James Bowen: Bob, az utcamacska – Bob 1.

bob“Életünk minden egyes napján kapunk egy- egy újabb esélyt. Ezek a lehetőségek ott vannak az orrunk előtt, csak értük kell nyúlnunk- általában azonban nem tesszük.
Hálával tartozom a kis jószágnak, aki 2007-ben belépett az életembe, és aki a megismerkedésünk pillanatától olyan, pozitív, életformáló hatással volt rám. Mindenki megérdemelne egy olyan barátot, mint amilyen Bob. Óriási szerencsém, hogy ráakadtam egy ilyen társra. …”

Fülszöveg

Hogyan talált rá a remény egy férfira és macskájára a nagyváros utcáin.
Amikor James Bowen egy sérült, vörhenyes szőrű, kóbor macskát talált egy folyosón, még fogalma sem volt arról, hogy az élete mennyire meg fog változni. James egyik napról a másikra élt London utcáin, és biztosan tudta, hogy amire végképp nincs szüksége, az egy háziállat.
Mégsem tudott ellenállni a meghökkentően intelligens kandúrnak, akit befogadott, és gyorsan el is keresztelt Bobnak. Gondos ápolásának köszönhetően Bob lassan visszanyerte az egészségét, James pedig készült útjára engedni az állatot – úgy hitte, soha többé nem látják viszont egymást. Bobnak azonban más elképzelései voltak.
Ők ketten hamarosan elválaszthatatlanok lettek, s komikus – alkalmanként kockázatos – kalandjaik fokozatosan átalakították az életüket. Így segítettek egymásnak abban, hogy zaklatott múltjuk sebei lassan begyógyulhassanak.
A „Bob, az utcamacska” megható és felemelő történet, ami megérint mindenkit, aki csak elolvassa.
James Bowen utcai zenész Londonban. 2007 tavaszán talált rá Bobra, a macskára, s azóta is elválaszthatatlanok.

„Londont mindig is jelentős méretű városi macskakolónia jellemezte – ezek az állatok az utcán élnek, maradékokat esznek, és csak idegenek jóindulatában bízhatnak. Öt-hatszáz évvel ezelőtt annyira elszaporodtak bizonyos negyedekben, hogy a Cityben a Gresham Streetet, a Clerkenwell Greent és a Drury Lane-t egyszerűen csak a “macskák utcájának” nevezték. A kóbor macska a nagyváros hordaléka, nap mint nap meg kell küzdenie a túlélésért. Több olyan jószág is van köztük, mint a vörös kandúr: megviselt állatok, akik megjárták a hadak útját.
Talán azt érezhette meg, hogy én is nagyon hasonló helyzetben voltam…”

Véleményem:

Amint megláttam a borítón lévő vörös cicát, egyből  elfogott az az érzés, hogy nekem ez  a könyv kell. Nem tudtam mire számíthatok, soha nem  olvastam még élettörténetet, nem szeretek beszerezni könyvet csak egy vélemény alapján, de ennek nem tudtam ellenállni.

Elszomorít, hogy az emberek többségéből mennyire hiányzik a segítőkészség. Egy cica  a lábtörlőn fekszik, segítségre szorulna, az ott lakók meg egyszerűen semmibe veszik. Aztán megjelenik egy hányattatott sorsú utcazenész, akiről első látásra nem is gondolnánk, hogy jó ember, mégis ő az, aki megmenti ennek a szerencsétlen cicának az életét.  Lehetne mit tanulni tőle.

“Kudarcos zenész voltam, emellett frissen rehabilitálódó kábítószerfüggő, aki egyik napról a másikra próbált megélni egy szociális alapon kiutalt lakásban. Saját magam iránt is épp elég nehéz volt vállalnom a felelősséget. “

Eddig nem volt jó véleményem azokról, akik önpusztító életmódot folytatnak, de amióta megismertem Jamest, azóta más szemmel nézek rájuk. Mindenki követhet el hibákat, könnyen rossz útra lehet térni, de sosem késő megváltozni. James egy nagylelkű érző lélek, aki képes az összes vagyonát egy cicára költeni, aki képes átérezni egy állat fájdalmát és nagyon tud szeretni. Szégyelljék magukat azok a rosszindulatú  emberek, akik igazságtalanul bántak vele, semmirekellőnek tartották. Miért baj az, ha utcazenéléssel próbál pénzt keresni? Nem lop, nem csal, csak szórakoztat.

“Nappali fénynél feltűnt, hogy micsoda pompás teremtmény. Kifejező pofája volt, hihetetlenül átható pillantású, zöld szemekkel.”

Nem tudni Bob hol született, hogyan élt, mi  vezette a lakótelep folyosójára. Ezek  olyan kérdések, amikre sosem fogjuk  megkapni a választ. Bob nem hétköznapi állat, különleges, okos, intelligens, értelmes, független, kitartó. Egy igazi egyéniség. Sokszor hallottam azt, hogy egy macska nem  lehet ennyire intelligens. Dehogynem! Itt az élő példa rá Bob személyében, de már nekem is volt és van is szerencsém ilyen cicához.

 • Mindennap tudnak meglepetést okozni.
 • Nehézség, kilátástalanság közepette is hűséges társaink.
 • Feltétel nélkül tudnak szeretni, ha kiérdemeljük  a bizalmukat.
 • Felderítik  napjainkat, megváltoztatják az életünket.
 • Hálásak, ragaszkodóak, jó ember ismerők.
 • Mindent megértenek, bármit is mondunk nekik. Legtöbb esetben válaszolnak is, de sokszor nem kellenek szavak, mert az arcukról mindig leolvasható mit gondolnak éppen.
 • Igazi lelkitársak a legnagyobb bajban is.

James nagyon szerencsés, hogy rálelt egy ilyen cicára és Bob is az. Megmentették egymás életét, szerencsét hoztak egymásnak és boldogságot.

Cicák azonban nem tökéletesek, Bob sem az, de  mi emberek sem vagyunk azok. Bob viszont a negatív tulajdonságaival együtt is imádnivaló. Manipulatív, ha akar valamit mindenáron eléri.

Bob egyébként sok mindenben hasonlít az én Rufusomra. Ő is ilyen manipulatív, mindig az  van, amit ő akar. Ő sincs oda az alomtálcáért és hasonló ötletes dolgot talált ki ő is a dolgai elvégzéséhez.
E pár részlet is az én Rufusomat juttatta az eszembe.

“Időről időre azonban körbevándorolt a lakásban , felugrált és összekarmolt mindent, ami csak az  útjába került.”

” A vörhenyes macskák gyakran hiperaktívak, minden más macskánál akaratosabban viselkednek. “

“Ha elégedett volt és boldog, nála békésebb, kedvesebb macskát még senki sem látott. Ha  viszont úgy hozta a kedve, akkor teljesen bekattanva száguldozott körbe-körbe a lakásban.”

Könyvből James és Bob közös életének első két évét ismerhetjük meg és szerencsére ősszel angolul már jön a folytatás is. Remélem a magyar megjelenésre sem kell majd sokat várnunk.

Bob az utcamacska egy szívszorító, megható, lelket megérintő, elgondolkodtató, lenyűgöző történet, ami egy imádnivaló, különleges macskáról és   nehéz életű , nagylelkű gazdájáról szól. Egy egyszerű élettörténet, de mégis rabul ejti az embert. Remélem ez  a könyv mindig 100%os marad a Molyon, megérdemli. Cica kedvelőknek kötelező olvasmány, de én azoknak is ajánlom, akik nincsenek oda a macskákért. E könyv után más szemmel fogják őket nézni.

Könyvet köszönöm a Gabo kiadónak!

10/10

Imádtam. 

Könyv adatai

Kiadó: Gabo
Eredeti cím: A Street Cat Named Bob
Oldalak száma: 372
Borító: kemény fedeles
Fordító: Gázsity Mila
Teljes ára: 2990 Ft
Megjelent:  angolul 2012,  magyarul 2013
Rendelhető: Gabo webshop
Más vélemények: Moly , Goodreads
Kedvenc szereplőm: Bob, James

Kihívások a Molyon
És Gabo-könyveket miért nem olvasunk?
Ismerjük meg Bobot, az utcamacskát!

James Bowen könyvei

 • Bob

1. A Street Cat Named Bob – Bob, az utcamacska 10/10
2.  The World According to Bob: The further adventures of one man and his street-wise cat

Videók Bobról:

Reklámok

3 hozzászólás to “James Bowen: Bob, az utcamacska – Bob 1.”

 1. Liebster Blog díj | Dinky Blog-Ólja Says:

  […] jó, hogy nem basztam el erre a szarra pénzt. 5.  Szeretnéd megismerni egy különleges cica, Bob élettörténetét? Ha igen, akkor  könyv , vagy  csak videó […]

 2. evadraga Says:

  Helló! Tegnap kezdtem el olvasni a könyvet, könyvtárból kölcsönöztem. Meg fogom venni. Talán kap a srác belőle pár forintot. 🙂 Megérdemli, örülök, hogy talpra állt. Bob gyönyörű! 🙂
  Csao, Eva.

 3. Elhaym Says:

  Szia!

  Örülök, hogy tetszett, Remélem a kiadó a folytatással sem várat sokáig már minket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: