Christopher Golden: Uncharted – A negyedik labirintus

Kaland, akció, mitológia, 21. század

Kedvenc szereplőim: nem voltak.

Szavazás

Kihívás a Molyon

Olvassuk, ne csak játsszuk!

Olvassunk kalandregényeket! 🙂

Legendák nyomában

Az ókori világban élt egy mítosz egy királyról, egy kincsről és egy pokoli labirintusról. E pokol kapuja most ismét feltárul.

Nathan Drake hivatásos kincsvadászt és vakmerő kalandort New Yorkba hívja az az ember, aki mindent megtanított neki a „műtárgybegyüjtő-bizniszről”.
Victor Sullivannek szüksége van Drake segítségére, mert régi barátját, Luka Hzujak világhírű régészt holtan találták Manhattanben. Nyomukban a gyilkosokkal, Drake, Sully és Jada, Hzujak lánya egyiptomi és görögországi ásatásokon próbálják kideríteni, mi lehetett az a megdöbbentő felfedezés, amely miatt végeztek a tudóssal.
Ehhez fel kell fedniük az alkímia egyik ősi mítoszának rejtélyét, és meg kell találniuk a három régóta elveszett labirintust. Kiderül, hogy egy másik országban, egy másik kultúrában épült egy negyedik labirintus is, amely páratlan gazdagság és hatalom kulcsát rejti. A föld alatti útvesztőt rettenetes, elfeledett katonákból álló sereg, és természetesen egy szörnyeteg is őrzi. A titok pedig egyszerre kincs és méreg, paradicsom és pokol – feltéve, hogy Drake egyáltalán eljut hozzá élve.

Légy üdvözölve a negyedik labirintusban!

Az első Uncharted játékot ajándékba kaptam a Playstation 3 mellé. Hamar rajongóvá váltam, nagyon vártam a 2. és 3. részt amik felül is múlták az előző részt. Drake és Sully a két főszereplő nem lett a kedvencem, de mindketten nagyon szimpatikusak és szerethetőek. A könyv megjelenésének is nagyon örültem. Szeretem a játékokhoz kapcsolódó könyveket.

A regény nem a játék eseményeit dolgozza fel, hanem különálló történetet mesél el. Emiatt egy kicsit voltak fenntartásaim. Vajon minden benne lesz a könyvben is, ami nem hiányozhat egy Uncharted részből sem? (Fejtörők, kapcsolók keresése, beomlott folyosók, tengervízzel elárasztott barlangok, úszás a vízben, sok életveszélyes helyzet, rejtett kamrák, titkos átjárókkal teli barlangok, több ország meglátogatása, Sully megmentése, nyugodt jelenetek között egy kis akció. )
A válasz szerencsére igen. Egyedül az indákon való ugrálást hiányoltam, de mivel a Negyedik labirintus nem játszódott erdőben ezért ez nem negatívum. Következő részben szerintem majd megkapjuk ezt is.

A könyv elmenne egy újabb játék résznek is. Amikor olvastam végig azt láttam magam előtt, hogy milyen lenne játék formában.

Victor Sullivan ifjú tinédzser kora óta nevelte Drake-et és szinte mindent megtanított neki amit csak tudott az életben maradásról. Találkozásukat a játék 3. részében ismerhettük meg. A világ minden tájára eljutottak, szinte bárkinek a megbízásából vadászták a kincseket és a régi műtárgyakat.


A negyedik labirintus történetéről nem szeretnék írni. Fülszöveg leírja a lényeget, ennél több már spoiler lenne. Jó Drake-el együtt rájönni a titkokra, rejtélyekre. A könyv végére a kirakós darabjai összeállnak és mindenre megkapjuk a választ. Mitológiai háttér aprólékos kidolgozása nagyon tetszett, a sok párbeszéd sem zavart.

Könyv olyan mintha a játék előzménye lenne, itt Drake még nem ismeri a szerelmét Elenát. Szereplők jelleme is olyan mint a játékban. Sully és Drake sokat ugratja egymást. Drake laza, sármos, szarkasztikus. Sully mogorva, szájában mindig egy büdös szivar lóg. Adja a széltolót, úgy tesz mintha nem érdekelné mi van mással. Eljátssza, hogy csak magával törődik, de ha komoly gond van rá mindig lehet számítani.
Jada nem szerepelt a játékokban, de ő is olyan hősnő mint Elena vagy Chloe. Nem az a fajta nő aki tétlenül üldögél.
Jellemfejlődést ne várjon senki, játékban sem volt. Ez nem karakterközpontú történet, itt a kalandokon és a rejtélyeken van a hangsúly.

Uncharted rajongóknak nem fog csalódást okozni a könyv, nekik ez kötelező olvasmány. Kalandregény kedvelőknek is érdemes elolvasni, hátha-e könyv hatására kapnak kedvet a játékhoz. Ők ne Indiana Jones szerű kalandregényre számítsanak, Uncharted más. Tomb Raiderhez hasonlítanám inkább.

Könyvet köszönöm a Fumax Kiadónak!

Értékelésem: 10/10
Molyon 5/5

Kiadó: Fumax
Eredeti cím: Uncharted: The fourth labyrinth
Oldalak száma: 321
Borító: Puha fedeles
Fordító: Bayer Antal
Megjelent: angolul 2011, magyarul 2012
Teljes ára: 3490 FT
Rendelhető: Fumax, Alexandra , BooklineMoly

Más vélemények
Molyos értékelések – jelenleg 85%

Reklámok

2 hozzászólás to “Christopher Golden: Uncharted – A negyedik labirintus”

  1. Dinky Says:

    Épp az imént olvastam el, és nagyon jó volt. Én is azt láttam magam előtt, hogy milyen is lenne ez játékban. Tényleg minden volt, ami az Uncharted játékokat jellemzi. Egyet hagytál ki: flörtölés. 🙂

    Szórakoztató volt, tetszett.

  2. Elhaym Says:

    Örülök, hogy tetszett. 🙂

    Flörtölésről nem is tudom miért feledkeztem meg.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: