Hírek 12. Fumax kiadó újdonságai

1. bejelentés: Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos (I’m not a serial killer)
műfaj: misztikus thriller/horror/young adult/16 éven felülieknek
Molyos adatlap: http://moly.hu/konyvek/dan-wells-i-am-not-a-serial-killer
A fiatal író 2009-ben debütált ezzel a regénnyel, amely annyira sikeres lett, hogy legalább 15 országba (ez nem friss adat, lehet több is már) eladták a kiadás jogait, a filmjogok is elkeltek, és két folytatás is követte.
A 15 éves szociopata John Cleaver mániákusan rajong a sorozatgyilkosokért, de mindent elkövet, hogy ő maga ne váljon azzá. Amikor egy brutális sorozatgyilkos kezdi áldozatait szedni a kisvárosban, John kénytelen felrúgni a maga számára alkotott szabályokat, amelyekkel kordában tartotta a benne lakozó sötétséget, és nyomozni kezd a tettes után, akiről egyre inkább az a benyomása, hogy emberfeletti képességekkel bír.

2. bejelentés: Ann Aguirre: Enclave (munkacím: Menedék), a Razorland trilógia 1. kötete
műfaj: poszapokaliptikus/disztópia/thriller/horror/fantasy/sci-fi/young adult/16 éven felülieknek
Molyos adatlap: http://moly.hu/konyvek/ann-aguirre-enclave
Az írónő már bestsellerírónak számított a felnőtt sci-fi, urban fantasy romantikus történeteivel is, de az Enclave sikere, amely az első young adult regénye, messze túlmutat az eddigi eredményein. A könyv népszerűségét jól mutatja, hogy majd másfél évvel a megjelenése után a Goodreads-en az eheti legolvasotabb könyvek között 41 helyen áll a sci-fi kategóriában, mondjuk szerintünk egyáltalán nem sci-fi a könyv, de ez már részletkérdés.
A könyv világa rendkívül sötét és kegyetlen, nagyjából a feléig beszélhetünk disztópiáról is, onnantól kezdve már tisztán posztapokaliptikus történet. A szerelmi szál ennek megfelelően egyáltalán nem nyálas, és szerintünk a fiúk számára is érdekes lesz. A kötetben egy pillanatnyi üresjárat sincs és rendkívül letisztult a stílusa. A magyar szöveg kiemelkedő lesz, erre a fordító Benes Attila neve a garancia, aki az Emily the Strange regénynél már bebizonyította tehetségét. Már magával a szerzőnővel is felvette a kapcsolatot, és vele egyezteti a beszélő neveket, mivel számtalan előfordul ezekből a kötetben, és jelentős részük elég nehezen fordítható.
A kötet elnyerte 2012-ben az Amerikai Romantikus Írók RITA díját a legjobb young adult romance kategóriában: http://www.rwa.org/cs/2012RITAGH

3. bejelentés: James Swallow – Deus Ex: Icarus hatás
műfaj: cyberpunk akció sci-fi
Az amerikai kiadás Molyos adatlapja: http://moly.hu/konyvek/james-swallow-deus-ex-icarus-effect
Kiadónk első valóban sci-fi regénye lesz ez a kötet, a Fumax Game sorozat újabb tagja, amely 2011 egyik legnagyobb meglepetés sikerének, a Deus Ex Human Revolution videojátéknak a világában játszódik. A könyv élvezetéhez egyáltalán nem kell ismerni a játékot, nem annak a sztoriját dolgozza fel, és a játék főszereplője nem is szerepel benne. A regény pörgő tempójú, hamisítatlan cyberpunk sztori, a zsáner minden kellékével. A jónevű műfordító Falvay Dóra magyarítja a könyvet, aki az újabb John Le Carré kiadásokból lehet ismert mindenki számára.

4. bejelentés: Dan Wells: Partials, a Partials trilógia első kötete.
műfaj: posztapokaliptikus/ disztópia/sci-fi/young adult/16 éven felülieknek
Az amerikai kiadás Molyos adatlapja: http://moly.hu/konyvek/dan-wells-partials
Szóval ismét Dan Wells. Néhány napja jelentettük be a debütáló regényét, és még egy könyvet kiadunk tőle? Az igazság az, hogy előbb a Partials-ra figyeltünk fel, és csak utána a Nem vagyok sorozatgyilkosra, és úgy döntöttük mindkettőt bevállaljuk. A Partials a számtalan Amerikában idén debütáló disztópiás young adult könyv közül kiemelkedik minőségben és sikerben is. A Goodreads-en az eheti legolvasotabb könyvek között a 23. helyen áll a sci-fi kategóriában és 14. helyen a posztapokaliptikus könyvek között. A sztoriról egyelőre nem nagyon akarunk írni, mert nagyon komplex, de ennek a könyvnek a világa is rendkívül kegyetlen. A tempója nem olyan feszes mint az Enclave-é, valamivel kevesebb benne az akció is, de cserébe egy kidolgozottabb világot kapunk, és amikor akció van, az nagyon üt.

5. bejelentés: Michael J. Sullivan: Riyria Revelations sorozatának első kötete
műfaj: fantasy
Furcsamód nincs Molyos adatlapja még az angol nyelvű kiadásnak.
Tudomásunk szerint az utóbbi 2-3 évben ez a legsikeresebb új klasszikus stílusú fantasy sorozat angol nyelvterületen, ahol eddig több mint 200 ezer példány fogyott belőle. Eddig jóval több mint tíz országba adták el a kiadás jogait, amely szám folyamatosan bővül. Eredetileg ugyan 2008-ban jelent meg a 6 kötetes sorozat első kötete magánkiadásban, de az igazi debütálásnak inkább 2011 tekinthető, amikor a világ egyik legjelentősebb fantasy/sci-fi kiadója, az Orbit (a rágót nem ők gyártják) felkarolta a sorozatot, és 3 gyüjteményes kötetben gyors egymásutánban kiadta. A mellékelt borítókép az Orbitos kiadás első kötetéről van (itthon biztos, hogy nem ez lesz a borító), de mi nem a 3 kötetes kiadást fogjuk követni, hanem a 6 kötetes felosztást. A regények amúgy önmagukban is élvezhetőek, kerek, lezárt történettel, de nyilván azért egy nagyobb, epikus történetet fognak kiadni végül. Mind a kritikusok, mind az olvasók magasztalják a Riyria Revelations-t, a Goodreads-en az 50. helyen áll az Epic Fantasy kategóriában az eheti legolvasotabb könyvek között, az angol Amazonon pedig gyakorlatilag megjelenésük óta uralják a historical fantasy toplistát az Obritos kötetek, bár szerintünk nem kifejezetten illik ebbe a kategóriába.

Reklámok

4 hozzászólás to “Hírek 12. Fumax kiadó újdonságai”

 1. Andicilin Says:

  Amúgy a Fumax foglalkozik még egyáltalán képregényekkel, mangákkal?

 2. Elhaym Says:

  Egyelőre nem. Nem nagyon fogynak a mangák mostanában. Ha a kiadó a könyvek miatt megerősödik anyagilag, ha majd ismertebb lesz a terjesztőknél, akkor talán lesznek még mangák. Attól függ addigra lesz-e még igény rá.

  Ezt az interjút érdemes elolvasni.

  http://geekz.blog.hu/2012/07/24/mexican_stand-off_28_fumax_kiado

  • Andicilin Says:

   Értem. De ha már könyvek, és nem képregények, akkor lehetne valami japán vagy koreai. Ha jól emlékszem vannak ilyen illusztrált regényeik, amelyek közül nem egyből aztán később anime is készült. Öööö…light novel? Nem emlékszem a megnevezésre, de valami ilyesmi.

 3. Elhaym Says:

  Egyelőre ezek is eléggé réteg könyvek. Később viszont jó lenne, ha lennének. Emily is illusztrált regény és ahogy látom egyre sikeresebb, bár még nem annyira, mint Bowden és Lawrence.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: