Sorozatok 3. – Karen Marie Moning: Tündérkrónikák

Egy izgalmas, fordulatos, rejtélyes, fantasy.

Sorozat részei

1. Keserű ébredés
2. Álom és valóság
3. A hajnalra várva
4. Rossz hold kelt fel
5. Új nap virrad
6. Iced (Dani trilógia első része)
7. Burned (Dani trilógia második része)
8. Flayed (Dani trilógia harmadik része)
9. Újabb Mac – Barrons rész
10  Újabb Mac – Barrons rész

Kihívás a sorozathoz

Moning Maniacs – avagy olvassuk el a Tündérkrónikák sorozatot

10 ok amiért szeretni lehet a sorozatot.

 • 1. Izgalmas és váratlan fordulatokban gazdag.
 • 2. Sorozat nagyon – nagyon rejtélyes. Semmi sem az aminek elsőre látszik.
 • 3. Történet kiszámíthatatlan.  Moning úgy tudja kavarni a szálakat, hogy semmire sem lehet előre rájönni. Amikor azt hisszük megtudtunk valamit, jön egy újabb megdöbbentő és meglepő fordulat.
 • 4. Sorozat kötetről kötetre egyre jobb. Nől a feszültség, több az izgalom, több a megválaszolatlan kérdés is. Ha valamire megtudjuk  a választ, az még több újabb kérdést vet fel. rengeteget lehet kombinálni, agyalni egészen az 5. részig, ahol mindenre megkapjuk majd  a választ. 5. kötet angolul 600 oldalas, nem rövid. 🙂
 • 5. A világ különleges, egyedi, történet összetett, vicces. Sztori hihetetlenül jól meg van írva, könnyen a sorozat rabjává lehet válni.
 • 6. Hangulat sötét. Írónő nem kíméli a világot, a szereplőket.
 • 7. Karakter és jellemfejlődés aprólékosan kidolgozott.
 • 8. Szerethető, imádnivaló szereplők.
 • 9. Karakterek titokzatosak, érdekesek, nem tudni melyikük  a jó, melyikük a rossz, nem tudni ki melyik oldalon áll. Bárki lehet közölük  a főgonosz.
 • 10. Durva, sokkoló függővégek.

10 ok amiért nem lehet szeretni a sorozatot.

 • 1. Első szám első személyben van írva.

Amikor elkezdtem olvasni az első részt nem szerettem az E/1ben írt könyveket. El sem tudtam képzelni, hogy én egyszer 10 pontot fogok adni egy ilyen típusú könyvre. Sorozat olvasása közben rájöttem, hogy  ezt nem lehetett volna E/3 ban jól megírni. Az  a lényeg, hogy ne tudjunk meg senkiről semmit előre. Csak azt tudhatjuk mi olvasók amit Mac is. Ettől lett a sorozat nagyon rejtélyes és titokzatos. Tündérkrónikák óta egyébként már egyáltalán zavar az E/1.

 • 2. Mac az első részben rettenetesen idegesítő.

Első részben én sem szerettem Macet. Egy szőke, rózsaszín mániás plázacicának tartottam, akit nem érdekel semmi csak  a smink, az új ruhák, a körömlakkozás, a fodrász. De ehhez a sorozathoz szerintem pont egy ilyen szereplő illik, ettől lett egyedi. Ha egyből egy erős, magabiztos, harcias lányt kapunk az nem lett volna érdekes. Ilyen típusú főhőssel már rengeteg más sorozatban találkozhattunk. Olvastam, hogy sokakat zavart, hogy harc közben is azon járt Mac esze, hogy letörött a körme, koszos lett a ruhája, hogy áll a haja stb. Nem tudom mit vártak. Mac egy átlagos lány, gondtalan életet élt, fájdalmat sem ismerte,  sosem káromkodott. Egy nap hirtelen belecsöppen egy kegyetlen, rémisztő világba, harcolnia kell vagy meghal.  Arra számítottak, hogy Mac hirtelen megváltozik majd?  Ha ez történik akkor a sztori teljesen el lett volna rontva. Senki sem tud megváltozni egyik napról a másikra, ahhoz több idő kell. Mac jellemfejlődése hihetetlenül jól meg van írva. Jól nyomon lehet követni, hogy lesz a rózsaszín Macből fekete.

 • 3. A férfifőszereplő Barrons egy erőszakos, arrogáns, seggfej.

Én pont emiatt imádom. Nem lehet tudni ki vagy mi ő. Azt sem lehet tudni Mac megbízhat-e benne vagy sem. Az egész pasi egy két lábon járó rejtély. Stílusát is nagyon bírom. E interjú elolvasása után szerintem könnyen rálehet jönni, hogy sok nő miért is lett Barrons rajongó. 🙂

 • 4. V’lane egy szextündér.

Nem kell semmi rosszra gondolni. Ez nem  erotikus sorozat. A gyönyörű szőke herceg valóban tud csábítást, színtiszta szexuális vágyat sugározni magából, de ezzel csak idegesíteni akarja Macet, meg kellemetlen helyzetbe hozni. Eleinte engem is zavart, hogy Mac bárhol is volt ledobálta magáról a ruháit, de ez csak a sorozat elejére jellemző és nagyon kevésszer fordul elő. Mac egyébként sem feküdhetne le egy tündérrel, az  a halálát jelentené. V’lane meg nagyon sok meglepetést fog még tartogatni.

 • 5. Nem romantikus sorozat.

Ez baj? Nem kell minden paranormálisnak romantikusnak lennie. Lesz egy kis szerelmi szál a későbbiekben , de nem ezen van a hangsúly.  Ezért nem is értem miért szinte csak lányok olvassák. Történet eleinte paranormális krimi, aztán a sötét hangulatnak köszönhetően a 3. résztől átvált egy misztikus urban fantasyvá.  Jó lenne ha egyre több fiú kapna kedvet ehhez a sorozathoz.

 • 6. A tündérek nem apró, aranyos lények.

Ez nem mese, nem is ifjúsági történet.  Unseelek a mitológiában sosem a jóságukról voltak híresek. Ők rosszindulatúak, gonoszak, ebben a sorozatban ocsmányak, visszataszítóak és kegyetlenek is.

 • 7. Erőszak is van a könyvben.

Ebből is látszik, hogy ez nem egy könnyed kis olvasmány. A világ sötét, rémisztő. Ilyen könyvekben mindig megtalálhatóak voltak az erőszaknak a különböző formái. PL. fojtogatás, bántalmazás, nemi erőszak, gyilkosság stb.

 • 8. Könyv végén félbe marad  a történet.

Az 5 könyv igazából egy, csak azért jó őket különválasztani, hogy jól nyomon követhető legyen mikortól lesz Mac 01-ből 02, vagy 04-ből 05. 🙂

 • 9. Sokat kell várni  a válaszokra.

Ez benne  a jó. Egyre több a rejtély és körmöt rágva lehet várni a válaszokat. Sok megválaszolatlan kérdés hatására a sorozat azoknál is függőséget okoz, akiket nem igazán szippantott be Moning világa.  Ők is izgatottan várják a válaszokat és amikor az 5. részben minden kiderül az is előfordulhat, hogy ők is rajongókká válnak. Kicsit a Losthoz tudnám hasonlítani. Első 5 évadban egyre több volt a kérdés, válaszokra viszont a 6. évadig kellett várni. Lostban is hemzsegtek a vonzó pasik és csinos lányok, ez a Tündérkrónikákban sincs másképp.

 • 10. A sorozat misztikus.

Akiktől távol állnak a paranormális misztikus történetek, azoknak valóban nem való ez a sorozat, de ha valaki egy kicsit is nyitott a misztikumra, a fantasyra, akkor semmiképp ne hagyják ki. Régebben én sem gondoltam, hogy szeretni fogom ezt  a műfajt, de sosem tudhatjuk előre miből lesz kedvenc, mindent ki kell próbálni és ha már próbálkozunk akkor  a legjobbal kell kezdeni. Moningot én kötelező olvasmánnyá tenném.

Sorozat sorrend kedvenc szerint. (anyukámnak is ez)

4. Keserű ébredés 10/9
3. Álom és valóság 10/9
2. A hajnalra várva 10/10
1. Rossz hold kelt fel 10/10

Kedvenc szereplők sorrendje.

 • Enyém:

5. Darroc
4. Christian
3. V’lane
2. Ryodan
1. Barrons

 • Anyukámé:

2. V’lane
1. Barrons

Pár kedvenc idézet

“Egyébként szeretem a könyveket, jobban, mint a filmeket. A filmek megmondják, mit gondolj. Egy jó könyv megengedi, hogy legyenek saját gondolataid. A filmek egy rózsaszín házat mutatnak, egy jó könyv viszont azt mondja, hogy van egy rózsaszín ház, de megengedi, hogy az utolsó simításokat magad végezd el, esetleg kiválaszthatod a tető stílusát, és leparkolhatsz előtte. Az én képzeletem mindig felülmúlta a filmeket. Kiváló példa erre az az átkozott Harry Potter sorozat is, képtelenség, hogy Fleur Delacour, az a  félvér véla tyúk így nézzen ki.”

“Vámpírok? Pfuj. Halottak. Egy szót se többet. Időutazás? Hah! A modern kényelem előnyt élvez egy nagydarab felföldivel szemben, akinek olyan a modora, mint egy ősembernek. Farkasemberek? Ó, kérem, ez egyszerűen hülyeség. Ki akar olyan pasival ágyba bújni, akit a benne lakozó kutya irányít? Na nem mintha nem ilyen lenne minden férfi még a likantróp gén nélkül is.”

“Amikor a nővérem meggyilkolása után arra kényszerültem, hogy kirepüljek puha, georgiai fészkemből, holott a szárnyaim még meg sem erősödtek, több szempontból is kinyílt a szemem. Elgondolkodtam azon, ki vagyok, és többek között arra is rájöttem, hogy nem tudok eleget a világról. Azóta elkeseredetten próbálom levetkőzni vidékiességemet, és képezem magam, hogy meglássam a nagyobb összefüggéseket. Ha a tudás hatalom, a lehető legtöbbet akarom belőle.”
 
“Ha nem veszel tudomást egy kellemetlen helyzetről, azzal nem tudsz változtatni rajta, Mac. Csak azt tudod befolyásolni, amivel hajlandó vagy szembenézni. Az igazság fáj, de a hazugság ölhet.”
 
“Barrons erőteljes, elgondolkodtatóan jóképű, eszementen gazdag, rémisztően intelligens férfi. Kitűnő ízlése van, nem is említve kemény testét, amely állandóan valamiféle vonzerőt sugároz. A lényeg, hogy az a fajta ember, akiből hősök lesznek.
És elmebeteg gyilkosok.”
 
“Az erő nem egyenlő azzal, hogy képesek vagyunk egyedül megbirkózni mindennel. Az erő az, hogy tudjuk, mikor kérjünk segítséget, és ne legyünk túl büszkék megtenni.”
 
“Mindegy, hány ember vesz körül minket, mindegy, mennyi barátunk és családtagunk szeret bennünket, és mindegy, hányan szeretnek viszont, a születésünk és a halálunk pillanatában egyedül vagyunk. Senki sem jön velünk, és senki sem megy velünk. Ez egyszemélyes utazás.”
 
“A remény kulcsfontosságú tényező. Nélküle semmik vagyunk. A remény formálja az akaratot, az akarat pedig a világot.”
 
 Trailer

Reklámok

2 hozzászólás to “Sorozatok 3. – Karen Marie Moning: Tündérkrónikák”

 1. Dinky Says:

  Ejj de jó ez a trailer. 🙂

 2. Elhaym Says:

  Szerintem is jó. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: