Karen Marie Moning: Keserű ébredés -Tündérkrónikák 1. újraolvasás

keserü“A remény erőssé tesz, a félelem megöl.”

“– A rohadt életbe! – fakadt ki. – Kibaszottul nem hiszem el! Maga, Ms. Lane, fenyegetést jelent másokra! Maga egy két lábon járó, beszélő, rózsaszínű katasztrófa! – Ha pillantással ölni lehetne, ott helyben holtan rogyok össze.”

Kedvenc szereplőim:

Barrons:  “Ragadozószerű pillantással tanulmányozott, tetőtől talpig szemügyre vett. Én is ugyanezt tettem. Ez a férfi nemcsak elfoglalt egy helyet a térben, de be is töltötte azt. A helyiség korábban könyvekkel volt tele, most meg vele. Harminc körüli, kb. 190 centiméter magas férfi volt: sötét haj, aranyló bőr, sötét szempár, határozott, finom metszésű vonások. A nemzetiségét sem
tudtam jobban megállapítani, mint az akcentusát: európai lehetett valami mediterrán beütéssel, vagy talán némi cigányvér csörgedezett az ereiben. Elegáns, sötétszürke olasz öltönyt, ropogós, fehér inget és diszkrét mintás nyakkendőt viselt. Nem nevezném jóképűnek. Az túl enyhe kifejezés lenne.
Nagyon erőteljes férfias kisugárzása volt, nagyon szexisnek és vonzónak találtam. Mindent elsöprő érzékiség sugárzott a sötét szeméből, a telt ajkából, abból, ahogy állt. Az a fajta férfi volt, akivel soha, de soha nem flörtölnék.”

V’lane: “Még ma sem tudom leírni V’lane, a Tuatha Dé Danaan hercegének külsejét, azok után sem, amiket láttam. Vannak olyan dolgok, amelyek egyszerűen túl lehengerlőek ahhoz, hogy szavakba lehessen őket önteni. Képzeljenek el egy magas, hatalmas arkangyalt, aki félelmetesen férfias és rettentően gyönyörű. Aztán színezzék át a gesztenye, a bronz és az arany legpompásabb árnyalataival, amilyet csak el tudnak képzelni. Csillogó, fahéjszínű dús haját bearanyozza a napfény, és képzeljenek el hozzá bársonyos barna bőrt és folyékony borostyánsárga szemet, amelybe egy csipet olvasztott arany vegyül. Ennél jobb leírással nem szolgálhatok. Kimondhatatlanul gyönyörű tündér volt.”

Fülszöveg:

MacKayla Lane Georgiában élő kisvárosi lány. A vihogós csitri egyszeriben komor felnőtté válik, amikor értesül Írországban tanuló nővére, Alina meggyilkolásáról. Mobiltelefonjáról meghallgatja testvére utolsó, kétségbeesett és rejtélyes üzenetét. Dublinba utazik, hogy a számára felfoghatatlan, misztikus nyomokat követve eljusson Alina gyilkosáig, és bosszút álljon rajta.

A válaszok keresése közben azonban nemcsak nővére titokzatos életének, szerelmének és halálának részletei tárulnak fel előtte lépésről lépésre, hanem az ír város ódon falak mögötti, láthatatlan árnyékvilága is. Az ijesztő események sodrában rá kell döbbennie, hogy a múlt egymással is könyörtelen harcban álló furcsa figuráinak mesterkedéseit csakis akkor képes túlélni, ha megtanulja használni újonnan felfedezett adottságát, amelynek révén betekintést nyerhet a tündérek veszedelmekkel teli világába. A veszélyek leküzdésében segítőtársa is akad a kiismerhetetlen könyvesbolt-tulajdonos, Jericho Barrons személyében.

A nagy tudású férfi történetei révén érti meg, hogy ha nem sikerül megakadályozni a tündérek és az emberek világát elválasztó falak teljes leomlását, akkor az emberiség jövője reménytelen. Mac fokozatosan tudatára ébred, hogy miféle küldetésre figyelmeztette őt Alina abban a bizonyos utolsó üzenetben. Neki kell megtalálnia az ősi Sinsar Dubh-t, a Sötét Könyvet, mert aki először szerzi meg a Tuatha Dé Danaan félelmetes erejű relikviáját, az mindkét világ ura lehet.

Mac úgy tervezi, hogy a nyomozás után nyomban visszatér az ő kellemesen provinciális, jelentéktelen kis szülővárosába, és igyekszik elfeledkezni mindenről, ami Dublinban történt vele. Hogy végül mégis a maradás és a további kutatás mellett dönt, abban Jericho Barronsé a főszerep. Kettejük közös próbálkozásának sikeréért azonban már a hamarosan megjelenő folytatás olvasása közben izgulhatunk.

Szeretem újra olvasni a kedvenc sorozataimat. Újra olvasásnál másképp tekintek a történetre, szereplőkre  és olyan apró dolgokat is észreveszek, amik először fel sem tűntek.

 • Amikor először olvastam el a könyvet, ez volt róla a véleményem.

Mostanában egyre több paranormális könyv jelenik meg, emiatt új sorozatokra kétkedve tekintünk. Merjünk belevágni? Fog újat nyújtani? Mindenre igen a válasz. Más paranormálisokban vámpírokkal, démonokkal, valkűrökkel, vérfarkasokkal, angyalokkal már találkozhattunk, tündérekkel viszont még nem nagyon. Moning tündéreinek többsége ráadásul nem is kedves vagy jóképű. Unseeliek (sötét udvar) és Seeliek (világos udvar) között akadnak ocsmány, visszataszító és kegyetlen lények is. Egyik ellopja mások szépségét, másik kiszívja az életet az emberekből, vagy felfalja a húst, esetleg szexszel öl.
Moning sorozata nem romantikus, inkább paranormális krimi. Szereplők is felnőttek, emiatt jobban lehet kedvelni őket. Borító is nagyon szép, sorozat sem hosszú, könyv sem ifjúsági. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Mac 22 éves, szőke, szereti a rózsaszínt. Eleinte arra számítottam, hogy ő egy barbi baba típusú karakter lesz végig, aki állandóan nyafogni fog, meg gyerekesen viselkedni. Szerencsére nem így lett, pozitívan csalódtam benne. Nagyon naiv, de én ezt nem tekintem negatív tulajdonságnak. Belecsöppent egy idegen világba, idő kell ahhoz, hogy elhiggye,  amit lát az a valóság.
Tetszett az is, ahogy a könyvekről és a filmekről gondolkodik.

“Egyébként szeretem a könyveket, jobban, mint a filmeket. A filmek megmondják, mit gondolj. Egy jó könyv megengedi, hogy legyenek saját gondolataid. A filmek egy rózsaszín házat mutatnak, egy jó könyv viszont azt mondja, hogy van egy rózsaszín ház, de megengedi, hogy az utolsó simításokat magad végezd el, esetleg kiválaszthatod a tető stílusát, és leparkolhatsz előtte. Az én képzeletem mindig felülmúlta a filmeket. Kiváló példa erre az az átkozott Harry Potter sorozat is, képtelenség, hogy Fleur Delacour, az a  félvér véla tyúk így nézzen ki.”

Az is megmosolyogtató, ahogy más kedvenceimről megmondja  a véleményét.

“Vámpírok? Pfuj. Halottak. Egy szót se többet. Időutazás? Hah! A modern kényelem előnyt élvez egy nagydarab felföldivel szemben, akinek olyan a modora, mint egy ősembernek. Farkasemberek? Ó, kérem, ez egyszerűen hülyeség. Ki akar olyan pasival ágyba bújni, akit a benne lakozó kutya irányít? Na nem mintha nem ilyen lenne minden férfi még a likantróp gén nélkül is.”

Két dolog zavart csak vele kapcsolatban.
Egyik: állandóan csinosnak nevezte magát, meg többször is elmondta aprólékos részletességgel, hogy milyen ruhákat vett fel, milyen színűre festette a körmeit.
Másik: amikor meglátta V’lane-t egyből ledobálta a ruháit.

Barrons az a szereplő, akit egyből szimpatikusnak találtam.  Arrogáns, de ha segítség kell egyből ott terem és kimenti a bajból Mac-et. Vonzó 30 éves férfi, nagyon rejtélyes és titokzatos. Sokszor elbizonytalanodtam vele kapcsolatban. Vajon pozitív szereplő? Ember-e egyáltalán?

Első köteten még nagyon érződik, hogy bevezető. Minden kérdés csak még több kérdést vet fel, amikre  a választ csak a későbbi kötetekből tudhatjuk meg.

E/1ben írt könyveket nem szeretem, de ezt  a történetet nem lehetett volna E/3-ben jól megírni. Mac mesél, vele együtt fedezzük fel a rejtélyeket, titkokat. Sokszor olyan érzésem volt, mintha  a naplóját olvasnám.

Nem volt benne szívszorító jelenet, ennek ellenére mégis megszerettem. Világ nagyon jól ki lett dolgozva. Történet összetett, olvastatja magát, vicces, szórakoztató, rejtélyes, izgalmas. Nagyon várom a következő részt.

Akkor jóindulattal 9 pontra értékeltem, de szívem szerint 8ast adtam volna rá. Akkoriban nagyon E/1 ellenes voltam és első kötetekre nem szeretek magas pontszámot adni. 9est végül a sok rejtély és Barrons miatt adtam meg rá. Most már egyáltalán nem zavart az E/1, sőt még Mac Barbie babás viselkedése sem idegesített. Inkább sokat nevettem rajta. Nagyon naiv és tudatlan volt itt még. Barrons egy imádni való seggfej, egy igazi egyéniség. Első olvasásnál is szimpatikusnak találtam, de akkor még nem volt kedvenc.  Nem is értem miért. V’lane sem zavart, valószínű azért, mert már tudom milyen összetett figura ő is.

Első kötet egyébként egy kicsit spoileres is.

Mac többször előreutal a történetben, ezzel elárulja a 3. kötet végét, meg egy mondatban azt is, hogy ki Barrons valójában.  Ez viszont csak azoknak fog feltűnni, akik nem először olvassák  a könyvet.

Spoiler vége.

Fantasztikus kezdés. Tudom, hogy  a folytatás ennél sokkal – sokkal jobb , először  a 3. kötettől lettem a sorozat rabja, de  mivel most minden tetszett benne, ezért nem érdemel ennél kevesebb pontszámot. Én is szeretnék a Barrons könyvek és apróságokban dolgozni. 🙂

10/10

Könyv adatai

Kiadó: Kelly
Eredeti cím: Darkfever
Oldalak száma: 302
Borító: puha fedeles
Fordító: Laskay Ildikó
Teljes ára: 2980 Ft
Megjelent:  angolul 2006, magyarul 2010
Rendelhető: Cor Leonis webshop

Kihívások a Molyon

Első Magyar Hivatalos Tündérkrónikák Újraolvasás

❈ Tündérek ❈

Moning Maniacs – avagy olvassuk el a Tündérkrónikák sorozatot

Szeretjük a Kelly kiadót!

Ismerjük meg együtt a Cor Leonis Kiadót!

Más vélemények

Moly

Goodreads

Karen Marie Moning könyvei

 • Highlander

1. Beyond the Highland Mist (Hawk – Adrienne)
2. To Tame a Highland Warrior (Grimm – Jillian)
3. The Highlander’s Touch (Cirienn – Lisa)
4. Kiss of the Highlander (Drustan MacKeltar – Gwen)
5. The Dark Highlander (Dageus MacKeltar – Chloe)
6. The Immortal Highlander (Adam Black – Gabrielle)
7. Spell of the Highlander (Cian MacKeltar – Jessica )
8. Into the Dreaming (Aedan – Jane)

 • Tündérkrónikák (Highlander spin off)

1. Darkfever – Keserű ébredés 10/10
2. Bloodfever – Álom és valóság 10/10
3.  Faefever – A hajnalra várva 10/10
4. Dreamfever – Rossz hold kelt fel 10/10
5. Shadowfever – Új nap virrad 10/10

 • Fever world – Dani trilógia (Tündérkrónikák spin off)

1. Iced (várható magyar megjelenés: április, május körül )
2. Burned
3. Flayed

Reklámok

12 hozzászólás to “Karen Marie Moning: Keserű ébredés -Tündérkrónikák 1. újraolvasás”

 1. Dinky Says:

  Most akkor konkrétan mi Barrons? 😀 Mert én még mindig nem világosodtam meg.

 2. Elhaym Says:

  SPOILER

  Annyit tudni, hogy egy halhatatlan állat, de hogy mik is ezek az állatok, azt még nem tudni. Kell még rejtély a köv. 5 kötetre is. Bár lehet a Highlander sorozatban is lesz rá utalás.

 3. Elhaym Says:

  Szívesen.

 4. Valaki Says:

  Izé lenne egy kérdésem, akkor melyik is a rendes tündérkrónikák amiben Mac szerepel? És honnan kezdődik a Danis főszereplés? Akkorra már vége a tündérkrónikáknak, vagy csak a nézőpont változik?

 5. Elhaym Says:

  Mac- Barrons története
  1. Keserű ébredés
  2. Álom és valóság
  3. Hajnalra várva
  4. Rossz hold kelt fel
  5. Új nap virrad

  Dani, Ryodan, Christian könyve, Történet ott kezdődik, ahol az Új nap virrad véget ért.

  6. Megnyílik az ég – Iced.

 6. Valami Says:

  Köszi! De akkor a Mecesnek vége, vagy csak nincs befejezve?

 7. Elhaym Says:

  Szívesen.
  Még annak sincs vége. Következő Danis részben, ami a Tündérkrónikák 7. része megint fog szerepelni Mac, elvileg nem is keveset.

 8. Valami Says:

  Ja, kösz. De ott is E/1 ben lesz?

 9. Elhaym Says:

  Szívesen. Igen ott is,

 10. Valaki Says:

  Á de jó! Köszi szépen a válaszokat!

 11. Elhaym Says:

  Szívesen. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: