Maria Dahvana Headley: Királyok királynője – Kleopátra halhatatlan története 1.

kiralyok“Legyen ez Egyiptom királynője,  Kleopátra meghamisított halálának és az azt követő csodálatos és borzalmas események igaz és pontos története Gaius Julius Caesar Augustus uralkodásának első évében. Legyen ez egy királynő felemelkedésének és egy világ bukásának a története.”

Fülszöveg:  I. e. 30-at írunk. Octavianus császár légiói Alexandria kapui előtt állnak. Egy hírnök értesíti Kleopátra királynőt, hogy szerelme, Marcus Antonius önkezével véget vetett életének. A birodalmát kétségbeesetten menteni, szerelmét pedig feltámasztani igyekvő Kleopátra az istenekhez fordul segítségért. Környezetének intéseit figyelmen kívül hagyva megidézi Szahmetet, a halál és a pusztítás istennőjét, akivel végzetes egyezségre jut. Az ezután következő eseményeket még a leghíresebb egyiptomi bölcsek se láthatták előre… Antonius lelkéért cserébe Szahmet magát Kleopátrát követeli. A megszállottá váló egyiptomi királynő mitikus vámpírrá, halhatatlan, különböző alakokat öltő, emberfeletti erővel rendelkező, hol kegyetlen, hol ellenállhatatlan csábító szörnyeteggé változik. A maradék emberségéért harcoló Kleopátra visszaűzi Octavianust Rómába. Bosszúra vágyik, gyermekei után epedezik… és emberi vér után sóvárog. Boszorkányokkal, szörnyetegekkel, istenekkel és hírneves harcosokkal háborúzik. Kleopátra utazása a fáraók sírjától a császári Róma amfiteátrumain keresztül az ősi alvilágig tart, ahol újra találkozik szerelmével, ahol az ember és a ragadozó szörnyeteg közötti harc dönti el a világ sorsát.

Kedvenc szereplőm: Antonius, Augustus, Kleopátra.

Erre  a könyvre már  a megjelenés napján felfigyeltem, de akkor sajnos nem volt rá pénzem, aztán nagy  bánatomra el is feledkeztem róla.  Egy nap a mamámat nagy szerencse érte, nyert egy szabadon választható könyvet a Gabo kiadó kínálatából. Ő szereti a történelmi könyveket és azt is tudja, hogy én is imádom az olyan könyveket, amik Kleopátráról, Augustusról és Antoniusról szólnak, ezért a Királyok királynője mellett döntött. Elvárásaim nem voltak a könyvvel kapcsolatban, ezért egyáltalán nem számítottam arra, hogy ilyen jó lesz.

Nikolausz Kleopátra gyermekeinek a tanítója egy különleges varázsigére lel. Azt hiszi ennek a segítségével jót tehet, de nem így lett.  Egy szörnyet szabadít rá a világra. Nikolausz bánja tettét, ezért is dönt amellett, hogy megírja  mi is történt valójában. Nem szeretné, ha az emberek a jövőben védtelenek lennének, tudniuk kell mi ellen harcolnak.

“El se tudta képzelni, hogy ez történik velük, hogy őt megfosztják férjétől, gyermekeit megfosztják az apjuktól, s mindnyájuknak a szívét törik össze.  Még most is érezte magában a kongó ürességet, újra átélte a mauzóleumban történtek borzalmát, az ürességet, a komor, sötét égboltot,  szíve elvesztését, bőre kihűlését, szerelmének haldoklását, reménytelen elmúlását.”

Kleopátra ebben a történetben egy tragikus hős. 12 év után elveszíti élete nagy szerelmét Antoniust és ő ebbe képtelen beletörődni. Antonius ráadásul úgy halt meg, hogy már nem bízott benne.  A fájdalom kétségbeesett lépésre készteti, megidézi Szahmetet és lelkét felajánlva szeretné visszakapni az imádott férjét.  Arra azonban nem számít, hogy e  tettével egy borzalmas rémálom kellős közepébe csöppen. A benne lakozó Szahmet arra szomjazik, hogy a világon mindenkit elpusztítson, de Kleopátra nem szeretne ártani másoknak. Próbál ellenállni Szahmetnek, Antoniusra gondolva szeretné megőrizni józan eszét, a vérszomjnak azonban nehéz ellenállni. Kleopátra az egyik percben gyászol, retteg, bűntudat gyötri, másik percben a düh, harag irányítja. Megfogadja, hogy Róma császára mindenért meg fog fizetni és a bosszú után békében akar pihenni családja körében. Kleopátra szenvedését, bánatát, félelmét nagyon át tudtam érezni. Lelki vívódásai zseniálisan voltak megírva. Drukkoltam, hogy a sok megaláztatás, szörnyűség után sikerüljön neki visszaszerezni a lelkét és örökké boldog legyen Antonius oldalán.

“Te teneo – jelentette ki Antonius egyszerűen. – Nem számít, hogy mi vagy, és az se számít, hogy mi történt veled. Szeretlek.”

Antoniusban sosem csalódtam, ebben a könyvben sem. Lemondott a dicsőségről, mindent hátrahagyott Kleopátráért. Octavianus ármánykodása miatt azt hiszi a lány elárulta őt, majd megölte magát, ezért Antonius is öngyilkosságot követ el. Megsirattam őt.

Az események láncolatát Octavianus hazugsága indítja el, emiatt haragudnom kellett volna rá, de nem tudtam. Inkább sajnáltam őt. A császár a saját félelmeinek a rabjává válik, álmatlanság gyötri, retteg Kleopátrától. Szeretné megmenteni a világot a szörnyetegtől, hős szeretne lenni, célért a törékeny termetű, szőke, 33 éves uralkodó bármire képes.

Agrippa Octavianus hadvezére, gyerekkora óta ismeri. Szeretne segíteni a császárnak, de az nem bízik benne annyira, hogy elmondja miért zaklatott. Agrippát  a kitartó hűsége miatt szerettem meg, élete árán is megvédené a császárt.

“A szerelem elvesztése egy birodalom elvesztésénél is veszélyesebb lehet. Meg kell értenie, hogy saját magát veszélyezteti, ha városát ilyen dolgokba keveri. Egy megtört szív is olyan biztosan tud pusztítani, mint  a kés, és Rómában megtört szívek vannak. Rómában elrabolt életek vannak. Nem lenne abban semmi szégyen, ha visszakapná a gyermekeit. Feleségem szerint ez megnyugtatná Kleopátrát, és egy megbékélt ellenséget könnyebb legyőzni. Nem lenne abban semmi szégyen, ha elengednéd azt a szellemet, melyet fogságodban tartasz. Kleopátra békét akar. Ezt – jelen pillanatban  legalábbis – jobban akarja, mint a bosszút.”

Uszem a bölcs. Ő a pszillák törzsfőnöke, a nyugati szél leányának a férje és kígyóbűvölő.  Ő az, aki minden helyzetben jó tanácsokkal tud szolgálni és elgondolkodtatják az embert a mondatai.

Audr a sorsok fonalának gombolyítója, nem sokat szerepel, de mégis jelentős szerepe van a történetben.

Krizaté lélekidéző, ő a legijesztőbb boszorkány a könyvben, mindig kirázott tőle a hideg.

Szahmet a világ végének az úrnője. Egyedüli célja a pusztítás, háborúskodás. Mészárosai szörnyű nyílvesszők formájában megjelenő hét, kegyetlen gyermek, akik káoszt, szerencsétlenséget, pusztítást hoznak a világra. Nevük: Pestis, Éhínség, Földrengés, Árvíz, Szárazság, Őrület, Erőszak.

Történet kiszámíthatatlan, sosem az történt, mint amit vártam. Remélem a folytatásokat is elolvashatom majd, bár azok már nem az ókorban fognak játszódni. 2. kötet  a 16. századi Angliába repít majd minket. Történelmet ismerve  már most tudhatjuk, hogy Szahmet nem fogja kímélni az emberiséget.

A királyok királynője egy fantasztikusan megírt, érzelmekben gazdag, halálon túl is tartó szerelem története. Egy olyan világba utazhattam, ahol a történelem, mítoszok, legendák keverednek egymással, amelyben halandók harcolnak Istenek ellen.

Egyiptom, Róma, Hadész birodalma, boszorkányok, földből előbújó árnyak, varázslat, sötét mágia, véráldozat, összeesküvések, rémálmok, gyermekáldozatok, szerelem és fájdalom, halál és kétségbeesés, éhség, vérrontás, káosz, egy szörnyű, szokatlan háború. Ez mind megtalálható ebben a kísérteties, hátborzongató, horrorisztikus könyvben. Izgalmas, megható, lelket megérintő történet.

„ Minden igaz. Ha egy történetet elmesélnek, az igazzá válik. Minden valószínűtlen történetben, minden csodákkal teli történetben van valami igazság.”

10/10

Könyv adatai

Kiadó: Gabo
Eredeti cím: Queen of Kings
Oldalak száma: 456
Borító: puha fedeles
Fordító: Fazekas István
Teljes ára: 2990 Ft
Megjelent:  angolul 2011,  magyarul 2012
Rendelhető: Webshop

Más vélemények

Moly , Goodreads

Maria Dahvana Headley könyvei

  • Kleopátra halhatatlan története

1. Queen of Kings – Királyok királynője 10/10
2. Dark Lady
3. ???

Kihívások a Molyon

Olvassunk elhanyagolt könyveket!

És Gabo-könyveket miért nem olvasunk?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: