Filemon és Gücülke

Két nagyszerű macskás történet.

Kihívás
Kezdjük berregéssel az évet:)
Olvassunk meséket!
Miaúúú, avagy olvassunk cicás könyveket =^.^=
Házikedvencek a könyvekben
Olvassunk Bálint Ágnest!
 • Grabowski – Nejman: Filemon cica kalandjai
Macskás mese, humor
Kedvenc szereplőim:  Filemon, Bonifác
Ebből a könyvből bárki megtudhatja, miképpen kóstol bele az „életbe” egy pici fehér cicakölyök, és miképp segít neki egy bölcsebb, öregebb macska. Filemon, a pici, fehér cica, megismerkedik a tűzzel, a vízzel, ételekkel, tükörrel, erdővel csakúgy, mint a pici, tapasztalatlan gyerek, és természetesen az egereket is játszópajtásainak tekinti, hasonlóan a mindenkivel szemben jószándékú kisgyerekekhez. Ebből a kedves, egyszerű, humoros, hangulatos mesekönyvből sok mindent megtudhat a gyerek saját magáról is, Sebők Éva kitűnő tolmácsolásában. Az eredeti kötet tréfás, jó humorú rajzai növelik a könyv vonzerejét.
Gyerekként is szerettem ezt a mesét, de most is jó volt újraolvasni. Kis fehér cica nagyon aranyos ahogy felfedezi  a világot, Bonifác a mogorva, lusta, öreg macska is sok vidám  percet okozott. Macska kedvelő gyerekek, felnőttek semmiképp ne hagyják ki ezt  a könyvet.
Értékelésem: 10/9
Molyon 5/4,5
Kiadó: Móra
Eredeti cím: Przygody kota Filemona
Oldalak száma: 88
Borító: Kemény fedeles
Fordító: Sebők Éva
Megjelent: lengyelül 1977, magyarul 1982
Teljes ára: –
Rendelhető: Nehezen beszerezhető
Más vélemények
Molyos értékelések – jelenleg 91%
 •  Grabowski – Nejman: Filemon és Bonifác 2. kötet
Macskás mese, humor
Kedvenc szereplőim:  Filemon, Bonifác
Filemon cicát jól ismerik a gyerekek a tévé esti meséiből és a Filemon cica kalandjai című könyvből. A szelíd, jószívű, örökké kíváncsi fehér kis Filemon cica és az örökké lustálkodó, sokat tapasztalt, öreg, fekete Bonifác kandúr legújabb kalandjairól szólnak a könyv történetei. Arról, hogyan köszöntötték fel Filemon cicus és az egerek Bonifácot, milyen volt Filemon életében az első hóesés, az első karácsony, az első húsvét, hogyan barátkozott meg a két macska a házhoz került kiskutyával, és hogyan tanította Filemon a kutyát egerészni, hogyan sértődött meg a két macska és ment világgá az erdőbe, és még sok-sok érdekes, mulatságos kalandjukról.
Aranyos, tanulságos, humoros mese, akinek az első rész tetszett annak a 2. kötet sem fog unalmas perceket okozni.
Értékelésem: 10/9
Molyon 5/4,5
Kiadó: Móra
Eredeti cím: Filemon I Bonifacy
Oldalak száma: 100
Borító: Kemény fedeles
Fordító: Sebők Éva
Megjelent: lengyelül 1980, magyarul 1986
Teljes ára: –
Rendelhető: Nehezen beszerezhető
Más vélemények
Molyos értékelések – jelenleg 93%
 • Bálint Ágnes: Gücülke és cimborái
Mese, humor, dráma
Kedvenc szereplőim: Gücülke, Sündörgő
Bálint Ágnes, oly sok gyermekkönyv és mese írónője húszévesen írta ezt a könyvet. Ha elolvasod, rácsodálkozol, hogy már akkor is ugyanúgy szerette az állatokat, az izgalmas kalandokat, mint ma. Gücülke egy vöröses szőrű, üveggyöngyhöz hasonló zöld szemű kis cica lány. Kicsit félénk, kicsit bátortalan, mint minden kicsi lány, de maga – meg az olvasó is – meglepődik, milyen bátor, milyen talpraesett, milyen önálló és harcias tud lenni, ha arról van szó, hogy megmentse a barátságát és a barátját, a kicsit félénk, kicsit bátortalan, kicsit gyámoltalan (és lusta) Naplopó Sündörgőt, a sündisznót. Kettejük barátsága bizony sok mulatságos helyzetet is teremt, de sok veszély is leselkedik rájuk. Azonban ne félj, Bálint Ágnes az állatok után talán a legjobban a nevetést szereti.
Legjobb macskás történet, gyerekként is rengetegszer elolvastam, most újra olvasva sem tudtam letenni. Izgalmas, vicces, megható, elgondolkodtató. Barátságról és a szeretetről szól. Gücülke egy kedves, magányos vörös színű cica lány, barátokra vágyik, szeretetre, cirógatásra. Nyaraló Nyúl kivételével mindenki nagyon kedvelhető. Nyaraló Nyulat egyébként most is felpofoztam volna. Önző, gonosz, rengeteg szomorú percet okoz Gücülkének és Sündőrgőnek.
Aki egy nagyon szerethető mesét szeretne elolvasni, vagy macska rajongó az semmiképp ne hagyja ki ezt  a történetet. Kisgyerekeknek kötelező olvasmánnyá is tenném, jól megtanulhatnák ebből a könyvből, hogy milyen az igaz barátság.
Értékelésem: 10/10
Molyon 5/5
Kiadó: Dante, Polygon
Oldalak száma: 124
Borító: Puha fedeles
Megjelent: 1942, 1989
Teljes ára: –
Rendelhető: Nehezen beszerezhető
Más vélemények
Molyos értékelések – jelenleg 97%
Reklámok

4 hozzászólás to “Filemon és Gücülke”

 1. Dinky Says:

  Ha vasvillával hajszolnának, még akkor sem tudnám megmondani, hogy melyik könyv volt az első könyvélményem. Magamból kiindulva tuti, hogy nem kötelező olvasmány, mert tudatosan lázadtam a kötelezők ellen 😀

 2. Elhaym Says:

  🙂 Kötelezőkkel én is így voltam. 🙂

 3. Domonkos Pinke Says:

  Gücülke a kedvencem volt. Kissrácként anyu olvasott belőle, és igencsak hatott rám. Kicsit trippes, néhol nyomasztó hangulatra, különös világra emlékszem. Mindenképp kötelező darab szerintem. 🙂
  Az biztos, hogy a kreativitásomat és a gyermekkori gondolataimat, nem a buta egyszerű mesék formálták, hanem az ilyen “nehezebb” mesék.

 4. Elhaym Says:

  Kiadhatnák újra, ezt szerintem a mai gyerekeknek is meg kéne ismernie.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt kedveli: