Premier – II. Károly szenvedélyes élete

Premier: m1 november 27. 22:40

A tetterős II. Károly uralkodása alatt Angliában minden idők legdekadensebb udvari élete zajlott, a királyt pedig varázslatos szeretők egész sora vette körül, többek közt a kikapós nemes hölgy, Barbara Villiers, Louise De Keroualle, a franciák kémje, meg persze a bűbájosan szexis, nagyvilági színésznő, Nell Gwynn.
A pompás korszakot száműzetésben és szegénységben töltött évek előzték meg, hiszen Angliát sokáig az az Oliver Cromwell irányította, aki Károly apjának kivégzéséért is felelős volt. II. Károly harmincadik születésnapján, diadalmenet élén tért vissza a királyságba, amely a következő 25 év alatt sok zűrzavart látott: a lakosságot pestis tizedelte, London lángokban állt, a kincstár pedig kiürült a hollandokkal és franciákkal vívott háborúk során.
A film egy hedonista uralkodó és egy izgalmas történelmi időszak tükre, történet egy olyan korról, ahol a politikában és a szerelemben is a gyorsaság a siker záloga.
Károly szerepében Rufus Sewell látható, a további főbb szerepeket Rupert Graves, Helen McCrory és Martin Freeman alakítja.


1.
m1 november 27. 22:40
m2 november 28. 0:05
Miután apját Cromwell Oliver kivégeztette, az ifjú Charles (a későbbi II. Károly király) száműzetésbe kényszerül. Antwerpenben félelemmel és nyomorral teli éveket tölt néhány hű alattvalója és barátja társaságában. Élettársa meghal, a kapcsolatból született egy fia. A száműzetésben szenvedélyes viszony alakul ki közte és egy számító, kikapós nő, a férjezett Lili között. A Cromwell halála utáni anarchia megfékezésére a parlament visszahívja és királlyá koronázzák. Udvaroncok és gyönyörű szeretők veszik körül, hatalma szinte korlátlan. II. Károly előtt tehát ott a bizonyítási lehetőség: vissza tudja-e állítani Anglia régi nagyságát, talpra tudja-e állítani sok sebből vérző hazáját?

2
m1 december 4. 22:40
m2, december 5. 23:35
A parlament nyomására II. Károly feleségül veszi a katolikus Braganzai Katalin portugál hercegnőt, aki nem tud trónörököst szülni neki. A vakbuzgó királynő hiába kéri, hogy váljon el tőle és bocsássa haza, a király nem teljesíti a kérését. 1665-ben kitör a nagy pestisjárvány, ráadásul a hollandokkal folytatott háborúban megsemmisül az angol hajóflotta. Mindebben a vallási fanatikusok égi jelet látnak, szerintük Isten bünteti Angliát a király és az udvar kicsapongó élete miatt. Lili és Buckingham herceg azon mesterkednek, hogy a király első, törvénytelen fia, Monmouth herceg legyen a trón várományosa. Szándékukat a király meghiúsítja: öccsét nevezi ki a trón örökösévé.

3. Kitör a nagy londoni tűzvész, amely szinte teljesen elpusztítja a várost. A király, erejét megfeszítve, személyesen irányítja a mentést. Haldokló anyja végakarata az, hogy Károly szövetkezzen XIV. Lajossal, a francia királlyal és vegye fel a katolikus hitet. A parlamenttel is tovább folytatódik a hatalmi harc: egyre erélyesebben követelik a királytól, hogy szabaduljon meg a feslett Barbarától és keményen lépjen fel a katolikusokkal szemben. A francia király – Károly húgának közvetítésével – szövetséget ajánl Angliának a hollandok ellen. Két új szerető is feltűnik a porondon egy londoni színésznő és egy francia udvarhölgy személyében.

4. Egyre fokozódik az országban a katolikusok elleni hajtóvadászat, még a hűséges királynét is megrágalmazzák a király elleni árulással. A parlamentben szervezkedés folyik a trónörökös Jakab ellen katolikus vallása miatt és mindenáron Montmouth herceget akarják trónra juttatni. Kiderül, hogy a király és hű minisztere titkos szerződést kötött a franciákkal, ami kis híján lázadáshoz vezet. A parlamenttel való döntő összecsapásból győztesen kerül ki: öccsét jelöli trónörökösnek, fiát pedig száműzi Hollandiába. A haldokló király felveszi a katolikus hitet.

Reklámok

4 hozzászólás to “Premier – II. Károly szenvedélyes élete”

 1. Andicilin Says:

  Nekem az első rész tetszett. Egész szimpi arc ez a II.Károly. Eddig nem sokat tudtam róla, mert az apja, I.Károly nevezetesebb azon oknál fogva, hogy őt kivégezték. (Még a Húsz év múlva c. Dumas regényben is van róla szó. Azt pedig olvastam. Szemben a kötelezőkkel…) Annyit tudtam csak róla, illetve az életstílusáról, hogy hedonista volt, ezért sokat is költött. Érdekes viszont, hogy a felesége, a portugál hercegnő vitte be az országba a teázás szokását.
  Egyébként itt a tartalomban nem világos, hogy ki az a Lili. Ilyen nem volt. Barbara Palmer volt csak, akit meg a születési nevén említenek, vagyis Villiersnek. Nem semmi a csaj amúgy. Eddig minden úgy történt, ahogy ő akarta. Kíváncsi vagyok, hogy mikor esik ki a pyxisből. 😛

 2. Elhaym Says:

  Én már olvastam róla pár könyvet, emiatt is érdekelt a film. Ha nem lenne benne ennyi szex élvezhetőbb volna. Barbarát játszó színésznő sem szimpatikus, szinkronhangja is idegesít.

 3. Elhaym Says:

  Nagyon öregíti szerintem. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: