Kathleen E. Woodiwiss: Shanna


Hangulat 10/9
Történet 10/9
Karakterek 10/8
Befejezés 10/10
Dráma 10/-
Humor 10/-

Romantika, 18.század

Kedvenc szereplőim: nem voltak

A történelmi ihletésű romantikus irodalom mestereként számon tartott amerikai írónő regénye a 18. századi Angliában játszódik.

Fiatal hősnője a gyönyörű, dúsgazdag és rendkívül akaratos Shanna számára apja egy arisztokratával történő házasságkötést sürget, ám a lány nem talál méltó párra a számára kiválasztott férjjelöltek között, nincs olyan, aki őt önmagáért és nem apja vagyonáért akarná feleségül venni.

Az atyai türelem a végéhez közelít, és Shanna ultimátumot kap: egy éve van, hogy saját választásával kerüljön be egy előkelő családba, különben apja keres neki e célnak megfelelő férjet. Két héttel a határidő lejárta előtt, végső kétségbeesésében, Shanna felkeresi a Newgate börtönt, ahol kiválaszt egy jó hangzású névvel rendelkező halálraítéltet, és feleségül megy hozzá. Úgy véli, így egyfelől eleget tesz ugyan apja kérésének, ám másfelől – mivel napokon belül úgyis megözvegyül–, mégis esélyt kap arra, hogy a jövőben szabadon kereshesse majd álmai lovagját és az igaz szerelmet.

Csakhogy a többrendbeli gyilkosságért halálraítélt rab, az előkelő nevet viselő ifjú, daliás termetű Ruark Deverell Beauchamp az utolsó pillanatban megmenekül az akasztófától, mivel a kapzsi börtönőr kijátszva a törvényt, adósrabszolgának adja el. Mindez keresztülhúzza Shanna számításait, főleg mivel férjének esze ágában sincs a válás szép feleségétől…

Gyerekkoromban szerettem ezt  a könyvet. Most, hogy a Lazi kiadó újra megjelentette, eljött az ideje, hogy megint a kezembe vegyem. Sokat változott azóta az ízlésem, történetből már alig rémlett valami. Kíváncsi voltam, hogy 14 évvel később mi lesz a véleményem róla.

18. század közepén, 1749-ben játszódik  a történet. A 21 éves Shanna, a leggazdagabb kereskedő lánya mindent megtenne, hogy ne kelljen megházasodnia. Ezért is támadt az az őrült ötlete, hogy elveteti magát egy halálraítélttel. Házasság után azonban semmi sem úgy alakul, ahogy Shanna eltervezte. Shanna a történet elején egy ostoba, meggondolatlan, gőgös, elkényeztetett gyerek. Csak magával törődik, mások érzéseivel nem. Nagyra tartja magát, nem tudja elfogadni, hogy tökéletes ember nem létezik.  Nem vagyok az erőszak híve, de Shanna megérdemelt volna pár pofont. Szerencsére az önző, büszke Shannából másokkal is törődő felnőtt lett pár fordulatnak köszönhetően.

Ruarkot gyilkosság miatt akarják kivégezni, de egy váratlan eseménynek köszönhetően bitó helyett az adósrabszolgaság vár rá. Arrogáns férfi Los Camellos szigetére kerül, ahol Shanna is él. Ruark nagyon szeretné, hogy az alku beteljesüljön és a lány végleg az övé legyen, de arra is vigyáznia kell, hogy  a kilétére ne derüljön fény.

Eleinte nehezen barátkoztam meg a történettel, ágyjeleneteken kívül alig történt valami. Zavart, hogy a szereplők nem beszélik meg egymással a problémákat, rosszul ítélnek meg mindenkit, bizalmatlanok. Az sem volt egyértelmű, hogy a főszereplők mikor szerettek egymásba, Ruark ugyanis már a könyv elején szerelmemnek nevezi Shannát. Ráadásul olyan sokszor hajtogatta ezt a szót, hogy már idegesített is. Aztán egyre jobb lett a cselekmény. Kalóz szigeti kalandok izgalmasak, amerikai események is több meglepő fordulatot tartogatnak. Ruark körüli gyanús balesetek, Pitney rejtélyes múltja és a sok-sok titok hatására most is ugyanúgy szerettem ezt  a könyvet mint 14 éve. Woodiwiss egyik legjobb regénye.

Értékelésem 10/9
Molyon 5/4,5

Könyv adatai

Kiadó: Magyar könyvklub, Lazi
Eredeti cím: Shanna
Oldalak száma: 446 – 420
Borító: kemény fedeles – puha fedeles
Fordító: Somló Ágnes
Teljes ára:  2999 FT
Megjelent:  angolul 1977, magyarul  1998 – 2011
Rendelhető: LaziBookline , Alexandra , Moly

Kihívások a Molyon

A Lazi kihívás

Olvassuk Kathleen E. Woodiwiss könyveit!

Más vélemények

Molyos értékelések , jelenleg 83%

Goodreads értékelések , jelenleg 5/4,02

Kathleen E. Woodiwiss könyvei

  • Birmingham Family Saga

1. A láng és a liliom 10/9
1,25 The Kiss  (in Three Weddings and a Kiss)
1,5 Esküvő éjfélkor 10/8
2. Egy szenvedélyes csók után 10/8
3. Csalóka lángok 10/7

  • Egy kötetesek


1. Shanna 10/9
2. Hamu a szélben 10/10
3. Rózsaszál a fagyos télben 10/9
4. Gyere, szeress egy idegent 10/9
5. Egymásnak teremtve 10/7
6. Örökké a karjaidban 10/8
7. Szirmokat sodor a víz
8. Kötelező szerelem 10/8
9. Örökké 10/8
10. A farkas és a galamb 10/8

Reklámok

2 hozzászólás to “Kathleen E. Woodiwiss: Shanna”

  1. Thetisz Says:

    Az alaptörténet meg lerágott csont…

  2. Elhaym Says:

    Igen, bár amikor először megjelent még nem volt az. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: