Yi San/Lee-San: A korona hercege 5.

Első bejegyzés

Második bejegyzés

Harmadik bejegyzés

Negyedik bejegyzés

69.      A rajtaütés
m1 október 30. 15:25,
m2, október 30. 23:20
Yak-yong, aki tudásával és éleslátásával lenyűgözte a királyt, kitűnő eredménnyel jut be a hivatalnokok közé. A katonák Dae-soo vezetésével rajtaütnek a kínai rabszolga-kereskedőkön és letartóztatják őket. Az éppen az országban tartózkodó kínai diplomaták nem örülnek ennek. Kiderül, hogy Song-yeon gyermeket vár.

70.      A feszültség fokozódik
m1 október 31. 15:25
m2, október 31. 22:55
A Kína és Korea közötti feszültség fokozódik, a nagykövet és Lee San azonban megoldják a helyzetet. Dae-soo és társai valószínűleg előléptetésben részesülnek majd. Lee Sant nagy öröm éri, kiderül, hogy Song-yeon gyermeket vár.

71.      A trónörökös
m1 november 5. 15:25
m2 november 5. 23:00
Song-yeon és Hwa-bin terhességük utolsó szakaszába lépnek. A kérdés már csak az, ki szül fiút a királynak, aki már várja mindkét gyermeke érkezését, függetlenül attól, hogy fia vagy lánya lesz. Yak-yong több hónapnyi hallgatás után nagy ötlettel tér vissza a palotába. Jung-soon aggódik, mert nem tudja, mit tervez San, de érzi, hogy szorul a hurok a nyaka körül. Mindenki San Young-jo királytól örökölt ládikójára pályázik. Song-yeon babája körül gondok adódnak, de végül mindkét asszonynak egyszerre születik meg a gyermeke.

 72.      A koronaherceg
m1 november 6. 15:25
m2 november 6. 23:20
A kis Hyang teljesen elbűvöli az apját, aki eltökéli, hogy koronaherceggé nevezi ki a fiát, de a miniszterek és az udvar nagy része ezt ellenzi, mivel Song-yeon alacsony sorból származik. A király elhatározza, hogy átteszi a fővárost Suwonba. Betolakodók hatolnak a palotába, akik még mindig a ládikóra vadásznak. Lee San keresztülviszi akaratát, fiát koronaherceggé nevezi ki, Song-yeont pedig megteszi első számú feleségének.

73.      A fájdalom folytatódik
m1 november 7. 15:25
m2 november 7. 23:20
Song-yeon újra terhes. A kis koronaherceg, az ország szeme fénye súlyosan megbetegszik. Song-yeon egészsége is megrendül, kiderül, hogy Song-yeon gyógyíthatatlan beteg. Nem akar semmilyen gyógyszert elfogadni, hogy születendő gyermekét meg tudja menteni és világra hozhassa. Lee San megpróbálja meggyőzni az ellenkezőjéről.

 74.      A királyné halála
m1 november 8. 15:25
m2 november 8. 23:20
Lee San Kínába küldi nyugati orvosért Dae-soot, hogy meggyógyítsa Song-yeont. A parancsnok a megbeszélt időre visszaér, de addigra Song-yeon a király szerető karjában meghal. Yak-Yong újabb csodás felfedezéssel könnyíti meg a suwoni vár építését, felgyorsítva ezzel a város fővárossá történő kinevezését. A miniszterek nem támogatják San királyt, és a halott király özvegye is lépéseket tesz, hogy ezt a tervét megakadályozza.

75.      A puccskísérlet
m1 november 9. 15:25
m2 november 9. 23:30
Jang-bónak rosszul esik, hogy San őt nem léptette elő. Az összeesküvők megfigyelése és üldözése közben összefut azok főnökével, aki egyezséget ajánl neki. San király átköltözik Suwonba. Útközben nagy a feszültség, mindenki a rajtaütést várja. A támadások azonban gyakorlatozás közben történnek. Sikerül a királyi testőrségnek levernie a puccskísérletet? Jang-bo ki mellett áll?

76.      Új nap virrad
m1 november 12. 15:25
m2 november 12. 23:05
Az összeesküvőket leleplezik és kivégzik. Dae-soo-t és barátait kinevezik, ők lesznek az ország fegyveres erőinek parancsnokai. Váratlan dolog történik, Lee San megszédül. A király környezetét szinte sokkolja az uralkodó rossz egészségi állapota.

77.      Végjáték
m1 november 13. 15:25
m2 november 13. 23:20
Az ország gazdasági helyzete romlik, ezt próbálja Lee San egy kínai érme bevezetésével enyhíteni, de csak zavargások alakulnak ki miatta. Ezért később megváltoztatja döntését. Lee San betegsége egyre inkább elhatalmasodik rajta, és meghal. Kisfiát Dae-soo-ra bízza.

Reklámok

265 hozzászólás to “Yi San/Lee-San: A korona hercege 5.”

 1. yucca Says:

  A Sungkyunkwan Scandal-ban Jung Yak Jong volt az a tanár, aki tudott a lány titkáról és támogatta őt.

 2. Cirmolán Says:

  “Hivatalból persze, fel kéne háborodnia, ezt ő maga is sokszor elismerte, de mivel valójában Hongot jobban szerette, ezért nem nagyon tudott rá haragudni. Csak csalódott benne.”

  Hogyne csalódott volna a király Hongban! Végülis önként állt a szolgálatába, királlyá tette őt és olyan dolgokat tanult tőle, amelyek a koronaherceg-képzésből bizony kimaradtak.

  Csakhogy egy vérbeli karrierista sohasem tud leállni, inkább megideológizálja magának, miért is akar egyre előrébb jutni. Hong ideológiája: “Őfelségéért” volt, ami persze csak részigazság, de ezzel altatta el a lelkiismeretét. Viszont, ha “Őfelségéért” cselekedett volna mindig, akkor az őfelségét érintő ügyekben előzetesen kommunikált volna őfelségével, ahogy MM is írta. Igen ám, de Hong merész húzásai San számára időnként kimerítették a gátlástalanság fogalmát is, így szükségszerűen szokásává vált a San háta mögötti cselekvés.
  És nem utolsó sorban Hongnak tán a karriervágyánál is nagyobb volt sikeréhsége, így tévedhetett rossz irányba időnként a nyomozása.
  (Mellesleg Min Ju Sik még mindig szabadlábon van és a kígyónak megint hajaszála sem görbült.)

  A király igen nagy dilemma elé került, meg kellett torolnia annak az embernek a felségárulását, aki nélkül nemigen lett volna belőle király. Ráadásul éppen a királyt akarta megóvni a legközelebbi munkatársában való csalódás érzésétől a királyné halála árán is.

  • rog70 Says:

   Min Ju Sik (nekem csak Soldzsi 😉 ) időnként megjelenik és gonoszul néz… szerintem az utolsó 10 részben nem volt 2 sornyi szövege. Kíváncsi vagyok, hogy kezdenek-e vele még valamit a későbbiekben.
   Hong halála enyhén hányingeresre sikerült nálam. Már-már azt vártam, hogy szentté is avatják mindjárt “szegényt”. Méghogy ő mindent csak a királyért tett! Na persze. Ha valaki csak ezt a részt látja a sorozatból, azt hihetné, hogy valami ártatlanul üldözött szerencsétlen mártírról van szó. San is kezd az idegeimre menni ezzel a “mindenért én vagyok a hibás” hozzáállással.

   • Cirmolán Says:

    Min Ju Sik (SeolJi) és a kígyó még nem zárta le a Jang TaeWoo ügyet, gondolom nem véletlenül mutogatták, mikor szemlélődött, érdekes módon mindig az események sűrűjében.
    Úgy néz ki, hogy Jung Yak-Yong jobban tud bánni Jang TaeWoo-val, mint Hong, így Sannal együtt a kígyónak rövidesen már három ember lehet az útjában. Hacsak meg nem szelidíti a király új (nem érdemtelen) kegyencét.

   • Cirmolán Says:

    Egyébként Hong elkanászkodásában San-nak is jócskán volt felelőssége. 1. Eleve rövidebb pórázra kellett volna fognia. 2. Sárkány mama ellenében sem lett volna szabad hitvessé/ágyassá fogadnia legközelebbi munkatársa húgát. 3. Időben észre kellett volna vennie, hogy Hong a kígyó befolyása alá került.
    Így aztán sirathatta, hogy legfőbb támogatójától meg kellett válnia.

   • Andicilin Says:

    “Min Ju Sik (nekem csak Soldzsi 😉 ) időnként megjelenik és gonoszul néz…” – Ráadásul mindenki keresi, de ő a palota kapujánál császkál. Nem volt túl hatékony akkoriban a körözés. :/

    “Úgy néz ki, hogy Jung Yak-Yong jobban tud bánni Jang TaeWoo-val, mint Hong” – Az előző, bezárt oldalon írtam, hogy szerintem ők egy ellentétpár. (de ugyanennyire hasonlítanak is. Pl. Hong és Dzsong titkár is ilyen volt.) Nem véletlen, hogy a mai részben Dzsang volt az, aki rájött, hogy Jakjong miért egy jelentéktelen hivatalba ment. 🙂

   • Cirmolán Says:

    Csakhogy Jakjong a vén róka kötekedésére nem gurult be, mint Hong, nem válaszolt gorombasággal sem, hanem megköszönte, hogy TaeWoo elolvasta a beadványát. Sőt megemlítette neki, hogy szívesen venné a véleményét és miért ne lehetne ötvözni a fiatalok ötletességét az idősebbek tapasztalatával. Ez már a vén rókát is elgondolkodtatta. Hogy igazat adott-e neki vagy arra gondolt, hogy ezt az embert froclizással nem fogja tudni kikészíteni, az még kérdés. Mindenesetre kíváncsi leszek kettejük együttműködésére vagy hadakozására.

    Azt viszont nem gondolnám, hogy TaeWoo és Chve Jakjong hatására szavazott volna a király mellett a kínaiakkal való szembenállást illetően. (Szűken értelmezett) hazafiságukhoz nem fér kétség, nem passzióból és nem a külpolitikai ügyekben állnak ők szemben a királlyal, hanem a Noronok érdekeit sértő kérdésekben.

 3. Mogyi Says:

  😦 😦 😦 Hong. Ez hihetetlen, de sajnálom. Olyan jó fej volt még fiatalon. Sajnálom, hogy ez lett belőle. Szomorú ez a sorozat. 😦
  Szimpatikus az új szereplő.
  Szongjon helyében én lehet, hogy nem mentem volna a palotába, hanem inkább hozzámegyek Deszuhoz. Rangja is van, helyes is :D, de a szerelem az szerelem :D. Élné inkább a nyugodt kis életét, szörnyű anyós + 1000 feleség nélkül.

  • Bridget Says:

   Szongjon az Szongjon xD Szerintem nem is ő lenne, ha hozzáment volna Deszuhoz :3

 4. yucca Says:

  Hát ez a Jung Yak Jong nekem nagyon szimpatikus.
  A lelkesedése mindenkit magával ragad, talán még ezt a komor Tae Wut is meghódítja egyszer. Lehetséges, hogy Yak Jong hatására értettek egyet Őfelségével a kínaiakkal kapcsolatban a Noronok két legfontosabb vezetője?
  Sajnálom, hogy Hong ilyen hamar pótolható lett.
  Már egyáltalán nem vagyok meglepve, hogy megint SongJon menti meg a helyzetet. Ahhoz képest amilyen sokoldalú, elég gyenge karaktert csináltak belőle.

  • Bridget Says:

   Milyen vicces neve van… Jung Yak Jong. Mint egy nyelvtörő. 😀

  • Cirmolán Says:

   San-t szinte elvarázsolta az ifjú csibészsége, találékonysága, intellektusa és az, hogy önzetlenül jó ügyet szolgál. Jung Yak-Yong egyénisége sokkal közelebb áll Sanéhoz, mint Hongé. Hong inkább San kiegészítője volt.

   • yucca Says:

    Igen, ez a fiatalember rögtön megtalálta az utat Jang TaeWoo-hoz, és oly kedves rafináltsággal veszi rá az embereket a feladatuk elvégzéséhez, hogy nem tudnak rá még neheztelni sem.

 5. Andicilin Says:

  Arra lennék kíváncsi, hogy mi az a Változások könyve, amit állítólag Dzsong Jakjong olyan jól ismer. Meg miféle képessége van, amiből meg tudta mondani, hogy Szan a király? Egyébként még nem kerestem rá a valódi személyre, de meglepne, ha nem lett volna soha miniszterelnök. Egy tv-sorozatban sosem mondanak semmit véletlenül.
  Úgy tudtam, hogy Dzsang Teu majd szemügyre veszi az új fiút a palotában! És rögtön le is vágta, hogy miért abba a hivatalba ment, ahova. 🙂 Egyébként roppant gyorsan elterjedt a hír, hogy a király egy kvázi új Hongot, vagyis új bizalmast talált. Persze ettől még messze vagyunk, illetve valószínűleg olyan többé úgysem lesz, mint Hong. 😦

  “ezek nehezebben befogadható művészfilmek.” – csak nekik. Nekünk nem. ^^
  Hááát, én történetesen az ötből kettőt már láttam és annak ellenére, hogy mindent hajlandó vagyok végigülni Az íj például borzasztó megpróbáltatást okozott. Úgy gondolom, hogy egy film váltson ki belőlem valamilyen érzelmet vagy gondolatot, de a fent említett műnél legszívesebben elsüllyesztettem volna azt a hajót. Ha mélyen leások, vagyis belemagyarázok, akkor találok valami mondanivalót, de egyébként egy baromság volt. A másik, amit láttam viszont tetszett. Talán nem is véletlen, hogy az a rendező eddig, vagyis a Pietáig legismertebb filmje.
  Amúgy szerintem erről inkább a koreai sorozatok bejegyzésben beszéljünk. 🙂

 6. Bridget Says:

  Láttatok már a YS új reklámját az m1-en? Én tegnap láttam először, és szerintem nagyon jó lett 😀

 7. tenambo Says:

  Most,hogy a “Princess Mann” is felkerült feliratosan az onlajn-ra,abban reménykedek,hogy lassan a többi általánosan ismert és kedvelt sorozatok is felkerülnek,nem kell a letöltésükkel bajlódni.

  • Mara Says:

   Csakhogy ennek sajnálatos “ára” lesz. A fordítója ugyanis nem fogja többé a munkáit kirakni. Ami pedig sokkal rosszabb, mint a letöltögetés, mert egy tehetséges fordítót veszítünk el általa.

   • tenambo Says:

    Cakhogy ez csapatmunka és nem Jancsika,meg Jani74 stb. megsérődő munkái. A Vikin is csapat dolgozik és ne egy-egy sértődékeny pasi.

   • Cirmolán Says:

    Tudod mit, Mara.
    Nem vagyok online-kedvelő, így a befejezett fordításokért ezer köszönet és hála a fordítóknak.
    Viszont kellene valami időkorlátot adni a fordítóknak, ha x türelmi idő alatt nem teszik ki a következő részt / részeket, akkor ne sértődhessenek meg, ha valaki más folytatja helyettük. x időt én kb. 1 hónapban szabnám meg, mert van aki hármasával 3 hét alatt szereti fordítani az epizódokat, gondolom az összefüggések átlátása miatt.
    Jómagam azzal is megelégednék, ha a videok és az angol feliratok letölthetők lennének.

   • Mara Says:

    Teljesen egyetértek. Már többször javasoltuk. Szerintem az sem tragédia, ha egy-egy sorozatot többen is lefordítanak.

 8. Cirmolán Says:

  Nekem úgy tűnt, hogy Makszon vendéglőjében Min Ju Sik megkapta a kígyó legújabb parancsát. Vajon mire? Csak nem máris Yongjo végrendeletének az ellopására?

  • Andicilin Says:

   Nem hiszem, mivel nem tudja, hogy mit kell ellopnia. Először ki kell deríteni, hiszen átkutatni az egész palotát nincs idő.

   • Cirmolán Says:

    Csodálkoznék, ha legalább a kígyó nem tudná. Egyszer azt mondta neki San, hogy ne kényszerítse arra, hogy felhasználja Yongjo király végrendeletét. Csak azt nem tudja az özvegy királyné, hogy mi áll benne rá vonatkozóan és azt, hogy San hol tartja. Nekem valami olyasmi rémlik, minta a könyvtárba küldette volna Han úrral vagy a könyvtárosoknak adta volna oda.

   • Andicilin Says:

    Hm. Most viszont teljesen úgy jön le, mint aki nem tudja, hogy mi lehet az.

   • Cirmolán Says:

    Azt nem tudja a kígyó, hogy mivel tartja őt sakkban a király, vagyis mi áll Yongjo végrendeletében.

  • Marianna Says:

   Min Ju Sik-nek Tényleg nem kell attól félnie hogy eltéveszti a szövegét. 😀

 9. Andicilin Says:

  Szóval akkor a ginszeng, ami Kínában volt még anno a küldöttség idején, az mind illegális kereskedés útján jutott oda? És most többek közt ezt akarja szabályozni a király?
  Először azt hittem, hogy Jakjong majd egy hidat tervez, de úgy tűnik, hogy a ma már szinte csak katonai célokra használt pontonhidat tervezi meg. De minek az?

  • Cirmolán Says:

   Hogy egyidejűleg 1000 ember átkelhessen a Han folyón.
   De én ezt valami sok csónakra helyezett tutajnak, azaz “sokmarán’-nak néztem. De hogy azokban a csónakokban hogyan eveznek egyszerre? Talán a ponton híd tényéeg egyszerűbb megoldás.

   • Marianna Says:

    Valahol mintha azt olvastam volna régebben , hogy ez a fószer volt az első aki kitalálta ezt a pontonhidat. De nem mernék rá sisakvirágból készített főzetet inni:-)

   • Andicilin Says:

    Mármint a világon elsőként? Hm, nem is tudom. Amíg meg nem épült a Dunán az első híd, addig itt is azon keltek át, illetve csónakon, hajón. A Lánchidat 1850 körül adták át, úgyhogy az előtte lévő időkről van szó.

   • Marianna Says:

    Igen de ez is 1780-as évek körül van.Úgy hogy lehet, hogy tényleg ő találta ki először. Vagy esetleg egymástól függetlenül is kitalálhatták.

 10. Marianna Says:

  Úgy tűnik Titeket most teljesen más dolgok fogtak meg ebben a részben. Én most azokat írtam ki amiken jókat mosolyogtam.
  Pl: Milyen kis aggódós apáskodó parancsnokok vannak itt .Mindegyik súlyosan sérült katona ágyán egy -egy tiszt ült és törölgették a szokásos vizes ruhával alárendeltjük sebeit. Majd Dae Su megnyugtatta a királyt ne aggódjon , a kínaiak nem sérültek így meg mert ők csak a kardjuk “tompa” felével csépelték őket 🙂

  Aztán ahogyan sárkányőfelsége magához rendelte Song Yeont és ráförmedt a lányra , hogy tud-e már valamit mi ez a cirkusz a követséggel , majd parancsba adta vagyis engedélyezte, hogy na akkor most már intézkedjen , ha a férfiak nem tudtak dűlőre jutni. Szóval muris,hogy a politikusok nem értenek szót, de majd a nők megoldják. Bezzeg utána amikor megoldotta, semmi köszönet.Igaza volt Csobinak.

  Aztán jött a kedvenc jelenetem.:-) Han kamarás rohan a királyhoz valami nagyon fontos történt. Siet is a király -szembetalálkozik a fontos dolog képviselőjével =történetesen Song Yeonnal …de míg máskor összeráncolt kemény tekintettel néz arra aki mondani akar neki valami eget rengető dolgot, addig most az arca egy teljes érzelem hadjáratot tükrözött. Az ellágyulást hogy a szeretett személyt látja, a csodálkozást,várakozást, büszkeséget,aggodalmat,hogy a lány ilyen lépést mert megtenni,de mint politikus benne volt az a színezet is amikor valóban a munkatársaitól várja hogy na mit is mondanak neki….szóval imádtam a színész arcának azt a pár pillanatát ugyanúgy mint mikor Bidamot vagy Misil arcjátékát elemeztük.

  Aztán elég sok időt töltöttem azzal is hogy azt figyeltem hogy van elmaszkírozva a sörényük a színészeknek, hogy kopasz kínaiaknak nézzenek ki.mindegyik fején megkerestem a plasztiknak a határvonalát:-D
  Közben azt is konstatáltam igyekeznek a rendezők élethűnek mutatni a palota történéseit, mert időnként elvonul egy egy udvarhölgy csapat a fő jelenet hátterében , ugyanazzal a megdöntött testtartással , mint amit már a palota ékkövében megvitattunk milyen iszonyú nehéz lehet órákon keresztül így állni, és közlekedni.
  Ja és Song Yeont meg annyira sajnáltam , ebben a részben nekem úgy tűnt , szerencsétlen ha meglátja a sárkányanyát inkább kétszer meghajol , egyszer picit az észlelés után majd közelebb megy és mélyebben is üdvözli de meg se mukkan , nehogy véletlenül a rossz megszólítás vagy köszönés miatt mindenféle kígyónak -békának lehordja.

  Na abból is látszik, hogy a 2. számú feleségnek kinevezett csajszi normálisabb mint Von- Bin volt, hogy őszintén csodálkozott sárkányanyósának ama illetlen viselkedésén , hogy nem gratulált a gyermekvárás hírére Song Yeonnak. Látszott az arcán, neki is rosszul esett Csobi harsány örömködése , mégis volt lelkiereje bemenni a lakosztályba és gratulálni. Hát így kellett volna viselkedni Von-Binnek a királynéval , Song Yeonnal mint festősegéddel…stb stb . Szóval erre mondom én , hogy ez nemes lélekre vall. Ugyanúgy mint a királynéban is ezt érzem. Song Yeonban is …de biz ennek a tulajdonságnak a csírája se volt meg Von- Binban.

  És végül …de lehet hogy mégis csak ez volt a kedvenc jelenetem…mikor a királyné vitte a hírt Song Yeon állapotosságáról, a király mennyire örült már , milyen boldog volt ,és nem azt kérdezte lefagyott arccal mint Von-Bin esetében …ilyen hamar???és közben azt lehetett az arcáról leolvasni , hogy ugyan kitől lehet gyereke amikor alig találkoztunk????
  Az is olyan lelket melengető volt számomra,hogy azonnal ment Song Yeonhoz, és közelebb rendelte magához és átölelte. ( azt persze elképzelni se tudom hogy lehet ilyen pózban élvezni az ölelést. Ezen már Dong Yí korában is gondolkodtam)

  Na most eldugulok. Jó éjt mindenkinek.

  • Andicilin Says:

   “Han kamarás rohan a királyhoz”
   Nam a neve. 🙂

   “mint mikor Bidamot vagy Misil arcjátékát elemeztük.”
   Erről csak az Arany Jánosnak tulajdonított híres mondás jutott eszembe: “Akarta a fene!”

   “azt persze elképzelni se tudom hogy lehet ilyen pózban élvezni az ölelést”
   Az a lényeg, hogy a kamera lássa az arcukat. 🙂 Én is meg szoktam figyelni, hogy milyen rohadt sok természetellenes vagy kényelmetlen póz van emiatt, de hát ez van.

  • Cirmolán Says:

   “Bezzeg utána amikor megoldotta, …”
   Végül is SeongJeon csak felfedezte a kínai követ békés megegyezésre való hajlandóságát, és azt, hogy erről nem beszélhet a kínai küldöttség tagjai előtt. Azt már San találta ki, hogy a palotába hívatja a követet ill. hogy mivel (ginzeng) húzhatja ki a méregfogat. És akkor még mindig nem kevés munkája volt ebben a követnek, mert meg kellett győznie küldöttsége domináns tagjait arról, hogy az öldökléstől nem javul a gazdasági helyzetük, sőt …
   Csak az fura egy kissé, hogy 1 körrel előbb, SeongJeon közbenjárása nélkül miért nem tudtak megállapodni. Arról meg már nem is beszélve, hogyan lehetett a mandzsu-kínai császár ennyire rövidlátó.

   “a plasztiknak a határvonalát”
   Tán ezt az egy hibát fedeztem fel a Sillában, mikor Bidam éppen gőzerővel kereste a terhelő bizonyatékokat Jusin ellen, a halántékán szabadon és igencsak hullámosan lengett plasztikjának határvonala.

   “ennek a tulajdonságnak a csírája se volt meg Von- Binban”
   Von-Bin túl fiatal és tapasztalatlan volt, Sárkánymama meg annyira viszolygott a rangnélküli SeongJeon királyi családba kerülésétől, hogy akkor nem is számolt ágyasként a Von-Bin-tól idősebb és alkalmasabb Yoon-nal. Ez is fura ám!

   “azt persze elképzelni se tudom hogy lehet ilyen pózban élvezni az ölelést.”
   Sehogy, sőt szegény lánynak csoda, hogy a dereka nem húzódott meg ettől a 1,5 m-es öleleléstől!

  • Zsófi Says:

   Marianna!
   Aranyos, ahogy leírtad az észrevételeidet. 🙂

 11. tenambo Says:

  Nem hiszem,hogy a ponton hid feltallását Jeong Yak tudoshoz lehet kötni,mert már a romaiak is használtak hasonló eszközöket,de ők tömlőkre erősitették a fa részeket.Annyiban mást hozott,hogy csónakokra tette a deszkákat,persze a csónakokat stabilizálni kellet,nehogy az átkelésnél elmozduljanak..

 12. Bridget Says:

  Hello 🙂
  Mostanában nagyon felkeltette az érdeklődésemet egy bizonyos Princess Ja Myung go című 39 (asszem’) részes koreai dráma. Itt egy oldal, ahol olvashattok róla: http://www.d-addicts.com/forum/viewtopic.php?p=1428032#1428032
  Innen le lehet tölteni a magyar feliratot, talán a részeket is, de azt még nem tudom pontosan. Van benne egy ismerős arc, Hong húga xD Valami mellék-szereplő lehet szerintem, de egy részben amibe belenéztem, pont ott volt. Ez a sorozat amúgy megy egy másik csatornán, az valami román adó… De én elhatároztam, hogy decemberben elkezdem megnézni (addigra végzek kb. a YS-al) :3

  • Cirmolán Says:

   A Princess Ja Myung go előtt tanácsos a Jumong-ot, utána pedig a Kingdom of the winds sorozatot megnézni. Már csak az időrendiség és a származási vonal miatt is. Mindegyiknek van magyar fordítása.

 13. baba Says:

  Ázsiai sorozatok (koreai, japán, tajvani) zenéjének, és videóinak a a letöltése itt, http://azsiaifilmletoltes.blogspot.com

 14. Marianna Says:

  Úgy látszik ma én voltam a legügyesebb, hogy délután meg tudtam nézni a sorozatunk következő részét. 🙂
  Ma sárkányanyánk kapott tőlem kétszer is piros pontot. Egyszer amikor azt mondta az orvosoknak bármi is lesz , ha a gyerek nem is éli túl, de Song Yeon életéért mindent tegyenek meg, őt mentsék meg. ( bár ha rosszindulatú akarnék lenni akkor felmerül bennem az a kérdés vajon miért ilyen ?)
  1- azt gondolja mindegy annak a lánygyermeknek amit Song Yeontól vártak, úgyis a fiút a másik feleség szüli?
  2- annyira megszerette a lányt , hogy tényleg arra gondol , a fiának maradjon meg az a személy aki kedves a szívének, szülni majd szülhet még?

  ÁÁÁÁÁ! Ilyenkor úgy szeretnék a gondolatukban olvasni …vagy ha a rendező forgatókönyvíró kielégítené ez irányú kíváncsiságomat és mint egy kis felhőcskébe írva, vagy mint egy ..”hasbeszélő” vagy egy narrátor elmondhatná ezeket a hátsó gondolatokat érzéseket.

  A 2. pirospont azért járt neki mert úgy láttam őszintén kérte meg a királynét, hogy maradjon Song Yeon mellett és tegyen meg minden segítséget ami csak szükséges.

  Aztán még az jutott eszembe, Csobit milyen jól kielégíti Song Yeonra való odafigyelés, szolgálat, azóta nem is izgatja , nem is gondol DaeSura.

  Mi volt az amit Song Yeon a szülés beindulása előtt valami gyűrött ruhadarabot fogdosott??? A Dae Su által vitt de izgalmában összegyűrt kis ruhácskák? Azt miért nem mutatták, hogy végül találkoztak személyesen adta oda neki vagy csak beküldte vagy nem is ??
  Ahh. Ezeket a részeket én sokkal sokkal részletesebben szeretném tudni!

  • Andicilin Says:

   “Egyszer amikor azt mondta az orvosoknak bármi is lesz , ha a gyerek nem is éli túl, de Song Yeon életéért mindent tegyenek meg, őt mentsék meg.”
   Nem tudom ismered-e Napóleon fiának a születési körülményeit. Ott komplikációk adódtak, s a szokással ellentétben ő ugyanezt mondta az orvosoknak, vagyis, hogy a feleségét mentsék meg, ne a fiát, ha választani kell. Az ok egyszerű: ha a nő életben marad, akkor még szülhet. (Jó-jó, Napóleonnál az is erősen közrejátszott, hogy még egyszer nehezen talált volna ilyen magas rangú menyasszonyt. Amúgy a gyerek végül életben maradt.)

   “Mi volt az amit Song Yeon a szülés beindulása előtt valami gyűrött ruhadarabot fogdosott???”
   Az a ruhácska, amit még ő varrt a születendő gyermekének.

   • MM Says:

    Akkor az hová lett amit Dae Su adott vagy akart adni ajándékba? Annyira aggódott Song Yeon egészségéért hogy el se ment hozzá végül nem adta oda?
    Tudom ezek a költői kérédések amire csak a képzeletünk ad választ.

  • Cirmolán Says:

   Sárkányanyó “az élő még szülhet, a kishercegnőből úgysem lehetne királynő” logikája mellett talán már felfogta, hogy király fia összeroppanhat Seongjeon halálától, ami a kígyónak és a Noron-oknak lenne előnyös. De azért sárkányanyó mégis inkább Yoon ágyas szülésére koncentrált. Részint tőle várta a kisherceget, részint jobban kedvelte, mivel az ő választottja volt.

   A király logikája szerint: SeongJeon-nal több időt szeretne tölteni a szülése után, így előbb letudja a kötelező látogatást.

   A szülés beindulása miatt nem volt már idő arra, hogy Daesu átadja a baba-holmit SeongJeon-nak.

   Szóval, akkor van egyszer Yongjo végrendelete a könyvtárban és van egy ládika, amiben a Sado herceg halálában bűnösök névsora van. De ezt a névsort Yeongjotól kapta volna San és nem ő maga találta meg a teknős-sziklánál?

   • Andicilin Says:

    “A király logikája szerint: SeongJeon-nal több időt szeretne tölteni a szülése után, így előbb letudja a kötelező látogatást.”
    Az lehet, hogy Hvabint nem szereti annyira, de szerintem a gyerekei között nem tesz ilyen különbséget. Nem hiszem, hogy merő önzésből látogatta volna meg őket hamarabb, sokkal inkább azért, mert Hvabin és a kis hercegnő most mellőzöttek lesznek. Ha nem figyel oda rájuk, akkor úgy járhat, mint Vonbinnál.

   • MM Says:

    Cirmolán változata tetszik jobban, de valóban figyelmes és diplomatikus a király. És hát tényleg miért ne szerethetné a saját leánygyermekét is, …még ha “erőszakkal” is fogant. ( gondolok itt sárkányanya által kierőszakolt vagy megparancsolt légyottokra)

   • Cirmolán Says:

    “Az lehet, hogy Hvabint nem szereti annyira, de szerintem a gyerekei között nem tesz ilyen különbséget.”
    Szerintem meg tesz. Nem bántó, de mégiscsak önző módon.
    Elvégre a fiút trónörökösnek szánja, a kislányt legfeljebb udvara ékességének. Szerintem ez akkor sem lett volna másképp, ha Seongjeonnak születik lány gyermeke és Hwabin-nak fia. Viszont továbbra is SeongJeont szeretné és látogatná sokkal többször, sőt szülés után ez esetben is SeongJeont látogatta volna meg másodjára, legfeljebb 10 perccel többet időzött volna Hwabin-nél.
    A mai részben is látszott, hogy a fiú a szemefénye, állandóan szellemi képességeit és nemes lelkületét vizslatja, hogy alkalmas lehet-e királynak. A kislánytól az is elég lett volna, ha csak szép. És ezen az sem változtat, hogy Hwabin leánygyermeke időközben meghalt. Persze abban is lehet valami, hogy elhalt lánygyermekére szánt szeretetét is a kishercegre halmozza.
    Az meg egyenesen távol áll San egyéniségétől, hogy bárkit is megbántson. Pláne a királyi családból!

   • Cirmolán Says:

    Persze ettől még San szeretheti egyformán a két különböző nemű gyermeket.
    Csakhogy a két gyermek két különböző anyától származik. És ha SeongJeon kedvesebb a szívének, akkor valószínűleg SeongJeon gyermeke is. Főleg, ha abból a gyermekből még királyvárományos is lehet. Így teljes a boldogsága, legalábbis egyenlőre.

   • Andicilin Says:

    “A mai részben is látszott, hogy a fiú a szemefénye, állandóan szellemi képességeit és nemes lelkületét vizslatja, hogy alkalmas lehet-e királynak.”
    Mint te is említetted ez azért is lehet, mert addigra már csak a fia élt. Egy gyerek, ráadásul fiú és a szerelmétől született. Nem csoda, hogy piedesztálra emeli. Amúgy meg abból az első látogatásból nem derült ki, hogy mennyire szerette a gyerekeit, később meg nem volt rá lehetőség. Hogy melyik anyát szereti az meg egyértelmű.

 15. Andicilin Says:

  Hát, mit ne mondjak, a mai rész aztán igazán vihar volt a biliben! De végül csak megszültek mindketten. Szongjon ügyesen is tette mindezt. (Kíváncsi lennék, hogy milyen az, amikor valaki ügyetlenül szül…) A babák szokás szerint cukik. Meg a király is, hogy először Hvabinhoz ment, mert mindenki más Szongjont ajnározza.
  A király helyében azt a ládát nem tartanám magamnál, hanem odaadnám egy olyan személynek, akiben maximálisan megbízom. Például Deszunak vagy Szongjonnak. Az ő házukat/lakrészüket nem kutatnák át a cucc után.
  Szóval a híd a sír átszállításához kell. Btw mit mondikált a király erről az egész hercehurcáról? Honnan hova került és mi? Ezt nem igazán tudtam követni, mert hulla fáradt vagyok.

 16. Cirmolán Says:

  Bába néni és orvos bácsi beutalandó a jósképzőbe! Hátha akkor nem tévednének a születendő gyermek nemét illetően.

  • MM Says:

   OFF…Nekem a szülésem előtt pár órával is azt mondták fiam lessz olyan hegyes a hasam meg hátulról nem is látni hogy várandós vagyok stb stb szóval minden népi megfigyelés fiúra utalt. Meg is született a tündér kislányom 🙂 . Aztán amikor a fiamnál már az UH kimutatta, hogy fiú lesz ,a férjem azt mondta én neki ne beszéljek majd ha a kezében tartja a babát és saját szemével látja. ( Én mindig is ezt a sorrendet terveztem és nagyon bejött!!!!)

   • Cirmolán Says:

    Bába néni és orvos bácsi hiába számlálgatta a pulzust, hülyeséget állapított meg. Pedig fórumtársunk, orvos Marianna szerint a pulzusból vagy a pocakon mért szívhangból kiderül, hogy lány (kb. 150-es pulzus) vagy fiú (kb. 130-as pulzus) lesz a születendő gyermek. Ezt már a DY-nál kiveséztük.

   • Andicilin Says:

    Hát, ha egyszer gyerekem lesz én szeretnék meglepődni. XD

   • MM Says:

    Akármit is tud róla az ember , a legszebb pillanat amikor saját szemével látja a gyermekét egy szülő és a karjába veheti.
    Ma már a 4D-s UH-al szinte már azt is lehet tudni melyik szülőre fog hasonlítani. De ez akkor is más. Leírhatatlan.

 17. Mária Hegyiné Serfőző Says:

  A mai rész szinkronban mindent alul múlt.
  Az őrségnél, a hatalmas anyajegyes fickó amint leváltotta a két őrt és Dae Sou a kapunál rájuk kérdezett, mit keresnek itt – a válasz -hogy ő küldte őket oda ———— haha.
  Vagyis Dae Sou annyira hülye, hogy nem emlékszik, mit adott ki parancsban?
  A másik a király dicsérő szavai a másik ágyasnak.
  Ügyes voltál ——– mint egy dolgozatát jól író gyermek dicsérete.
  Elég béna volt így.
  —–

 18. Cirmolán Says:

  Összességében nagyon lapos volt a mai rész, töredezett és unalmas.

 19. Andicilin Says:

  Hm, most utána néztem a királyi családnak és a wikipédia szerint Hvabinnek később nem született gyereke. Mi a fenét csinált a király? Később még lesz egy ágyasa, akitől egy fia meg a lánya születik, de ezen kívül aztán semmi. A királynén kívül 4 ágyasa, vagyis alacsonyabb rangú felesége volt, de csak két gyereket tudott összehozni, akik megélték a felnőttkort?! Csoda, hogy nem halt ki utána a dinasztia.
  Azért hatásosabb lett volna, ha a kisgyerek a nyakában a gyűrűkkel besétál a tanácsterembe. 🙂 Érdekes, hogy senki se kételkedett a király sztorijában, noha simán trükközhetett volna úgy is, hogy ő rejti el a gyűrűket és a megfelelő pillanatban felmutatja, hogy így legitimálja Szongjon és a fia státusát. Mert ugye ez most kb. azt jelenti, hogy az előző király áldását adta rájuk.
  Azon gondolkoztam, hogy jó lenne megnézni egy filmet az özvegy királyné szemszögéből, mert ebből és más sorozatból, amit valaki említett az jön le, hogy ő a gonosz, a rossz, az ellenfél. Az ő szemszögéből biztos más lenne a történet. 🙂

  • Cirmolán Says:

   “Érdekes, hogy senki se kételkedett a király sztorijában, …”
   Hár ez az!
   És természetesen a gyűrű titka mintegy véletlenül derül ki és mindezt a király az ülés előtti percben tudja meg.

  • Marianna Says:

   HA VALAKI NEM OLVASTA A TARTALMAT SZPOILEREZÉSNEK IS ÉREZHETI !!!!
   Hát ez az. Ezt kérdeztem egyszer én is, hogy annak ellenére , hogy itt még nem beszélünk a mai értelemben vett fogamzásgátlásról olyan kevés a gyerek. De ez mondjuk a köznépnél érdekes , a királyoknál gondolom ilyen elő se fordulhatna mert biztosan úgy voltak vele ( bármelyik ágyas itt most nem csak Yí Sanra gondolok, az ágyasok arra gondolhattak hátha mégis az ő gyermekéből lesz király és a családjuk így felemelkedhet , mármint a ranglétrán.)
   Szerintem amíg élt Song Yeon vele élt szerelemben , mivel akkor még volt trónörökös, ezért Hwabint mellőzhette, ( a kislány születése után) eredetileg egyébként mintha ő halva szülte volna a kislányt de nem iszok rá sisakvirág főzetet 😀 , meg Song Yeon is egy kislányt halva szült arra viszont tuti emlékszem a wikiről) Na és amikor elveszítette a szerelmét és a gyermekét is akkor gondolom 5 év után nem somfordált vissza Hwabinhoz. Sárkányanya keresett valami masszívabbnak látszó feleséget , de akkor a királyt már annyira sürgették a reformok megvalósítására tett erőfeszítések és a betegség tünetei , biztosan csak a legszükségesebb időt töltötte a 4. feleségénél.

   • Cirmolán Says:

    Ahogy San-t eddig bemutatták, inkább munkamániás lehetett, mint szexmániás. SeongJeon és trónörökös fia halála után gondolom, hogy egyenesen menekült is a reformjaiba.
    Úgy tűnik, hogy San a születésszabályzásnak ezt a módját gyakorolta. Mert, ha több a herceg, fennáll a viszály és a testvérgyilkosság veszélye is. A megosztottság pedig nem használ az ország és a királyi család tekintélyének.

   • Andicilin Says:

    Bocs, én csak a valós eseményekről írtam, nem tudtam, hogy ez spoiler. Meg aztán a wikipedia nem szentírás, a koreai királyi családban is találtam már nem egy olyat, akinél bizonytalan volt, hogy hány gyereke született, milyen nemű, mikor született, meddig élt, stb.

   • Cirmolán Says:

    És valószínűleg a krónikák sem jegyezték fel az összes ágyast és az összes ágyas összes gyermekét.

   • MM Says:

    Andicillin nem neked írtam , hogy a te beírásod számíthat spoilernek , hanem amit én akartam a nagybetűs figyelmeztetés után írni , hogy azt ne olvassa el az aki nem akarja előre tudni , mi lesz a kisfiúval és Song Yeonnal. Mert van aki nem nézi meg a zenei letöltéseket és esetleg nem olvassa az újság előzetesét se ,akkor nem tudhatja. 😀

 20. Marianna Says:

  Jól emlékszem , hogy ő az első feleségével van eltemetve? Song Yeon pedig a kisfiukkal??

  Ha csak a sírhelyet akarná átszállítani nem kellene több ezer ember átkelésére készülni.

  • Cirmolán Says:

   San a palota személyzetét és a fél várost is át akarja költöztetni.
   Vajon az özvegy királynét is viszi magával?

   • Andicilin Says:

    Hm, itt a remek alakalom megszabadulni tőle! 😛

   • Mária Hegyiné Serfőző Says:

    Úgy olvastam, hogy új fővárost akart létrehozni. Távol a Noron párt áskálódó embereitől. Bár, ha a kormány is átmegy – akkor????-vagy a kormányt ott hagyja?

   • Cirmolán Says:

    “itt a remek alkalom megszabadulni tőle”
    tőle = özvegy királyné vagy tőle = San ?

   • Andicilin Says:

    Az özvegytől, de mivel Szan olyan jótét lélek, ezért tuti most is megkíméli az életét. :S

   • Cirmolán Says:

    Természetesen csak gonoszkodtam, mert elképzeltem, hogy mindketten meg akarnának szabadulni egymástól valami módon a Szuvon-ba költözés során.

 21. Mária Hegyiné Serfőző Says:

  Ma a tanácsostól akadtam ki.
  Hümmögve – csodálkozva – vajon ki akarhatta ellopni az előző királytól kapott iratokkal teli ládikát. Meg áll az eszem!.
  Ennyire nem lehet egy politikus naiv. Vagy már én nőttem fel sok krimin – és tudok kombinálni?
  A másik dühítő epizód: figyelik, követik a gyaloghintót – az befordul a ház sarkán — a követők – megállnak – egymásra néznek – bólogatnak egy sort – és csak azután mennek tovább. Logikus, hogy nem találnak senkit benne.
  Miért nem figyelték a kapukat. Gondolom nem tudott az özvegy repülni.
  A hatalmas anyajeggyel megáldott testőrről már nem is beszélve.
  Annyira feltűnő jegy van rajta, hogy vaknak kell lennie annak, aki nem veszi bárhol észre. De ő – és a társa minden nélkül közlekedhet a palotában – és környékén.
  —-
  A kicsi hercegecske aranyos volt.

  • Cirmolán Says:

   “vajon ki akarhatta ellopni az előző királytól kapott iratokkal teli ládikát.”
   Ez az első logikus kérdés. S mint tudjuk, a férfi agy logikusan és lassabban, a női agy intuitív (helyesebben asszociatív) módon és gyorsabban működik.

   “a követők – megállnak – egymásra néznek – bólogatnak egy sort”
   Persze, hogy egymásra néztek és bólogattak. Megegyeztek abban, hogy melyikük merre induljon. Mert ha a hordszékkel bekanyarodtak, akkor elágazott az út és hármuknak ketté kellett válni. Ezt sem lehet ész nélkül tenni.

   “Miért nem figyelték a kapukat. Gondolom nem tudott az özvegy repülni.”
   Figyelték. Az özvegy maga valószínűleg nem a kapun át jutott be a palotába. Létezhetett titkos alagut is.

   “A hatalmas anyajeggyel megáldott testőr”-ön magam is csodálkozom:
   Ad 1. Feltűnőségével még nem bukott le.
   Ad 2. Hogy választhatott Min Ju Sik ilyen feltűnő megkülönböztető jellel megáldott tettestársat magának.

   Ami a “kicsi hercegecskét” illeti, inkább furcsa és koravén, mint aranyos.

   • Andicilin Says:

    “Ad 2. Hogy választhatott Min Ju Sik ilyen feltűnő megkülönböztető jellel megáldott tettestársat magának.”
    Pontosan ugyanez jutott nekem is eszembe.

    A kisgyerek meg elvileg csak 4 éves kellene, hogy legyen, de egy kb. 6-7 éves játssza.

   • Marianna Says:

    …“Ad 2. Hogy választhatott Min Ju Sik ilyen feltűnő megkülönböztető jellel megáldott tettestársat magának.”…

    Azért hogy ÉN meg tudjam különböztetni :-))))))

   • Cirmolán Says:

    Ahogy mondod Marianna! Nem Min Ju Sik választotta, hanem a rendező. Hogy a nézők meg tudják különböztetni. Mert a történet szempontjából komplett hülyeség.

 22. Eva Says:

  Hol lehetne ezt a sorozatot nézni, mert csak késöbb kezdtem el. Németországban élek, ki segítene.
  Minden Koreával kapcsolatos dolgot elolvasok mostanság, nagyon érdekes,hogy amig a mi magyar tudósaink a témát kerülik, mint ördög a bibliát, több svajci, angol tanulmányban olvasom” a koreai agglutináló nyelv, többek között a magyarral rokon,stb.”
  Mi van a hires japán genóm vizsgálattal, amiböl kiderült, hogy bizony a finnekkel maximum nyelvi rokonságban lehetünk, de genetikailag semmikép.Ezt ök a finnek akceptálják is, a tankönyvekböl rögtön eltüntették a rokonságot.Vajon a mieink miért hadakoznak még mindig mellette?
  Hol olvashatnék magyar forrásbòl tudományos. vizsgálatot erröl a témáról.Nem tudom elhinni, hogy hidegen hagyja kutatóinkat.
  Hogy állnak ehhez a kóreaiak.Érdekeljük e öket,mi szegény roko
  nok.

 23. Andicilin Says:

  Hát a mai részhez sok mindent nem lehet hozzáfűzni. Azért arra kíváncsi lennék, hogy ha nem lett volna terhes, akkor a daganatot mivel gyógyították volna, s hogy sikeres lett volna-e a kezelés. Persze ha végső stádiumban van, akkor szinte tök mindegy.

 24. Marianna Says:

  Ezt a részt végigbőgtem ……most már harmadszor…pedig nem is akartam már megnézni úgy megvisel. Holnap is bőgni fogok 😦 azt se akarom megnézni de már most tudom , hogy nem tudok ellenállni.

  Szerintetek megissza a gyógyszert vagy nem ??? Erre számomra nem derült fény.

  Én állandóan figyelem, hogy mindig megérinti megöleli a király Song Yeont. Amikor a kertben sétáltak és megkérdezte tőle nem fog-e ez neki ártani , elég távol mentek egymástól de aztán mégis átölelte. Song Yeon pedig a mai rész végén először és utoljára maga …”kezdeményezett”… és ő ment oda az összetört királyhoz és átölelte. Hát ez se semmi ebben a korban. De letette a gyógyszert, hogy megvigasztalhassa a királyt. Akkor most mi van????????

  DAe Sun is elszakadnak az érzelmeim láncai. ( ahhh de lírai lettem) de egyszerűen ezen a hapsin is annyira látszik hogy annyira -annyira szereti ezt a nőt. Úgy örülök , ha lehet ilyen tragikus helyzetben örülni, hogy most megint jót tett a királlyal és Song Yeonnal. Mint mikor odament a királyhoz és kerek perec megmondta neki, hogy a sárkány miatt utasította el a házassági ajánlatot és nem a festői ambíciók miatt. Most is vágott az esze és belátta csak a király érheti el, hogy a lány ne maradjon egyedül a betegségével.

 25. Ilus Says:

  Szongjon viselkedése ékes példája annak hogy az ösztönök elvakítanak.
  Gondolhatta volna ha beteg az a kicsinek is árt, nem azzal árt hogy nem veszi be sz orvossáot hanem már azzal hogy eleve beteg.
  Ma azt mondtam magamba sokat érsz vele, hogy lehettél kishitű,
  amikor beteg volt a Arankáék kutyája annak is eleve halva születtek a kicsinyei, na meg ez a kicsi aki miatt nem vette be az orvosságát alapból halva születik.
  Tehát ékes példa ez nekünk is hogy nem szabad elvakulnunk, nem szabad kishitűnek lennünk.

  • Andicilin Says:

   “na meg ez a kicsi aki miatt nem vette be az orvosságát alapból halva születik.”
   Jó, de ezt nem tudhatta előre. Valószínűleg nem is az ő betegsége miatt, hanem eleve úgy született volna. Rákbeteg terhes nőket manapság se kezelnek, csak szülés után. De egyébként se arról van szó, hogy túlélhetné, hanem, hogy meghosszabbítsák-e néhány hónappal az életét vagy ne. A városból hívott orvos is kijelentette, hogy halálos betegség.

 26. yucca Says:

  Meglepődtem, hogy meghalt a kis herceg, mert én soha nem olvasom el a részek tartalmát, akkor most mégse Szongjon gyermeke lesz San utódja? Ezért volt az a nagy hűhó, felhajtás?
  Szegény Szongjon ellen mit meg nem tettek, végül egy alattomos betegség győzi le.Nem sokáig lehetett “úrnő”, pedig amin keresztül ment, megérdemelte rangját, helyét a királyi családban.
  Azt megértem Szongjonban, hogy mint anya védi gyermekét, de a szerelmére nem gondol? Sant ő élteti.
  Daesu persze, hogy szólt Sannak, hiszen teljesen kétségbe esett, hogy többé nem láthatja Szongjont, ha meghal, és tudja, hogy királya ugyanígy szenvedne szerelme elvesztése miatt.

 27. Marianna Says:

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91:Viktorhauk/%C3%89rz%C3%A9stelen%C3%ADt%C3%A9s

  Csak keresgéltem hogy vajon megmenthető lett volna Song Yeon ? Hogy állt akkor az érzéstelenítés, az alatatás. Nagyon érdekes , érdemes elolvasni. Főleg a kínai és japán résznél a növények nevét is.

 28. Marianna Says:

  Ezt nagyon nehéz megérteni. Biztos csak az érti aki abban a cipőben jár. Egy nagyon közeli fiatal ismerősömnek 1 hónappal ezelőtt rosszindulatú folyamatot diagnosztizáltak a méhéban. Ha kiveszik a méhét 100% meggyógyul, de még nincs gyereke.28 éves. Ő inkább a kockázatos hormonkezelést választotta, hátha mégis meggyógyul és saját gyereke lehet. De az orvosok akkor is azt mondják mihent megszüli a gyereket azonnal ki kell venni a méhét. Sőt természetes úton nem is foganhat meg a betegség miatt. 1 hónap haladékot kapott, ha a hormon nem kezdi visszafordítani a folyamatot akkor nem engedik tovább kockáztatni. Szóval józan ésszel az ember gondolom azt választaná hogy mivel kivehető hát vegyék ki…és nem tenné ki az ember magát mindenféle beavatkozásoknak amik az itt ott megbújú rosszindulatú sejteket elvándorlásra készteti.

  • Andicilin Says:

   Egy ismerősömnek is hasonló gondja volt. Mondjuk neki a második gyereke születése után, és nem is tervezett többet, de félt a műtéttől, ezért a hormonkezelést választotta. Az ő helyében én biztos másképp döntöttem volna, hiszen kissé ráment az egészsége, nagyon meg is hízott. Mondjuk én gyerekszülés előtt is ugyanígy döntenék, de van aki görcsösen ragaszkodik a saját gyerekhez. Ez utóbbit kéne valahogy feldolgoznia, ha meg kell műteni. Pl. pszichológussal, ha nincs más.

   • Marianna Says:

    Igen. Így van. Holnap megy az első kontrollra, ettől függ mi lesz tovább. Az édesanyja is azt mondja ő a mostani élő gyermekét félti nem pedig a meg se fogant unokáját.

    Ezért gondolkodom ma egész nap azon , amikor a király bement Song Yeonhoz és azt kérdezte vele mi lesz , rá nem gondolt , hiszen ő nem tud nélküle élni, akkor vajon hogy döntött megissza a gyógyszert vagy nem ? Mert addig magányában dédelgethette a gyermeket, hogy bizony ő még gyermeket akar adni a királynak. De amikor szembesül azzal , hogy a királynak ő fontosabb mint a gyerek, megváltoztatja a véleményét?

   • Cirmolán Says:

    Nem értem a királyt. Ha az ember legközelebbi hozzátartozója haldoklik, nem az jár az eszében, hogy vele mi lesz, hanem az, hogy milyen szörnyűségek elé néz a szeretett lény.

   • Andicilin Says:

    Meg az, hogy milyen rossz lesz nekem, ha meghal a szerettem. Persze ezt ilyen formában nem szokták megfogalmazni az emberek. Amit te írsz – az önzetlenséget és empátiát – az nincs meg minden emberben, vagy nem ilyen mértékben.

   • Cirmolán Says:

    Azt azért tudja az ember, hogy a szeretett lény halála után mi lesz vele, azaz élni fog, de hogy milyen rossz lesz neki nélküle, azt már csak a halál után, vagy közvetlenül előtte kezdi érezni.
    Persze a film más. Ott néha olyan szélsőséges reakciókat varázsolnak elő egy-egy halál kapcsán, hogy az ember csak néz, hogy honnan szedik. Pl. ájulás, őrjöngés, jajveszékelés, miközben az ember a döbbenettől megszólalni, megmoccanni is alig tud.

   • MM Says:

    Igazából a király most másodszor mondta ki, hogy Song Yeon nem gondolta át mielőtt dönt, hogy ő vajon mit érez, mit szeretne. Akkor is amikor nem árulta el, hogy a sárkány deportálja Kínába és nem saját jószántából mond le a király szerelméről.
    Szerintem egyetlen ember sem olyan önzetlen ,hogy amikor igazán szeret valakit és annak az elvesztése fenyegeti, akkor ne a saját veszteségére gondoljon először. Csak…van aki ezt leplezni tudja ,vagy elég tapintatos és nem mutatja, mert kifelé nagyon kemény tud lenni. Belül viszont olyan fájdalmat érez, hogy egyszerűen kifejezhetetlen.
    A Shillában is volt ilyen kérdés , még ha nem is halál árnyékában hanem egy küldetés ,egy társadalmi “határvonal”
    átlépésének döntése előtt. Yushin és Deokmann is feltette ezt a kérdést csak jelentős fáziskékéssel…szerencsétlenségükre így sose tudtak igent mondani egymásnak.
    Én megértem a királyt.Akár könyörgésnek is vehetem , vagy “zsarolásnak” a kérdését…hiszen Song Yeon lemond a saját gyógyíttatásáról. Itt nem arról van szó, hogy a beteg is küzd, de a hozzátartozó csak magára gondol. A király fájdalmában ezt az érvet is elővette, azért, hogy Song Yeon akarjon meggyógyulni.
    A betegek és a hozzátartozó is különböző psychés stádiumokon mennek keresztül.
    Amikor megtudtam apukám súlyos betegségét úgy éreztem fölösleges is sírnom mert nem tudok olyan hangosan sírni amivel ki tudnám fejezni azt az iszonyatos fájdalmat amit érzek., és nincs szünet , nincs semmi ami csillapítaná ezt.Amikor pedig bekövetkezik amitől rettegett az ember, szinte érthetetlen hogyan védekezik a szervezet, a tudat hogy el lehessen viselni a veszteséget.

   • Andicilin Says:

    “Szerintem egyetlen ember sem olyan önzetlen ,hogy amikor igazán szeret valakit és annak az elvesztése fenyegeti, akkor ne a saját veszteségére gondoljon először.”
    Ezzel egyetértek. Egy érdekes dolog jutott eszembe a témáról. Nekem gyerekkoromban meghalt nagypapám és akkor szembesültem először a halállal. Mármint az emberivel, mert állataink voltak és tudtam, hogy ha meghal, akkor már nincs. Akkor – már csak azért is, mert gyerek voltam – tényleg arra gondoltam először, hogy nekem fáj, viszont pár évvel korábban – 4-5-6 éves lehettem – amikor beteg volt olyan érzés öntött el, hogy saját magam eszembe se jutottam, kizárólag miatta aggódtam, sőt nem is tudom megfogalmazni…hogy mintha én nem is lettem volna. Szóval nekem az elmúlt részek alatt nem valakinek a halála miatti gyász jutott eszembe, hanem az érte való aggódás, a csak adni akarás. Hm, elég messzi van ez már, de csak ő az, aki aztán meg is halt azok közül, akik iránt ilyet éreztem.

 29. Marianna Says:

  Én nagyon csípem a 3 testőr viszonyát. Az is olyan jó, hogy ez az új helyes beosztottjuk megbízható, és így Dae Su el tudta vele intézni a titkos megbízatást. Nagyon kis szimpatikus ez a gyerek.

  De szuper volt a tégla kipróbálásának is a jelenete. Ahogy magyarázta ez a tudóska, hogy ő bizony gyenge ahhoz, hogy felemelje a kalapácsot , másképp meg hogy jelentsen a királynak az eredményről. Egyből más lett a két tiszt ábrázata. Nagyon tetszett.

 30. Cirmolán Says:

  http://www.femina.hu/egeszseg/majdaganatok cikk elég optimista hangvételű. Én csak szörnyűségeket hallottam erről a betegségről, azt nem, hogy bárki kigyógyult volna belőle.
  Azt meg végképp nem hinném, hogy főzetekkel gyógyítható lenne.
  Esetleg a beteg szervezete erősíthető velük.
  Ma is, akkor is őrültségnek hangzik, hogy valaki ilyen súlyos betegségben szülni akar. A baba sem jut így egészséges táplálékhoz.
  Mintha a király említette volna, hogy SeongJeonnak 4 hónapja van még a szülésig. Egyáltalán lett volna más választása? És milyen választása lenne ma?
  Utóbbiról http://www.kzs.hu/eva/fogam/abortusz.htm oldalon azt írják, hogy “… a terhesség 12. hetéig (különösen indokolt esetben a terhesség 16 . – extrém esetben – a 20. hetéig) a nem kívánt fogamzást megszakítsák.” Előfordul ma egyáltalán indokolt vagy extrém esetben elvégzett műtét? És a XVIII. szd utolső negyedében?
  Erre ezt a választ találtam: http://www.valsagterhesseg.hu/abortusz02.html . De csak erős idegrendszerűeknek ajánlom.

  • yucca Says:

   Amikor már nem lehet művi úton megszakítani a terhességet ,akkor mesterségesen megindítják a “szülést”, valójában a kismama elvetél, biztos volt abban a kórban is valamilyen gyógynövény, ami kiváltotta a vetélést.

  • Marianna Says:

   http://www.valsagterhesseg.hu/abortusz02.html . De csak erős idegrendszerűeknek ajánlom.

   Cirmolán ez direkt olyan szavakkal is van megfogalmazva ,hogy hasson a vegetatívumra és ha valaki ez alapján akarná döntésre vinni , hogy abortus vagy nem akkor természetesen nagyobb legyen annak az esélye hogy lemondjon az abortusról.

   • Cirmolán Says:

    Mindenesetre a cikk ollvasása kapcsán arra a következtetésre jutottam, hogy nem lennék nőgyógyász.

   • MM Says:

    Én az akartam lenni , de mikor a gyakorlatok során rádöbbentem , hogy nem foglalkozhatnék csak a születésekkel 😦 mással is járna , azonnal lemondtam róla.

 31. Andicilin Says:

  Tényleg megható, és tényleg sírós epizód volt a mai, de mintha elvágták volna az egészet azután, hogy a király elbúcsúzott Szongjontól a lakosztályában. Erős hiányérzetem maradt ez után a rész után. Nagyon kellett volna legalább egy temetési jelenet. És az sem derült ki, hogy mi lett a terhességével. Szült azóta, csak nem láttuk? Vagy terhesen halt meg? Nagyon elmismásolták.
  A nyugati orvoslás híre érdekes volt. Vajon sikerült volna az a műtét? Hát, nem hiszem, mert addigra már biztos átterjedt az egész májára, esetleg más szervekre is. Egyébként ezután elkezdtek Koreában műtéteket végezni vagy ez csak egyszeri eset volt, hogy sebészt hívtak be az országba?

 32. tenambo Says:

  Felesleges volt Kinába küldeni De szu-t. Az országban már ott voltak a francia misszionáriusok. Azok között biztos volt orvos. Más kérdés,hogy a sebészeti beavatkozás Koreában abban időben még tiltott volt./Lásd a Palota ékkove/ Ott megmenthették volna a királyt,ha engedik kivágni az elzárodott vastag belet.
  Én nem vagyok ugyan orvos,de azt hiszem létezik a máj átültetés. Na de abban az időben legalább Dr. Jin kellett volna.
  Az anyával együtt meghalt a gyerek is. Igy a sirban hárman feküdtek.

  • Andicilin Says:

   Jó hogy mondod! Nem értem miért volt egyértelmű, hogy a misszionáriusok között van orvos, ráadásul sebészorvos. Én eddig meg voltam attól győződve, hogy ezek papok, szerzetesek voltak csak.
   Nem átültetni akartak, hiszen akkor kellett volna egy donor is, hanem kivágni a daganatot.

  • Cirmolán Says:

   A kínai utnak már semmi értelme nem volt. Akkor kellett volna ezzel kísérletezni, amikor kiderült a baj. Egyébként nem volt ennek előjele? Miért Seongjeon diagnosztizálta először a májdaganatot? A terhessége kapcsán nyilván többször is megvizsgálták és a daganat felfedezése előtt nem hiszem, hogy SeongJeon elküldte volna az ápolót. Mellesleg ezt is a pulzusból állapították meg? Mert SeongJeon először az ápolónőnek tagadta meg a pulzusmérést.

   • yucca Says:

    Biztos voltak tünetei a betegségnek, de mivel éppen gyermeket várt, így annak tulajdoníthatták a szédülést, aluszékonyságot, esetleg hányást, székletváltozást.
    Szongjon maga vette észre, hogy egy csomó van a hasában, akkor kezdte az orvos komolyan venni, hogy nagy baj lehet. Sajnos abban a kórban még nem végeztek laborvizsgálatokat, azzal idejében felfedezhették volna a daganatot.
    Azt nem értem, hogy a testvérét miért építették be a történetbe, ha ilyen kevés szerepet kapott, azt hittem valami jelentős feladata lesz, vagy történik még vele valami?

   • Andicilin Says:

    Valószínűleg azért nem vették észre, mert nem érhettek hozzá. Csak ő maga tapinthatta ki a daganatot.
    Uknál én azt hiányoltam, hogy keresztény létére nem imádkozott, de a nővére halálakor még csak keresztet se vetett. Mert igazából olyasmi szerepe lehetett volna, hogy ezt a vallást, meg az ehhez való viszonyulást abban a korban bevigye a sztoriba.

 33. Mária Hegyiné Serfőző Says:

  Emlékeztek még YG császármetszésére?
  Az jó pár évvel ez előtti időben volt – de akkor is eléggé nagy vihart kavart a műtét.
  Nem tudom, hogy a későbbi időkben nem fejlesztették a sebészetet?

 34. Marianna Says:

  A szervátültetéseknek nagyon komoly kritériumai vannak. Még ma sem egyszerű. Abban a korban szinte kizárt, hogy a föld bármelyik részén is ilyet sikeresen végeztek volna. Abban a korban még a műtét közbeni érzéstelenítés és sebfertőzések okozták a legnagyobb gondot még akkor is ha az anatómiát már ismerték, és esetleg azt gondolták, hogy kivágom és elmúlik a baj. Ez még ma sincs így a daganatos betegségek nagy százalékánál sajnos. Ezért kombinálják a kemoterápiákkal és a sugárkezelésekkel.

  Sejtettem, hogy a király búcsúja után valami egész mással fogják folytatni, lesz egy időugrás, mert amikor ilyen nagyon magasról, madártávlatból közelítenek vissza a helyszínre, mindig ugranak egy nagyot. Így volt ez akkor is amikor Dzsangümöt elmenekítette a király halála után Min Jong Hu, …amikor Dong Yí fiut szült a száműzetésben ….amikor keresték a kimenekített Deokmant és áttértek a sivatagra. Ilyenkor mindig elég jelentős időugrás volt.
  De Andicillin kérdései bennem is erősen felmerültek. Én azért örültem az ugrásnak mert már nem győztem a könnyeimet nyelni és az orromat fújni.

  • Cirmolán Says:

   Hiányérzetem nekem is volt a mai rész és egyáltalán SeonJeon ágyassá válása óta. Jó, hogy nem térhettek ki SeongJeon minden percére és nem volt illdomos a nem arisztokrata ismerősökkel, rokonokkal való kapcsolattartás, de a testvérével, a SeongJeont felnevelő és gyerekként ápoló Dalho bácsikával, és a Művészeti Hivatal vezetőjével szinte szót sem váltott élete utolsó pár évében. Mondjuk Daesuval se sokat. Csoda, hogy belebetegedett ez a szegény lány az új környezetébe?

 35. Marianna Says:

  ..”Hanaoka kutatásairól az érzéstelenítés területén.[56] Japán sebész volt

  1804. október 13-án Hanaoka egy emlőrákban szenvedő 60 éves nőn részleges masztektómiát (az emlő eltávolítása) hajtott végre, az érzéstelenítéshez tsūsensan-t használt. Ma ezt tekintik az első megbízható feljegyzésnek az általános érzéstelenítés alkalmazásáról a sebészetben.[52][54][57][58] Hanaoka ezt követően számos operációt végzett a tsūsensan hatása alatt álló pácienseken, többek között rosszindulatú daganatok kiváságát, húgykövek eltávolítását, illetve végtagok amputálását. 1835-ben bekövetkezett halála előtt több mint 150 emlőeltávolítást végzett rákos betegeken”…..

  Ha ezt tekintik az első hivatalos feljegyzésnek , arra lehet következtetni, hogy ..”fű alatt”…korábban is voltak már próbálkozások. Hát, lehet, hogy ha Song Yeon hamarabb elárulja a panaszait, ő is egy kísérleti próbálkozás lett volna.

  • Andicilin Says:

   Régi háborús filmekben (Például a Kapitány és katona című filmben. Bár ott vannak túlzások is.) amikor amputáltak, akkor nem érzéstelenítettek, hanem elkábították a pácienst. Jakjong is mintha altatásról beszélt volna. De azt már sosem fogjuk megtudni, hogy milyen módszert használt volna az orvos, ha sikerült volna megműtenie Szongjont.

   • MM Says:

    Ja leitatták rummal vagy valami erős szesszel, a maradékot ráüntötték a lábára, a kardot vagy tőrt kiégették(ez utóbbi kettő volt a fertőtlenítés) aztán a száját még be is tömték hogy ha mégis üvölt tompább legyen vagy ne a nyelvét harapja el fájdalmában aztán jöhetett az amputáció.

 36. tenambo Says:

  Egy nagy időugrás volt akkor is,amikor Ubin elment festőszerszámokért és mire visszajött a kis herceg meghalt pestisben.
  Annak ellenére,hogy a misszionáriusok papok ill. szerzetesek voltak,amugy sokoldaluan felkészitették azokat,akiket missziora küldtek.Biztos volt közöttük orvos is,ha nem is sebész.Napjaink misszionáriusai nemcsak hittéritők,hanem bekapcsolodnak területük munkájába is./Babtisták,jezsuiták,ferencesek stb/

  • MM Says:

   …”Egy nagy időugrás volt akkor is,amikor Ubin elment festőszerszámokért és mire visszajött a kis herceg meghalt pestisben”…
   Amikor először néztem nem is értettem , hogy most miiiii vaaaan???
   Aztán második nézésre jöttem rá, hogy a kép homályos meg érdekes az egész képi megjelenítés és én azt szűrtem le, hogy ezt álmodja…visszaemlékszik, hiszen utána ugye az a következő kép, hogy fekszik felriad és előveszi a ládikát a gyűrűvel.

   • rog70 Says:

    Az egyértelműen egy álom volt, a homályos, remegő kép, az időugrások, a logikátlanságok (tök üres palota stb.) egyértelműen jelzik.
    Először azt nem értettem, hogy miért csak akkor ér oda, amikor már meghalt a gyerek, ahelyett, hogy ápolná, amint beteg lett, de aztán a királyné mondta, hogy terhes volt már akkor. Gondolom terhes nőt nem nagyon engedtek a beteg gyerek közelébe, hátha elkapja.

 37. rog70 Says:

  1. Mivel az előző rész arról szólt, hogy SZJ feláldozza magát a gyermekért, legalább egy fél mondatban megemlékezhettek volna arról, mi lett a magzattal… Elvetélt? Ha terhes volt a halálakor, miért nem próbálkoztak császármetszéssel?

  2. Akkor most megint vissza a 0 gyerek vonalhoz? Szegény király…

  3. Ha nem titkolja a betegségét, Dae Su-t hamarabb küldik Kínába orvosért, és akkor több esélye lett volna megérni…

  4. Vagy a forgatókönyvíró, vagy a fordító nem figyelt anno a fizika órákon. A csigákról elhangzott tegnap egy-két “leülhetsz fiam, egyes” típusú megjegyzés (bár jó is volt).

  5. Szerencsére Dalho és a művészeti hivatal minimális mennyiségben szerepelt csak. Nekem nem hiányzott a temetés, úgyis csak mindenki ordítva zokogott és a földhöz vágta volna magát…

  6. San szemüvege priceless… 😀 fél órát röhögtem rajta

 38. tenambo Says:

  Korábban már felvetődött,hogy a festékpo,amivel dolgoznak esetleg rákkeltő anyagokat is tartalmazott. Lehetséges,hogy ez támadta meg Ubin máját.?
  Az előző bejegyzésben irtam,hogy a magzat valószinü az anya mhében meghalt.A császármetszés abban az időben még nem volt elterjedve.Először Dzsangun alkalmazta,mint láttuk milyen mostoha körólmények között.
  A királyi orvosban fel sem merült,mert az akkori vallási törvények szigoruan tiltották a test felvágását.Ezért mondta a királynak,hogy ölje meg őt is.

  • Cirmolán Says:

   A napokban olvastam, hogy a buddhisták szerint az emberi test szent, ezért tilos felmetélni. No de harc közben szabad?

   • Andicilin Says:

    A Tízparancsolatban is benne van, hogy ne ölj, ehhez képest jó nagy keresztesháborúk voltak. 🙂

   • Cirmolán Says:

    Igaz!

 39. MM Says:

  A szemüveg is érzékeltette, hogy közben telik az idő.

 40. Cirmolán Says:

  A mai (75.) részből kiderült, hogy San (vagy DaeSoo) megtanulta Hongtól azt, hogy lépésre kell kényszeríteni az ellenfelet, hátha hibázik. Min Ju Sik-nél bejött. Nekem úgy tűnt, hogy a sötétben a palota falán osonkodó fekete kendős harcosokra is számítottak, mert San ugyancsak nyugodtan nézte őket.

  • Marianna Says:

   De nem semmi volt a miniszterrel sem a beszélgetése.Egészen megszerettem az öreget.

 41. Andicilin Says:

  Nem tudom, hogy más hogy van vele, de én egy percig sem kételkedtem abban, hogy Szo Dzsangbót a király bízta meg, hogy játssza el a szerepét, és épüljön be az ellenséghez. Amikor Deszu ment a királyhoz kérdezősködni az előléptetésekről, akkor az is kiderült, hogy senki sincs beépítve, a király ötlete volt az egész és csak Dzsangbót vonta be. Eleve az, hogy a király ötlete volt meg azért egyértelmű, mert ilyesmit csak ő és Hong találna ki, de Hong már nem él. Meg az előző részben említette is, hogy hagyják, hogy az ünnepség jó alkalmul szolgáljon az ellenségeinek egy merényletre.
  Ami ettől sokkal jobban foglalkoztatott ebben a részben az Min Dzsusik arcán a folt. Először is, mi az? Anyajegy nem lehet, mert eleinte nem volt neki, most viszont feltűnő ismertetőjegy, ami hol erősebb, hol halványabb, hol kicsit jobbra, hol kicsit balra csúszik. 😛

  • Cirmolán Says:

   Hajszálra engem is Min Ju Sik folytonosan változó fekete foltja foglalkoztatott az epizód nézése során.

   • Marianna Says:

    …”Min Ju Sik folytonosan változó fekete foltja “…
    Dettó 😀 😀 😀

    De azért így hogy tegnap kibőgtem magam , ma gyönyörködtemis. A ruhákban.
    Pl irtóra tetszett a király az új királyi székhelyavató díszruhájában. Igazi méltóságteljes király volt benne. Na ezt a hacukát nem bírtam volna elképzelni Dong Yí királyán:-)
    És ahogyan kihangsúlyozta a film ,hogy a király az aranyozott hüvelyű kardot maga elé helyezte. Gondolom úgy döntött biztos ami biztos valamire csak jó lesz.
    Aztán rájöttem , hogy a király a plisszírozott aljú ruháiban tetszett nekem a legjobban. Abban a kék plisszírozottban pl amiben akkor volt amikor azt mondta majd ő beviszi a teát és megitatja a gyógyfőzetet Song Yeonnal. De jó volt ez a piros is amiben Sadó sírjához ment ma.

    A testőrparancsnokoknak is ma szuper volt az egyenruhájuk azzal a ruha színével megegyező kissé görög mintára hasonlító bordűrrel. Mindig ugyanolyanba vannak, csak más színű a három férfi 🙂

    Dzsangbó milyen okos lett már. Hogy összerakta a képeket és rájött, hogy most lesz a támadás.

    Én is arra gondoltam, hogy azért nem tudhatott senki a Dzsangbó-király egyességről mert akkor nem tudta volna hihetően eljátszani. De én ezt már a korábbi “nézésem miatt” tudtam. Most azt próbáltam figyelni, hogy akkor amikor még senki nem látja miért viselkedik mégis úgy mintha tényleg vérig lenne sértve , vagy pl , hogy izgul izzad , meg elcsodálkozik hogy Min Dzsusiket találja meg . Szóval teljesen elbizonytalanodtam és azt próbáltam megfejteni , hogy már a kinevezéskor is megvolt ez az egyesség vagy közben adta a király utasításba.

 42. Mária Hegyiné Serfőző Says:

  Az ármánykodás alatt nem volt ideje mosakodni 😀

 43. Marianna Says:

  Én nem értem , hogy ha pestisben halt meg a gyerek akkor miért applikáltak szerencsétlenre himlős kiütéseket.

  Song Yeon valószínűleg elfogadta a király kérését, hogy igya meg a gyógyfőzeteket, mert akkor ha nem törődött volna bele, hogy őt gyógyítsák és ne a babát féltsék akkor nem egyezett volna bele a nyugati orvos elhozatalába.

  De úgy gondolom érezte, hogy nem lesz már erre szükség és bár azt mondta a királynak erőt akar meríteni az arckép festésből, hogy kitartson amíg az orvos ideér, de szerintem inkább még egy utolsó ajándékot akart festeni a királynak és valóban az ő utolsó napjait is megszépítette hogy folyamatosan a királyra gondolhatott a vonásait idézte maga elé.

  Azért rendes a királynétól, hogy második udvarhölgyének magához vette Csobit.

  • Cirmolán Says:

   Mikor SeongJeon haldoklott, az jutott eszembe, hogy Csobi, a hirtelen lett udvarhölgy aggódhat azon, hogy mi lesz vele. De a királyné vagy az udvarhölgye megoldotta a kérdést.

  • Cirmolán Says:

   Pont arra gondoltam, hogy talán csak a hirtelenjében udvarhölggyé avanzsált Csobinak van oka aggódni, hogy mi lesz vele SeongJeon halála után.

   • Cirmolán Says:

    Bocs a duplázásért, de kicsit lassan jelent meg az első verzió.

 44. tenambo Says:

  Annak idejénamikor bemutatták a sorozatot, a nézők felháborodtak,hogy a rendező meghalasztotta Szongjont. A felháborodás és a tiltakozások miatt kénytelenek voltak valami megoldást találni. Találtak.

  • Mária Hegyiné Serfőző Says:

   ?? – mit? Feltámasztották, mint Bobit a Dallasban?

   • Marianna Says:

    Bobit támasztották fel nem a szétégettnek hitt feleségét?

  • huni66 Says:

   “…a rendező meghalasztotta Szongjont…”

   Dehát, ez történelmi tény, hogy Ö fiatalon hunyt el.Gondolom nagyjából hűen ábrázolta az eseményeket a sorozat.Akkor meg miért háborodtak fel?Persze, az ember sajnálja, dehát ez volt.
   Milyen megoldást találtak?Kíváncsi vagyok én is…

   • tenambo Says:

    Gondolj a Szabo családra anno/ha elég idős vagy ahhoz,hogy hallgattad./ Amikor meghalt az egyik kedvelt szereplő,azt hiszem a Dunába fulladt akkor ugyan ilyen felháborodás követte. A néző ill. hallgatö együtt él a történettel. Te nem igy vagy?
    Hát,hogy történelmi tény e,azon lehetne vitatkozni.

   • huni66 Says:

    Igen, hallgattam a Szabó családot.46 éves vagyok egyébként.
    Természetesen, együttélek a történésekkel.Ezek a koreai történelmi sorozatok beisszák magukat a hétköznapjaimba.
    Ha jól emlékszek itt olvastam a történelmi hátteret, amiben is az van, hogy Szongjon 1790-ben hal meg, a kis herceg halálának évében.Vagy mégse így van?
    Természetesen mélyen sajnálom, dehát szerintem a történelmet nem szabad elferdíteni még tvben sem…

 45. baba Says:

  Koreai kosztümös, történelmi filmsorozatok
  szinkronizált koreai kosztümös, történelmi filmsorozatok letölthetők..
  * A királyi ház titkai (Dong Yi – 2010)
  * A korona hercege (Yi San – 2007)
  * A palota ékköve (Dae Jang Geum – 2003)
  * A Silla királyság ékköve` (Queen Seon Deok – 2009)

  http://azsiaifilmletoltes.blogspot.com

 46. tenambo Says:

  Ne találgass,még két nap.

 47. tenambo Says:

  Gizuska,ha olvasod ezt a bloggot,ismét tedd fel a sorozat örténelmi hátterét benne Ubin ágyas helyét. Légysz adj választ arra is,hogx ki lesz a trónörökös. Azt hiszem erre már válszt kaptunk,a másik oldalon.

  • gizuska Says:

   Yi San-nak (Jeongjo királynak) társai:
   Királynő:
   Hyoui a Cheongpung Gim klán (1753-1821) neki nem született gyermeke
   ágyasok:
   1. Royal Consort Noble Wonbin a Pyeongsan Hong klán (1766-1779)
   filmben: Hong titkár húga
   adoptálták Yi San öccsének fiát aki élt 1770-1786-ig
   2. Royal Consort Noble Hwabin a Yun klán (1765-1824)
   a filmben kislánya született aki himlőben meghalt
   3. Royal Consort Noble Uibin a Seong klán (1753-1786) filmben a nagy szerelem!!
   egyetlen fia Prince Munyo (1782-1786) és volt még
   egy kislányuk aki meghalt a szülés után (1784), de ezt a filmben nem mutatják
   4. Royal Consort Noble Subin a Park klán (1770-1822)
   a filmben meg sem említik (nem foglalkoznak vele) egyszer lehet látni az új palotába való
   bevonulásnál, illetve az ünnepi asztalnál a sor végén
   született egy fiúk (Yi Gong) 1790-ben, aki Yi San halála után lett Korea 23. királya Sunjo néven,
   uralkodott 1800-1834-ig
   és született még egy lánya Princess Sukseon aki élt: 1793-1836

   • Marianna Says:

    Szegények nagyon rövid életűek voltak. Mármint San gyerekei.A fia is 43 évesen meghalt, és most számolom a lánya is.

   • huni66 Says:

    Lehagytad az 5. pontot

    “5. Amit a filmben nem láttunk (“már csak a végeredményt”) a következő ágyas Subin (1770-1822), tőle születik Yi Gong=SUNJO (a 23. király) (1790-1834).
    Ő kerül 10 évesen trónra, és helyette uralkodik a patkány anyakirálynő 1805-ben bekövetkezett haláláig. (A végén csak elérte célját amiért egy életen át küzdött, és millió ember életét feláldozta!!)
    Ettől az ágyastól születik még egy leánygyermek (1793-1836) amit szintén nem látunk a filmben”

    Arra az 5 évre azért kívácsi lennék….

   • Marianna Says:

    Igen, én is. Mármint én is kíváncsi lennék rá, hogy miért a kígyó lett a régens. Hiszen a királynak volt első felesége, tehát királyné volt, tehát anyakirálynénak számíthatott , hiszen a férjének a gyerekeiről volt szó.Miért nem ő számított a legközelebbi rokonnak és miért nem ő uralkodott helyette. Amikor a Dzsangümben meghalt a király, akkor a gyerekkirály anyja uralkodott. Igaz akkor közös gyerekről volt szó. de akkor meg miért nem a trónörökös anyja a 4. feleség volt a régens. Szóval sehogyan se értem.

   • huni66 Says:

    Szerintem, miután meghalt San, nem volt igazán ellenfele, aki meg tudta volna akadályozni.

   • Cirmolán Says:

    Mert mégis a kígyó volt az anyakirályné és nem San anyja. Ezt a mai (76.) részben elő is adta San-nak. De legalább is a királyi család legidősebb tagja.
    Csakhogy akkor a palota női ügyeiben miért San anyja volt a főparancsnok?
    Valamit ott nagyon összekutyultak a sorozatban.

 48. tenambo Says:

  Gizuska köszönöm a gyors és kimeritő információt.

 49. Eva Says:

  Drága Gizuska, ezer köszönet, most nem írok hosszsan, mert éjszaka van.Sok mindent tanultam töletek, maga az ismeretlen
  emberekkel való levelezés is új élmény, vajon ki bújik meg egy egy név mögött.Csodáltam tudásotokat, intelligenciátokat, hiányozni fogtok.
  És az a világ, amit a filmen keresztül megismerhettem.
  Hiányozni fog Varga Gábor hangja,Deszu meleg, kedves tekintete,
  Karácsonyi Zoltán hangja a bájos, okos Szongjon Csifó Dorina hangjánA kultivált dialógusok és sok sok más..
  A koronaherceg, vagyis a király charaktere.Akinek hinni lehet.
  Vannak ilyen emberek közöttünk is?
  Talán segít ez a film.

  • huni66 Says:

   Ne legyél elszomorodva, hisz jön hamarosan – reméljük legalábbis – a következő sorozat, amikor is újra össze fog itt gyűlni a mostani kis társaság.

 50. Andicilin Says:

  Nem volt egy jó terv ez a sötétben támadás, mert lehetett rá számítani. Hiába kapták el Min Dzsusikékat (Eltűnt a foltja!!!), de azért eléggé benne volt a levegőben, hogy lesz még valami.
  Semmi értelme megmenteni az özvegy királynét, mert pusztán a tényeket nézve az lesz/lett az eredménye, hogy van vezető, de nincs senki, akit vezessen. Hurrá, tovább él a noron öntudat. :S
  Nem csoda, hogy állandó gondban vannak a kereskedők, ha csak odaajándékozzák bárkinek a portékájukat, aki azt mondja, hogy valakinek a valakije. Én is az vagyok! Ide a kardot!

 51. Elhaym Says:

  Amíg nincs új sorozat, addig ismételhetnék a Dong Yit.

  Ha majd ráértek van 3 szavazás, ahol érdemes szavazni.
  https://elhaym.wordpress.com/2012/11/11/mely-koreai-sorozatokatfilmeket-szeretned-megnezni-a-tv-ben-szavazas/

  Eredményt elküldöm a TV-nek.

  • tenambo Says:

   mehetne a Palota ékkove is. Azt már régen láttuk. Ideje felfrisiteni. Vagy a Jumong,bár az elég hosszu,de izgalmas.

   • Marianna Says:

    De a Jumong még nem is volt a TV-ben.

   • Cirmolán Says:

    Viszont a Jumong a neten hozzáférhető, magyar szövege is van, a The Great King Sejong, meg sehol sem található és elég hosszú is.

 52. adal Says:

  Én is nagyon sajnálom, hogy hamarosan vége, még ha
  ez a sorozat kicsit lassabban csordogáló is volt, ismét
  rávilágított a nemeslelkűségre, az összetartásra, a feltétel
  nélküli szeretet erejére, a megbocsátásra,a méltósággal
  tűrésre, az emlékezés gyönyörűségére ( ami nagy ajándék,
  hiszen épp nemrég vesztettem el én is valakit, aki nagyon
  közel állt hozzám, akit hosszú ideje ápoltam)
  Aztán csodáltam a király könyörületességét, megfontoltságát,
  bátorságát, kitartását, újításait, meg ahogyan megvalósította
  a maradandó emlék állítását apja tiszteletére.
  A finomság, a szépség, az önfeláldozás, a jóság költői
  képi megfogalmazásai, a lojalitásra nevelés, a szomorúság,
  a gyötrődés könnyekben úszó fájdalma, a lemondás és a
  büntetés terhei, a korrupció elleni örök harc, hiszen a hatalom
  bilincs, a hűség s a tisztelet pedig igazi kincs.

  Ezekkel a gondolatokkal akarom megköszönni Nektek ezt
  a közös élményt is, a sok tanulságos, építő és ismeretbővítő
  hozzászólást, a humort, a jókedvre derítést, a gondolatébresztő
  baráti szavakat, tanácsokat, gyors segítséget amikor kerestünk,
  kutattunk.
  Kedves Eva így aztán engem megerősített,
  az emberekbe vetett bizalmamban és hitemben.

  Elkészültem a film ihlette versekkel.Fogadjátok szeretettel!

  „Mert nem ment el, csak megszűnt, csak maga elöl eltűnt,
  csak eltűnt mielőlünk, kik egyenlőre élünk, s kik fordulnánk feléje a válaszát remélve. „

  EGY NAGY KIRÁLY FÁJDALMAI (Yi San)

  Édesapám elvesztésének fájdalma
  Nagyapám könyörtelen buzgalma, –
  Hogy jó király legyek –
  Mázsás súlyokkal terhelt engemet!
  De gyermekkorom két nagy ajándéka,
  Mint két szárny, úgy repített
  Fel, a magasba:
  Az óvó, segítő szerelem
  S a barátság, melyet
  Nem gátolt a félelem.
  Nehéz harcokat vívtam
  Míg a trónig eljutottam.
  Megaláztak, kifosztottak,
  Életemre törtek, vezetni akartak…
  S te – titkárom, barátom, támaszom –
  Téged is elvakított a hatalom!
  Pedig hittem benned, mint magamban!
  De megtörted a bizalmam…
  Csalódtam benned…
  Mégis megbocsátással
  Engedtem el lelked…
  Az özvegy királyné,
  Aki mérges pókként
  Hálót szövögetett …
  A hatalomért, mindent elkövetett.
  Míg én álmokért, nemes célokért
  Küzdöttem, feleségem
  Rendületlenül kiállt mellettem.
  S bár felséges anyám konok nagyon,
  Én örök szerelmemet nem hagyom!
  Mint a könnyben, melyben
  Összegyűlt a fájdalom,
  Látom a fényt ragyogni – arcodon.
  Gyermekkel, boldogsággal
  Ajándékoztál meg engem,
  Melletted sikerült
  A fondor ármányt felednem.
  És erőt adtál, mindig új reményt!
  Angyal vagy már, ki az égbe visszatért.

  (Este beírom a köv. versemet, mely “válasz az égből”)

  Üdvözlet MINDENKINEK – szeretettel – a d a l –

 53. Marianna Says:

  Hát engem ma ismét kiakasztott a kígyó.Tulajdonképpen közvetetten beismerte a király előtt, hogy igen ő az értelmi szerzője az egésznek de mindent és mindenkit hajlandó feláldozni a saját életéért, így aztán nem fogja soha kimondani azt hogy bűnös.
  De azért elgondolkodtató, hogy ennyire védték azok a miniszterek.Kíváncsi lettem volna, hogy Chwe kivételével, ha a többiek megtudják, hogy amennyiben a kígyó beismerő vallomást tesz mindenkinek meghagyja az életét a király , akkor is hallgattak volna?

  Érdekes volt azon a táncos ünnepségen ( születésnap) hogy csak San anyját mutatták, és valami iszonyú ronda másik két nőt (jaj elnézést) kik lehettek azok? Mert, hogy nem képzelem , hogy a király ágyasai lettek volna. Inkább olyan nemes asszonyok akik a selyemhernyó ünnep előtt is megjelentek és kérdezősködtek a kék színről. De miért nem volt ott a király felesége , őt miért nem mutatták?

  Na meg mit aggodalmaskodott a királyné a miatt , hogy esetleg vallanak a kígyó ellen , meg kihallgatásra vitték? Hát évtizedek óta erre vártak, hogy lelepleződjön ez a gonosz bestia.

  • Andicilin Says:

   Statiszták voltak.

   A királynak az anyja 60. születésnapja idején (Igen, erre direkt rákerestem.), 1795-ben 3 felesége/ágyasa volt. Az első a királyné, a második Hva-bin, a harmadik meg az, akit nem ismertünk meg, de tőle egy fia és egy lánya született, akik megérték a felnőttkort. Hogy Hva-bint miért nem mutatják rejtély. A következő feleséget és a két gyereket is megmutathatták volna rendesen, szöveg se kellett volna nekik, csak legalább annyi, hogy átsétálnak az udvaron.

  • huni66 Says:

   A hatalomvágy mindennél erősebb benne….és végülis akárhogy, de eléri majd a célját.

   • Mária Hegyiné Serfőző Says:

    A király miért nem használja – ta fel a nagyapjától kapott felhatalmazást?

   • Andicilin Says:

    “A király miért nem használja – ta fel a nagyapjától kapott felhatalmazást?”
    Mert hülye. (Jó-jó, akkor azért, mert jóhiszemű.)

   • adal Says:

    Sajnos a király jóhiszeműsége és a kígyó kitartása
    megdöbbentő eredményhez vezet és az ő szájából
    a “sunyi férgek” kifejezés, meg a “felséged nagymamája” kiütötte nálam is a biztosítékot.A hatalomvágy bilincséből
    nincs szabadulás, a noronok is ezért hozzák meg az
    áldozatot… de mi az ördög a noron szellemiség?
    Az áskálódás, az örök gáncsoskodás a mindenkori
    király ellen ??? Nagy hiba, sőt bűn volt életben hagyni,
    amikor kimondta :”hajlandó vagyok még több életet
    feláldozni azért, hogy visszakerüljek az engem megillető
    helyre”- az ilyen emberben nincs bűntudat, megbánás!

   • Marianna Says:

    “kifejezés, meg a “felséged nagymamája” kiütötte nálam is a biztosítékot.”… ez akkor lett volna még undorítóbb ha olyan visítozva zokogva térdepelve sipítozza ,mint mikor az öreg király előtt játszotta el a jóságos , jóhiszemű szerető feleséget, hogy mentse az életét.

 54. yucca Says:

  Végre megbűnhődtek az árulók, de San kedve mégse lett jobb ettől, mert gyűlöli, ha életeket kell kioltania. Nagyon elszomorította, hogy az özvegy így feláldozta a leghűségesebb embereit egy illúzióért..
  Valójában nem az özvegyet védték, hanem az eszmét, mert csak így maradhat fent a noron frakció, ha feláldozzák magukat, az persze más kérdés, hogy képes lesz-e egyedül fenntartani.
  Szívszorító volt, amikor DaeSu legelőször SeongJon sírjához ment a kinevezésével.
  Én nagyon bírom Yak Jongot, egy kis vidámságot hoz ebbe a szomorú történetbe.

  • Marianna Says:

   Igen, Dae Su nagyon megható pillanatokat okozott többször is , mióta megkérte a királyt válassza Song Yeont ágyasának.
   Igazából titkon 2x azt gondoltam a király megköszöni neki , hogy …”nekiadta “…Song Yeont. Ez így hülye kifejezés, arra gondolok, hogy azt megemlíteni, hogy ő segítette hozzá, hogy útnak induljon és a “férfiúi bátorságát összeszedve” azon a bizonyos éjszakán a fa alatt ne tágítson várjon a lányra. És , hogy amikor beteg lett akkor is Dae Su hozta neki vissza , meg egyáltalán hogy amíg újra nem találkoztak ők 3-an addig is vigyázott a lányra. Na de ez már a romantika csúcsa lett volna. És nagy valószínűséggel a király nem is tudta soha hogy Dae Su senkibe csak Song Yeonba szerelmes gyerekkora óta. ( Vagy tudta???) Na ez csak arról jutott eszembe amikor a sírtól elmentek együtt a várost megnézni meg amikor már betegen utoljára beszélt a parancsnokkal. Na és az egész ötlet meg onnét jött, hogy a palotában is a király a halálos ágyán bocsánatot kért Dzsangümtől hogy elszakította a szerelmétől.( Én akkor is kész voltam ) Ja és még azt figyelgettem , és az én lelkemnek nagyon jól esett, hogy a király Dae Sut mindig a nevén szólította. Ebből azt szűrtem le , tényleg barátnak tekinti és nem valamelyik katonai egysége vezetőjének.

  • Marianna Says:

   Az öreg Jon miniszter viszont már ebből a Noronból nem kért. Biztosan ezért is vonult vissza. Ő is szimpatikus lett 🙂

   • Cirmolán Says:

    Meg ez a Noron sem kért Jang Tae Woo-ból.
    Az őt alakító színész neve nekem már előre vetítette, hogy Tae Woo szimpatikus lesz. A Jumongban is hasonló komoly, kardnyelős, merev miniszterelnököt alakított kitűnően, miközben ő maga a fényképe után ítélve egy nevetős, csibészes figura.

 55. adal Says:

  „ Csak egy könny voltam, ki porba hull.
  Csak egy lélek, ki égbe szabadul. „
  (Juhász Gyula)

  Üzenet az égből Felségednek (Song Yeon)

  Mint ecsetvonásból született virág,
  Elhagylak jobb sorsról álmodó világ.
  Tetteinkben magunkra ismerünk,
  Míg szeretetet vezérel – tudjuk
  Mikor, mit, hogyan tegyünk?!
  Mint gyertya lángja a sötétben,
  Világíts ! Széllel dacolva, hófehéren,
  Hogy láss, hogy érezz! Segíts népeden,
  Hogy felemelkedjen, lelke nemesedjen,
  De soha ne várd, hogy mindenki szeressen!
  Felség ! Minden szavam szívedben ragyog.
  Könnyeidben arcodra simulok,
  Már csak égbe lebbenő lélek vagyok.
  Helyet készítek Felség tenéked.
  Gyermekeiddel a fényben várlak téged!

  • adal Says:

   Csak azért írtam a vers elé ezt a Juhász Gyula idézetet,
   mert Song Yeon halálakor ,épp aznap akadt a kezembe
   és nagyon hozzá illőnek éreztem.

  • Mária Hegyiné Serfőző Says:

   nagy köszönet a versért.
   Ma még nem láttam a befejezést – tehát “csalok” mert előbb titeket olvasok.
   Szép őszi napokat kívánok nektek.

 56. Cirmolán Says:

  Azért, ha egymástól távoli cellákban tartották volna a Noron-okat és külön-külön vallatták volna őket, meg lehetett volna törni a kígyó-hűségüket.

  • Marianna Says:

   Szerintem is. Nagy hiba , hogy nem volt …a nyomozás érdekében “hírzárlat”.. 😦

  • Andicilin Says:

   Akkoriban még a világon sehol nem volt szokás elválasztani egymástól a rabokat.

   • Cirmolán Says:

    Az ilyesfajta rabkezelés mikor vonult be a történelembe?

   • Cirmolán Says:

    (Szerintem már Bidam is alkalmazta.)

   • Andicilin Says:

    Hát, a filmben lehet, hogy már Bidam is alkalmazta, illetve nagyon néha, ravasz vallatási stratégia részeként elválasztották őket, de többnyire nem. Meg amúgy is, akkoriban némi kínzás után bármit bevallottak.
    Hm, nem is tudom. Amikor elkezdtek konkrétan börtönnek szánt épületeket építeni, mert előtte pl. a pincét használták vagy korábban másnak használt épületeket. Ilyen a Bastille vagy a Tower is. Nálunk úgy tudom, hogy Mária Terézia idejében épültek először börtönnek szánt épületek, és van, amit még ma is használnak. Konkrétumot nem tudok mondani, mert egy dokumentumfilmet láttam erről, csak nagy vonalakban jegyeztem meg.

 57. rog70 Says:

  Nekem kifejezetten tetszett a noron miniszterek viselkedése. Ez a csapat sokkal gerincesebb, mint az előző volt, ahol Jong titkár kivételével mindenki csúszott-mászott. Csve miniszter egyértelműen megmondta, hogy nem statisztálnak ahhoz, hogy a a király elintézhesse az anyakirálynőt (apropó: X részig semmi, most meg hirtelen anyakirálynő lett belőle? Az nem San anyja volt eddig?)
  Kiálltak az eszméik mellett: San reformjaival ellentétben a nemesség korlátlan hatalma a céljuk, hogy az országban ne változzon semmi, hogy a nemesek vagyona csökkenjen, hogy a noron frakció dróton rángathassa a királyt a saját érdekben stb. – ha tetszik, akkor egy keményvonalas konzervatív párt…
  Lehet elítélni őket az eszmékért, de a bátor kiállásuk akkor is tiszteletet érdemel – és elég jól sarokba szorították a királyt. Amit Dae Su-nak mondott, hogy a királynő lelkiismeret-furdalása elég büntetés stb. az elég nagy marhaság volt, mivel meg akarta volna büntetni ő is, csak nem volt ellene bizonyíték.
  Bonham miniszter vallatási technikája a nevetségesség határát súrolta: ha nem azt vallják, amit ő akar hallani, akkor ordítva követeli, hogy vallják azt – tisztára óvoda. Külön-külön kihallgatás, keresztkérdések, tanúk kijátszása, kegyelem ígérete a leggyengébbnek stb. hiányzik az eszköztárból.
  Szerintem az özvegy nem marad frakció nélkül, csak az első vonal helyett majd előre lépnek a második vonalban lévők (pl. akik ahhoz az öreg miniszterhez mentek, aki mindig olyan, mintha egy lándzsát dugtak volna a fenekébe)- legfeljebb ki kell várniuk, hogy meghaljon a király és újra hatalomhoz jussanak.

  • rog70 Says:

   “hogy a nemesek vagyona csökkenjen” helyett értelemszerűen a “hogy a nemesek vagyona NE csökkenjen”-t akartam írni persze…

  • Cirmolán Says:

   “Külön-külön kihallgatás, keresztkérdések, tanúk kijátszása, kegyelem ígérete a leggyengébbnek stb. hiányzik az eszköztárból.”
   Erre céloztam a külön fogdával és a külön vallatással.

   Chve egy percig sem maradt hűtlen a Noron eszmékhez, király-hűsége már inkább megkérdőjelezhető, és inkább a királyi család bizonyos tagjaihoz köthető. Jó politikus volt, mindig időben kapcsolt és mindig a legmegfelelőbb húzással állt elő. A gyilkolászás ugyan távol állt tőle, de a főváros Szuvon-ba helyezési és az ezt követő Noron befolyás csökkentési terv már neki is sok volt. Persze, hogy még ő is meg akart szabadulni San-tól, pedig kezdeti királysága idején megpróbált vele békésen együttműködni. Börtönbeli és vallatás közbeni példamutatásával képes volt rávenni a Noron minisztereket a hallgatásra és a halálra is. Ráadásul mártírságuk tovább táplálhatta a király elleni tüzet az élő Norokban.

   San már akkor jó nagy marhaságot csinált, amikor nem hagyta a nagyapjának kivégeztetni a kígyót. Figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy az élő kígyó a királyi család legidősebb tagjaként a Noron eszmék legmagasabb szintű támogatójának számít, akit a frakció bármikor a zászlajára tűzhet. De ha már életben hagyta is a király, legalább egy börtön mélyére vethette volna, ahol senki sem látogathatja. Ezzel ellentétben még lakosztály fogságában is túl nagy szabadságot engedélyezett neki.
   Vagy akkor is eredményesebb lehetett volna a király a Noron-ok ellen, ha idejekorán a Soron vagy Nam-In frakciókból szervezett volna támogatókat maga köré. Időnként emlegette őket, de gesztusokat sem az ő irányukba, hanem az apai ágon szintén nemesi származású, mellőzött ágyasfiak irányába tett. Legfőbb híveinek elfogadásában, kiválasztásában sem volt eléggé körültekintő, mert sem Hong Guk Young, sem Daesoo-ék, sem az ágyasfiak, sem Jeong Yak Yong mögött nem állt hasonló érdekű tömeg, de még a tömegekre vagy legalább a nemességre befolyással bíró csoport sem. Eszméihez való merev következetessége miatt hasonlóan elszigetelt ember volt Jang Tae Woo is, akit San a Noron frakcióból a legtöbbre becsült. De San még arra sem vette a fáradtságot, hogy a színfalak mögött legalább vele eszmét cseréljen időnként. (Mi több döntései legtöbbjével még Hong-ot is kész tények elé állította.) Így nem csoda, ha a Chve csoport kivégzése kapcsán Tae Woo is inkább “visszavonult”. Mert hiába ítélte el Chve-ék puccskísérletét, ez egyidejűleg az ő Noron vezetői vereségét is jelentette, egyértelmű királytámogatását meg saját vallása tiltotta. Visszavonultságában is becsületes, király- és törvényhű maradt , de önként vállalt békaperspektívájából a legcsekélyebb megmozdulása is hatástalanná vált.
   Sajnos San nem tudta egyensúlyban tartani reformtörekvéseit az uralkodással. A szegényebb rétegek melletti kiállása is inkább fellángolások sorozata volt, mint következetesség. Mert, ha az ország nincs fényes gazdasági helyzetben, akkor személyes okokból egy második palota építtetetése ugyancsak meggondolatlanság; tovább mélyíti a szegénységet ill. a közte és az ellenfelei között húzódó szakadékot, ráadásul a Noron eszmék befolyását nem sikerült likvidálni és biztos támaszt nyújtó híveket sem toborzott vele.

   • Marianna Says:

    Bezzeg ha Dong Yí nyomozott volna!!! Akkor kiderült volna az igazság.
    Viccet félretéve, szerintem volt ellene bizonyíték az amit a nagyapa örökségül hagyott a királynak, hogy ő bármikor felhasználhassa, csak az öreg király nem akarta felhasználni , mert nem akarta a saját feleségét kivégezni. Hiszem a tegnapi részben szó szerint elmondta a király, hogy Hwa-Wan hercegnő és az anyakirályné összeesküvése elérte célját, hogy megölessék az apját. Tehát, akkor van bizonyíték, ott vannak a papírok amit megtaláltak a teknősszikla alatt és ott van a király végrendelete.

   • Marianna Says:

    Mert, ha az ország nincs fényes gazdasági helyzetben, akkor személyes okokból egy második palota építtetetése …..

    Ezt nem személyes okoból építtette, hanem a fővárost költöztette el, hogy a miniszterek összekötődési a helyi “kiskirályokkal” megszűnjön. Ezt el is magyarázta Jang-nak is amikor ő kérdőre vonta ..és ahogy elmagyarázta Jang is csak nyelt egyet a szemén pedig látszott, hogy bizony a király jól spekulál.

   • Cirmolán Says:

    Hogy nem bírt a miniszterekkel és a kiskirályokkal az nem személyes ügy? Erre olcsóbb megoldást kellett volna találnia. Ezt bizonyítja a pénzverési kényszer, ami végül is nem bizonyult jó húzásnak.
    Alapvetően a suvoni palotát vagy erődöt San az apja emlékére építtette, politikai célja csak másodlagos volt és sántikált is egy kissé. Mert az elköltözéssel az összefonódás nem szűnt meg, legfeljebb kormányszintről helyi szintre tolódott, és ez a Noron miniszterek kivégzésével sem vált okafogyottá.

 58. Eva Says:

  Deszu sokatmondó szkeptikus arckifejezése előrevetíti a jövö veszélyeit, a király meghal, az özvegy uralkodik egy kisgyerek helyett.Ahogy töletek tudom, az új uralkodó általában alapos tisz
  togatàssal kezdi,, Deszu nemegyszer árulónak titulálta, az ö élete is veszélyben lehet majd, meg sok másoké.
  Mit tud erröl a történelem,voltak e ilyen tisztogatások a régensi idö alatt?
  A film meséje alapján Deszu a királynak tett igérete ,márminthogy a tronöroköst segiti, védelmezi szintén veszélyben lehet.
  Más. Mi a szösz az a noron szellemiség vagy ideológia..

  • Cirmolán Says:

   A Noron a Nyugati párt “Öreg tan”, tehát a hagyományokhoz való végtelen ragaszkodás elvét valló frakciója. Sado herceg halálával kapcsolatos vélemények alapján a Noron frakció két ágra vált. Az egyik ág (Byeokpa) a Sado-t gyűlölő kígyókirálynőt (Yeongjo király második feleségét), a másik ág (Sipa) pedig Sado feleségét, San anyját támogatta. Jeongjo uralkodásának idején a kormányt a Noron / Byeokpa tagjai alkották.
   A Noron eszmeiség ebből következik:
   Neo-konfuciánizmus, az évszázadok alatt kialakult államforma, túlszabályozott társadalmi rend és merev szokások védelme,
   +
   rog 70 által leírtak:
   “a nemesség korlátlan hatalma a céljuk, hogy az országban ne változzon semmi, hogy a nemesek vagyona” ne “csökkenjen, hogy a noron frakció dróton rángathassa a királyt a saját érdekben stb. – ha tetszik, akkor egy keményvonalas konzervatív párt…”
   +
   Byeokpa álláspont : az özvegy királyné támogatása San ellenében.

   • adal Says:

    Köszönet az összefoglalásért Cirmolán 🙂

   • Marianna Says:

    Tényleg! San anyjának nagybátyját a cipópofájút kivégezték a száműzetésben az első összeesküvés leleplezésekor, de hová tűnt az anyai nagyapa ?????? Aki először még kegyelmet akart kérni a tesójának.

    Tényleg jó lenne tudni DaeSuékkal mi lett!!!

    A tegnapi rész azzal fejeződött be …San anyja üzent az udvarhölggyel, hogy nagyon fontos mondanivalója van. 🙂 Gyerekek ez gyanús. Éjszaka volt. San dolgozott. …a mai rész meg a tanuló kisherceggel kezdődött, a kép távolról közelítette meg a palotát, San azt mondta ÉVEK óta előfordulnak ezek a rosszullétek….mi következik ebből????? Időugrás.Hát az , hogy azon az este sárkányanya kötelezővé tette királykisfiának, hogy na most már aztán dolgozzon azon a trónörökös projecten is mert bajok lesznek 🙂 San is úgy állt fel az asztaltól, mint aki tudja is mi az a fontos itt az éjszaka beálltával amire senki más nem figyelmeztetheti csakis az anyja.

 59. Eva Says:

  A házifeladatomat is elvégeztem,érdekes, hogy valóban rokonnépnek titulálták a finneket/Rèvai, Franklin/csak cca 30-50éve óvatosabban, nyelvrokonságrol írnak, de ugyanigy nyelvrokonságról írnak a koreaiakkal kapcsolatban is.A nyugati
  források pedig a finn-magyar nyelvrokonságról csak úgy, mint egy
  lehető/mögliche/ teoriáról.
  De engem föként az êrdekel, hol olvvashatnék efogulatlan, komoly kutatómunkát magyar szemszögböl, nyelvtudományunk e távolkeleti facettájáról.
  Tréfásan:gyanús nekem,hogy ők- a távolkeletiek-, plusz a nyugatiak ezt hangoztatják, mi meg semmit sem tudunk erröl, bámulunk ,mint borjú az ujkapura, söt mintha nem is érdekelne.

  • Andicilin Says:

   Sokkal nagyobb a belső-ázsiai népekkel, illetve a törökökkel való nyelvi és kulturális rokonság valószínűsége. A genetikai viszont egy kérdés, hogy mihez viszonyítunk, mert ma a magyarországi magyar lakosság 2/3 része nem a honfoglaló magyarok leszármazottja.

   • Cirmolán Says:

    Családneveknél olvastam: ha valaki 1948-ig vissza tudja vezetni a családfáját, az biztos lehet benne, hogy ősei a honfoglalókkal jöttek be Magyarországra.
    De én még ebben sem lennék biztos, mert 1948 előtt is voltak betelepítések. (kun, sváb stb.)

   • Andicilin Says:

    1948? Nálam az mindössze a nagyszüleimet jelenti. Biztos ez az évszám? Egyébként az oké, hogy a nemesség – különösen a főnemesség – születési-halálozásai adatai dokumentálva voltak, de az egyszerű parasztságé nem nagyon. Az első népszámlálás, vagy inkább összeírás Mária Terézia korában volt Magyarországon. Akkor egyidejűleg a birtokokat is összeírták. Mármint a jobbágyság saját használatú területeit, amit fel is térképeztek. Előtte már csak azért sem volt pontosan vezetve mindez, mert az ország 3 részre volt szakadva. A családnév meg sajnos nem létezett mindig. Például az Árpád-korban biztosan nem volt még. Maga az uralkodóház is névtelen volt (Vagy mindenki másképp nevezte. Külföldön meg magyarországi uralkodóháznak hívták.), az Árpád-házat csak utólag kapta.

   • Cirmolán Says:

    1848-at akartam írni mindkétszer.

 60. Eva Says:

  Drága Cirmolán, szuper vagy, olyan okos, csakúgy szikrázik az agyad, fogalmam sincs, fiú vagy, vagy lány, de megérdemelsz egy
  virtuális puszit/vagytortát/.
  Ezer köszönet!
  Ugyanúgy Adal a csodálatos verseiért,most is kipotyogtak a könnyeim.
  Köszönet a szikronért is!
  És Elhaym,Marianna, Gizuska Hunni, Mária,Jucca,Rog,Tenambo
  és akiknek a neve most éppen nem jut az eszembe.
  A legszivesebben meghivnálak Benneteket egy tortára–minekutána a virtuálisból semmi hasznotok– ha eljutok Budapestre.Talán az Augusztékhoz.Szeretettel gondolok mindnyajatokra
  Éva

  • Marianna Says:

   Éva ! Azért az általános koreai sorozatok blogra kukucskálj be továbbra is , és amikor indul az új sorozat ,újra szaporodni fognak a beírások az aktuális oldalon.
   Neked is minden jót kívánok!!! 🙂

 61. huni66 Says:

  Halljátok…ez az utolsó rész nagyon ütösre sikerült.Egyszerűen nem bírok a hatás alól szabadulni…..

  • Marianna Says:

   Én is azért próbálok viccelődni hogy hátha akkor könnyebben viselem…pedig én már most láttam 3-szor. Song Yeon halála után vigasztalt a királynak azon megnyilvánulásai amikor azt mondta DaeSunak hogy …na akkor Song Yeon egész éjszaka álmomban azért fog nyaggatni, hogy pihenjek többet… meg az , hogy amikor a lázból magához tért ott volt a kezében a kalaprögzítő amit a lánytól kapott.

   De nagyon hatásosan kitalálták. Mutatják a kígyót és elmondatják vele, hogy bár nem örül most a betegség hallatán…de nem fehér hanem szines ruha van rajta.. aztán olyan sejtelmesen megjelenik a női szoknya bordűrje, a méregbarnának tűnő tea miközben többször mutatják, hogy a királyi felvigyázók nagyon diskurálnak de nem figyelnek.. ki nem gondolta azt aki először látta, hogy a királyné belopózott megmérgezni a királyt???? Bizony nekem annak idején a lélegzetem is elállt.

   Aztán nagyon jól átjátszották azt is ahogyan Dae Su segítségével átmentek a királyból az új trónörökösre. Dae Su-val még hálóruhában beszélget, aztán már a királyi ruhában még megnézi utoljára magának Nam kamarást …(szerintem tudta, hogy utoljára látja az arcát)… aztán újra hívatják Dae Sut és hátulról mutatják a királyi ruhába felöltözött valakit. Tök jó hatásvadász megoldás volt. Igaz egy pillanatra reménykedik az ember hogy hurrááááá meggyógyult a király…aztán az ember zuhan egyet és nem moccan a csalódottságtól.

   • Cirmolán Says:

    “Mutatják a kígyót és elmondatják vele, hogy bár nem örül most a betegség hallatán …”
    Egy-két résszel előbb mondott valami olyasmit San a kígyónak, hogy ne gondolja, hogy boldog lesz, ha király lesz.
    Bejött! Ugyanis a cél elérésenek az időpontja is számít és már a kígyó sem fiatal.

 62. Andicilin Says:

  Kicsit meglepett, hogy milyen úri életet élt a vége felé Dalho bácsi és Deszu is. No meg az, hogy előbbi örökbefogadott egy gyereket.
  Kíváncsi vagyok, hogy mi baja volt pontosan a királynak. Agydaganat, ami nyomta az ereket? Esetleg az egyik agyi erében volt rög? Ez konkrétan nem derült ki.
  Hm, ehhez a részhez nem is tudom mit lehetne még hozzáfűzni. A sorozat egészéről pedig majd később írok. Talán annyit, hogy kicsit túl volt nyújtva ez is, mint az egész sorozat.

  • Marianna Says:

   Azt mondta az orvos, hogy agydaganat. De ezt is hogy nem vették észre amikor már évek óta szédülget.
   Berosálok ezektől a szövegektől….azért lett a király lázas , mert a FORMARUHA feltörte a bőrét és az befertőződött. Régóta nem akartam ezt emlegetni de erről szó sincs az eredeti szövegben.
   Egyébként az agydaganat tünetei között ott van a láz is!!! Centrális láz.így hívják…….Minek kell a lázhoz teóriát gyártani?

  • Andicilin Says:

   Az agydaganatot is meg lehet állapítani pulzusból? Hát nem tudom, szerintem csak tippeltek valamit.
   Az eredeti szöveg alatt mit értesz? A koreai beszélt szöveget vagy angol vagy magyar nyelvű feliratot? Bár szerintem igazából ez abszolút lényegtelen. Az volt a fontos, hogy Szan belázasodott, majd meghalt. Van amikor nem érdemes elveszni a részletekben.

 63. adal Says:

  Dalho bácsi elég jómódú lett, így volt kire hagynia a vagyonkáját,
  korábban beszéltünk már arról, hogy az eunuchok nősülhettek és
  örökbe fogadhattak, a név és az örökség továbbadása miatt.

  Tetszett a látomás – az örök szerelemmel és a váltás a király után az ő helyén levő koronaherceggel.
  (De ez a szál nagyon kibontatlan maradt…. 😦
  Sajnáltam “idealista ” királyunkat – kevés öröme volt az életének.
  Barátja Deszu, biztos támasza, nagyszerű jellemfejlődésen ment
  kersztül, remek színészi alakítás volt, akárcsak a királyé.
  Én is kíváncsi volnék Deszu hogyan “küzdött tovább ” a kígyóval
  és tudtok -e valamit a kedves feleségről, vele mi lett a későbbiek folyamán?

  És egy toplista sok ismerőssel, kedvenceinkkel:

  Topul actorilor Coreeni You tube

  • Marianna Says:

   Az évszámok alapján hála Istennek túlélték a kígyót. Kérdés milyen életkörülmények között.San anyja és királyné. Azt írta korábban valaki , hogy a száműzetésből Hwa-Want visszahozatta a kígyó.
   A többiekről tud valaki valamit?

  • Cirmolán Says:

   Nekem kicsit másfajta gondolataim támadtak San lázálmával kapcsolatban.
   Jeongjo haláláról azt írják a történészek, hogy hirtelen történt, tisztázatlan körülmények között és a mérgezés sem kizárt.
   Ebből kiindulva, nem voltam benne biztos, hogy a besettenkedő szoknyás SeongJeon és abban sem, hogy a gyógyfőzet nem méreg-e. (Amit Jong a kivégzésekor ivott, az is ugyanilyen kinézetű és mennyiségű, sőt még az edény is hasonló volt.)
   Aztán jött a SeongJeon-os jelenet.
   Itt azt gondoltam, hogy van egyszer egy félálomban észlelt valóság és van egy álomrészlet. Minthe a rendező enyhe célzást tett volna arra, hogy nem biztos San természetes úton történő elhalálozása.

   • Marianna Says:

    …”Itt azt gondoltam, hogy van egyszer egy félálomban észlelt valóság és van egy álomrészlet. Minthe a rendező enyhe célzást tett volna arra, hogy nem biztos San természetes úton történő elhalálozása.”…

    Ajajajjj! ha nagyon belemélyedünk mondasz valamit, de szerintem a rendező nem gondolta, hogy a néző ennyire ismeri azoknak a koroknak a történelmét. Itt nem ránk gondolok, hogy vannak közöttünk olyan fórumozók, hogy olyanoknak képes utánanézni amit egy hivatásos történész =ÁZSiALOGUS 😀 is megirigyelhetne… szóval a saját nézőközönségük részére lett volna célzás?

    Én inkább azt gondolom, így próbálta az olyan szívek fájdalmát enyhíteni mint amilyen az enyém is 🙂 mert hogy állítólag Koreában is nagyon siránkoztak Song Yeon halála miatt.

   • yucca Says:

    Nekem tetszik Cirmolán elgondolása, viszont akkor Sannak rögtön meg kellett volna halnia , de mégis kicsit jobban lett.

   • Cirmolán Says:

    San nem volt abban az állapotban, hogy bármit is megigyon.
    (Erről jut eszembe;
    Gőzöm sincs, hogy mivel gyógyíthatták. Mert ugye az orvos azt mondta, hogy a lázat kell kezelni először. Ha nincs magánál, hogy etetnek meg vele bármiféle gyógyszert. Marad teháta régi jó vizes borogatás homlokra, csuklóra, bokára, mellkesra, de nem láttam, hogy ezzel próbálták volna csökkenteni a testhőmérsékletét. Akkor már csak az akupunktúra maradt? Tudom, hogy az mindenre jó, de lázra is.)
    Ráadásul megjelent álmában az angyali SeongJeon, akinek a szavára San leküzdötte a lázat és már a kivégző méreg kinézetű lázcsillapító gyógyfőzetre nem is volt szükség.
    (Erről jut eszembe;
    A Goryeo korban játszódó Frozen Flowerben loncvirág teával vitték le a lázat, de csak emlegették, nem mutatták a kinézetét.)

    Nem is azt mondom, hogy a rendező megmérgezte San-t, hanem azt, hogy nekem enyhe célzásnak tűnt a settenkedő szoknyás és a méreg kinézetű gyógyfőzet arra, hogy Jongyeo halálának tisztázatlan körülményei között még a mérgezés is felmerült.

   • Cirmolán Says:

    “… szerintem a rendező nem gondolta, hogy a néző ennyire ismeri azoknak a koroknak a történelmét. … a saját nézőközönségük részére lett volna célzás?”
    Úgy gondolom, hogy igen, a célzás a koreai nézőknek szólhatott, a többi nációnak meg inkább krimiszerű húzásként szolgált.

    Hogy ÁZSiALOGUS-ok megirigyelhetnének bennünket, azt kétlem. Úgy vélem, hogy próbáljuk megérteni a sorozat történéseinek az okát, és ennek kapcsán keresgélünk, olvasgatunk, gondolkodunk, írogatunk, vitatkozunk, mindig betömünk egy-egy hézagot, de ez közel sem módszeres és következetes ismeretszerzés.
    De azért ennek kapcsán már lassan az ismerőseim látószerve is kezd el-távol-keleti-esedni, mert olykor ferde szemmel néznek rám, ha a Korea szót kiejtem.
    Gondolom ti is így vagytok vele.

   • Cirmolán Says:

    ” … így próbálta … szívek fájdalmát enyhíteni … mert … Koreában is nagyon siránkoztak Song Yeon halála miatt.”

    Úgy vélem, hogy a rendező és/vagy a forgatókönyvíró nagyon ügyes volt. San lázálmával ötös hatást ért el:
    1. A már laposodó sorozatban felkeltette az érdeklődést az induló jelenet iránt.
    2. Fokozta a sejtelmességet, a krimiszerűséget, az izgalmat.
    3. Utalt a lehetséges gyilkosságra.
    4. A koreai nézők kérésének is eleget tett.
    5. Kicsit elgondolkodtatta a nézőt.

 64. adal Says:

  Hogy az aktualitásnál maradjunk, mindkét listavezetőnek
  örültem. Íme a nők listája is :

  Topul actritelor coreene You tube

 65. Catrin Says:

  Végre vége, már nagyon vártam. Összességében ez a sorozat nem tetszett, számomra túl lassú, hosszú, vontatott és kissé unalmas volt. A szereplők közül sem találtam magamnak igazán kiemelkedőt, de persze egyaránt voltak érdektelenek, unalmasak, átlagosak és kedvelhetőek is.
  Maga a történet nagyon drámai, komoly és szomorú akart lenni, engem viszont nem hatott meg, pont a lassúsága miatt, nem nekem való. Voltak persze szép jelenetek, ahogy poénosak és izgalmasak is, de túlságosan elvesztek ebben a 77 részben.
  Ezek ellenére jó volt napról-napra, hétről-hétre követni és végignézni. Nem bántam meg, hogy néztem, újabb szeletet kaptam a történelmükből és a filmjeikből, plusz programot adott anyummal és a párommal is, de ha nem adják itthon, valószínű letöltve vagy online nem követtem volna.
  Szinkron egyébként tetszett, az első 10x részt és utána is jó párat megnéztem (/belenéztem) eredetiben is, de nem találtam nagyon jobbnak (=az összhatáson az sem javított). Fordítást viszont sokszor hanyagnak és pocséknak éreztem.
  Túl hosszú volt. Eddig látottak közül ez a sorozat volt számomra a leggyengébb. A’szem ennyi.

  A blogot többnyire rendszeresen követtem, de írni sosem volt mi motiváljon. Kellemes társalgás és elmélkedés folyt itt, köszönöm. Várom a következő sorozatot.

  Jajj, és majd’ elfelejtettem: vicces volt a rendező a mai részben, Csobiék “előző életemben konyhában dolgoztam” elmélkedésén nem lehetett nem mosolyogni.

  • huni66 Says:

   Minden sorozat nem sikerülhet olyanra, mint a Shilla, aminek minden része a fotelba szögezett és nem létezett arra az időre külvilág.
   Ezt se volt szabad kihagyni, mégha voltak valóban unalmas részek, akkor is nézni kellett, mert valami mindig történt, ami a későbbiek során fontos volt, ha tud az ember.

   Aminek nagyon örültem, a családomból a 10 éves nagyfiam nézte velem végig majd’ az egész sorozatot.Az asszony megnézte az első pár részt, aztán gyakorlatilag nem nézte.
   Én kitartottam az első részek után is, mert írtátok, hogy érdemes lesz nézni.Megérte.
   És reméljük hamarosan jön a következő sorozat.

  • Andicilin Says:

   “Jajj, és majd’ elfelejtettem: vicces volt a rendező a mai részben, Csobiék “előző életemben konyhában dolgoztam” elmélkedésén nem lehetett nem mosolyogni.”
   Én is akartam ezt írni, de elfelejtettem. 😦 Egyébként már korábban is volt egy-két hasonló elszólása a királyné udvarhölgyének.

  • Cirmolán Says:

   “Csobiék “előző életemben konyhában dolgoztam” elmélkedésén nem lehetett nem mosolyogni.”
   Persze ezt csak az tudja értékelni, aki látta a Palota ékköve-t is.

   • Marianna Says:

    Én ma nosztalgiából végighallgattam a Palota ékköve zenéjét a buszon mert ma kénytelen voltam 2x másfél órát buszozni.Mióta a fiataloktól eltanultam , hogy be kell dugni a fülemet ilyesmivel azóta sokkal jobban viselem a buszozást 🙂

 66. yucca Says:

  Hát ez is befejeződött, az utolsó rész nagyon érzelmesre sikerült.
  Azért a végére csak a szivemhez nőttek.
  Szegény Deszut nagyon sajnáltam, hogy egyedül maradt szerelme és barátja nélkül. Egész életét a királynak szentelte, és a szerelem ízét nem ismerhette meg.
  Nagyszerű ember vált belőle, emlékeztek? mennyire lehülyéztük, mert olyan ostoba volt, most meg ő tanítja a koronaherceget, olyan helyesek voltak együtt. Tényleg jó lenne tudni mi lett később velük.

  Csodálatos jelenet volt, amikor Szongjon megjelent Sannál, én hiszem, hogy a síron túlról is segítenek szeretteink, bár engem ez különösen fájdalmasan érintett.
  Szóval nagyon fognak hiányozni.

  • Catrin Says:

   “emlékeztek? mennyire lehülyéztük”
   Ma én is mondtam páromnak, hogy “na Deszu egyedül maradt, túlélte őket”, erre ő: “ebből létszik, hogy hülyéknek áll a világ”. Jót nevettünk, de aztán persze megállapítottuk a rész végén filozofálgató Deszuról, hogy a környezete, élete csak “megbölcsítette” kicsit őt is. 😀

 67. huni66 Says:

  Levezetés képpen a napokban megnézem a Joong-cheon-t / Nyughatatlan lélek/Le van már a gépre töltve.

 68. tenambo Says:

  Erre utaltam,amikor a nézők tiltakoztak,hogy miért kellet meghalni Szongjon-nak/a meghalasztották a rendezők kifejezésre nem találtam jobb szót/ Ennek a résznek többek között egyik csucspontja volt. A másik az utolsó kép,amikor Szongjon és Yi san kézenfogva mennek fel a lépcsőn a palotába. Hasonló képet láthattunk a Dongy-nál us,de ott a zöldelő mezőn talált egymásra Dongy és a Király.
  A rendezők ugy látszik szeretnek vissza kacsingatni korábbirendezéseikre. My princess-ben a főszereplő Misil akart lenni,közben a betétdalt dudorászta,Itt a Palota két konyhai udvarhölgyének humoros párbeszéde.Akit érdekel a jutubon a sorozatbol making is készült. A beteg király és Szongjon virtuális találkozását Handzsimin annyira átélte,hogy sirva fakadt és mint láttuk is valosággal potyogtak a könnyei..A rendező a felvétel végén nemcsak gratulált,hanem még vigasztalta is.
  A film egészéről nem irok,mert amikor először láttuk akkor már kifejtettem véleményemet. Röviden nekem tetszett. Nem tudok különbséget tenni az általunk látott történelmi filmek között./Palota,Silla, Kkirályi ház,,Jumong stb.Nekem mindegyik izgalmas és lebilincselő volt.

  Tlálkozunk a Paszta vetitésénél./Remélem!/

 69. Eva Says:

  Drága Adal, milyen listáról beszėlsz?Kik voltak a listavezetők?
  Elhaym? És hogy lesz valaki listavezető?
  2.Andicilin…így gondolom én is,csak az a japán genóm vizsgãlat
  izgatja a fantáziámat-jó pár évvel ezelőtt évekig nagyon felkavarta a tudósvilágot, amikor kimutatták, hogy a genóm 9-10generáciõn át
  nem változik, az aynu-k még mindig a kaukázusi népek genetikai
  üzenetét hordozzák….stb.
  3.a meghívás érvényes.

 70. adal Says:

  Eva – ha bemásolod azt a sort amit fentebb megadtam,
  meg ide is beírom –
  egy népszerűségi képes lista jön elő a koreai kedvelt
  színészekről és színésznőkről, mindkettőt Yi Sanos vezeti,
  (a Király a fiúknál, Song Yeon a lányoknál)
  de sok ismerős civil és jelmezes képe melengette meg a
  szívemet – neked is ajánlom nézd meg! 🙂

  Topul actorilor Coreeni You tube (színészek listája)

  Topul actritelor coreene You tube (színésznők listája)

 71. Andicilin Says:

  Nos, szerintem gyakorlatilag minden film/sorozat elmesélhető 2-3 mondatban, de ez a sorozat akár két szóban is. A kérdésre, hogy miről szólt csak annyit tudok mondani, hogy:
  “Felség!”
  “Szongjon!”

 72. rienne Says:

  Nagyon sírós lett a vége de azért ha hosszú volt tetszett pedig már láttam.A király és Song Yeon nagy kedvencem volt és még sorolhatnám.
  Egy megjegyzés:Jung Yak Yong címen 8 részes filmet most fordítják ami szintén ebben az időben játszódik és a további életét mutatja be Yak Yongnak.
  A legnagyobb sikerem a film kapcsán, hogy a férjem is bele szeretett a kóreai filmekbe, minden éjjel fel kellett ébreszteni 11 óra után és együtt néztük.
  Adal köszönet a versekért.
  Vajon mi lesz a következő sorozat???Jumong?Jó lenne.

  • huni66 Says:

   Legutóbbi infó szerint, a Paszta – habár ez nem történelmi – én jobban szeretném, ha kosztümös sorozat jönne.

 73. Eva Says:

  Én is.

 74. Marianna Says:

  Na most megnézem Nagy Sándort a Duna TV-n. Most kezdődik. Könyvet már olvastam róla az nagyon tetszett. Ez meg kooprodukciós film . Kíváncsi vagyok rá.

  • MM Says:

   Inkább nem fűzök hozzá kommentet 😦

   Ja csak annyit, hogy ebből is az látszik milyen tesvérgyilkosságokat ,sőt családkiirtásokat kellett (????) a trón érdekében elkövetni.
   Így méginkább világos ,hogy csoda San 24-25 éves uralkodása is, sőt , hogy az apja után egyáltalán életben maradt.

 75. Eva Says:

  Én már többször láttam.Majd meglátod Marianna, mi a különbség.A hangnem.Durvaság,vér, mocsok, brutalitás.
  Így is lehet történelmi filmet csinálni.De milyen hatással, milyen tanulsággal.Orvos vagy, megitélésem szerint,okos, bölcs, tudod ,hogyan hat mindez az emberi lélekre, mennyire primitivizálja.
  Ez a cél?
  Szongjon, Deszu, Szan tanít, nemesít.
  Nézem a Nagy Sándort, most ïrás közben, az egyik utolsó mondata :nem voltunk többé emberek.
  Ide jutottunk?
  Néró Rómája,gladiátorok öldöklése?

 76. Eva Says:

  Andicillin, nov. 14.
  Ez így igaz, de Mária Terézia elött segítségünkre lehet a Tarihi Üngürüsz , ami pontosan összeírja a török idök alatti lakossàgot, /nem nemesi/ hanem a falvak népét, nêv szerint,nagyon érdekes olvasmány, szi te hihetetlen, hogy még a közelmultban is uganazok a nevek domináltak.
  Nem tudom, ennek alapján higyjem e el, hogy Magyarország 2/3a
  nem magyar származású.Talán fordítva.De mindegy, tárt karokkal
  fogadok mindenkit, aki sorsunkban részt vesz.
  Magyar az, aki vállalja.
  Hogyan mondta az álombéli Szongjon?

  • Andicilin Says:

   Én azt a származást genetikai értelemben írtam. Erről csináltak valami kutatást. Úgy rémlik, hogy az lett az eredménye, hogy a népesség 30-40 százaléka rendelkezik olyan dns-mittoménmivel (Lehet, hogy mitokondriális dns-ről volt szó,de passz. Igazából már a vércsoport önmagában is némi információval szolgál.), ami arra utal, hogy ázsiai származású. S ezeknek az embereknek a nagy többsége az Alföldön él.
   A kulturális származás egy másik kérdés. Ide tartoznak a nevek is. Sok betelepítés volt az évszázadok során, sokan elmagyarosodtak, magyar nevet vettek fel.
   Az az igazság, hogy nekem a török hódoltság területe egy fehér folt. Nem nagyon tanultunk róla, mert inkább a Habsburg-féle magyar királyság és az erdélyi fejedelemség volt a téma, magamtól meg sosem érdekelt annyira, hogy utánajárjak. De semmi vész, a következő 50 évemben majd szakítok rá időt. 🙂

 77. Elhaym Says:

  Eva:
  “A legszívesebben meghívnálak Benneteket egy tortára–minekutána a virtuálisból semmi hasznotok– ha eljutok Budapestre.Talán az Augusztékhoz.Szeretettel gondolok mindnyájatokra”

  Köszi, jól esik.

  Amint lesz egy kis időm én is megírom a sorozatról a véleményem.

  Catrin : Meghatni most engem sem nagyon tudott, de párhuzamosan néztem a Borgiákkal, Borgiák annyira lassú és vontatott, hogy hozzá képest a Yi sant öröm volt nézni és tetszett is.

 78. Ladybi Says:

  Néztem a sorozatot, olvastam a blogot. Szinte mindent leírtak már helyettem.
  Köszönöm a filmet, én és a férjem is megszerettük a koreai filmet. Örülök, hogy létezik sorozat, ami nem szappanopera. A legutóbbi időpontot nagyon szerencsétlennek találom az átlagos munkába járók szempontjából.
  Találtam végre blogot, ahol értelmes emberek mondják el egymástól gyakran különböző véleményüket KULTURÁLT formában, ismereteket szerezhettem! Ez sajnos ma már nagy szó…
  Én a parlamentünkben is “kötelező olvasmánnyá” tenném. Nem csak emberséget tanulhatnának belőle honatyáink, amit a magánéletben kamatoztathatnának, de politikai döntéseik meghozatalához szükséges körültekintést, empátiát, stb. Sajnos a magyar parlament a noron frakcióra emlékeztet.
  Yi San magyar megfelelője nekem Mátyás király, akinek tetteit az idő még jobban megszépítette, már csak azért is, mert régebben élt.
  Én is nagyon hálás lennék, ha írnátok valamit a későbbiekről: mennyi maradt meg az elkezdett reformokból, átalakításból?
  Illetve nem találom a blog elején azt a linket, ahol a legszebb zene elérhető egy koncerten, és látható az előadó hölgy.
  Még egyszer köszönet és elismerés mindenkinek!

  • Cirmolán Says:

   “Yi San magyar megfelelője nekem Mátyás király”
   Mikor álruhában járta az országot, és próbált törvényes igazságot szolgáltatni a népnek, nekem is ez jutott eszembe.

   Mikor a reformjait mutatták be, akkor meg II. József-re és a haláluk utáni időszakra gondoltam.

  • Mara Says:

   A régebbi hozzászólásokat és linkeket az oldal tetején található első-, második-, harmadik bejegyzés mondatra kattintva érheted el.

   Nekem is II. József alakja ugrott be mindig a filmet nézve. Különösen mikor egy-egy reformot túl gyorsan akart keresztül vinni, vagy amikor kénytelen volt visszakozni.
   És bizony én is kötelezővé tenném a sorozat megtekintését a honatyáknak.

  • Farkas Jenő Says:

   • huni66 Says:

    Köszönjük Jenő, ez a szám csodálatos.

   • Farkas Jenő Says:

    Szívesen! Bár ez, Mária Hegyiné Serfőző érdeme, hisz Ő tette fel ide korábban, csak én megkerestem. További szép napot mindenkinek!!

   • adal Says:

    Én is köszönöm, hogy így lezárásként ide tetted a dalt! 🙂
    Így nem kell keresgélni, még ennek a fordításával
    szeretnék foglalkozni!

 79. Eva Says:

  Riennek írom:
  két napja fedeztem fel egy üzenetedet az általános koreai oldalon.válaszoltam rögtön,bocsánat, hogy ilyen késön,de azóta se
  voltam azon az oldalon, mert mindig csak ezt olvastam.
  Üdv. Éva

 80. Elhaym Says:

  tenambo

  “mehetne a Palota ékkove is. Azt már régen láttuk. ”

  Ennek sajnos már lejárt a vetítési joga, újra meg kéne venni.

 81. Krisztina54 Says:

  Én igazán most kóstoltam bele a koreai sorozatokba, őszintén szólva lenyűgözött, nagyon tetszik és most már hála nektek tudom hol keressem a letölthető sorozatokat amelyeket még nem láttam. Olvastam Koreáról sokféle blogbejegyzést, tetszik, hogy érdekli őket Magyarország és rokonnépnek tartanak. A Yi San -nál volt egy olyan érzésem, hogy az első felében nagyon részletesen taglalt mindent a vége felé kicsit mintha összecsapták volna, bár igaz akkor ki tudja hány részt kellett volna produkálni. A lelkem legmélyéig ért a történet, talán mert imádott férjemet nem régen veszítettem el és át tudom érezni mások veszteségét – szóval volt rendesen bőgés – és őszintén kíváncsi lettem Koreára és az ott élőkre. Csak gratulálni tudok nektek hozzászólóknak a kulturált, kedves, és nagyon szellemes okos hozzászólásokért, köszönöm Elhaym-nak hogy ilyen blogot hozott létre. Említettétek itt a magyar viszonylatokat, hogy kit lehet magyarnak nevezni igazán – sokféle nemzetiséggel keveredtünk az idők folyamán ami egyáltalán nem baj – az én apai ősöm az 1700-as évekig követhető nyomon. Ennek alapján bennem akkor több a magyar vér???
  Olvastam egy koreai egyetemről ahol 100 diák tanul a magyar tanszéken és olyan édesek voltak amikor magyar népi táncot jártak:-))) Elég rendesen beszéltek magyarul. Nekem is feltűntek pontosan azok a kérdések amelyekről itt olvastam, úgy hogy nem bocsátkozom ismétlésekbe, annyit hozzátennék én is csodálkoztam hogy lehet úgy megölelni egymást, hogy szinte hozzá sem ér, ez abszolút – olvasmányaim szerint – a régi konfucionista tanítás, nevelés eredménye mind a mai napig.

 82. Ladybi Says:

  Kedves Jenő!
  Tudom, hogy nem a Te érdemed, mégis köszönöm, hogy megkerested a videót. Szinte naponta hallgatom, és olyankor Rád is gondolok, hogy milyen előzékeny voltál. Bárcsak minden kívánságom ilyen gyorsan teljesülne!! Mégegyszer hálás köszönet!

 83. Andicilin Says:

  A sorozat végén elfelejtettem ide bemásolni, de valamelyik nap a kezembe akadt az a papír, amire a szinkronhangokat írtam. Persze nem fontos, hiszen valaki már belinkelt egy oldalt, ahol fent vannak, de a magyar szöveget írók miatt talán páran átfutják. 🙂 Egyébként az első 10-15 részben írtam fel a hangok nagy részét, a későbbiekben nem nagyon figyeltem.

  I San – A korona hercege

  Varga Gábor – I San (felnőtt)
  Csifó Dorina – Seong Song Yeon (felnőtt)
  Szersén Gyula – Yeong Jo király
  Harsányi Gábor – Park Dal Ho eunuch, Dae Su nagybátyja
  Szélyes Imre – Hong In Hwan? (San nagyapja)
  Ruttkay Laura – Hong Hye Gyeong? (San anyja)
  Jantyik Csaba – Nam Sa Cho eunuch
  Karácsonyi Zoltán – Park Dae Su felnőtt
  Hirling Judit – Hwa Wan hercegnő?
  Sarádi Zsolt – ?
  Zöld Csaba – ?
  Mihályi Győző – Sado koronaherceg
  F. Nagy Erika – Jeong Sun királyné
  Harmath Imre – ?
  Bogdán Gergő – Park Dae Su (gyerek)
  Jelinek Éva – Seong Song Yeon (gyerek)
  Straub Norbert – I San (gyerek)
  Konrád Antal – Choe Seok Ju miniszter
  Galkó Balázs – Hong Bong Han? (San nagyapjának testvére)
  Jakab Csaba – Park Young Moon, Művészeti Hivatal vezetője
  Dögei Éva – Yang Cho Bi, szolgáló a Művészeti Hivatalban
  Tóth Roland – Taek Ji Soo festő
  Szirtes Gábor – ?
  Takátsy Péter – Jeong Hu Gyeom
  Gyurity István – Hong Guk Yeong
  Törköly Levente – ?
  Áron László – ?
  Pálfai Péter – Chae Je Gong miniszter

  Seder Gábor – eunuch, San szolgálója, kíséretének tagja (első magyar hang)
  Kisfalusi Lehel – eunuch, bal arcán folttal/I San testőrségének vezetője/jobboldali és baloldali csendőrparancsnok is/Han miniszter szolgája
  Elek Ferenc – I Cheon festő
  Kossuth Gábor – Kang, a vezető helyettese a Művészeti Hivatalban
  Koncz István – kínai követ, bérgyilkos
  Moser Károly – O Jeong Ho, Jeong titkár jobbkeze
  Barabás Kiss Zoltán – Seo Jang Bo testőr
  Sági Tímea – Mak Sun (kocsmárosné)
  Galbenisz Tomasz – O Yeon Seok??? kereskedő
  Bozsó Péter – Kang Won Hee ???
  Juhász Zoltán – tábornok helyettese (40. rész), városi helyőrség parancsnokhelyettese, őrnagy
  Előd Álmos – gyilkos szolga bátyja/Jeong Yak Yong
  Kassai Ilona – gyilkos szolga anyja
  Bogdányi Titanilla – Hwa-bin
  Vári Attila – kínai küldöttség tagja
  Minárovics Péter – királyi testőrség tagja
  Előd Botond – Eun Eon herceg (felnőtt)
  Varga Tamás – híres festőmester (Jang Hong Wok?)

  Magyar szöveg: 18? 23?
  -Márton Andrea 1,2,3,6,7,11,12,17,21,26,27,31,32,33,37,38,43,47,50,51,52,53,54,58,59,64,65
  -Sípos-Láncz Brigitta 4,8,14,46,49,69,71,72,74,75,77
  -Berkes Dóra 5,10,13,28,39,44,55,60,62,66,70,73,76
  -Krillácsi(?) Orsolya 9,15,20,25,30,36,42,48,56,61,67
  -Bősze Zita 16,19,22,24,29,34,35,40,41,45,57,63,68
  Szakértő:
  -Dr. Csoma Mózes 1-58,65
  -Dr. Mecsi Beatrix 59-64, 66-77
  Szerkesztő: Horváth Márta
  Hangmérnök: Farkas László
  Gyártásvezető: Boskó Andrea
  Szinkronrendező: Kosztola Tibor
  A szinkront az MTVA megbízásából a Pannonia Sound System készítette.
  Produkciós vezető: Valger Zsófia

  • Andicilin Says:

   Hoppá, itt / jelet kellett volna tennem, mert két különböző szereplőről van szó: “Koncz István – kínai követ, bérgyilkos”

 84. Farkas Jenő Says:

  http://xiaolongimnida.postr.hu/del-korea-legszebb-tajai

 85. Farkas Jenő Says:

  http://english.visitkorea.or.kr/enu/AK/Photo_Gallery.jsp?new_photo_gallery=0

 86. Elhaym Says:

  Andicilin: Köszi a listát.

 87. cimike Says:

  sziasztok!
  BÉKÉS BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNOK MINDEN SAN ÉS Song YEON RAJONGÓNAK !

  • EUgen Says:

   Neked és minden kommentelőnek békés ünnepeket és sok jó koreai sorit kívánok!
   EUgen.

 88. Farkas Jenő Says:

 89. Elhaym Says:

  Boldog karácsonyt mindenkinek! 🙂

 90. Ladybi Says:

  BUÉK!!

 91. Elhaym Says:

  Neked is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: