és lelkiismeret furdalás gyötri őket és szeretem az olyan könyveket is, amiben  a barátság is fontos szerepet kap. Micsoda éjszaka pont ilyen, mindent megtaláltam benne, ami nekem fontos.
A könyv egy érzelmi hullámvasút, egyik percben könnyesre nevettem magam, másik percben a meghatottságtól sírtam és ez ismétlődött a történet végéig, aminek sajnos hamar vége lett.
Karen Chance: A hajnal átka hajnalatka
Ha akarsz egy jót nevetni, ha egy izgalmas, akciódús történetre vágysz, ha megakarsz ismerni egy különleges világot, ha szeretnéd jobban megismerni Pritkint, akkor ez a könyv a legjobb választás a számodra. Ha még Moning rajongó is vagy, akkor meg feltétlenül szerezd be, nem fogod megbánni.

Március
Julie Garwood: Szép szavak 9 pont
Sherrilyn Kenyon: The Dark Hunters 01 10 pont
Sherrilyn Kenyon: The Dark Hunters 02 10 pont
Sherrilyn Kenyon: The Dark Hunters 03 10 pont
Sherrilyn Kenyon: The Dark Hunters 04 9 pont
Nevada Barr: 13 1/2 10 pont
Lara Adrian: Az éjfél árnyai 8 pont
Maria Dahvana Headley: Királyok királynője 10 pont
Yazawa Ai: Nana 6. 10 pont
Yazawa Ai: Nana 7. 10 pont
Yazawa Ai: Nana 8. 10 pont

nevadabarr13Nevada Barr: 13 1/2
Ez egyáltalán nem ifjúsági könyv, hanem egy sokkoló, megdöbbentő, nyomasztó, felkavaró, szívszorító történet, amelyben Dylan lelki megpróbáltatásait követhetjük nyomon.
Egy zavart elme gondolatait olvashatjuk a könyvben, amelyben a lelki gyötrődés ábrázolása zseniális. Bennem mély nyomot hagyott a történet.
Maria Dahvana Headley: Királyok királynője kiralyok
A királyok királynője egy fantasztikusan megírt, érzelmekben gazdag, halálon túl is tartó szerelem története. Egy olyan világba utazhattam, ahol a történelem, mítoszok, legendák keverednek egymással, amelyben halandók harcolnak Istenek ellen.
Egyiptom, Róma, Hadész birodalma, boszorkányok, földből előbújó árnyak, varázslat, sötét mágia, véráldozat, összeesküvések, rémálmok, gyermekáldozatok, szerelem és fájdalom, halál és kétségbeesés, éhség, vérrontás, káosz, egy szörnyű, szokatlan háború. Ez mind megtalálható ebben a kísérteties, hátborzongató, horrorisztikus könyvben. Izgalmas, megható, lelket megérintő történet.

Április
Fábián Janka: Lotti öröksége 9 pont
Fábián Janka: Az angyalos ház 10 pont
Johanna Lindsey: A szenvedély hatalma 9 pont
Junot Díaz: Így veszíted el 5 pont
Julie Kagawa: The Iron Daughter – Vashercegnő 9 pont
Jane Johnson: A szultán asszonya 8 pont

angyaloshazFábián Janka: Az angyalos ház

Sokáig halogattam ezt  a könyvet, fülszöveg nem tetszett, de amikor az idős Hilda néni elkezdett mesélni az életéről rabul ejtett  a történet.

Szívszorító, tele drámai fordulatokkal,  mély nyomot hagyott bennem.

Május
Oliver Bowden: Assassin’s Creed – Árulás 10 pont
Brenda Joyce: Halálos illúziók 10 pont
James Bowen: Bob, az utcamacska 10 pont
Nalini Singh: Szabadulás 9 pont
Michael J. Sullivan: Trónbitorlók 10 pont
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos 8 pont

AC-A_borito.inddOliver Bowden: Assassin’s Creed – Árulás
Bowden  most megmutatja mennyire tehetséges, zseniális író is ő, rá sem lehet ismerni. Most senki sem fogja azt érezni, hogy egy játék forgatókönyvét olvassa, hanem egy fantasztikus történelmi, kalandregény részese lesz az, aki kézbe veszi. A játék ismerete nélkül is teljesen érthető. E könyv mivel napló, nem az akciódús jelenetekre helyezi a hangsúlyt, hanem Haytham életének a bemutatására, érzéseire, gondolataira. Megtudhatjuk, hogy az orgyilkos gyökerekkel rendelkező Haythamból, hogyan és miért lett templomos és általa végre megismerhetjük a másik oldalt is. Rég olvastam ilyen jó történelmi napló regényt.
Brenda Joyce: Halálos illúziók halalosilluziok
Olvasás közben most is sokszor összeszorult a szívem. mindhárom cselekményszál tele van fájdalommal, hibás döntésekkel és az egész történet életszerű. Imádtam.
bobJames Bowen: Bob, az utcamacska
Szívszorító, megható, lelket megérintő, elgondolkodtató, lenyügöző történet, ami egy imádnivaló, különleges macskáról és   nehéz életű, nagylelkű gazdájáról szól. Egy egyszerű élettörténet, de mégis rabul ejti az embert.
Michael J. Sullivan: Trónbitorlók Tronbitorlok
Imádtam a könyvet, de azért érződik rajta, hogy első rész. Néha olyan sok információ zúdult rám egyszerre, hogy egy kicsit úgy éreztem belassul a történet és vontatottá válik. Izgalom sem volt annyi, mint amire számítottam. De a humor, a világ, a szereplők feledtették velem ezeket az apró hibákat. Fejtörőkkel teli épületek, cselszövés-cselszövés hátán, összeesküvések, ezek a gyengéim. Szóval én teljesen a sorozat rabja lettem.

Június
Mark Lawrence: Tövisek Királya 9 pont
Julie Garwood: Kegyes halál 10 pont
Christina Dodd: A sötétség árnyékában 9 pont
Loretta Chase: Az utolsó pokolfajzat 7 pont
Suzanne Collins: Futótűz 9 pont
Rupáner-Gallé Margó: Nászajándék Salzburgból 8 pont
Szabó T. Anna: Tükörcicák 5 pont
Barbara Wood: Lélekláng 10 pont

kegyeshalalJulie Garwood: Kegyes halál

Kígyók, aligátorok, mocsári hajsza, küldemény körüli  bonyodalmak, családias hangulat, sok izgalom, akció, humor, romantika,  jól felépített, összetett történet, imádnivaló karakterek,  ez a Kegyes halál.

Kihagyhatatlan!

Július
Anya Seton: Katherine 1. 6 pont
Brenda Joyce: Halálos csókok 10 pont

halaloscsokokBrenda Joyce: Halálos csókok

Ez a sorozat nem tud csalódást okozni. Calder Hart egy álompasi, Francesca meg egy nagyon szerethető hősnő, aki a legnagyobb bajban is kiáll a szerelme mellett és nem kezd el kételkedni benne.

Izgalmas és szívszorító.

Augusztus
Karen Marie Moning: Iced – Megnyílik az ég 9 pont
Johanna Lindsey: Az örökös 8 pont
Loretta Chase: Egy különleges hölgy 8 pont
Kathy Reichs: Virals – Fertőzöttek 9 pont
Michael J. Sullivan: Az elfek tornya – Avempartha 10 pont

AvemparthaAzelfektornyaMichael J. Sullivan: Az elfek tornya – Avempartha
Nem számítottam rá, de a Riyria krónikák első része teljesen lenyűgözött és magába szippantott. Apró hibáival együtt is imádtam. Most itt a 2. rész, ami az elsőnél is jobb, vagyis most már teljességgel kijelenthetem, hogy Sullivan rajongó vagyok, a Riyria krónikák sorozat rabja. Olvasással megpróbáltam lassan haladni, szerettem volna minél tovább ebben a világban maradni, de nehezen ment. Ha nem jött volna közbe egy komoly betegség két nap alatt kivégeztem volna. Amikor viszont ráértem egyből nyúltam az Avempartha után és amíg olvastam minden gondolatom elterelődött a rémisztő valóságról, ahol a napjaim csak az aggódásról szóltak. Könyv annyira izgalmas és szórakoztató, hogy egy kis időre mindenről el tud feledkezni az ember miatta. Gondokról, problémákról, kilátástalan helyzetről, meg minden rosszról.

Szeptember
Gena Showalter: Atlantisz 2. – Atlantisz Ékköve 8 pont
James S. A. Corey: Leviatán ébredése 8 pont
Loretta Chase: Egy lehetetlen úr 9 pont

E hónapban egy könyvre sem adtam 10 pontot.

Október
Julia Quinn: Csudajó 9 pont
Julie Garwood: Ünneprontó 9 pont

E hónapban sem adtam egy könyvre sem 10 pontot.

November
Rupáner-Gallé Margó: Malom a tóparton 10 pont
Johanna Lindsey: Ördögből angyal 8 pont

malomatopartonRupáner-Gallé Margó: Malom a tóparton
Könyv nem hibátlan. Túl gyorsan történik minden, Anna problémája hamar megoldódik és a szereplőkre is haragudtam párszor. Anna olyan dolgokért tud megharagudni, ami meg sem történt volna, ha őszinte. Iza és Dávid is képes semmiségeken megsértődni és összeveszni. Simán kilehet bírni két évet egymástól távol, ha a szerelem erős.  Két év nem örökre szól, hamar eltelik, utána meg ott az egész élet, amit lelehet élni egymás mellett boldogságban.
Könyv hangulata viszont nagyon mély nyomot hagyott bennem. Az egész szomorú, megható, fájdalmakkal és szenvedésekkel teli. A családon belüli erőszak bemutatása, Dávid  szörnyű életének aprólékos kidolgozása nagyon jól sikerült. Dávid olyan pasi, akibe olvasás során én is beleszerettem. Egy megtört lélek, akinek sok- sok gyengédségre és szeretetre van szüksége.  Nagyon megkedveltem. Befejezés sem az lett, mint amire számítottam. Azt hittem  csöpögős happy end lesz, de nem. Egy életszerű, a regény hangulatához illő lezárást kaptam.
Imádtam a könyvet, megérdemli  a 10 pontot, úgy is, hogy nem voltam mindennel megelégedve.  Tökéletes történet amúgy sincsen.

December
Michael J. Sullivan: Birodalom születik 10 pont
Ann Aguirre: Helyőrség – Outpost 8 pont
Dan Wells: Partials – Részben ember 10 pont
Jamie McGuire: Gyönyörű sorscsapás 6 pont

riyria-kronikak-birodalom-szuletikMichael J. Sullivan: Birodalom születik
Sullivan már az első két kötetnél is magasra tette a mércét, de  a harmadikkal még azokat is sikerült felülmúlnia. E könyv már nem csak izgalmakkal és nem várt fordulatokkal volt teli, hanem eléggé megrázóra is sikerült. IMÁDTAM!
Dan Wells: Partials – Részben ember reszbenember
Első kötetekre ritkán adok 10 pontot, de erre a könyvre képtelen lennék kevesebbet adni.  Legjobb disztópia, amit eddig olvastam. Izgalmas, megrázó, váratlan fordulatokkal teli és a szereplőket is hamar a  szívembe zártam.  Nem is tudom miért nem szereztem be egyből a megjelenés után. Nagy hiba volt, hogy eddig vártam.

Van pár hely, ahová nem tudtam egy könyvet írni.

Legrosszabb könyv:
Junot Díaz: Így veszíted el
Legnagyobb csalódás:
Jamie McGuire: Gyönyörű sorscsapás
Legnagyobb pozitív meglepetés:
Dan Wells: Partials – Részben ember
Maria Dahvana Headley: Királyok királynője
Michael J. Sullivan: Trónbitorlók
Legkínzóbb függővég:
Michael J. Sullivan: Birodalom születik
Legjobb első kötet:
Michael J. Sullivan: Trónbitorlók
Dan Wells: Partials – Részben ember
Legjobb folytatás:
Karen Chance: A hajnal átka
Brenda Joyce: Halálos csókok
Michael J. Sullivan: Birodalom születik
Legjobb önálló regény:
Fábián Janka: Az angyalos ház
Nevada Barr: 13 1/2
Legjobb magyar regény:
Fábián Janka: Az angyalos ház
Legjobb újra olvasott regény:
Barbara Wood: Lélekláng
Karen Marie Moning: Rossz hold kelt fel
Legjobb sorozat záró:
Idén nem fejeztem be sorozatot.
Év legjobb sorozata:
Michael J. Sullivan: Riyria krónikák
Legjobb manga:
Nana
Legjobb világfelépítés:
Michael J. Sullivan: Riyria krónikák
Legjobb harc jelenet:
Michael J. Sullivan: Birodalom születik
Dan Wells: Partials – Részben ember
Legjobb helyszínek:
Michael J. Sullivan: Riyria krónikák
Legjobb drámai jelenet:
Fábián Janka: Az angyalos ház
Brenda Joyce: Halálos illúziók
Michael J. Sullivan: Birodalom születik
Legviccesebb jelenet:
Karen Chance: A hajnal átka
Legjobb novella:
Rupáner-Gallé Margó: Malom a tóparton
Legkedvesebb idézet:
James Bowen: Bob, az utcamacska
“Ha elégedett volt és boldog, nála békésebb, kedvesebb macskát még senki sem látott. Ha  viszont úgy hozta a kedve, akkor teljesen bekattanva száguldozott körbe-körbe a lakásban.”
Legmeghatóbb jelenet:
James Bowen: Bob, az utcamacska

Legidegesítőbb karakterek:
Jamie McGuire: Gyönyörű sorscsapás (Abby, Travis, America)
Legjobb szerelmespár:
Brenda Joyce: Halálos illúziók (Francesca- Calder Hart)
Brenda Joyce: Halálos csókok (Francesca- Calder Hart)
Legjobb férfi karakter:
Karen Chance: A hajnal átka (Pritkin)
Brenda Joyce: Halálos csókok (Calder Hart)
Michael J. Sullivan: Birodalom születik (Royce és Hadrian)
Legjobb női karakter:
Brenda Joyce: Halálos csókok (Francesca)
Dan Wells: Partials – Részben ember (Kira)
Michael J. Sullivan: Birodalom születik (Arista)
Legaranyosabb szereplő:
James Bowen: Bob, az utcamacska (Bob)
Legjobb szerelmi háromszög: vagyis sokszög
J. R. Ward: Újjászületett szerető (Qhuinn, Blay, Saxton, Layla, Xcor)
Év álompasija:
Brenda Joyce: Halálos illúziók (Calder Hart)
Brenda Joyce: Halálos csókok (Calder Hart)
Legjobb negatív szereplő:
Maria Dahvana Headley: Királyok királynője (Kleopátra)
Ilona Andrews: Áradó hold (Pók)
Legtöbb kedvenc szereplő:
Michael J. Sullivan: Birodalom születik

Legjobb paranormális: Karen Chance: A hajnal átka
Legjobb kosztümös romantikus: Brenda Joyce: Halálos csókok
Legjobb modern romantikus: Julie Garwood: Kegyes halál
Legjobb életszerű regény: James Bowen: Bob, az utcamacska
Legjobb disztópia regény: Dan Wells: Partials – Részben ember
Legjobb fantasy regény: Michael J. Sullivan: Birodalom születik
Legjobb krimi/thriller: Nevada Barr: 13 1/2
Legjobb scifi: James S. A. Corey: Leviatán ébredése
Legjobb ifjúsági regény: Kathy Reichs: Virals – Fertőzöttek
Legjobb Young Adult: Ann Aguirre: Menedék – Enclave
Legjobb New Adult: ————-
Legjobb felnőtt regény: J. R. Ward: Újjászületett szerető
Legjobb horrorisztikus regény: Ilona Andrews: Áradó hold
Legjobb szépirodalmi: Mark Lawrence: Tövisek Királya
Legjobb történelmi: Oliver Bowden: Assassin’s Creed – Árulás
Legjobb misztikus: Maria Dahvana Headley: Királyok királynője

Idén 7 kiadótól olvastam egynél több könyvet.

Legjobb Egmont könyv: Ilona Andrews: Áradó hold
Legjobb Fumax könyv: Michael J. Sullivan: Birodalom születik
Legjobb Cor leonis könyv: Karen Chance: A hajnal átka
Legjobb Ulpius könyv: J. R. Ward: Újjászületett szerető
Legjobb Gabo könyv: James Bowen: Bob, az utcamacska
Legjobb Harlequin könyv: Brenda Joyce: Halálos csókok
Legjobb Aba kiadós könyv: Rupáner-Gallé Margó: Malom a tóparton

Végül  már csak az év legjobb könyvének kiválasztása maradt hátra.

Idén 17 könyvre adtam 10 pontot, ebből 5őt emelnék ki, azokat amik megérdemelnék szerintem az év legjobbja címet. E könyveknél a 10 pontot is kevésnek éreztem:

Brenda Joyce: Halálos csókok
Dan Wells: Partials – Részben ember
James Bowen: Bob, az utcamacska
Karen Chance: A hajnal átka
Michael J. Sullivan: Birodalom születik

Végül az év legjobbja címet annak  a könyvnek adnám, ami legtöbbször nyert a fentebbi kategóriákban.

E könyv nem más:

riyria-kronikak-birodalom-szuletik

Legjobb game: Last of us
Legjobb modern sorozat: Kalandos nyár 6. évad
Legjobb kosztümös sorozat: Szulejmán
Legjobb jövőben játszódó sorozat: Revolution 1. évad
Legjobb animációs sorozat: Dragon Ball Z
Legjobb újra nézett sorozat: Dong Yi
Legjobb  zenés műsor: X- faktor 4. évad
Legjobb szórakoztató műsor: Szombat esti láz 4. évad
Év legnagyobb meglepetése: Sztárban sztár
Legjobb vetélkedő: A következő!
Legrosszabb sorozat: True Blood 5. évad
Legrosszabb szórakoztató műsor:  Vundersőn és Zuperszexi
Legnagyobb csalódás: Alcatraz

2014  első olvasmányai:

Dan Wells: Fragments – Töredékek
J. R. Ward: Végre szeretők
Julia Quinn: Ma éjjel táncolnék
Karen Chance: Holdvadász
Loretta Chase: Egy tökéletes lord

Legjobban várt 2014-es könyvek:
Ann Aguirre: Horde
Brenda Joyce: Halálos esküvő
Dan Wells: I Don’t Want to Kill You – Ruins
J. R. Ward: The King – Rapture
James S. A. Corey: Caliban’s War
Jon Sprunk: Árny csábítása
Julia Quinn: Minx, Happily Ever After, The Sum of All Kisses
Karen Chance: Tempt the Stars
Karen Marie Moning:  Burned
Karen Rose: I Can See You
Kathy Reichs: Seizure
Kresley Cole: Dreams of a Dark Warrior
Lisa Kleypas: Légy feleségem reggelre
Michael J. Sullivan: The Emerald Storm, Wintertide
Nalini Singh: Branded by Fire , Archangel’s Legion
Oliver Bowden: Fekete lobogó
Sherrilyn Kenyon: Sins of the Night

Nagyon szeretném elolvasni 2014-ben, de erre kicsi az esély:
Christina Dodd: Into the Flame
Gena Showalter:  The Nymph King, The Darkest Passion
Ilona Andrews: Fate’s Edge
James Bowen: Bob 2.
Julianna Baggott: Fuse
Julie Kagawa: The Iron Queen
Kate Mosse: Citadel
Kate Quinn: Empress of the Seven Hills
Kinley MacGregor: Harcos
Lara Adrian: Taken by Midnight
Larissa Ione: Passion Unleashed
Yazawa Ai: Nana 18.

Anyukám olvasta 2013-ban: 43 könyv

10 pont
Jon Sprunk: Az Árny fia
Diana Rowland: A démon jele
Lara Adrian: Az éjfél árnyai
Catherine Anderson: Indián hold
Lorraine Heath: Vak végzet
Nalini Singh: Angyalárny
Oliver Bowden: Assassin’s Creed – Reneszánsz
Oliver Bowden: Assassin’s Creed – Testvériség
Oliver Bowden: Assassin’s Creed – Jelenések
Oliver Bowden: Assassin’s Creed – Árulás
Wilbur Smith: Az angyalok zokognak
James Bowen: Bob, az utcamacska
Nalini Singh: Szabadulás
Christina Dodd: A sötétség árnyékában
J. R. Ward: Irigység
J. R. Ward: Újjászületett szerető
Kate Quinn: A császár szeretője
Barbara Erskine: Az idő örvényében

9 pont
Catherine Anderson: Indián szív
Nalini Singh: Feloldozás
Lorraine Heath: A grófné titka
Lorraine Heath: Szerelemből kitűnő
Lorraine Heath: A rejtélyes idegen
Brenda Joyce: Halálos illúziók
Karen Marie Moning: Iced – Megnyílik az ég
Sherrilyn Kenyon: Éjféli gyönyörök

8 pont
Lorraine Heath: Házasság receptre
Lorraine Heath: Egy botrányhős hálójában
Lorraine Heath: Mondd, hogy mindörökké
Oliver Bowden: Assassin’s Creed – Titkos keresztes háború
Nicola Cornick: Titkok és vallomások
Catherine Anderson: Indián égbolt
Kresley Cole: A démonkirály csókja
Larissa Ione: Csábítás
Barbara Wood: Aranyföld
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Karin Slaughter: Sikoly

7 pont
Nicola Cornick: Botrány és ártatlanság
Brenda Joyce: Az ellopott menyasszony
Brenda Joyce: Lady Vadóc
Ann Aguirre: Helyőrség – Outpost
Johanna Lindsey: Foglyom vagy, szerelmem
Brenda Joyce: Halálos csókok

Reklámok

2 hozzászólás to “Best of 2013 – Boldog új évet kívánok mindenkinek!”

  1. SaiyaGin Says:

    BÚÉK!

  2. Elhaym Says:

    Köszi. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: