Junot Díaz: Így veszíted el

igyveszítedel“Nem vagyok rossz ember. Tudom, hogyan hangzik ez – védekező, gátlástalan –, de igaz. Olyan vagyok, mint mindenki más: gyenge, tele hibákkal, de alapvetően jó. Magdalena ezzel nem ért egyet. Tipikus dominikai férfinak tart engem: sucio, seggfej, faszkalap, ilyesmi. Tudod, hónapokkal ezelőtt, amikor Magda még az enyém volt, amikor még nem kellett szinte mindennel óvatosnak lennem, megcsaltam őt egy nőcskével, akinek dúsondús haja volt és szabadon viselte, ahogy a nyolcvanas években volt szokás.”

Első novella elolvasható itt.

Fülszöveg: Junot Diaz kötete egymáshoz kapcsolódó történetek füzére, melyek középpontjában a szerelem áll, csak épp más-más jelzővel: szenvedélyes, tiltott, haldokló, anyai. A szerelem pedig maga is „idegen” egy idegen földön, hiszen New Jerseybe szakadt dominikaiak közösségében járunk, akik gyötrelmesen próbálják összekapcsolni a két világot, hogy életteret találjanak maguknak. Az energikus és ötletes, gyengéd és humoros szöveg elénk tárja az emberi szív határtalan sóvárságát és elkerülhetetlen gyengéit.

Junot Diaz a Dominikai Köztársaságban született és New Jerseyben nevelkedett. Már Drown című első novelláskötete nagy visszhangot váltott ki, majd regénye, a The Brief Wondrous Life of Oscar Wao 2008-ban elnyerte a Pulitzer-díjat. Az Így veszíted el 2012-ben jelent meg tovább öregbítve fiatal szerzője hírnevét.

Távol áll tőlem a kortárs szépirodalom, Junot Diaz neve is ismeretlen volt  a számomra, de néha jó olyan műfajokat is megismerni, amik nem állnak közel a szívemhez. Ezért nem mondtam nemet a Cor Leonis kiadó felkérésének, amit egyébként nagyon megtisztelőnek is éreztem. Amikor  a postás meghozta az Arc példányomat, úgy éreztem két nap alatt kiolvasom majd, hisz nem olyan hosszú. Nagyot tévedtem. Ezt  a könyvet nem lehet gyorsan kiolvasni, sőt nem is szabad. Nem azért, mert rossz, hanem azért, mert minden novella után érdemes egy hosszabb szünetet tartani, hogy átgondoljuk mit is olvastunk éppen, sokat tanulhatunk belőle.

A könyv 9 novellát tartalmaz. Nem időrendi sorrendben követik egymást, de a végére egy kerek egészet alkotnak. Ez  a 9 novella számomra olyan volt, mintha Diaz naplóját, blogját olvasnám, Yunior élete ugyanis sok mindenben hasonlít Diazéra. Diaz 1968-ban született a Dominikai köztársaságban és ott élt  egészen 1974-ig, majd New Jerseybe emigrált , hogy együtt lehessen az apjával, aki az Államokban dolgozott. Az ő bátyja is leukémiás volt.

Diaz  őszintén, szókimondóan, megdöbbentően ír az amerikai bevándorlók mindennapi életéről, nehézségeikről, emberi kapcsolataikról, a felelősség vállalásról. Egy fájdalmas, felkavaró, lelket megérintő történet részese lehettem, amely tele van kilátástalansággal, reménytelenséggel, lemondással, szeretteink elvesztésével, a boldogság keresésével. Az én életem is kilátástalan és lemondásokkal teli, valószínű ezért is hagyott bennem mély nyomot ez  a könyv. Sőt én is tudom milyen rossz érzés kívülállónak, magányosnak lenni. Több mint 15 éve történt, de most is rossz visszagondolni rá. Azt is tudom milyen érzés egy szeretett személy elvesztése, pokolian fájdalmas. Ez a fájdalom az évek múlásával enyhül, de sosem múlik el teljesen.

Nem egyszerű, könnyed olvasmány, de a szépirodalmat kedvelőknek és  nem kedvelőknek egyaránt érdemes elolvasni, nem lehet benne csalódni. Én kötelező olvasmánnyá tenném.

Pontozással viszont bajban vagyok, a könyv kiváló, de számomra túl vulgáris és trágár volt már. Káromkodás ellenes lévén , nagy bánatomra, emiatt nem értékelhetem maximumra. Nyomtatott formában egy bizonyos határig még elviselem a trágár beszédet, de itt sajnos már valóban sok volt.

Köszönöm az előolvasási lehetőséget a Cor Leonis kiadónak!

10/7

Könyv adatai

Kiadó: Cor Leonis
Eredeti cím:  This Is How You Lose Her
Oldalak száma:  208
Borító: puha fedeles
Fordító:   Bozai Ágota
Teljes ára:  2500 Ft
Megjelent:  angolul 2012,  magyarul 2013
Rendelhető: Webshop

Más vélemények

Moly , Goodreads

Junot Díaz könyvei

1. Fulladás
2. Oscar Wao csodálatos rövid élete
3. Így veszíted el 10/7

Kihívások a Molyon

Ismerjük meg együtt a Cor Leonis Kiadót!

Ismerjük meg Junot Diazt!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: