Oliver Bowden: Assassin’s creed: Titkos keresztes háború – 3. kötet


Hangulat 10/10
Történet 10/10
Karakterek 10/10
Befejezés 10/10
Dráma 10/10
Humor 10/10

Misztikum, történelem, kaland, akció, szerelem, dráma, 12. – 13. század.

Kedvenc szereplőm: Altair

Szavazás: Tavaszi szezon 2012

Kihívás a Molyon:

1.Olvassunk FUMAX könyveket!

2. Altaïr Ibn-La’Ahad

3. Orgyilkos krédó – Assassin’s Creed

Marco atyja, Niccoló Polo végre elmeséli a történetet, amelyet egész élete során titokban tartott – Altaïr, a Testvériség egyik legkiválóbb Orgyilkosának élettörténetét.

Altaïr kalandos újta során nemcsak a Szentföldet járja be keresztül-kasul, de az Orgyilkosok krédójának valódi értelme is megvilágosodik előtte. Hogy elkötelezettségét bizonyítsa, a rend kilenc halálos ellenségével kell végeznie, beleértve a templomosok nagymesterét, Robert de Sable-t is.

Altaïr életének története most először olvasható a maga teljességében: a történelem menetét megváltoztató küldetése, véget nem érő küzdelme a templomosok összeesküvése ellen, családja tragikus és egyben megrendítő sorsa, és egy régi jó barát végzetes árulása.

Harmadik kötet sok mindenben eltér az első két résztől. Most nem Ezio a főszereplő, hanem Altair. Az előzményt ismerhetjük meg, nem a folytatást. Történet kb. 80 évet ölel fel, 1176-tól 1257-ig követhetjük nyomon Altair nem mindennapi élettörténetét, Marco Polo mesélése alapján. Cselekmény játék hű végig, de aprólékosabban ismerhetünk meg mindent.

“A tanulás tudást szül, a tudás pedig szabadság és hatalom.”

A cselekmény három nagy fejezetre bontható.

1. fejezetben az Assassin’s creed 1 játék történetét ismerhetjük meg. Altair 11 éves korában árvaságra jut. Al Mualim nagymester veszi a szárnyai alá és neveli fel és 26 éves korára ő lesz az orgyilkosok legkiválóbb tagja. Altair jelleme viszont nem makulátlan.  El van szállva magától, önző, arcátlan, gőgös, esztelen, arrogáns,  öntelt férfi vált belőle.  Hiányzik belőle az önuralom, a bölcsesség. Alábecsüli az ellenségeit, nem ismeri az alázatot, nem hallgat másokra, senkinek nem akar engedelmeskedni. Legszörnyűbb rémálmaiban sem gondolta, hogy egyszer kudarcot vallhat. Egy küldetés során megszegi az orgyilkosok három legfontosabb alapelvét.


– Soha ne ontsd ártatlanok vérét.”
– Soha ne fedd fel magad! Vegyülj el a tömegben!
– Ne tégy semmit, ami bajt hozhat  a Testvériségre!”

Altair nehezen viseli a megaláztatást, a szégyent, de tudja a hibáit jóvá kell tennie. Elveszti a rangját, újra kell tanulnia mindent, meg kell keresnie 9 embert és végezni kell velük. Feladatának teljesítése közben Altair egyre több rejtélyre és feltárandó titokra bukkan.

Játékban lehet, hogy  unalmasak ezek a  küldetések, de én  a könyvben nem éreztem annak. Vártam, hogy a kirakós darabjai összeálljanak és mindenre megkapjam a választ. Altair jellemfejlődése is remekül ki volt dolgozva. Fokozatosan változott, végül egy teljesen új embert kaptunk, egy olyat, aki megérdemli a tiszteletet és méltó a nagymester címre.  Nem gondoltam, hogy Altairt is sikerül annyira megkedvelnem,  mint Eziot, de már akkor megszerettem, amikor még nagyon fennhéjázó volt  a viselkedése. Bírom az olyan főszereplőket, akik nem tökéletesek és vannak negatív tulajdonságaik is.

A második nagy fejezetből  az Assassin’s creed Bloodlines játék történetét ismerhetjük meg. Helyszín Ciprus és Altair életében is nagy változás következik be. Betoppan az életébe Maria és a nagyszájú lányhoz egyből vonzódni kezd. Feladatok teljesítése sem egyszerűek ilyenkor, érzelmek sok mindent befolyásolhatnak.

Imádtam Altair és Maria szócsatáit, incselkedéseit. Mondoban olvastam, hogy a  kapcsolatuk nincs jól kidolgozva, én ezzel nem  értek egyet. Játékban is ugyanígy történt minden, másrészt ez nem romantikus történet, pont megfelelő a szerelmi szál mennyisége.

A 3. fejezet a Revelations játék azon jeleneteit tartalmazza, ahol Altair szerepelt. Altair már öreg, gyermekei és unokái is vannak. Visszatér Maszjafba, ahol minden megváltozott.

Altairért sokszor megszakadt a szívem. Rengeteg fájdalomban, tragédiában, árulásban, cselszövésben volt része a történet folyamán. Sokszor emésztette bánat, magány. Nem volt könnyű élete, de mindig képes volt talpra állni. Nagyszerű példakép.

Könyv komoly vallási és filozófiai kérdéseket is fel vet. Sok tanulságot és bölcsességet is tartalmaz.
Szórakoztat, elgondolkodtat, meghat, Szentföldön  a keresztes háborúk idején játszódik és függőséget okoz. Következő rész olyan jól lett felvezetve, hogy egyből szerettem volna a kezembe venni  a folytatást. Számolom a napokat az AC4 megjelenéséig.

Mostanában sajnos nagyon kevés könyv tud lekötni. AC3 és a Tündérkrónikák annyira kiválóak, annyira kiszámíthatatlanok, nehéz hozzájuk hasonló magas színvonalú regényt találni.

Könyvet köszönöm a Fumax kiadónak!

Értékelésem 10/10
Molyon 5/5

Kiadó: Fumax
Eredeti cím: The secret crusade
Oldalak száma: 434
Borító: Puha fedeles
Fordító: Soproni Tamás
Teljes ára:  3790 Ft
Megjelent:  angolul 2011, magyarul  2012
Rendelhető: Fumax , Bookline , Alexandra , Moly

Más vélemények

Molyos értékelések, jelenleg 90%

Goodreads értékelések , jelenleg 5/3.92 

Dinky 5/5

Oliver Bowden könyvei

  • Assassin’s creed

1. Reneszánsz 10/7
2. Testvériség 10/10
3. Titkos keresztes háború 10/10
4. Jelenések (Várható megjelenés:július 21) Részlet a könyvből. 🙂
5. Forsaken  (Várható angol megjelenés: október 31)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: