James S. A. Corey: Leviatán ébredése

Térség 1.

leviatan-ebredese-boritoAz emberiség már meghódította a naprendszert – eljutott a Marsra, a Holdra, a Kisbolygóövbe és még távolabbra –, a csillagok viszont továbbra is elérhetetlenek. Ám a kolóniák közötti kapcsolat cseppet sem feszültségmentes.

Jim Holden a Szaturnusz és az Öv között ingázó egyik jégbányász hajó tisztje. Amikor véletlenül rábukkannak egy elhagyott űrhajóra, a Scopulira, olyan titok birtokába kerülnek, amiért egyesek gyilkolni is hajlandóak – méghozzá Jim és a legénységre számára felfoghatatlan méretekben. Olyan események láncreakciója indul el, amely az egész Naprendszert háborúval fenyegeti.

Eközben Miller nyomozó egy lány után kutat. Egyetlen lány után a több milliárd lakosú rendszerben, a szülei azonban dúsgazdagok, és mindig a gazdagok diktálnak. Amikor a nyomok a Scopulihoz és a lázadókkal szövetkező Holdenhez vezetnek, a szálak összefutnak…

Holdennek és Millernek a Föld és a Mars kormányzata, a Külső Bolygók forradalmárai és a nagyvállalatok titkos érdekkörei között húzódó vékony határmezsgyén kell egyensúlyozniuk – és nem túl jók az esélyeik. Ám odakint, az Övben mások a szabályok, és egyetlen kis űrhajó a világmindenség sorsát döntheti el.

2011-ben üstökösként robbant be a James S. A. Corey álnevű szerzőpáros az angol nyelvű piacra bemutatkozó regényével, amelyet az elsöprő siker mellett, több díjra is jelöltek, és nem csak a sci-fi rajongóknak vált kedvencévé.

Véleményem:


Scifi az  a műfaj, ami a legtávolabb áll tőlem. Sosem vonzott a világűr, a légi csaták, űrhajók is mindig hidegen hagytak. Sosem fogom megérteni, hogy az  emberek miért akarják meghódítani a világűrt és benépesíteni a naprendszert. Miért akarnak olyan helyen élni, ahol nincs természetes napfény, nincs szabad levegő, nincsenek zöldellő tájak, az eget is csak kupolán keresztül látni és az ételek, italok többsége is mesterséges. Egy percig sem bírnám ki egy ilyen helyen. Mai világban sem tetszik, hogy a gépek folyamatosan átveszik minden felett az uralmat, jövőben meg ez még inkább jellemző. Kiráz tőle a hideg. Ilyen világgal azt hiszem sosem fogok megbarátkozni. Plusz azt a rengeteg idegen kifejezést sem tudom megszokni, amik a scifikre jellemzőek. E okok miatt a könyvvel is  lassabban tudtam haladni, mint szerettem volna. Történet viszont annyira életszerű, hogy amíg olvastam  teljesen elhittem, hogy  a jövőben ez meg is történhet,  és ebben rejlik a könyv varázsa, ettől lett hátborzongató az egész és ezért szerettem meg.

Összeesküvések, hatalmi harcok, titkos szövetségek, rejtélyek.
Egy világ, ahol nincs biztonságos hely.
Menekülés, üldözés, állandó veszély helyzetek.
Nem lehet tudni mi vagy ki áll minden mögött, mindenki mást hibáztat.
Szereplőknek fogalma sincs, hogy mibe keveredtek bele. Mi lehet az, amiért az embereknek megéri egymást legyilkolni?

Gyengéim az ilyen sztorik.

A karakter kidolgozás, a szereplők belső lelki vívódásai, motivációik, konfliktusaik is nagyon elnyerték  a tetszésemet.
Könyvet egy szerzőpáros írta, de ez fel sem tűnik, mivel nincs semmilyen írásbeli különbség. Ty Corey Franck keltette életre James Holdent, míg Daniel James Abraham Millert. Előbbié az összes páratlan fejezet, utóbbié meg  a párosak, vagyis a két történetszálat felváltva követhetjük nyomon. Ezt  a történetvezetést mindig imádtam. Azért, mert a nézőpontváltás mindig egy izgalmas, váratlan fordulatnál történik. Kínzás ugye? De pont ettől jó, emiatt lesz nehéz letenni. Amikor  a szálak összefutnak, onnantól kezdve meg még izgalmasabb minden.

Holden és Miller teljesen különböző jellem, gondolkodásuk is eltérő. Történet első felében Holdent szerettem jobban. Egy nemes lelkű, jó lelkű, tisztességes, őszinte embert  ismertem meg a személyében. Miller egy 50 év körüli, megfáradt lecsúszott zsaru, aki az alkoholnak is  a rabja. Eleinte nehezen tudtam megbarátkozni vele, de aztán egyre érdekesebb karakter lett  a számomra. Nála sokszor az sem egyértelmű, hogy épelméjű-e vagy nem. Tettei sokoldalúak és meglepőek.

Könyv több tanulságos jelenetet is tartalmaz. Egy csapásra ellehet veszíteni mindent, de meg kell  próbálni talpra állni, újra kezdeni mindent. Sosem késő megváltozni. Bizalmat nagyon könnyű elveszíteni, elég egy apró hiba  és már semmibe veszik az embert, ellene fordulnak. Vannak megbocsáthatatlan helyzetek, de mindenki  megérdemel egy második esélyt. Bizalmat nehéz visszaszerezni, de nehéz munkával sikerülhet. Tartozni valahová ugyanis nagyon jó érzés.

Könyv vége kiszámíthatatlan és megdöbbentő.

“A kérdés az, hogy mi történik ezután.”

Azt én is szeretném tudni. Ilyen befejezés után nagyon-nagyon várom a folytatást, amiben már nem kettő , hanem négy szereplő szemszögéből követhetjük nyomon a sztorit.
Nem lettem scifi rajongó, scifi regényeket tudatosan továbbra sem fogom keresni, de a Térség olyan sorozat, amit érdemes megismerni, én szerettem.

Egy jó hír a végére. A könyvnek elkeltek a filmes jogai, ezért nagy rá az esély, hogy  a jövőben a TV-ben  is viszontláthatom ezt a remek történetet. Remélem az egyik magyar adó hamar lefog  csapni rá.

10/8

Ha egy könyv egy scifi ellenesnek is tetszik, az csak jó lehet.

Könyvet köszönöm a Fumax kiadónak!

Könyv adatai
Kiadó: Fumax
Eredeti cím: Leviathan wakes
Oldalak száma: 583
Borító: puha fedeles
Fordító: Galamb Zoltán
Teljes ára: 3995 ft
Megjelent:  angolul 2011,  magyarul 2013
Rendelhető: Fumax webshop
Más vélemények: Moly, Goodreads

 James S.A. Corey könyvei

  • Térség

0,5 The Butcher of Anderson Station
1. Leviathan Wakes – Leviatán ébredése 10/8
2. Caliban’s War
2,5 Gods of Risk
3. Abaddon’s Gate
4. Cibola Burn

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: