Marieluise Von Ingenheim: Egy kislányból császárné lesz – Sissy 1

sissy1Történelmi könyv tiniknek.

Kedvenc szereplőim: nem voltak

Sissy – a magyarok későbbi védangyala –, a vadóc bajor herceglány gyűlöli a kötöttségeket, kóborol, álmodozik, remekül érzi magát liberális felfogású apja társaságában.

Nem is volna ez olyan nagy baj, ha az ifjú Ferenc József császár nem szeretne fülig bele első látásra, és nem akarná feleségül venni.

Sissy életének első szakaszát meséli el az osztrák írónő.

Fény és árnyék, lelkesültség és csüggedés, mulatságos és szomorú fordulatok jellemzik Erzsébet életének ezt az időszakát.

A fény Ferenc József rajongó szerelme, az árnyék Zsófia anyacsászárnő féltékenysége, az ókonzervatív bécsi udvar intrikái.

11-12 éves koromban imádtam ezt a sorozatot és 10 pontot adtam a könyvekre. Most újra olvasásnál úgy álltam hozzá, hogy ez egy ifjúsági történet, nem szabad tőle többet várni. Történelmi rész most sem okozott csalódást, jól meglehet ismerni Sissy és Ferenc József életét így lájtos formában is. Karakterek miatt viszont nem tudok a könyvre már 10 pontot adni. Sajnos nem voltak szerethetőek. A kedves, bájos Sissyről hamar kiderül, hogy konok, önfejű, makacs, hiányzik belőle az alázat, az engedelmesség. Sokszor csak magára gondol, állandóan panaszkodik, nyafog. Ha nem teljesül az akarata, akkor addig duzzog, amíg megkapja amit kíván.  Nehezen alkalmazkodik mindenhez, nem tud viselkedni.  Önfejű, makacs jelző több mint 20-szor megvolt említve. Felfogtam elsőre is, nem kéne ennyire szájbarágósan írni.  Tudom, hogy üvegbúrában nevelkedett, elkényeztették, még szerelmes regényeket sem olvashatott, de ez sem mentség a viselkedésére.

Anyósának Zsófiának is vannak hibái, de sokszor csak jót akart Sissynek, de neki fontosabb volt a szabadság  a kompromisszum kötés helyett. Ha leülnek egy őszinte beszélgetésre, akkor elkerülhették volna a rengeteg összetűzést. De beszélgetés nélkül Zsófia sem tudta magát beleélni Sissy helyzetébe és Sissy is képtelen volt megérteni az anyósát. Engem is zavart volna a sok előírás, a merev protokoll, a sok ember, zavart volna, hogy nincs magánéletem, palotában is halálra untam volna magam , de Sissy tudta  mi vár rá, ha a szívére hallgat és egy császárhoz megy feleségül.

Nem lehetett könnyű Ferenc Józsefnek, aki sokáig nagyon türelmes és megértő volt Sissyvel, de egyértelmű volt, hogy a boldog szerelmi házasságuk nem tarthat örökké, Sissynek és Ferenc Józsefnek nagyon eltérő az egyénisége és az életfelfogása. Két ennyire különböző ember meg nem sokáig lehet boldog együtt. Lehet jobb lett volna, ha inkább unokatestvéri, baráti kapcsolat marad köztük. Először nagyon fájdalmas lett volna számukra, ha lemondanak a szerelemről, de hosszabb távon boldogabbak lettek volna.

Értékelésem 10/9
Molyon 5/4,5

Könyv adatai

Kiadó: Rakéta
Eredeti cím: Ein madchen wird kaiserin
Oldalak száma: 266
Borító: Kemény fedeles
Fordító: Pataky Péterné
Teljes ára:  –
Megjelent:  németül 1985, magyarul  1991
Rendelhető: –

Kihívások a Molyon

175 éve született Erzsébet, osztrák császárné és magyar királyné

Más vélemények

Molyos értékelések

Marieluise Von Ingenheim könyvei

  • Sissy

1. Egy kislányból császárné lesz 10/9
2. Egy szív és egy korona
3. Egy császárné naplójából
4. Az álmok kastélya
5. A korona fekete gyémántja
6. Már csak az emlékek…
7. Sissy fia, a trónörökös

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt szereti: