Michael J. Sullivan: Avempartha – Elfek tornya

Riyria krónikák 2.

“A tolvaj kitekintett a folyó közepén emelkedő toronyra, és azon tűnődött, a kardlopás miért mindig olyan nehéz feladat.”

AvemparthaAzelfektornyaA TITKOT EGY TORONY REJTI.
A SZÖRNYETEG LEGYŐZHETETLEN AKADÁLY.
A MEGOLDÁS MOST IS A KÉT TOLVAJ.

Amikor egy nincstelen fiatal nő felbéreli Royce-ot és Hadriant, hogy segítsenek megmenteni távoli falucskáját egy ismeretlen éjszakai támadó portyázásaitól, hőseink újra a varázsló Ezrahaddon bűvkörébe kerülnek. Míg Royce az ősi elftorony rejtélyét próbálja megfejteni, Hadrian megkísérli felkészíteni a falu népét a láthatatlan gyilkos ellen. Ismét egyszerű kardlopással kezdődik minden, ám szokás szerint az események sűrűjébe csöppenő kalandoraink az Elan jövőjéért folyó harc kulcsfiguráivá válnak…

Az elfek tornya a magával ragadó Riyria-krónikák második kötete. A hatkötetes sorozatot írója egyetlen, eposzi magaslatokra törő történetként alkotta meg, amit külön epizódokra bontott. A cselekményszálak egybefonódnak, de minden egyes kötet a saját történetét meséli el, és külön, kerek egészként is élvezhető. Az eredetileg magánkiadásban megjelent sorozatra felfigyelt egy nagy kiadó is, és az új kiadás révén az utóbbi évek legsikeresebb új fantasy-jévé vált.

Véleményem:

Nem számítottam rá, de a Riyria krónikák első része teljesen lenyűgözött és magába szippantott.  Apró hibáival együtt is imádtam. Most itt a 2. rész, ami az elsőnél is jobb, vagyis most már teljességgel kijelenthetem, hogy Sullivan rajongó vagyok, a Riyria krónikák sorozat rabja. Olvasással megpróbáltam lassan haladni, szerettem volna minél tovább ebben a világban maradni, de  nehezen ment. Ha nem jött volna közbe egy komoly betegség két nap alatt kivégeztem volna.  Amikor viszont ráértem egyből nyúltam az Avempartha után és amíg olvastam minden gondolatom elterelődött a rémisztő valóságról, ahol a napjaim csak az aggódásról szóltak. Könyv annyira izgalmas és szórakoztató, hogy egy kis időre mindenről el tud feledkezni az ember miatta. Gondokról, problémákról, kilátástalan helyzetről, meg minden rosszról.

Két év telt el azóta, hogy Alrik trónra került.  Royce és Hadrian egy régi adósságot próbálnak behajtani, amikor egy 17 éves fiatal lányba botlanak. Thrace arra kéri őket, hogy jussanak be egy elf toronyba és szerezzék meg onnan azt a kardot, amivel le lehet győzni a  szörnyet, ami sorra öli a faluja lakóit. Roycék elvállalják a feladatot, de csak Ezrahaddon miatt. Tudni akarják hol lehet, merre járhat, mik a tervei, mit csinált az elmúlt két évben, miért éppen egy eldugott falucskában tűnik fel  újra.  Csupa olyan kérdés, amikre én is nagyon akartam tudni a választ. Lány azonban elfelejti közölni a kedvenc párosunkkal, hogy a torony – Avempartha -, a folyó közepére épült, vagyis megközelíthetetlen.

“– Ott van! – szólt Ezrahaddon csodálattal a hangjában, amint elérkeztek egy sziklás kiugróra, ahonnan szabad kilátás nyílott a folyóra. A széles folyam vize vad dühvel rohant előre, aztán váratlanul eltűnt a vízesés peremén.
A zuhataghoz közel fehér pára szállt fel a szakadékból, ami sűrű köd gyanánt ülte meg a tájat. A vízesés peremén masszív sziklanyelv nőtt ki a folyó közepéből, és úgy nyúlt a meredély fölé, akár egy hatalmas hajó orra, ami még azelőtt megfeneklett, hogy lezuhanhatott volna a mélybe. Ezen a félelmes talapzaton emelkedett Avempartha fellegvára. A teljes egészében kőből faragott torony mintha egyenesen a sziklapárkányból nőtt volna ki. Csúcsán kristály- vagy jégszilánkoknak kinéző, karcsú kőkések csokra meredt az égre. A roppant épület elsőre természetes képződménynek látszott, de alaposabb szemlélődést követően feltűntek a falába gondosan bemélyesztett ablakok, gyalogjárók és lépcsők.
– És hogyan jussak ki oda? – ordította túl Royce a vízesés dübörgését. Köpenye támadó kígyó módjára tekergett a szélben.”

A szereplők egytől egyig igazi egyéniségek.
Royce és Hadrian teljesen különböző jellem, de mégis szoros kötelék van köztük. Royce cinikus, mogorva, csendes. Hadrian jólelkű, segítőkész, kedves. Nem tudnám megmondani, hogy melyiküket is kedvelem jobban, ők egyformán közel állnak a szívemhez. Ebben a részben több minden kiderül a múltjukról, származásukról és az is teljesen egyértelművé válik, hogy őket valóban őszinte barátság köti össze. Poénok sem maradnak el, ők ugyanis imádnak beszólogatni egymásnak.

“-Igazán segíthetnél – szólt Hadrian a társának. Royce a szemét forgatva leszállt a nyeregből.
– Nem gondoltam, hogy ilyen nehezedre esik majd.
– Nem olyan könnyű lebirkózni egy nálad magasabb embert, úgy, hogy közben  ne essen bántódása.
– Akkor itt van a kutya elásva. Miért nem  próbáljuk meg bántani is?”

Ezrahaddon a rejtélyes varázsló továbbra is kiismerhetetlen. Nem lehet tudni, hogy hazudik -e, vagy sem. Megbízható-e vagy sem. Mindenre kitérő választ  ad és valamit nagyon rejteget.  Könyv végi vallomása meg nagyon megdöbbentő. Mások segítségére szorul, de így is jól el tud boldogulni.

“A mágia kicsit olyan, mint  a hegedűjáték. Kéz nélkül iszonyú nehéz művelni.”

Thrace egy nagyon erős lány, de nem tudom elképzelni, hogy sikerül majd lelkileg feldolgoznia a történteket és mi lesz vele a továbbiakban. Royce lovának is ő ad nevet, ami többször is mosolyt csalt az arcomra.

Alrik most már teljesen felnőtt a feladatához, nővére Arista viszont most hisztisebb, mint volt. Megtudtam őt érteni azért, én is nehezen  viselném, ha nem lehetnék soha egyedül , meg ha férjhez akarnának adni valakihez, akit nem szeretek.

Magnust  a mogorva törpöt az előző részben utáltam, most viszont egyre szimpatikusabb.  Bírom amikor Royce szívatja.

Dahlgrent a falut is szerettem. Rengeteg veszteség, fájdalom éri az itt lakókat, de mégsem adják fel a reményt. Önzetlenek, összetartóak, olyanok, akikről példát lehet venni.

A szörnyeteg Gilarabrywn  egy nagyon ötletes lény, más fantasyban nem találkoztam még hozzá hasonlóval.

Az egyház továbbra is undorító. Csak az ármánykodás, cselszövés, összeesküvések érdeklik őket.

Rufus  a kedvenc nevem, ezért örülök, hogy Sullivan  is így nevezte el az egyik karakterét. Olyan ritkán használják ezt a nevet az írók, pedig többször kellene.

A 2. kötetben egyre jobban kezdenek beindulni a dolgok. Rengeteg érdekes és izgalmas információ derül ki a világról, az 1000 évvel ezelőtti Novron birodalomról. Újabb mítoszokról, legendákról hull le a lepel.  Történet rengeteg meglepetést tartogat és tele van drámai fordulattal. Szereplőgárda felétől is búcsút mondhatunk és olvastam, hogy  a következő részben sem lesz senki biztonságban.

Könyv végéről. Eddig azt hittem, hogy csak Moning ért az olvasók kínzásához, most már Sullivan is. Hogy lehet így befejezni egy történetet? Royce, Arista és Ezra persze mindent tud, de mégsem árulják el, hogy mit.  Hogy lehet így kibírni mire megjelenik a következő rész? Október most nagyon messzinek tűnik.

Ez az a  sorozat, amit szeretnék minden fantasy rajongóval  megismertetni, Nagyon szeretném, hogy nálunk is  nagy siker legyen. Kihagyhatatlan!

10/10

Imádtam.

Könyvet köszönöm a Fumax kiadónak!

Könyv adatai
Kiadó: Fumax
Eredeti cím: Avempartha
Oldalak száma: 374
Borító: puha fedeles
Fordító: Matolcsy Kálmán
Teljes ára: 2995 ft
Megjelent:  angolul 2009,  magyarul 2013
Rendelhető: Fumax webshop
Más vélemények: Moly, Goodreads
Kedvenc szereplőm: Royce, Hadrian, Arista, Thrace, Ezra.

Michael J. Sullivan könyvei

 • The First Empire (Riyria világának előzmény története)

1. Rhune

 • Riyria krónikák (előzmény történet)

1. The Crown Tower
1,5. The Viscount and the Witch
2. The Rose and the Thorn

 • Riyria krónikák

1. The Crown Conspiracy – Trónbitorlók 10/10
2. Avempartha – Az elfek tornya 10/10
3. Nyphron Rising
4. The Emerald Storm
5. Wintertide
6. Percepliquis

Reklámok

2 hozzászólás to “Michael J. Sullivan: Avempartha – Elfek tornya”

 1. Adam Says:

  helló
  az előzmény történeteket nem olvastad véletlenül?

 2. Elhaym Says:

  Szia!

  Még nem, majd akkor amikor magyarul is megjelenik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: