Ann Aguirre: Menedék – Razorland 1.

menedek“A második világégéskor születtem. Legendák szóltak egy olyan korról, amikor az emberek hosszú ideig éltek. Én dajkamesének tartottam. Az én világomban senki sem érte meg a negyven évet.
Ma van a születésnapom. Minden egyes esztendővel nagyobb félelem költözött a szívembe, és idén ez csak fokozódott. Egy enklávéban éltem, ahol a legidősebb közülünk huszonöt éves volt. Arca már beesett, ujjai pedig remegtek a legkisebb megerőltetéstől is. Némelyek azt suttogják, megváltás lenne számára a halál, de igazából csak nem akarták a saját maguk jövendőjét látni. “

Fülszöveg:

Pikk amióta csak az eszét tudja, vadásznő szeretett volna lenni. A vadászok feladata élelmet szerezni a közösségnek a föld alatti menedéket körülölelő, életveszélyes alagútrendszerből, amelyben örök sötétség honol, miközben igyekeznek elkerülni a Korcsokat, ezeket a zombiszerű, vérszomjas szörnyetegeket. Amikor az örök kívülálló, Fakó nevű vadászt osztják be mellé társul, aki titokzatos körülmények között került az enklávéba, a lányt tiltott érzelmek kerítik hatalmukba.
Fakóval hamarosan rádöbbennek, hogy a Korcsok egyre szervezettebben lépnek fel ellenük, ám az idősek nem hallgatnak figyelmeztetésükre. Megszokott kis világuk szertefoszlik, így rákényszerülnek, hogy szembenézzenek az ismeretlennel.

Köszöntünk az apokalipszisben!

60 oldalas részlet a könyvből.

Kedvenc szereplőim: nem voltak

Menedékre már akkor felfigyeltem amikor még csak előjegyezhető volt. Megjelenés után szerettem volna megrendelni, de sajnos amíg nincs pénzem nem kezdhetek új sorozatba. Beletörődtem, hogy egy-két évig biztos nem olvashatom, de Fortuna közbeszólt. Nagybátyám megnyerte a könyvet és karácsonyra nekem ajándékozta.  Anyukám egyből lenyúlta tőlem és miután elolvasta ő is csak dicsérni tudta. Fogadalomnak annyi, ezek után már én sem tudtam ellenállni a könyvnek.

Menedék  a 4. disztópikus regény, amit olvastam. Tisztákat ugyan nem múlta felül, nem volt annyira nyomasztó, de a népszerű Éhezők viadalát igen. Izgalmasabb és a világ is sokkal érdekesebb. Sőt  a Resident Evil óta ez a legjobb zombis sztori, ami a kezembe akadt.

Emberek a föld alatt élik az életüket és szigorú szabályok szolgálják a védelmet.  Nemzők feladata  a következő generáció biztosítása, építőké a szerszám készítés,  vadászoké meg az élelem szerzés és a kis közösség védelme. A föld alatti alagutakat elárasztották a Korcsok, vagyis a zombik, és ezek a lények egyre értelmesebbek a korábbiaknál. Vezetőség viszont nem enged semmilyen változást, pedig ha nem alkalmazkodnak az új körülményekhez elpusztulnak.

16 év alatti gyermekeknek nincs még nevük, de amint elérik a felnőtt kort minden megváltozik. A 15-ös lányból a névadó rituálé során Pikk válik, akinek be kell bizonyítania, hogy méltó a vadásznő címre. Pikk el sem tudja képzelni, hogy éltek régen az emberek, minden régi tárgyra rácsodálkozik, új szavakat tanul, majd ahogy egyre közelebb kerül a vadásztársához az érzelmek is megrémítik.

Fakó nem a menedékben született ezért kívülállónak tekintik, de ő sem akar beilleszkedni. Csendes, magányos, távolságtartó, nehéz elnyerni a bizalmát. Eleinte annak sem örül, hogy a kezdő Pikket kapta meg társnak, de aztán rájön, hogy ő és Pikk sok mindenben egyformán gondolkodnak.

Történet második fele a felszínen játszódik és a könyvnek szerintem ezek a legjobb részei. Pikk most találkozik először állatokkal, a nappal, a folyóval, hóval, fákkal, minden  új a számára. Azt sem tudja mi vár rá, úgy érzi képtelenség itt életben maradni. Pikk és Fakó itt ismeri meg az önzetlen Tegant és a veszélyes bandavezért Kószát. Nem bíznak egymásban, de  a túlélés érdekében össze kell dolgozniuk és alkalmazkodniuk kell a körülményekhez. Úgy érzik együtt sikerülhet eljutniuk arra a helyre, ahol az emberek sokáig élnek. a hely zöld, tiszta, ételt lehet termeszteni, és  a vízből inni lehet. A remény ad nekik erőt, hogy kibírják a megpróbáltatásokat.

Remélem a folytatás is ilyen jó lesz. Kicsit félek, hogy a történet átvált ifjúságiba, szereplőinket gyerekszámba veszik, meg szerelmi háromszög is lesz, de bízok Aguirreben, hogy nem fog ilyen hibákat elkövetni.

Negatívumként csak egy dolgot tudok megemlíteni. Tisztákhoz hasonlóan itt sem sikerült megkedvelnem a szereplőket.  A karakterek számomra eléggé semmilyenek  voltak.  Nem éreztem őket élőknek.

Tiszták és Éhezők viadala rajongóknak kötelező olvasmány.

Könyv végén van egy hiba, nem a Nappalfiú és az éjszaka lány volt a könyvtári könyv, mégis ebben volt a pecsét.

10/9

Könyv adatai

Kiadó: Fumax
Eredeti cím: Enclave
Oldalak száma: 274
Borító: puha fedeles
Fordító: Benes Attila
Teljes ára: 2295 Ft
Megjelent:  angolul 2011,  magyarul 2012
Rendelhető: Webshop

Kihívások a Molyon

Olvassunk FUMAX könyveket!

Más vélemények

Moly

Goodreads

Ann Aguirre könyvei

  • Razorland

1. Enclave – Menedék 10/9
2. Outpost – Helyőrség (várható magyar megjelenés: 2013 második fele)
3. Horde – ??? (várható angol megjelenés: 2013 október)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: