Michael J. Sullivan: Trónbitorlók – Riyria krónikák 1.

Tronbitorlok“- Elég jól hangzik nekem ez a terv – jelentette ki Hadrian. – Royce?
– Nekem minden terv bejön, amiben nem halok kínhalált. “

Fülszöveg:

Végeztek a királlyal. Kerestek két bűnbakot. Rosszul választottak.

Ez a könyv nem a legyőzendő, ősi gonoszról vagy egy bosszúálló árváról szól, csupán két fickóról, akik rossz időben rossz helyen találták magukat… Royce Melborn a hétpróbás tolvaj, és kardforgató társa, Hadrian Blackwater Riyria fedőnéven cselszövő nemesek veszélyes és lehetetlennek tűnő megbízásait vállalja el, amivel messze földön hírhedté váltak. Mígnem egy legendás kard ellopása ürügyén csapdába csalják őket, hogy bűnbakként rájuk fogják a király meggyilkolását. A kivégzés elől csak úgy szabadulhatnak, ha végére járnak a királyokat és királyságokat porba sújtó ősi rejtélynek…

A Trónbitorlók a magával ragadó Riyria-krónikák első kötete. A hatkötetes sorozatot írója egyetlen, eposzi magaslatokra törő történetként alkotta meg, amit külön epizódokra bontott. A cselekményszálak egybefonódnak, de minden egyes kötet a saját történetét meséli el, és külön, kerek egészként is élvezhető. Az eredetileg magánkiadásban megjelent sorozatra felfigyelt egy nagy kiadó is, és az új kiadás révén az utóbbi évek legsikeresebb új fantasy-jévé vált.

Részlet a könyvből.

Kedvenc szereplőim: Hadrian, Royce

Véleményem:

Trónbitorlókra már akkor felfigyeltem, amikor kiderült ez is megjelenik magyarul. Fülszöveg olyan történetet ígért, amik mindig közel álltak hozzám. Izgatottan vártam azt a napot, amikor végre kezemben foghatom a könyvet.  Nagy elvárásaim nem voltak, egy sorozat első része, ami az író debütáló regénye is egyben ritkán szokott hibátlan lenni, ennek ellenére engem egyből beszippantott a történet.

Elég volt egy pillantást vetnem a könyv elején található térképre és már meg is szerettem a világot. Suikodenre emlékeztetett engem, a középkori környezet is hasonló.

Elan világa 6 ismert térségből áll. Egyik térség neve Apeladorn, ahol négy nemzet található: Avryn, Trent, Kálé  és Delgos. Az első kötetben mi most Avryn királyságait ismerhetjük meg. Világkidolgozás, mitológiai háttér aprólékosan kidolgozott, Suikoden óta nem akadt a kezembe olyan fantasy történet, amiben  ennyire részletes lett volna minden.

elanForrás: http://riyria.blogspot.hu/2011/02/atlas-nudged.html

“-Miért nem mondod már, hogy “nem megmondtam”?-suttogta Hadrian.
-Annak meg mi értelme volna?
-Ó, szóval ezt akkor most elfogod raktározni magadban, és kifogod várni az alkalmasabb, neked személyesen jobban eső pillanatot, hogy felródd nekem?
-Nem látom értelmét most elvesztegetni az alkalmat. Te igen?”

Riyria párosa nagyon szórakoztató, pár oldal alatt levettek a lábamról. Lazák, mindig beszólogatnak egymásnak, én meg sokszor nevettem rajtuk. Becsületes imádnivaló gazemberek, akik szeretnek borsot törni mások orra alá. Lehetetlennel határos feladatokat vállalnak el és hajlamosak felbérlőikkel is újat húzni.

Riyria tagjai:

“Koszlott bőr és gyapjúruhát hordott, és alaposan fel volt fegyverkezve. Balján dísztelen markolatú rövid kardot viselt, jobbján ugyanilyen egyszerű, de hosszabb, szélesebb kardot. A hátára vetve pedig hatalmas pallos függött, majdnem akkora, mint ő maga.”

Hadrian kiváló kardforgató, remek harcos, ő a Riyria kedvesebbik tagja. Segítőkész és szeretne jó cselekedeteket is végrehajtani, de ezzel inkább csak a bajt hozza mindig a fejére.

“Alacsonyabb, mint Hadrian, fekete hajú és szemű, vonásai pedig előkelőek voltak. Több réteg feketében járt, térdig érő tunikát és teste mögött árnyékként lobogó, hosszú köpönyeget hordott.  Jéghideg szempárja, kifejezéstelen arca és faragatlan modora egy ragadozó melegségével vetekedett.”

Royce a cinikus, morgós mestertolvaj. Nehezére esik a kedvesség, de a maga módján nagyon tud szeretni.

Első kötet egy tipikus RPG-s sztori, de ez nem is baj, itt a szórakoztatás a lényeg.
Főszereplőinket egy küldetés során tőrbe csalják, majd egy különös megbízást kapnak. El kell jutniuk egy titkos börtönig, ki kell deríteniük ki tört  a királyi család életére, majd meg kell menteniük a királyságot. Útjuk során több vidéket is bejárnak, üldöző katonák elől menekülnek, elffel és törppel is találkoznak.  Út során a kis csapat újabb tagokkal is bővül, akik rövidebb, vagy hosszabb ideig velük maradnak.

  • Egy elkényeztetett herceggel, aki a világ kegyetlen oldalát egyáltalán nem ismeri, akinek fel kell nőnie a rá váró feladatokhoz, meg kell tanulnia, hogy felelősséggel tartozik mások iránt.
  • Egy okos hercegkisasszonnyal, aki boszorkány is.
  • Egy könyvmoly szerzetessel, aki valójában egy két lábon járó lexikon. Világot csak könyvekből ismeri, számára minden új. Róla mindig a Tales of Eternia Keeleje jutott eszembe.
  • Egy rejtélyes nagy hatalmú mágussal, akinek a beszéde nem mindennapi.

Karakterek mind jól kivannak dolgozva, mindnyájan szerethetőek. Remélem a folytatásokban is találkozhatom  velük.

Imádtam a könyvet, de azért érződik rajta, hogy első rész. Néha olyan sok információ zúdult rám egyszerre, hogy egy kicsit úgy éreztem belassul a  történet és vontatottá válik. Izgalom sem volt annyi, mint amire számítottam. De  a humor, a világ, a szereplők feledtették velem ezeket az apró hibákat.  Fejtörőkkel teli épületek, cselszövés-cselszövés hátán, összeesküvések, ezek a gyengéim. Szóval én teljesen a sorozat rabja lettem és nagyon-nagyon várom a folytatást, ami a vélemények alapján ennél is jobb lesz. Megtudom érteni, hogy külföldön miért ez lett az utóbbi évek legsikeresebb új fantasy sorozata.

Remélem  a jövőben a film és játék készítők is felfigyelnek rá, olyan jó lenne a TV-ben is találkozni a Riyria tagjaival. Abban is bízom, hogy  a 6 kötet után a két előzmény részt is olvashatom majd. Érdekel, hogy két ennyire eltérő jellemű fickó, hogy és milyen körülmények között találkozott és hogyan lettek elválaszthatatlan barátok.

Ha egy szórakoztató fantasy kalandregényre vágytok, akkor semmiképp ne hagyjátok ki ezt a sorozatot. Utóbbi két hétben több ismerősömnek is ajánlottam a könyvet és örülök, hogy a lelkesedésem rájuk is átragadt, azóta már páran be is szerezték.

Legyünk Riyria rajongók minél többen és érjük el, hogy Magyarországon is ez legyen az egyik legjobb fantasy sorozat.

ui: utálom a törpöket!

Könyvet köszönöm a Fumax kiadónak!

10/10

Könyv adatai

Kiadó: Fumax
Eredeti cím:  The Crown Conspiracy
Oldalak száma:  342
Borító: puha fedeles
Fordító:   Makai Péter Kristóf
Teljes ára: 2995 Ft
Megjelent:  angolul 2007,  magyarul 2012
Rendelhető: Webshop

Más vélemények

Moly , Goodreads

Michael J. Sullivan könyvei

  • The First Empire (Riyria világának előzmény története)

1. Rhune

  • Riyria krónikák (előzmény történet)

1. The Crown Tower
1,5. The Viscount and the Witch
2. The Rose and the Thorn

  • Riyria krónikák

1. The Crown Conspiracy – Trónbitorlók 10/10
2. Avempartha – Az elfek tornya
3. Nyphron Rising
4.The Emerald Storm
5. Wintertide
6. Percepliquis

Kihívások a Molyon

Olvassunk FUMAX könyveket!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: