Nevada Barr: 13 1/2

nevadabarr13“James Ruppert. Megölte tizenegy családtagját a húsvéti vacsoránál. 1975. Ez a Fickó tuti elmebeteg volt. Bár azt hiszem, mindannyian elmebetegek vagyunk, szóval lehet, hogy megcsinálnám. Nem látom magam, hogy úgy nyírjam ki a családom, ahogy Ruppert, és mielőtt még megkérdezné, nem, sosem vágytam erre a fajta akcióra, amikor még otthon voltam. De azt azért el kell ismerni, hogy a családja elég rohadtul bánt vele. És tessék, negyvenegy éves, és még mindig anyucival lakik. Ez aztán „kudarc”a javából, ráadásul bebizonyítja, hogy valóban az, aminek az apja mindig is elmondta. A bátyja átjön vacsorázni a nyolc gyerekével – nyolc! Azt hinnéd, a tesó már lelőtte volna magát – és a feleségével, aki régebben James barátnője volt, és amíg anyuci megfőzi a húsvéti sonkát, a pasi tudja, hogy az már ki akarja rúgni a fenébe; és nincs munkája, tehát nincs egy vasa se. Azt azért tegyük hozzá, hogy a biztosítótól igen sok lét kapna. Lelőni a családot – kezd egész jó ötletnek tűnni. Szinte ésszerűnek. Amíg el nem jutsz a kölykökig. Talán azt gondolja, hogy még nem is emberek; mivel nyolcan vannak, nagyon nem úgy tűnik, hogy
egy veszélyeztetett faj; csak egy takarítási kérdés. Amit nem értek, az az, hogy ennyi vesződség után minek várja meg a zsarukat? Azt hitte, akkor majd megússza? Ha igen, akkor tényleg elmebeteg volt. Hé, talán megúszta volna, ha elmebajra hivatkozik.
Huszonkettes csapdája. Mind elmebetegek vagyunk, de ha ezt mondjuk, akkor nem vagyunk. Sajnálom Jamest; az elejétől el volt baszva.”

Fülszöveg:

Mit tennél, ha egy nap kiderülne, hogy minden, amit az eddigi életedről tudtál, hazugság? Hogy élnéd túl ép lélekkel, ha szörnyű gyilkosságok emléke és egy javítóintézet komor valósága jutna osztályrészedül a boldog és gondtalan gyermekévek helyett?

Dylan élete 11 éves korában borzalmas rémálommá változik. Egy tragédia és a múlt árnyai felnőtt koráig kísértenek, mígnem találkozik a szintén hányatott sorsú Pollyval és csodálatos kislányaival, és az élete új értelmet nyer. Pollyt azonban saját múltjának démonai és a titkolózások egyre bizalmatlanabbá teszik. Vajon képes ennyi szörnyűséget, titkot és félelmet túlélni egy kapcsolat? És vajon képes túlélni az igazságot?

A 13 1/2 Nevada Barr egyedülálló, megrázó pszichotrillere, amely megjelenését követően hamar felkerült a New York Times bestsellerlistájára.

Kedvenc szereplőm: Dylan

2012 nyarán nagy meglepetés ért, amikor a nagyon várt recenziós könyv mellé ezt is a csomagban találtam ajándékként. Akkor sajnos nem tudtam elkezdeni olvasni, mivel a recenziós könyvek előnyt élveztek, meg egy kicsit tartottam is tőle. Egy-két helyen ifjúsági könyvként volt feltüntetve, azokat meg nem nagyon szeretem.  Aztán amikor mindennap a 13-as számba botlottam, újra a kezembe akadt a könyv és most már el is kezdtem olvasni. Hamar a végére  értem, nem számítottam rá, hogy ennyire tetszeni fog. Ez egyáltalán nem ifjúsági könyv, hanem egy sokkoló, megdöbbentő, nyomasztó, felkavaró, szívszorító történet, amelyben Dylan lelki megpróbáltatásait követhetjük nyomon.

Dylant 11 éves korában családja lemészárlásával vádolják, egy elmebeteg tömeggyilkosnak tartják és Hentes gyereknek nevezik. Dylan nem emlékszik semmire, de ha mindenki szerint ez történt, akkor igaznak kell lennie. Vagy mégsem az? Ezt nem tudhatjuk. Dylant én  a kezdetektől sajnáltam. Ha ő tette, akkor nem azért tette, mert ő  egy lelketlen gyilkos, hanem mert beteg, akinek segítségre lenne szüksége.  Ha nem ő tette, akkor meg egy pszichopata, hidegvérű gyilkos áldozata, aki hagyja, hogy egy ártatlan  gyermek bűnhődjön helyette.  Dylan nem érti mi történik körülötte, egy javítóintézetbe kerül, ahol mindennap a túlélésért kell küzdenie, ki kell bírnia a pszichológus kegyetlen játékait, egy olyan helyet, ahol gyerekeken kísérleteznek, gyerekeket kínoznak, egy ilyen helyen minden épeszű ember megőrülne. Dylan csak a bátyjára számíthat, csak ő mentheti meg a borzalmaktól.

Múlttal párhuzamosan olvashatjuk a 40 évvel későbbi jeleneteket. Dylan Marshallként éli az életét. Úgy néz ki minden rendben körülötte. Megismeri Pollyt a két kisgyermekes családanyát, első látásra egymásba szeretnek, gyorsan össze is házasodnak. Házasság után minden megváltozik. Sokasodnak a furcsaságok és a baltás gyilkos is visszatér. Dylan szenved, retteg, bűntudata van, önutálattal küzd. Úgy érzi a gyógyszerek semmit sem érnek, a  skizofrénia gyógyíthatatlan. Szörnyetegnek látja magát és fél, hogy mi lesz akkor, ha Poily rájön ki ő valójában. Attól is fél, hogy eljön majd az a  nap, amikor szeretett családja életére tőr, pedig ők mindennél fontosabbak a számára.

Egy zavart elme gondolatait olvashajtjuk a könyvben, amelyben a lelki gyötrődés  ábrázolása zseniális. Bennem mély nyomot hagyott a történet.

Könyvet köszönöm a Cor Leonis Kiadónak!

10/10

Könyv adatai

Kiadó: Cor Leonis
Eredeti cím: 13 1/2
Oldalak száma: 324
Borító: puha fedeles
Fordító: ?
Teljes ára: 2990 Ft
Megjelent:  angolul 2009,  magyarul 2011
Rendelhető: Webshop

Kihívások a Molyon

Ismerjük meg együtt a Cor Leonis Kiadót!

Más vélemények

Moly

Goodreads

Nevada Barr könyvei

  • Anna Pigeon

1. The Rope – Ördögkatlan 10/8
2. Track of the Cat – Oroszlánkörmök (Várható magyar megjelenés: 2013 ősz)
3. A Superior Death
4. Mountain of Bones
5. Firestorm
6. Endangered Species
7. Blind Descent
8. Liberty Falling
9. Deep South
10. Blood Lure
11. Hunting Season
12. Flashback
13. High Country
14. Hard Truth
15. Winter Study
16. Borderline
17. Burn

  • Önálló regények

1. 13 1/2 10/10

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: